Homebeter bloggenBlogdip? Geef je blog een grondige facelift
0
(0)

Wil je je blog tot een succes maken, dan komt het erop aan manieren te vinden om een blogdip te slim af te zijn. Want die writer’s block komt eraan, daar kun je vergif op innemen. Er zijn gelukkig tal van manieren om blogdipjes te counteren. De lay-out van je blog genadeloos op de schop nemen, bijvoorbeeld.

“Moetje”

Misschien voelt het voor jou anders aan maar de meeste remedies tegen de writer’s block hebben toch iets van een “moetje” in zich: net iets te geforceerde strooptochten op zoek naar inspiratie, net niet soepel genoeg lopende “vrije” schrijfoefeningen en brainstorming sessies met jezelf die al bij al toch een behoorlijke inspanning vergen. En het resultaat van al dat werk is niet altijd navenant.

Blik verruimen

Wanneer er echt geen lievemoederen meer helpt, geef dan je blog(lay-out) een extreme make-over:

 • nieuwe  kleurtjes
 • een ander lettertype voor je blogs
 • nieuwe bladspiegel
 • andere indeling
 • grondig aangepaste zijbalk
 • nieuwe widgets
 • meer of net minder pagina’s op je weblog
 • een andere About-pagina
 • een andere verzameling blogs in je blogroll
 • een kakelverse footer
 • een ander lijstje met topstukken in je sidebar
 • Euhmm… bij nader inzien: waarom geen geheel nieuw blogtheme eigenlijk?

“Allemaal goed en wel, maar wat heeft dat met mijn gebrek aan inspiratie te maken?” hoor ik je denken. Wel, het gaat erom dat je met andere ogen, een frisse blik naar je eigen blog kijkt. Je bent intensief met je blog bezig, dat is zeker! Echter, je doet dit zonder de idee van “Er moet straks wel een artikel staan.”

Blog je een tijdje met hetzelfde theme en dito indeling en tools dan ga je op de duur ook in een bepaald stramien denken. Geen probleem… Zolang het geen tunnelvisie wordt natuurlijk!

Door het gebruik van andere kleuren, een andere indeling en lay-out zie je andere dingen. Deel je blog opnieuw helemaal anders in en je ontdekt blogs die je vroeger met veel plezier schreef. Misschien zie je nieuwe verbanden die je op weg helpen voor de toekomst…

Geef toe: het valt te proberen!

Alles kan, alles mag?

Voor mijn part wel. Kijk even rond op het net voor inspiratie op het gebied van design en indeling van je blog. De enige kanttekening die ik hier zou willen maken is dat je misschien toch een beetje rekening moet houden met de goede smaak en de toch wat vastgeroeste gewoontes van de gemiddelde internetbezoeker.

Niet alles kan dus. Het kan niet de bedoeling zijn dat je op het einde van de rit met een lentefris blog zit, waar iedereen van wegvlucht. En als je dan toch  je blog aan het omturnen bent, zorg er dan voor dat je artikels lekker weglezen en dat je lezers een stukje makkelijker de weg naar je blog vinden. Het ging er toch om je blogdip te counteren, weet je nog?

Je blog als thuisbasis

Goed, hoe vaak kan/mag je bovenstaand “trucje” uitproberen? Niet te vaak denk ik. Vooral omdat het positieve effect ervan op jouw inspiratie en drive als blogger zeer snel wegebt. Zit je dus om de zeven weken met een kanjer van een blogdip, dan zal ook het omgooien van je blog op een bepaald moment niet meer helpen.

En belangrijker nog: houd je trouwe lezer in het achterhoofd. Voor hen is je blog een thuisbasis, een plek van vertrouwen, een feest van herkenning. Zij weten graag wat er op je blog te vinden is (en wat niet), vinden er blindelings hun weg. Dat is – op zijn minst ten dele – de charme van jouw blog.

Buurtwinkel

Vergelijk het een beetje met jouw buurtsupermarkt. Die is dicht bij huis, je vindt er de vriendelijke lach van de knappe magazijnier, je loopt quasi op automatische piloot langs de rekken, je favoriete producten vinden moeiteloos hun weg naar je boodschappenmandje, de opgewekte mevrouw aan de kassa maakt je dag goed en binnen het kwartier sta je buiten met alles wat je nodig hebt.

Enkele dagen later bezoek je opnieuw je favoriete buurtwinkel. Zelfde adres maar een totaal andere indeling dit keer. Daar waar vroeger je frisdrank stond vind je nu de scheergel voor mannen. De babyvoeding staat waar je vorige keer de chips nog vond. Enfin, zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Maar het gevolg laat zich raden: jij doorkruist de hele winkel zonder daarom de producten te vinden waar je zo aan gehecht bent, terwijl je er wel van uitgaat dat ze er ergens zouden moeten zijn. Drie kwartier en een belabberde gebruikerservaring later sta je buiten. Met een slecht humeur!

Het is een oude truc onder winkeluitbaters om klanten andere (duurdere) dingen te laten ontdekken/kopen dan ze initieel van plan waren.

Op het internet hoeft het natuurlijk zo’n vaart niet te lopen, maar de gemiddelde internetter heeft oneindig veel minder geduld. Het is daarom niet echt aan te raden om even snel van blogdesign te wisselen als ik van ondergoed. Je wil niet dat je trouwe fans zich telkens opnieuw het apezuur schrikken. Een thuisbasis creëer je niet door je bezoekers telkens – al is het maar heel even – op het verkeerde been te zetten…

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.