HomeSEOWat een blogger moet weten over rel=”sponsored” en rel=”ugc”
,

Wat een blogger moet weten over rel=”sponsored” en rel=”ugc”

SEO is een “wetenschap” die constant in beweging is. Als blogger krijgen we daar vaak niet zoveel van mee (hoewel de gevolgen van bepaalde maatregelen echt wel een impact kunnen hebben). Maar soms is er wat meer ophef. Zo komt Google met nieuwe link tags: rel=”sponsored” en rel=”ugc”. Wat ze te betekenen hebben?

Met die link tags van Google kan je uitgaande links ‘kwalificeren’ voor Google.  Als blogger/webmaster kan je links een soort oormerk meegeven die Google extra info geeft over hoe er naar de link in kwestie gekeken moet worden.

Het zegt je allemaal misschien niet veel, en dat is ook niet zo onlogisch. Het merendeel van de linkjes die geplaatst worden zijn immers gewone links. Zonder kwalificatie dus.

Bloggers die weleens commerciële samenwerkingen aangaan zijn ongetwijfeld vertrouwd met het beruchte rel=”nofollow”. Deze tag wordt gebruikt wanneer we de link niet per se willen aanbevelen bij Google. Het is – of moet ik zeggen was – best practice om nofollow links te gebruiken bij content waar op één of andere manier een (potentiële) vergoeding tegenover stond.

Vanaf maart volgend jaar zien we dus (vaker) extra link tags verschijnen:

Wanneer rel=”sponsored” gebruiken?

De naam zegt het eigenlijk zelf al. Wanneer je een link plaatst naar een bedrijf, product of dienst in het kader van een commerciële samenwerking – wanneer er geld of een ander voordeel mee gemoeid is – wordt je geacht dat aan te duiden met een rel=”sponsored” tag. Deze tag is dus toe te passen bij:

Wanneer rel=”ugc” gebruiken?

Ugc staat hier voor User Generated Content ofte content die niet door jezelf als eigenaar van de site is aangemaakt, maar door de bezoekers/gebruikers van je site. Dit is vooral van belang voor social media en online fora, lijkt me. Je geeft hiermee vooral aan dat je – hoewel je de eigenaar bent van de site – je niet de volle verantwoordelijkheid wil of kan opnemen voor de geplaatste link. Denk hierbij aan:

  • (links geplaatst in) reacties onder blogs
  • links in bijdrages op online fora en social media
  • links geplaatst op openbare blogplatformen zoals Medium

Rel=”sponsored” en rel=”ugc” nu al in voege?

Ja! Deze tags worden nu al ondersteund. Maar Google schijnt er pas vanaf de lente van volgend jaar echt mee aan de gang te willen.

Werk je in WordPress, dan zullen er vast en zeker snel plugins beschikbaar komen om je te helpen om snel deze linkjes te maken. In de HTML-modus ziet zo’n link er ongeveer als volgt uit:

<a href=”http://www.jewebsite.be/” rel=”sponsored”>Link</a>

Overigens kan je ook verschillende attributen combineren. Om zo aan te geven dat een link bijvoorbeeld zowel is neergelegd door een gebruiker alsook gesponsord is. Je krijgt dan iets als:

<a href=”http://www.jewebsite.be/” rel=”ugc sponsored”>Link</a>

Wat met rel=”nofollow”?

De nofollow link blijft gewoon bestaan naast de andere tags. Maar opgelet: de betekenis/invulling ervan wordt wel anders. Daar waar een nofollow link vroeger als een sterk signaal gold (om de link niét te volgen en er geen waarde aan te hechten) gaat het nu slechts om een aanbeveling. Ik durf dat te interpreteren als: Google mag zelf bepalen of en zo ja hoeveel link juice er doorgegeven wordt.

Eén en ander wil trouwens niet zeggen dat alle nofollow links naar aanleiding van gesponsorde content nu moeten gewijzigd worden in “sponsored”. Nee, god zij dank is dat niet aan de orde. Laat alsjeblieft alles bij het oude!

Ook goed om in het achterhoofd te houden: andere zoekmachines herkennen deze tags (voorlopig?) nog niet.

Maar waarom al die kouwe drukte voor een paar tags?

Dat zou je je inderdaad kunnen afvragen. Kijk, officieel heeft Google het vrij onschuldig over evoluties bij nofollow tags’ en ‘nieuwe manieren om de oorsprong van links te achterhalen.’

Misschien ligt het aan mij (en je moet mij dus niet geloven), maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Google het heel lastig heeft met het detecteren van gesponsorde content. Waarom gesponsorde content (beter) gedetecteerd moet worden? Omdat gesponsorde content de goede werking van het algoritme verstoord.

Het zou mij dus niet verbazen mocht blijken dat vooral het rel=”sponsored”-attribuut er komt in een poging om greep te kunnen krijgen op de betaalde content die meer invloed uitoefent op het hele systeem dan gewenst.

Misschien gaat het wat ver om te stellen dat Google hoopt dat bloggers door het gebruik van rel=”sponsored” zichzelf gaan verraden. Maar je kan er niet omheen dat we Google zo weer flink wat data geven om het algoritme slimmer te maken…

Tja, da’s de vraag van 1 miljoen natuurlijk. Nu is het woord sancties in deze context altijd wat overdreven. Zoals vaak bij Google zijn er ook hier weer vooral veel best practices (en sites die de best practices consequenter toepassen dan andere).

Misverstand

Net zoals dat eerder al het geval was met rel=”nofollow” geldt ook voor rel=”sponsored” en rel=”ugc” dat ze net als gewone linkjes een bepaalde waarde hebben. Ze wegen alleen niet zo zwaar door in de telling dan gewone redactionele links.


Meer van dat?

Omslagfoto: via Photopin

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Wat een blogger moet weten over rel=”sponsored” en rel=”ugc””

  1. Michiel avatar

    Ja, zo zijn er altijd weer wat ontwikkelingen in SEO-land! Een nofollow-link had volgens Google nooit waarde voor je rankings, maar SEO-specialisten vermoedden al langer dat er wel degelijk waarde van uit kon gaan. Wikipedia heeft al zijn uitgaande links op nofollow, maar is wel een site met heel veel autoriteit en het is aannemelijk dat je site wel profiteert als je een linkje van Wikipedia hebt.

    De 2 nieuwe broertjes “sponsored” en “ugc” stellen Google in staat om verschillende waardes toe te kennen aan links. Sponsored links zouden nooit mee mogen tellen voor organische rankings, maar nofollow en ugc zouden dat in bepaalde gevallen wel kunnen, te bepalen door Google. Een mooie ontwikkeling, want het is zonde dat nofollows nu meestal genegeerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.