Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Werken met 301 redirects: [stappenplan + voorbeelden]

Massaal verouderde content van je blog verwijderen, desondanks toch nauwelijks bezoekers verliezen en als klap op de vuurpijl ook nog je posities in Google verbeteren. Het kan allemaal door te werken met 301 redirects.

Het uitgangspunt is dat Google – en andere internetzoekmachines – tegenwoordig de voorkeur geven aan erg lang uitgesponnen artikels. Dus liever één groot allesomvattend artikel van 3.500 woorden (compleet met multimediale content), dan 5 voor blogs zo typische stukjes van 600 woorden (die elk een bepaald aspect van een onderwerp behandelen).

Om kort te gaan: we willen minderwaardige, overbodige en onvolledige artikels verwijderen en vervangen door (een) nieuw(e) artikel(s). Maar dan wel zonder de trafiek te verliezen die die oude content toch weet te genereren. En zonder ook de eventuele link juice van Google te verspelen, dat spreekt!

Hoe werken met 301 redirects?

Oké, laat ons proberen een en ander een beetje concreet te maken. Weet je niet wat 301 redirects zijn, lees dan eerst dit artikel.

Stap 1: inventariseren van de contentfragmenten

Nemen we er even een fictief (niche)blog bij over – roep nog eens wat – recreatief fietsen. In het archief vinden we dan ook allerlei blogberichten en pagina’s:

 • Wat is de ideale bandenspanning voor mijn stadsfiets?
 • Zo gaat je fietsketting veel langer mee
 • Hoe de achterband van je fiets vervangen in minder dan 10 minuten?
 • 3 tips voor de winterstalling van je fiets
 • Snel je fiets poetsen, dat gaat zo

Je ziet, de hierboven opgesomde artikels draaien allemaal om en rond het onderhoud van de fiets, dus het lijkt logisch dat je één groot artikel maakt – pakweg De ultieme gids voor fietsonderhoud. In wat volgt maken we nu die gids voor fietsonderhoud. Dit wordt onze doelpagina, ofte target page (met zijn target url). Daarover straks meer.

Voor alle duidelijkheid: op het einde van het traject zullen alle kliks bedoeld voor één van de bovenstaande pagina’s onmiddellijk worden afgeleid naar onze nieuwe doelpagina.

Stap 2: doelpagina bepalen

Voor het schrijven van je nieuwe, grote artikel heb je 2 mogelijkheden:

 1. Je schrijft een volledig nieuw artikel (waarbij je je uiteraard heel erg laat inspireren door datgene wat je al eerder hebt geschreven).
 2. Je kiest een blogbericht of pagina die reeds een heel tijdje bestaat, maar je breidt het artikel fors uit (door de info samen te voegen en te kopiëren die je in stap 1 bij elkaar bracht).

Beide mogelijkheden werken goed, maar de tweede optie verdient wel de voorkeur. Je maakt immers maximaal gebruik van een pagina die zijn sporen al heeft verdient. Vraag jezelf af welke van de reeds bestaande pagina’s uit je inventaris het vaakst aangeklikt wordt en/of (nu al) het best gevonden wordt in de zoekmachines. Dat wordt je nieuwe doelpagina!

In het fictieve voorbeeld neem ik even aan dat het artikel over “fiets poetsen” het best presteert en dus de doelpagina wordt.

Stap 3: Content samenbrengen op de doelpagina

Oké, het echte werk kan beginnen. Het kan heel simpel gaan. Kopieer gewoon de inhoud van alle artikels die je wil samenbrengen naar de doelpagina. Zo ontstaat al snel een nieuw en uitgebreid artikel.

De titels van elke blogpost kunnen eventueel dienstdoen als tussenkopje (h2 of h3) in je nieuwe grote artikel.

Je krijgt aldus De utieme gids voor fietsonderhoud met tips (hoofdstukken) over:

 • De goede bandenspanning voor je fiets
 • Het verlengen van de levensduur van je fietsketting
 • Hoe je de achterband van je fiets snel kan vervangen
 • De winterstalling van je fiets
 • Poetstips voor je fiets

Enfin, ik ben geen fietsenmaker, maar je begrijpt de achterliggende idee.

Hoewel het an sich een goed idee is om verschillende stukken met knip- en plakwerk te combineren tot één groot artikel, blijft het wel opletten. Kijk kritisch naar de teksten, werk ze bij waar nodig, voeg nieuwe media toe, zorg voor een logische opbouw, maak nieuwe bindteksten, controleer of alle linkjes nog werken,…

Kortom, zorg voor een fris en fruitig geheel dat (opnieuw) helemaal bij de tijd is. Uit niks mag blijken dat het bewuste artikel in de basis al enkele jaren oud is…

Opgelet: is je doelpagina een reeds bestaande blog of pagina, dan mag je alles veranderen maar de url moet je onaangeroerd laten. Anders verbreek je uiteraard alle eventueel bestaande (back)links naar de pagina en verlies je de SEO-voordelen.

En omdat je nieuwe artikel heel lang kan worden zou je kunnen overwegen om zogeheten ankerlinks te plaatsen. Dat zijn een soort interne links die je lezer snel naar een bepaald (voor hem interessant) gedeelte van je artikel brengen.

Stap 4: 301 redirects instellen

Staat de doelpagina op poten, dan kan het werken met 301 redirects beginnen. Het is wel ten zeerste aan te raden om vooraf een plugin te installeren voor het aanmaken van 301 redirects. Ikzelf gebruik Redirection.

Eens geïnstalleerd kan je eenvoudig de slug (het gedeelte van de link van je internetpagina achter je homepage) van respectievelijke source url en target url ingeven.

Source url: de url van de pagina met de oude content die, wanneer ‘ie wordt aangeklikt wordt vervangen door de nieuwe content (naar keuze).

Keren we nog een laatste keer terug naar ons fictieve voorbeeld. Je krijgt dus:

Source url: Target url:
/bandenspanning-stadsfiets/ /gids-voor-fietsonderhoud/
/onderhoud-fietsketting/
/gids-voor-fietsonderhoud/
/achterband-fiets-vervangen/
/gids-voor-fietsonderhoud/
/winterstalling-fiets-tips/
/gids-voor-fietsonderhoud/
/snelle-poetstips-voor-de-fiets/
/gids-voor-fietsonderhoud/

Eenmaal de 301 redirects zijn ingesteld treedt het zaakje meteen in werking: klik een “oude” link aan en meteen verschijnt je kersverse doelpagina op het scherm (controleer altijd even of dat ook daadwerkelijk gebeurt). En ook als je in Google op een oud zoekresultaat klikt wordt je per direct doorverwezen naar de nieuwste pagina.

Op korte tot middellange termijn krijgt het serieus opgewaardeerde stuk extra verkeer (afkomstig van de oude content). Los daarvan worden verschillende “minderwaardige” artikels vervangen door inhoudelijk sterke(re) verhalen met extra veel relevante focus zoektermen. Aldus kan je blog zich opmaken voor een serieuze SEO-boost.

Stap 5: oude content offline halen

De oude content (source url) kan je vanaf nu in principe offline halen, maar het is misschien toch verstandiger om dat nog niet onmiddellijk te doen. Je weet nooit of er wat misloopt met die 301 redirects…

De 301 redirects zelf kan je eens ze zijn ingesteld best zo lang mogelijk laten staan. Ook al merk je bijvoorbeeld dat Google zich intussen aan de nieuwe situatie heeft aangepast (en dus systematisch je nieuw aangemaakte pagina toont in plaats van de oude content). Immers, draait je blog al een tijdje mee dan zijn er waarschijnlijk een hoop (backlinks) die gebroken gaan worden. Niet elke site wordt tot in de puntjes verzorgt.

301 redirects op Blogtrommel.com

Ook op dit eigenste blog maak ik gebruik van 301 redirects. Dat is onder meer zo bij een groot artikel over (succesvol) gastbloggen. Ik schreef een compleet nieuw artikel ter vervanging van een zestal verouderde stukken rond hetzelfde topic. Zelfde content, compleet ander jasje, zelfde boodschap, 2.300 woorden lang.

Een ander verhaal bij het artikel over de (zoektocht naar) de ideale blogniche voor je blog. Het stuk – nu een slordige 3.300 woorden lang – is in feite niet veel meer dan een samenvoeging van een viertal artikels over hetzelfde onderwerp. Hier en daar schreef ik een extra paragraaf. De tussen kopjes van dit artikel lijken verdacht veel op de blogtitels van de oorspronkelijke berichten…

Meer van dat?


Foto: (gebroken link) door Production Perig/Shutterstock.com


Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

,

door

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.