Homezakelijk bloggenHoeveel verdient een blogger (concrete cijfers)?
0
(0)

Onlangs las ik bij collega Nicole (van Bloggenenloggen.nl) een interessant artikel over één van dé hete hangijzers in het blogwereldje. Onder de titel 9 x geld verdienen met je blog publiceerde ze een inventariserend onderzoek naar de concrete inkomsten(bronnen) van een aantal bloggers. Hoeveel verdient een blogger? Een paar bedragen en een paar bedenkingen.

Enkele (Nederlandse) bloggers deden in de loop der jaren een boekje open over de inkomsten – in harde euro’s – die zij met hun blog wisten te genereren. Dat is opmerkelijk en moedig, want dit is een onderwerp waar doorgaans nogal geheimzinnig over gedaan wordt. Gevolg? Er circuleren hieromtrent flink wat indianenverhalen. Vooral onder mensen die niet bloggen of (nog) niks verdienen met hun blog.

Een blogger kan tussen 70€ en 3.000€ per maand verdienen

Ziezo, het hoge woord is eruit. Springen de eurotekens je nu in de ogen? Laat me je alvast verzekeren dat dit geen makkelijk verdiend geld is. Lees er het rapport van Nicole op na en je merkt direct hoe verscheiden het bloglandschap is. Er zijn mensen die van bloggen hun beroep kunnen maken en er zijn bloggers die inderdaad wat verdienen, maar lang niet elke maand evenveel.

De groep waarbij er weleens wat schnabbels van tafel rollen die hoegenaamd niet in verhouding staan tot het geleverde werk, de gemaakte onkosten of de reële marktwaarde van zo’n samenwerking is natuurlijk vele malen groter.

Het gegoochel met bedragen (en bezoekersaantallen) is ook maar een deel van het verhaal. Belangrijker is het antwoord op de vraag:

Hoeveel verdient een blogger en wat moet ‘ie er dan voor doen?

Want ja, één en ander komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Wil je serieus verdienen aan je blog, dan zal je toch aardig aan de gang moeten met de groei van je blog. Vooral dan qua (unieke) bezoekers. Het betekent ook dat je zo’n blog niet meer kan beschouwen als een hobbyprojectje voor tussendoor. Wat dat zoal kan inhouden?

1. Je blog moet significant groeien

Hoe meer bereik (bezoekers) een blog heeft, des te interessanter is het voor adverteerders. Dus eerst moet aan dat bereik gewerkt worden. Dus:

 • zal je waarschijnlijk een blogniche moeten kiezen
 • moet je veel vaker bloggen (en dat ook lang volhouden met voldoende kwaliteit)
 • moet je je toch verdiepen in SEO (zodat je blog makkelijk vindbaar is in Google)

Er zijn bloggers die dat allemaal klaarspelen binnen het halfjaar. Maar het is allicht toch realistischer om op een veelvoud hiervan te rekenen.

2. Bloggen kost ook geld

Ook al is bloggen in de basis niet echt duur (je kan zelfs gratis bloggen, maar als je inkomsten uit je blog wil halen is die optie eigenlijk uitgesloten), de kosten die je maakt moeten uiteraard van je inkomsten worden afgetrokken.

a) Domeinnaam en webhosting

Een domeinnaam annex hostingpakket moet je kunnen regelen voor 30 tot 50 euro per jaar. Maar dat bedrag kan ferm oplopen naarmate je blog meer pagina’s telt en… meer bezoekers trekt.

b) Apparatuur en internet

Spontaan denk je aan een pc met internetaansluiting, maar voor een beetje blogger is ook een degelijke smartphone of een fotocamera geen luxe. En gaat één van die dingen stuk, dan kan je het ook niet maken om dagen of weken zonder te zitten.

Overigens, heb je een Youtube-kanaal naast je blog, denk dan ook aan dingen zoals een statief, draagbare camera’s, videobewerkingsoftware en dies meer.

c) Diverse betaalde webdiensten

Geen must maar het kan wel handig zijn om gewoon te betalen voor sommige online diensten. Zeker als je blog meer is dan een hobbyproject. Dan heb je meestal wat meer gebruiksgemak en kan jij je makkelijker concentreren op hetgeen echt telt: content maken! Denk aan:

 • tools voor (promotie van je artikels op) social media
 • een betaald WordPress-thema
 • extra opslagruimte in de cloud
 • een abonnement op een dienst voor stockfoto’s
 • de betaalde versie van een online notitie-app (zodat je altijd toegang hebt tot je blognotities)

d) Onkosten voor uitbesteedde diensten

Ben je (semi)-professioneel aan het bloggen, dan bestaat de kans dat je niet meer alles zelf wil/kan doen. Je zou daarom kunnen overwegen om bepaalde (deel)taken uit handen te geven. Het WordPress-onderhoud bijvoorbeeld, of de promotie van je blog op social media.

e) Het belastingtechnische verhaal

Zelf heb ik hier geen ervaring mee, laten we dat vooropstellen. Maar heb je systematisch inkomsten middels je blog, dan moet één en ander ook belastingtechnisch kloppen. Ik neem aan dat ook daar de nodige kosten aan verbonden zijn.

Toegegeven, lang niet elke blogger zal deze kostenposten (ieder jaar) moeten begroten. Mijn punt is: hoe serieuzer je het bloggen aanpakt (en dat moet je als je inkomsten uit je blog wil halen), des te meer kosten je ook hebt.

Onderstaand tabelletje toont wat ik het afgelopen jaar uitgaf aan Blogtrommel.com:

KostenpostBedrag
Domeinnaam en hosting55,56 €
Betaald WordPress-thema20,50 €
Evernote Premium59,99 €
Totaal136,05

Dit zijn – denk ik – vrij typische kosten voor een hobbyblog. En dankzij bescheiden inkomsten uit Google AdSense kan ik sinds kort zowat kostenneutraal bloggen. Mij kostte het goed 8 jaar om dat stadium te bereiken.

f) De tijd die jij nodig hebt om content te maken

Van iets dat start als een hobby ben je niet snel geneigd om de gepresteerde uren te tellen. Toch komt er een moment dat je dat toch moet gaan doen. Hoeveel tijd kost het om één behoorlijk stuk content neer te zetten?

Tuurlijk, niet elk artikel – en niet elk blog – is hetzelfde. En ja, een geroutineerde blogger kan een stuk sneller werken dan iemand die net begint te bloggen. Maar toch: om binnen de 3 uur met een fatsoenlijk stuk aan te komen zetten, moet je toch al flink aanpoten. En alles moet een beetje meezitten. Menig blogger is een stuk langer aan het werken aan één blogpost. Oh ja, dat kunstje moet nog x aantal keren per maand worden overgedaan. Want één ding is zeker: met één artikel per week ga je het waarschijnlijk niet redden.

Meer van dat?

3. Hoe komt het dat de ene blogger 70 euro per maand verdient en de andere 3.000?

Enfin, grote verschillen in inkomsten tussen diverse blogs. Dat ligt niet alleen in de onderlinge verschillen qua leeftijd van de blogs, het aantal bezoekers of het aantal gepubliceerde artikels. Veel, zo niet alles hangt af van wat je precies doet om inkomsten te genereren. En hoever je daarin gaat.

Er zijn verschillende verdienmodellen. Heb je een bescheiden blog en houd je het bij advertentieblokken van Google AdSense, dan is het lastig om echt veel te verdienen. Voordeel is wel dat dit goeddeels passieve inkomsten zijn; je hebt er geen omkijken naar.

Via affiliate marketing valt mogelijks meer te verdienen, zelfs als je een klein (maar specifiek) doelpubliek hebt. Zo zou je ook advertentieruimte – onder eigen beheer – kunnen aanbieden op je blog.

Als je een goede onderhandelaar bent – en dus weet wat je waard bent – verdien je waarschijnlijk het meeste geld via “samenwerkingen” met bedrijven. Het gaat dan veelal over het tegen vergoeding plaatsen van advertorials en gesponsorde artikelen.

Rutger Steenbergen (SEOZwolle.nl) geeft een woordje uitleg bij de belangrijkste verdienmodellen voor bloggers.

De combinatie van verschillende verdienmodellen op één blog is natuurlijk ook mogelijk. Sterker nog: de echte “grootverdieners” werken vrijwel zeker op die manier.

Rekening houden met je lezers én je adverteerders

Hoeveel verdient een blogger? Het hangt er dus vooral vanaf hoe hard ‘ie wil werken. Feit is wel dat, als je wat wil verdienen aan je blog, je voor een stuk moet dansen naar de pijpen van je opdrachtgevers en adverteerders. Het plaatsen van affiliatelinks kan misschien nog zonder veel bemoeienis, maar dat verandert snel als je aan de gang gaat met barter deals, advertorials, gesponsorde artikelen en advertentieblokken. Ook Google AdSense stelt zijn voorwaarden.

Opdrachtgevers willen – niet onterecht – hun zegje over de plaatsing van de content, het aantal en het soort linkjes, het woordgebruik, de aard van de meldingen en – uiteraard – de kostprijs van de content.

Je lezer van zijn kant, die wil liever een blog waar de commercie niet meteen van het scherm spat. Je kan als blogger dus niet zomaar ingaan op elke mogelijkheid die zich aandient. Er moet altijd genoeg eigen, redactionele content tussen de gesponsorde posts staan. Het is dus altijd een beetje schipperen tussen de belangen van je lezer, die van de adverteerder en die van jou(w blog)…

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

180+ bloggers gingen je voor

Conclusie?

Ja, er kan geld verdiend worden met bloggen. Maar het is bijlange na niet de vetpot die sommigen ervan maken. In de meeste gevallen ben je al flink wat jaartjes aan het bloggen eer je van bloggen je (bij)beroep kan maken. Je moet er hoe dan ook de juiste (commerciële) ingesteldheid voor hebben. Wil je trouwens eens een blik in de agenda van een professionele blogger met 15 jaar ervaring? Pieuww, ga daar maar eens aanstaan!

P.S: Wil je je nog wat verdiepen in deze materie? Collega Papablogger.nl deed een onderzoekje naar de kostprijs van een betaalde blog. Interessante lectuur.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

2 reacties op “Hoeveel verdient een blogger (concrete cijfers)?”

 1. Alan avatar

  Interessant artikel! Je kunt wel je kosten erg verlagen door een gratis WordPress-thema te gebruiken. (zoals Neve)

 2. Anne avatar

  Wat ontzettend goed dat je hier aandacht aan besteedt. Maar goed, dat denk ik heel vaak bij jouw artikelen! Ik blog komende maand 4 jaar en heb pas sinds vorig jaar inkomsten die de moeite waard zijn. En alsnog zijn een hele hoop dingen barterdeals. De meest stabiele inkomsten komen uit affiliate, maar daarvoor is het wel enorm belangrijk om daar aandacht aan te blijven besteden. Geen vetpot hoor, bij mij komt dat nu op ongeveer 25 euro per maand. Natuurlijk ook totaal afhankelijk van de producten die je promoot. Bedankt voor dit informatieve artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.