Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenZo laat je je blog niet vernietigen door algoritme updates

Zo laat je je blog niet vernietigen door algoritme updates

Hoe je ook je best doet, al bij al blijft succes met je blog altijd broos. Immers, er zijn tal van factoren die een serieuze (negatieve) impact kunnen hebben op de bezoekersaantallen van je blog, waar jij nauwelijks vat op hebt. Algoritme updates bijvoorbeeld! Hoe ga je daar als blogger mee om? Een paar tips.

Algoritme updates: kop niet zot laten maken

Ben jij zo’n blogger die angstig uitkijkt naar de impact van de zoveelste wijziging in het algoritme van een of andere internetreus? Dan ben je in mijn ogen verkeerd bezig.

Hierbij dus al een eerste tip. Concentreer je op de bezoekers van je blog – als in: maak het hén naar de zin – en niet zo zeer op wat de Googles en social media-platformen uitrichten.

Omgaan met algoritme updates: 6 tips

Of het nu gaat om Google (reken daar ook maar de overige internetzoekmachines bij) of de grote social media-spelers, je doet er goed aan om tijdens het bloggen steeds hún missie voor ogen te houden. En die is? De gebruikers tevreden houden, zo lang mogelijk op hun platform houden en dus zoveel mogelijk geld verdienen. Alle algoritme updates die worden doorgevoerd evolueren in die richting!

1. Leg niet al je eieren in één mand

De klassieker! Is je blog voor het krijgen van bezoekers té afhankelijk van één of twee verkeersbronnen dan ben je natuurlijk extra kwetsbaar voor veranderingen in het algoritme of het beleid van bepaalde spelers! Dus:

  1. Weet waar de meeste bezoekers van je blog vandaan komen
  2. Probeer gaandeweg wat variatie te brengen in je verkeerskanalen

Natuurlijk heb je als blogger je favoriete kanalen waar je actief bent; een strategie die voor jou het beste werkt. Daar is niks mis mee. Maar probeer dus ook om langs andere wegen bezoekers naar je blog te halen:

Allemaal extra werk, dat ga ik niet ontkennen.  Maar anderzijds, loopt het verkeer naar je blog afkomstig van een van je favoriete kanalen om god weet welke reden drastisch terug, moet je niet helemaal vanaf 0 beginnen. Ook wel prettig!

Start je een nieuw blog? Ga dan ook even na op welk social media-platform het publiek dat mogelijks in je blog geïnteresseerd is te vinden is. Dan kan je je energie daarin steken alvorens eventueel uit te zwermen naar andere kanalen. Zo heb je meer rendement van je inspanningen.

2. Wees sociaal op social media

Tijden zijn voorbij dat social media vooral dienden als bron van snel en goedkoop verkeer naar het blog. Zelfs blogverkeer uit Pinterest halen is geen vanzelfsprekendheid meer.

Als je alleen maar actief bent  om je linkjes te dumpen en dan met de noorderzon te verdwijnen wordt je afgestraft: je bericht- met-link-naar-je-blogje wordt slechts getoond aan een kleine groep volgers. Het uiteindelijke effect van je deelactie op je blog is dus verwaarloosbaar.

Hoe het dan wel moet? Simpel: start discussies, neem deel aan discussies, gooi boude stellingen in de groep, help mensen, beantwoord vragen, deel interessante content in het rond. Kortom, wees een opgemerkte gast in de timeline van je volger(s). Gebruik social media om contact te maken met je (potentiële) volgers.

Maak van de socials waar jij actief bent (mee) een interessante plek om te vertoeven. En als je dan eens een linkje naar je blog deelt zullen diezelfde socials je belonen met extra bereik. Jij zorgt er immers mee voor dat gebruikers inderdaad langer blijven hangen!

3. Maak volop gebruik van nieuwe features op social media

Introduceert je favoriete social media-platform een nieuwe functie, worden er nieuwe mogelijkheden aangeboden, wees er dan als de kippen bij om gebruik te maken van die nieuwe functie.

Waarom? Doorgaans heeft men de neiging om die nieuwe functie extra in de verf te zetten en te promoten bij andere gebruikers van het platform. De kans is groot dat jouw tussenkomst (waarin jij dankbaar gebruik maakt van de nieuwe functie(s) – vaker getoond wordt bij je medegebruikers.

Zo is er op Facebook al enkele jaren Facebook video. Facebook’s poging om gebruikers wat langer vast te houden (en Youtube de duvel aan te doen) werd/wordt zwaar gepusht. Wie een video schiet met Facebook krijgt veel meer bereik dan met een gewone simpele statusupdate.

4. Weet wat werkt en wat niet

Dat geldt op je blog, maar natuurlijk ook op de diverse platformen waarop je actief bent in functie van je blog. Zowel Twitter als Facebook geven vrij gedetailleerde statistieken voor wat betreft de interactie met je volgers die je activiteiten weten te genereren. Duik daar af en toe eens een kwartiertje in! het geeft waardevolle info.

En doe eens wat meer met Google Analytics en/of Google Search Console. Een goed geïnformeerde blogger is er drie waard.

5. Minder vatbaar voor algoritme updates? Doe méér met je bestaande bezoeker!

Goed, de hierboven voorgestelde maatregelen maken je (blog) niet immuun voor deze of gene algoritme update. Waarschijnlijk krijg je op korte tot middellange termijn minder bezoekers over de vloer “zonder dat je daar zelf iets moet voor doen.” Een reden te meer om de bezoekers die je site wél weten te vinden extra in de watten te leggen:

6. Stel jezelf benaderbaar op

Ik weet het wel, ben je een blogger dan houdt veel van wat je online uitspookt rechtstreeks of onrechtstreeks verband met je blog(verkeer) en de cijfertjes daarrond. Niks mis mee.  Vergeet echter niet voor wie je het allemaal doet. Niet dat vermaledijde Facebook algoritme, en ook niet de zoveelste Google update. Nee, het draait allemaal om mensen van vlees en bloed. Zelfs bij die algoritme updates.

Dus wees vriendelijk, beleefd en behulpzaam. Doe eens een extra inspanning voor een volger/lezer. Hij of zij zal je blog een stuk minder makkelijk vergeten.

Wie wil blijven groeien met zijn/haar blog hoeft niet per se alles overboord te gooien bij iedere update van een belangrijke verwijzer. Blijf vooral doen wat je altijd al deed en wat altijd al werkte. Maar houd wel de vinger aan de pols zodat je indien nodig – beetje bij beetje het geweer van schouder kan veranderen.


Meer van dat?

Afbeelding van Tumisu via Pixabay

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.