Homebeter bloggenHoe blijf je gemotiveerd als blogger?
0
(0)

Misschien herken je het wel: je bent best tevreden met je blog, aan inspiratie geen gebrek, er verschijnen regelmatig nieuwe artikelen,… Desondanks blijven je bezoekers wat achterwege en blijven de reacties op hetgeen je doet wat lauwtjes. En dus is de vraag: hoe blijf je gemotiveerd als blogger?

Het verhaal heeft twee kanten: je positie als blogger en de (wegblijvende) bezoeker. En voor de meesten onder ons hangt het ene nogal nauw samen met het andere. Of niet soms?

Tijdelijk fenomeen?

Je kan als blogger nu eenmaal niet altijd even productief zijn. Omdat de zin en de inspiratie ontbreekt, of gewoon omdat er dingen op je pad komen die belangrijker zijn dan het bloggen. Geen schande.

En wat voor jou geldt, geldt ook voor je lezer natuurlijk. Je hoeft maar even te denken aan het prachtige zomerweer van de laatste dagen om te begrijpen dat menig (potentiële) lezer andere prioriteiten heeft. En de mobiele revolutie kan daar voorlopig vrij weinig aan veranderen. Hoe dan ook kunnen we wel een aantal redenen bedenken waarom het op je blog niet bepaald een overrompeling is. Er komen wel weer betere tijden aan..

[wp_ad_camp_3]

Hoe blijf je gemotiveerd als blogger?

Maar goed, die plausibele verklaringen voor een (hopelijk) tijdelijk fenomeen kunnen nefast zijn voor je motivatie. Hierbij een paar tips om je niet te laten kisten:

1. Doe ook even wat anders

Je lezers doen het tenslotte, dus waarom jij dan niet? Doorbreek de “sleur” van het dagelijks met je blog bezig zijn. Sowieso zullen een stuk minder mensen überhaupt merken dat je er even tussenuit bent. Het zou zomaar kunnen dat je inspiratie nadien een boost krijgt.

2. Tijd voor randactiviteiten

Vind je van jezelf dat je ’t echt niet kan maken om je blog in de steek te laten, dan is zo’n mindere periode het uitgelezen moment om wat extra aandacht te besteden aan al die dingen die een bezoeker (meestal) niet direct opvallen: voer die broodnodige updates uit, zoek die handige plugins, verwijder die onnodige bestanden of ga aan de slag met tags en categorieën. Het zijn die karweien die misschien wat al te makkelijk op de lange baan worden geschoven in tijden dat je overloopt van drive en inspiratie.

3. Neem je blog op de schop

Een veel leuker manier om je motivatie te proberen terug te vinden bestaat erin een nieuw blogtheme te zoeken en/of je blog helemaal anders in te gaan richten.

4. Versterk je social media-kanalen

Nog in het departement “nuttig aan de slag voor je blog zonder één letter te schrijven”: een tip die niet rechtstreeks iets met je blog te maken heeft. Maar in deze kalme periode loont het de moeite om een kritisch naar je volgers op social media te kijken. Concreet? Kijk eens naar de mensen die jouw blog volgen. En naar de mensen die jouw links regelmatig delen. Volg jij hen terug? Maak lijsten op Twitter, Stop je onvoorwaardelijke fans in een aparte kring (Google+). Waarom al die moeite? Het maakt het je allemaal een stuk eenvoudiger de mensen te volgen die echt belangrijk voor je (blog) zijn. Doe hen af en toe eens een pleziertje terug door hun werk wat systematischer te delen. Wedden dat je blog er op termijn wel bij vaart?

5. Blog in het nu

En dan nu de lastigste tip, ook om onder woorden te brengen. Breng jezelf ertoe plezier te beleven bij het bloggen. Met “bloggen” bedoel ik hier ook echt het schrijven, het maken van content. Doe en maak wat je leuk vind zonder je bij voorbaat al te druk te maken over het eindresultaat. En het spreekt ook voor zich dat je je nog minder zorgen moet maken over de respons van je publiek (of het eventuele gebrek daaraan). Jouw plezier, jouw persoonlijk enthousiasme is het enige dat hier van tel is!

6. F*ck die blogstatistieken

Het hoeft je niet te verbazen dat je in bovenstaand scenario de statistieken van je blog best ergens kan steken waar het heel donker is. Spreek met jezelf af de stats gedurende een bepaalde tijd helemaal niet te raadplegen. Laat je niet afleiden. En nog belangrijker: maak het jezelf niet lastiger dan het al is door je te laten ontmoedigen door een paar cijfertjes!

Dus, hoe blijf je gemotiveerd als blogger als het even voor geen meter loopt? Het komt er samenvattend op aan het blog even los te laten en – als het echt niet anders kan – je blog op een andere manier te omarmen…

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

7 reacties op “Hoe blijf je gemotiveerd als blogger?”

 1. Gustavo Woltmann avatar
  Gustavo Woltmann

  Tijdens een mindere periode kun je ook even de tijd nemen om enkele oude artikels te deleten of op te smucken. Misschien vind je dan net nieuwe inspiratie! Content maken met het oog op SEO blijft toch ook belangrijk om gevonden te worden. En sociale media natuurlijk. Ik begrijp dat het moeilijk kan zijn om gemotiveerd te blijven, zeker als je echt geen nieuwe volgers vindt of er trouwe volgers afhaken. Even een rustpauze inlassen is dan geen slecht idee.

 2. Andreia Garcia avatar

  Dank je voor de tips! Ik ben nog maar een beginnende blogger dus heb ik er nog niet zoveel last van, maar ik zal dit zeker opslaan voor als ik het nodig heb!

 3. Rianne avatar

  Het gaat al een tijdje wat minder hoewel ik een trouw publiek heb. Ik heb het daar een tijdje moeilijk mee gehad, van alles geprobeerd totdat ik mij realiseerde dat ik vooral voor mijzelf blog… Dat ik er lol aan moet beleven.. Lezers zijn geen bijzaak maar ook beslist niet de hoofdzaak.

 4. Morgaine avatar

  Dat laatste, net nu ik 2 dagen super records haal met mijn blog, whahahaha ook niet zo moeilijk als je artiesten blogt, en vertelt en het dan met de artiest zelf deelt, dan gaat het wel 😉

  X

 5. Linda avatar

  In de vakantie ging het inderdaad even wat minder, zeker op de zonnige dagen. Maar dat is logisch aangezien een groot deel van Nederland op vakantie is. De tips die je aangeeft om het gewoon even los te laten is daarom een hele goede. Gewoon even met andere dingen aan de slag, leuke uitstapjes, zomerse recepten etc. Grote kans dat als je daar dan over schrijft de lezers weer terugkomen omdat je aansluit op hun mindset.

 6. Miriam avatar

  Die dips ken ik helaas ook 🙁 Dus bedankt voor de tips! Die van Elisabeth vind ik ook een goeie. Naar die optie heb ik eigenlijk nog nooit serieus gekeken. De lezers-‘kanonnen’ zijn bij mij onder andere artikelen waaraan anderen bijdragen hebben geleverd (zoals ‘5 boeken die psychologen iedereen aanraden’). De bijdragers delen mijn artikel dan namelijk ook weer op hun (social) media.

 7. Elisabeth avatar

  Het klinkt misschien stom, maar als ik gedemotiveerd raak omdat een aantal artikelen het achter elkaar slecht doen op social media… Dan geef ik een paar euro uit aan betaalde promotie om te kijken of het nou aan het artikel/titel/afbeelding lag of aan Facebook die het gewoon niet genoeg liet zien. (En dus aan mij omdat ik het op het verkeerde moment deelde.) De helft van de tijd blijkt dat er dan wel lezers komen. Voor mij werkt dat dan als motivatie om voortaan een beter moment te zoeken om te delen op Facebook. Maar het kost wel een paar euro…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.