beter bloggen

Misschien herken je het wel: je bent best tevreden met je blog, aan inspiratie geen gebrek, er verschijnen regelmatig nieuwe artikelen,… Desondanks blijven je bezoekers wat achterwege en blijven de reacties op hetgeen je doet wat lauwtjes. En dus is de vraag: hoe blijf je gemotiveerd als blogger?

Het verhaal heeft twee kanten: je positie als blogger en de (wegblijvende) bezoeker. En voor de meesten onder ons hangt het ene nogal nauw samen met het andere. Of niet soms?

Tijdelijk fenomeen?

Je kan als blogger nu eenmaal niet altijd even productief zijn. Omdat de zin en de inspiratie ontbreekt, of gewoon omdat er dingen op je pad komen die belangrijker zijn dan het bloggen. Geen schande.

En wat voor jou geldt, geldt ook voor je lezer natuurlijk. Je hoeft maar even te denken aan het prachtige zomerweer van de laatste dagen om te begrijpen dat menig (potentiële) lezer andere prioriteiten heeft. En de mobiele revolutie kan daar voorlopig vrij weinig aan veranderen. Hoe dan ook kunnen we wel een aantal redenen bedenken waarom het op je blog niet bepaald een overrompeling is. Er komen wel weer betere tijden aan..

Hoe blijf je gemotiveerd als blogger?

Maar goed, die plausibele verklaringen voor een (hopelijk) tijdelijk fenomeen kunnen nefast zijn voor je motivatie. Hierbij een paar tips om je niet te laten kisten:

1. Doe ook even wat anders

Je lezers doen het tenslotte, dus waarom jij dan niet? Doorbreek de “sleur” van het dagelijks met je blog bezig zijn. Sowieso zullen een stuk minder mensen überhaupt merken dat je er even tussenuit bent. Het zou zomaar kunnen dat je inspiratie nadien een boost krijgt.

2. Tijd voor randactiviteiten

Vind je van jezelf dat je ‘t echt niet kan maken om je blog in de steek te laten, dan is zo’n mindere periode het uitgelezen moment om wat extra aandacht te besteden aan al die dingen die een bezoeker (meestal) niet direct opvallen: voer die broodnodige updates uit, zoek die handige plugins, verwijder die onnodige bestanden of ga aan de slag met tags en categorieën. Het zijn die karweien die misschien wat al te makkelijk op de lange baan worden geschoven in tijden dat je overloopt van drive en inspiratie.

3. Neem je blog op de schop

Een veel leuker manier om je motivatie te proberen terug te vinden bestaat erin een nieuw blogtheme te zoeken en/of je blog helemaal anders in te gaan richten.

4. Versterk je social media-kanalen

Nog in het departement “nuttig aan de slag voor je blog zonder één letter te schrijven”: een tip die niet rechtstreeks iets met je blog te maken heeft. Maar in deze kalme periode loont het de moeite om een kritisch naar je volgers op social media te kijken. Concreet? Kijk eens naar de mensen die jouw blog volgen. En naar de mensen die jouw links regelmatig delen. Volg jij hen terug? Maak lijsten op Twitter, Stop je onvoorwaardelijke fans in een aparte kring (Google+). Waarom al die moeite? Het maakt het je allemaal een stuk eenvoudiger de mensen te volgen die echt belangrijk voor je (blog) zijn. Doe hen af en toe eens een pleziertje terug door hun werk wat systematischer te delen. Wedden dat je blog er op termijn wel bij vaart?

5. Blog in het nu

En dan nu de lastigste tip, ook om onder woorden te brengen. Breng jezelf ertoe plezier te beleven bij het bloggen. Met “bloggen” bedoel ik hier ook echt het schrijven, het maken van content. Doe en maak wat je leuk vind zonder je bij voorbaat al te druk te maken over het eindresultaat. En het spreekt ook voor zich dat je je nog minder zorgen moet maken over de respons van je publiek (of het eventuele gebrek daaraan). Jouw plezier, jouw persoonlijk enthousiasme is het enige dat hier van tel is!

6. F*ck die blogstatistieken

Het hoeft je niet te verbazen dat je in bovenstaand scenario de statistieken van je blog best ergens kan steken waar het heel donker is. Spreek met jezelf af de stats gedurende een bepaalde tijd helemaal niet te raadplegen. Laat je niet afleiden. En nog belangrijker: maak het jezelf niet lastiger dan het al is door je te laten ontmoedigen door een paar cijfertjes!

Dus, hoe blijf je gemotiveerd als blogger als het even voor geen meter loopt? Het komt er samenvattend op aan het blog even los te laten en – als het echt niet anders kan – je blog op een andere manier te omarmen…