Home(Meer) bezoekers voor het blog krijgen
0
(0)

Hoe krijg je meer bezoekers voor het blog? Da’s verreweg de meest gestelde vraag in deze niche. Echt verwonderlijk is dat natuurlijk niet. Laten we daarom even stilstaan bij wat internetters zoal verlangen van een blog (dat ze vaker dan één keer gedurende een paar seconden willen bezoeken). Vind hier dus tientallen tips voor meer bezoekers voor het blog.

Laatste update: 01/01/2022




Overigens kan dat gegeerde publiek – wanneer de SEO van je blog een beetje op orde is – tot op zekere hoogte “als vanzelf” naar je toekomen. Zo lijkt het soms toch. Anderzijds kan SEO niet zonder echte mensen van vlees en bloed. Daarom hebben de inspanningen die je doet op het vlak van zoekmachineoptimalisatie ook een invloed op het aantal bezoekers en vice versa.

1. Kies een goede naam voor je blog

Strikt genomen heeft een blognaam helemaal niks te maken met het potentieel om veel bezoekers en lezers naar je blog te krijgen. Je zou dus gelijk welke naam kunnen kiezen. Maar het is wél van belang dat (toekomstige) bezoekers/lezers de naam van je blog  makkelijk kunnen onthouden en neerschrijven. En dat gaat nu eenmaal een stuk makkelijker als je blognaam lekker bekt en/of heel makkelijk in verband kan worden gebracht met de onderwerpen die je op je blog behandelt.

2. Wat moet er in je allereerste blogpost?

Natuurlijk wil je een goede eerste indruk maken. Maar hoe doe je dat in de vorm van een blogpost? Hier volgen enkele tips voor je allereerste blogbericht. Echter, een en ander wordt meteen ook al gerelativeerd.

3. Maak kwaliteitsvolle content

Het is een open doel ze groot als de open gesperde muil van twee walvissen naast elkaar, maar alles begint met artikels die de moeite van het ontdekken waard zijn. Hoe dergelijke kwaliteitsvolle content eruit kan komen te zien? Dat kan ik van hieruit moeilijk voor jou bepalen, dat spreekt. Wel één tip: zoek je onderwerpen daar waar ook je passie ligt. Het maakt het allemaal een stuk eenvoudiger!

Ik kan me voorstellen dat dit allemaal wat wollig klinkt. Daarom 8 artikelen die iedereen zeker gelezen wil hebben.

Kwaliteit alleen is niet genoeg. Verras je lezer, zorg voor voldoende afwisseling qua onderwerpen en “soorten” blogposts.

Hoe moet die kwaliteitsvolle content er dan precies uit komen te zien? Eén ding is zeker: de korte artikeltjes met enkel doorlopende tekst hebben afgedaan. Een goed blogartikel heeft veel weg van een multimediaal totaalspektakel. En daarnaast ook veel plaats voor persoonlijke verhalen van en door mensen van vlees en bloed.

Infographic blogtrends voor 2018
Wil je meer bezoekers naar het blog halen, dan moet je ook aantrekkelijk vormgegeven content voorzien. Bron infographic: via Succesvol-bloggen.nl.

5. Wat is evergreen content?

Wil je succesvol bloggen dan doe je er goed aan om regelmatig nieuwe blogberichten te schrijven. Het merendeel van je blogs zullen voor een relatief korte piek in de bezoekersstatistieken zorgen. Evergreen content schrijf je echter vandaag, maar kan ook over enkele jaren veel bezoekers naar je blog trekken. Voorwaarde is wel dat je artikel al die tijd ook relevant en actueel blijft.

6. Trigger je lezer (zeer regelmatig)!

Kwaliteitsvolle content is één ding, maar in het moderne bloggen komt her er ook op aan je artikels op een goede manier aan de man te brengen. Er is immers een overaanbod aan informatie en het is allesbehalve evident dat lezers je content vinden, aanklikken en gaan lezen. Ook al is hetgeen je te vertellen hebt nog zo waardevol.

Om mensen ertoe aan te zetten je stukken te lezen moet je ze triggeren. Vaak heel subtiel, soms veel minder verdoken. Dat kan het makkelijkst als je weet wat je lezers echt raakt en wat hen – letterlijk – actie doet ondernemen. Onderschat dus niet de psychologische kant van het succesvol bloggen.

Zo zijn er topics en formats die doorgaans voor veel animo zorgen. En omgekeerd: onderwerpen en formats die je beter kan laten rusten.

7. Maak een About-pagina voor je blog

De About-pagina is één van de vaakst geraadpleegde pagina’s op een blog. Ze is vooral populair onder lezers die je blog pas ontdekken of nog niet zo goed kennen. Op zo’n Over-mij-pagina stel je dus jezelf – en je blog – voor. Houd het kort en bondig. Al te lange verhalen gaan snel vervelen.

Wat wel eens wordt vergeten is dat een About-page meer is dan een voorstelrondje. Maak meteen van de gelegenheid gebruik om je bezoeker/lezer de weg te tonen naar de pagina’s en blogposts waar je het meest trots op bent. Plaats met andere woorden linkjes naar de content die je bezoeker (volgens jou) niet mag missen. Tips voor een mooie About-page vind je hier.

8. Meer bezoekers voor het blog? Schrijf erg regelmatig

Hoe vaak moet je dan bloggen? Ik ben geneigd die vraag te beantwoorden met: “Zo vaak mogelijk!” Bedenk gewoon dat het – voor je blog – voordelig is als je lezers vaak een goede reden kan geven om je blog (opnieuw) te bezoeken. Maar omdat bloggen een duursport is die je maanden, jaren moet kunnen volhouden zou ik streven naar twee of drie blogposts per week. Minder kan ook, maar probeer dan zeker enige regelmaat aan te houden. Enneh… ja, je kan ook te vaak bloggen wat mij betreft.

Enkele tips die het je makkelijker maken om gedurende lange tijd regelmatig te bloggen.

9. Laat de inspiratie om te bloggen automatisch bij je toekomen

Regelmatig goeie blogberichten schrijven, evergreen content maken, je lezer weten te triggeren, allemaal goed en wel maar hoe pak je dat concreet aan als blogger? De kunst bestaat erin om simpelweg nooit zonder inspiratie te zitten. Je moet jezelf als blogger zo organiseren dat je:

  • alle mogelijke onderwerpen om over te bloggen systematisch noteert
  • altijd op de hoogte blijft van de wat er speelt en leeft om en rond de onderwerpen waar jij over blogt
  • automatisch een aantal mensen volgt die jou op een of andere manier inspiratie (kunnen) bezorgen

Voeg dit allemaal samen en je hebt een krachtig informatiesysteem voor je blog.

10. Doe een minimum aan SEO

We kunnen er niet omheen. Wil je dat je blog vooral ook op de langere termijn veel bezoekers krijgt – zonder dat jij per se dagelijks promotie moet voeren voor je site – dan moet je blog makkelijk vindbaar zijn in de zoekmachines. Je moet dus toch een klein beetje aan SEO doen.

Slaat de schrik je nu om het hart? Dat hoeft niet! Met deze 6 basistips voor zoekmachineoptimalisatie kom je al een heel eind.

11. Verzorg je blogtitels!

Wil je meer bezoekers voor het blog, dan moet je ook de kunst van het verleiden verstaan. En bezoekers verleiden om je stuk te gaan lezen gebeurt in belangrijke mate via de sexy blogtitels erboven. Titels die je lezer het gevoel geven dat ze wat zullen missen als ze ‘m niet aanklikken.

Onmisbare ingrediënten voor een geslaagde titel bovenaan je bericht? (Wederom) een focus trefwoord, een goed sjabloon en woorden die sterke emoties teweeg brengen bij je lezers.

Tot slot: ook online title generators kunnen helpen bij het vinden van een goede titel voor je blogposts.

Hieronder zie je professioneel internetschrijver Aartjan van Erkel over het belang van goeie titels.

Zo op het eerste gezicht hebben je lage bezoekersaantallen misschien weinig te maken met de indeling van je blog. Maar verpest het hier en je verkleint de kans dat je bezoekers langer dan een paar seconden op je pagina blijven om je site te verkennen. En geloof me: ik zie het hier nog te vaak misgaan.

Daarom tien tips voor blogs die aangenaam lezen en een blik op het perfecte blogbericht.

13. Gebruik aantrekkelijk beeldmateriaal voor je blog

Blogs worden dus vaker effectief gelezen als ze ook mooi zijn opgemaakt. Maar tekst alleen is niet voldoende. Leuke visuele content is tegenwoordig onmisbaar. Plaatjes triggeren je bezoeker vaak nog sneller/makkelijker dan een (tussen)titel of een lap tekst. Goede foto’s trekken de aandacht, brengen (snel) een bepaald gevoel over, maken je artikel luchtiger en nodigen je lezer uit om (verder) te lezen. En als je je blog wil delen op social media is een goeie uitgelichte afbeelding uiteraard van kapitaal belang.

Het liefst maak je al dat beeldmateriaal voor je blog natuurlijk zelf. Maar heb je niet de tijd of de skills om het zelf te doen dan kan je gelukkig terecht op één van de vele sites met rechtenvrije afbeeldingen.

14. Zorg dat je blogs viraal gaan

Blogberichten en -pagina’s die viraal gaan – en dus massaal gelezen, gedeeld worden via social media, en waar ook vaak naar gelinkt wordt vanop andere sites – dat willen we natuurlijk allemaal. Vooraf is moeilijk te voorspellen of artikels populair gaan worden.

Hoewel, leg een aantal erg populaire artikels naast elkaar en je ontdekt toch een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Zo komen een Sexy titel, Heerlijke verhalen, Interessante graphics en de Tijd die aan zo’n artikel wordt besteed wel erg vaak terug. Aldus komen we tot de SHIT-formule voor blogs die viraal gaan.

15. Wees niet bang om ook langere artikels te schrijven

Het is een misvatting dat niemand in 2020 nog artikels leest die langer zijn dan pakweg 500 woorden. Wees gerust: zolang hetgeen je te vertellen hebt maar leuk, interessant of leerrijk genoeg is, kan de lezer erg veel hebben. De SHIT-formule uit vorig punt kan dus danig van pas komen.

Vooral ook die langere content moet dan aangepast zijn aan de noden van de immer gehaaste internetter. Hij of zij moet makkelijk doorheen je (erg) lang artikel kunnen banjeren. De ideale longread is zo ingedeeld dat ook wie niet de moeite doet om een stuk van a tot z te lezen, tóch de belangrijkste boodschap of tips meekrijgt.

16. Wees actief op sociale media

En als je bericht dan geschreven en gepubliceerd is wil je graag dat zoveel mogelijk mensen het te lezen krijgen. In afwachting dat de internetzoekmachines hun werk doen, zijn social media je belangrijkste verkeersbronnen. Het hoeft niet te verbazen dat heel wat bloggers druk bezig zijn op sociale media.

Plaats om te beginnen de knopen van de sociale netwerk-sites waar je actief bent op een goed zichtbare plaats op je blog. Lezers weten dan dat je ook te vinden bent op die social media en kunnen je er binnen twee muisklikken gaan volgen.

Minstens even belangrijk zijn de deelknoppen voor social media. Immers, ze maken het je lezer/volger makkelijker om jouw blog te delen via hun favoriete kanalen. Dat moet je willen, natuurlijk!

Zelf beperk ik me tegenwoordig tot Twitter en Facebook. Als talig man levert vooral Twitter mij veel op. Niet alleen bezoekers voor mijn blog, trouwens. Let op: ook hier is wat geduld nodig om resultaat te kunnen zien. Met een doelgerichte strategie kreeg Blogtrommel.com wel 42% meer bezoekers via Facebook binnen. Met een interessante Facebook-fanpage als spil van het succes.

Zet in ieder geval een Facebook widget neer op je blog, zodat al je blogbezoekers meteen kunnen zien dat jouw blog ook een kanaal heeft op Facebook.

En als je dan toch aan de gang bent met Facebook, kijk dan ook een of je geen lid kan/wil worden van enkele Facebook-groepen waar bloggers centraal staan. Je kan er hulp, advies en tips vinden om je blog nog beter te maken. Ook mooi meegenomen: via de weg kan je nog extra bezoekers naar je blog krijgen ook.

Zowel Twitter als Facebook zijn dus goed nieuws voor je blog. Als je tenminste deze 20 vaak voorkomende fouten niet maakt.

Je blog heeft veel te winnen bij het consequent gebruik van social media, al lijken de écht gouden tijden wel voorbij. De wijzigende algorites van diezelfde social media gaan vroeg of laat toch zorgen voor minder verkeer naar je blog. Al zijn er wel degelijk ook strategieën waarmee je dat verlies aan bezoekers kan compenseren.

17. Meer bezoekers voor het blog krijgen? Alle beetjes helpen!

Om het aantal lezers en bezoekers van je blog stelselmatig te laten stijgen moet je dus regelmatig bloggen, dat spreekt. Daarnaast is het ook van belang om (de naam van) je blog te verspreiden over het internet. Je blog(naam) moet bij zoveel mogelijk potentieel geïnteresseerde lezers onder ogen komen.

Dit is wat je kan doen om aan linkbuilding te doen en aan je naamsbekendheid te werken, zonder evenwel te gaan spammen:

En dan zijn er nog de talrijke initiatieven voor bloggers die tot doel hebben elkaar te ondersteunen en meer verkeer naar elkaars blog te sturen. Enkele namen:

Daarnaast zijn er ook startpagina’s te vinden. Zo ben ikzelf al een aantal jaren druk met het verzamelen van de beste Nederlandstalige blogs uit de BENELUX. Wil je ook een plekje op die pagina, geef me dan een seintje. 4 voorwaarden:

  1. je blogt hoofdzakelijk in het Nederlands
  2. je blog is minimaal 6 maanden oud
  3. er staan minimaal 40 berichten online
  4. je hebt géén zakelijk blog

Iets wat velen systematisch over het hoofd zien: sluit je aan bij online fora. Quora bijvoorbeeld. Ik had het in het vorige punt al over de Facebook-groepen voor bloggers. Maar zeker als je een nicheblog hebt zou ik wat verder kijken. Denk vooral aan forums waarvan de leden echt wel wat zouden kunnen hebben aan de artikels die op je blog te vinden zijn. Wees hulpvaardig en deel – indien nuttig en relevant – links naar jouw blog.

Denk er tot slot ook aan je blogsucces niet té afhankelijk te maken van SEO of social media. Het helpt als je één of andere abonnementsformule aanbiedt voor je blog.

Waarschuwing: alle hierboven opgesomde maatregelen en tips vallen onder de noemer “vele kleintjes maken één groot.” Ze helpen wel degelijk, maar je kan er op korte termijn ook niet te veel van verwachten. Ze zullen zelden voor een onmiddellijke piek in je bezoekersaantallen zorgen.

18. Je bezoekers veel langer op je blog houden

Je hebt grote inspanningen gedaan om meer lezers voor je blog aan te trekken. Maar wat écht telt is wat je lezer uitvreet op je site. Idealiter wil je dat je bezoeker op verkenning gaat. Je wil ‘m dus graag dieper het bos blog in sturen. Het komt erop aan de bounce rate van je blog te verlagen. Voor slimme bloggers is het dus een uitdaging om bezoekers langer dan de spreekwoordelijke 1 minuut op het blog te houden.

19. Zie je blog (meer) als een business

Echt significant veel meer bezoekers naar je blog brengen, dat betekent ook dat je je moet professionaliseren. Je moet consequent met je blog bezig zijn, je regelmatig inlezen over het bloggen (en over de onderwerpen waar je over schrijft). Het helpt als je je online-PR verzorgt. En omdat het niet alle dagen rozengeur en maneschijn is, moet je tot slot weten wat je moet doen om het vol te houden.

Bovendien, wie explosief wil groeien mag ook niet bang zijn om af en toe (gericht) te investeren. Een bericht (betaald) promoten via Facebook, het kan een slok op een borrel schelen.

En tot slot zijn al die bezoekers natuurlijk erg leuk en goed voor je prestige, maar laten we elkaar niks wijsmaken: een blog met veel bezoekers wordt ook commercieel interessant, en kan je dus – op termijn – ook een inkomen opleveren.

20. Begin een mailinglijst op te bouwen

Dat professionalisme van je blog uit zich onder meer in het feit dat je vroeg of laat – eerder vroeg wat mij betreft – een e-maillijst begint uit te bouwen. Zo kan je een band opbouwen met je lezers en hen regelmatig terug naar je blog halen (door hen bijvoorbeeld een mailtje te sturen telkens als er een nieuw artikel op je blog verschijnt).

Maar eerlijk? Het duurt meestal een poosje eer die e-maillijst wat voorstelt en daadwerkelijk wat verkeer oplevert. Mensen schrijven zich nu eenmaal niet zo snel meer in op een maillijst.

Wel kan het aardig helpen wanneer je mensen een (digitaal) cadeautje aanbiedt in ruil voor hun naam en e-mailadres. Maak bijvoorbeeld een gratis e-boek aan.

21. Wat maakt een blog succesvol? Bestudeer een succesvol blog!

Ik raad (beginnende) bloggers altijd aan om niet te veel naar andere bloggers te kijken. Het is jouw blogproject en het moet dus ook jouw unieke stempel dragen. Ga daarom zoveel mogelijk uit van je eigen kracht!

Toch kan het gebeuren dat je – wanneer je al een tijdje aan de weg hebt getimmerd – merkt dat je blog niet helemaal van de grond komt. Dat de zaken niet lopen zoals jij dat misschien wel had verwacht. En dan kan het verdomd nuttig zijn om eens een wat groter, meer succesvol blog van naderbij te bekijken. Beperk je niet tot het scannen van de laatste paar verschenen artikels, maar trek er de nodige tijd voor uit.

De bedoeling is uiteraard niet om artikels te gaan kopiëren of om ideeën en concepten 1 op 1 over te nemen. Het gaat erom dat je eens kijkt naar hoe je succesvolle collega één en ander aanpakt, hoe het blog al dan niet is ingericht,… Want blijkbaar doet je collega wel een paar dingen goed…

22. Krijg je meer bezoekers naar je blog als je in het Engels blogt?

Logische vraag, en ook het antwoord op de vraag lijkt voor de hand te liggen. Maar zo simpel is het allemaal niet. Ja, je kan in theorie een veel groter publiek bereiken als je in een wereldtaal blogt. Anderzijds, de concurrentie is ook vele malen groter. Bovendien, als je blogt in die andere taal is het nog maar de vraag of je dat met dezelfde panache kan doen als in je moedertaal. En dan hebben we het nog niet gehad over cultuurverschillen die overbrugd moeten worden of problemen met SEO in de taal die de jouwe niet (helemaal) is.

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat je moet bloggen in de taal waarin je jezelf het makkelijkst uitdrukt (op schrift). Begin je spontaan te vloeken in het Engels wanneer je per ongeluk op je vingers slaat of je lief uitkaffert? Ga dan vooral voor het Engels. In het andere geval: blog rustig verder in het Nederlands.

23. Nog tips om meer bezoekers voor het blog aan te trekken

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?