Homebeter bloggenBloggen in 2021: 11 dingen die het verschil maken
0
(0)

Dalende bezoekersaantallen, blogs die alsmaar meer op elkaar gaan lijken, de grote bloggers van weleer die er de brui aan geven… Het mag duidelijk zijn dat de grote bloghype misschien wel wat gaan liggen is. Echter, schrijf je graag; deel je graag verhalen dan is er zeker nog plaats als je vandaag wil beginnen bloggen. En er zijn nog redenen om vandaag een blog te starten

Laatste update: 13/09/2020

In 2016 publiceerde ik al 16 tips voor beginnende bloggers. Dit artikel is er in zekere zin een vervolg op.

Je moet vandaag alvast geen volbloed IT’er meer zijn om een blog op te zetten. Echt, bijna iedereen kan het. En zo niet, het internet bulkt van de handleidingen hieromtrent. Een blog starten en zorgen dat ‘ie (blijvend) wordt opgemerkt en geraadpleegd door een geïnteresseerde lezersgroep? Dat is hele andere koek.

Bloggen in 2021: 11 tips voor succes

1. Zoek, vind, blog (over) je passie

Als je gaat bloggen, begin er dan aan om de juiste redenen. Dus niet om er geld mee te verdienen of om gratis producten te scoren. Zelfs niet om er Google stormenderhand mee in te palmen. Dat kunnen allemaal leuke bijkomstigheden worden, maar is dat je drijfveer om te starten dan wordt het helemaal niks met dat blog. Is dat je enige motivatie, dan heb je het – tegen de tijd dat de naald begint te bewegen – al lang opgegeven.

Blog daarentegen omdat je graag schrijft, met moeite je mond niet kan houden over je favoriete blogonderwerpen of er gewoon nieuwsgierig naar bent en de kans dat je ’t volhoudt is aanzienlijk groter.

Je passie volgen (en gemotiveerd blijven als blogger) heeft in dezen nog een belangrijk voordeel. De kans dat je met kwalitatieve content aan komt zetten waar je lezers duimen en vingers van aflikken is waarschijnlijker.

2. Vergeet (voorlopig) die blogniche

Oké, die blogniche heeft voordelen. Maar heb je nog geen idee over een overkoepelend blogthema, dan is dat niet erg. Concentreer je liever op het allerbelangrijkste: het schrijven en effectief online zetten van blogberichten. Die hoeven niet perfect te zijn. Probeer eerder een zekere routine aan te kweken van regelmatig schrijven, bijschaven en de volgende keer beter proberen doen. Experimenteer en maak plezier onderweg!

3. Laat de inspiratie automatisch bij je toekomen

Over een langere periode regelmatig bloggen. Het is de sleutel tot succes! Dat wordt een moeilijke opdracht als je veel te lang moet nadenken over een leuk onderwerp voor je volgende blogbericht. Of als je er veel te lang over doet om je artikel uit te broeden. Noteer dus elk mogelijk onderwerp voor je blogartikelen. En dat is nog maar het begin. Zet een heus informatiesysteem op!

4. Schrijf veel langere artikels

Hoeveel woorden moet een blogpost tellen? Het is een vraag die ik dikwijls krijg. Veel blogcoaches adviseren vaak om zo’n blogbericht vooral niet te lang te maken: zo’n 5 à 600 woorden. Maak het langer en geen hond leest verder, zo is de redenering. Larie!

Tuurlijk, stukjes van 500 woorden zijn voor de meeste internetters nét te behappen. Maar dan ga je wel voorbij aan Google. Dat heeft:

 1. nog altijd (veel) tekst nodig om te begrijpen waar een artikel over gaat
 2. de ambitie om zijn gebruikers van de meest volledige info te voorzien

Bovendien, hoe meer woorden een pagina bevat, hoe groter de kans dat ‘ie meer relevante zoekwoordcombinaties bevat. Wat op zijn beurt gevolgen kan hebben voor het aantal keren dat je stuk komt bovendrijven in de zoekmachines.

Trouwens, een item op de eerste pagina in Google telt gemiddeld zo’n 1.500 tot meer 2.000 woorden. Toeval? Ik denk het eerlijk gezegd niet.

Het is aan jou als blogger om een aantrekkelijk verhaal te brengen waar je bezoekers wél pap van lusten. Ondanks de lengte!

5. Bloggen in 2021? Voeg multimedia toe aan je blogposts

Blogs bestaan allang niet meer uit alleen teksten. Echt uitnodigende blogberichten bevatten almaar meer andere vormen van content. Foto’s en video’s uiteraard, maar ook tekeningen, podcasts, slide shows, infographics en stukjes uit de berichtenstroom op social media. Kwestie van iedere bezoeker van je blog op zijn of haar favoriete manier de informatie tot zich te laten nemen.

6. Verzorg de opmaak en indeling van blogberichten

Wil je vandaag nog enigszins kans maken dat je langere artikels inderdaad gelezen worden, dan is een goede opmaak en indeling van je blog cruciaal. Houd rekening met het feit dat je gemiddelde bezoeker een aandachtsspanne heeft van een goudvis – 8 seconden – en bovendien zo lui is als het achterste van een varken! En dus:

Mij valt op hoe weinig moderne WordPress-themes zich nog echt goed lenen voor tekstartikels. Doorgaans is bijvoorbeeld het lettertype voor de bodytekst veel te klein gekozen. Alsof de geschreven boodschap eerder bijkomstig is in vergelijking met plaatjes, filmpjes en andere multimedia.

Opgelet, die laatste hebben zeker hun plaats in een wat langer stuk, daar niet van!

7. Probeer wat aan SEO te doen

Voor sommigen is zoekmachineoptimalisatie een beetje een vies woord. Maar wie een deuk in een pak boter wil bloggen in 2021 – als in: een pak bezoekers trekken – kan haast niet anders dan wat SEO-tips implementeren. Toegegeven, er komt een boel informatie op je af. Ga van start met de eerste 6 tips. Of vind hier meer dan 60 korte zoekmachineoptimalisatietips. Alle tips van vandaag op morgen overal gaan toepassen is moeilijk. Het hoeft ook niet. Ga er zoetjesaan bewust mee aan de gang en het moet al gek lopen wil je op middellange termijn geen stijgende bezoekersstatistieken zien.

8. Reken niet te veel op social media voor bezoekers

Voor heel wat (beginnende) bloggers zijn de social media de belangrijkste verkeersbron voor hun blog. Echter, de laatste jaren loopt het aantal bezoekers uit social media stelselmatig terug. Worden er dan minder artikels gedeeld? Niet echt. Maar het effect ervan deemstert weg. Het gewijzigd algoritme van diezelfde sociale mediaFacebook Edge Rank op kop – is daar niet vreemd aan.

Het wordt nog belangrijker om echt actief aanwezig te zijn op social media en er effectief connectie te maken met je volger.

9. Overweeg een nieuwsbrief voor je blog

Onder meer dus vanwege het teruglopend aantal lezers afkomstig van Facebook en andere Twitters, valt er wel iets te zeggen voor een mailinglijst annex nieuwsbrief. Of een andere abonnementsformule. Maar wees gewaarschuwd want dit is een van de lastigste verkeersbronnen om aan te boren.

Met je nieuwsbrief kom je wel op de intiemste plaats waar je je lezer kan treffen: zijn eigen inbox. Draai het of keer het zoals je wil, de mensen die je om de zoveel tijd een mail mag sturen met – om het oneerbiedig te zeggen – reclame voor je blog; ze zijn zullen je blog niet zo snel vergeten. Je blog regelmatig bezoeken, ook. En ook al zijn het er maar een handvol, ze zijn hun gewicht in goud waard!

Maar eerlijk is eerlijk, er zal flink wat water naar de zee moeten vloeien eer de nieuwsbrief kan uitgroeien tot een volwaardig alternatief voor verkeer uit sociale media.

10. Maak je oudere content makkelijk toegankelijk

Ik kom hier vaak op terug omdat ik merk dat veel bloggers op dit vlak kansen laten liggen. Eens je een bezoeker op je blog hebt, wil je dat ‘ie wat langer blijft rondhangen. Je teksten moeten dus aangenaam lezen (zie punt 6) en je lezer moet heel makkelijk de weg vinden naar je eerdere blogberichten en pagina’s. Een archiefwidget en een zoekbalk op je blog alléén zijn niet voldoende.

11. Weersta aan de druk…

Druk, welke druk? Wel ja, je zou het niet zeggen maar bepaalde praktijken die in het blogwereldje schering en inslag zijn kan je beter niet (meer) doen. Waar ik het over heb?

 1. publiceren om te publiceren (durf het aan om geen artikel te plaatsen als je echt niks te vertellen hebt)
 2. het plaatsen van erg matige gastartikels van bedrijven (eis kwaliteit en durf JOUW VOORWAARDEN op te leggen)
 3. te veel commercieel geïnspireerde artikelen publiceren (wees kieskeurig over welke samenwerkingen je aangaat)

Alle 3 quick wins zo op het eerste gezicht, maar maak hier misbruik van en op termijn kan je dat duur te staan komen.

Lezers en bezoekers voelen vandaag zeer snel aan wanneer de passie en de kwaliteit plaats maken voor korte termijn gewin. Ze aarzelen niet om (definitief) andere oorden te gaan opzoeken!

Wil je een beetje succesvol bloggen in 2021, dan moet de nadruk liggen op wat je onderscheidt van andere blogs; op datgene waar jij helemaal achter kan staan.


Meer van Dat?

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

2 reacties op “Bloggen in 2021: 11 dingen die het verschil maken”

 1. Jessica J. avatar

  Kijk, dit zijn tips waar je echt iets aan hebt! Thanks!

 2. Marion avatar

  Het klopt dat veel blogs op elkaar lijken. Vooral beautybloggers hebben daar een handje van. Maar dat komt natuurlijk ook omdat veel smeersels heel veel op elkaar lijken (dat vind ik) en beautyproducten niet echt mijn interesse hebben. Ik hou van variatie in artikelen. En doe zelf dan ook erg mijn best om variatie in mijn stukkies aan te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.