HomebloggenNatuurlijk heeft bloggen nog zin (editie 2020)!

Natuurlijk heeft bloggen nog zin (editie 2020)!

Heeft bloggen nog zin? ’t Grappige is dat die vraag ons ook een jaar of tien geleden al bezighield. Het antwoord op de vraag toen klinkt hetzelfde als nu: ja, bloggen is nog even zinvol als toen. Ondanks – of misschien zelfs dankzij de uitdagingen die er zijn.

Wie niet verder kijkt dan zijn neus lang is ziet inderdaad maar weinig argumenten pro bloggen. Een moordende concurrentie onder blog(ger)s, luie lezers die alleen tevreden zijn met het beste van het beste en zoekmachines die niet noodzakelijk oog hebben voor de belangen van een individuele blogger. Ga daar maar eens aan staan.

Social media: nauwelijks werkbare alternatieven voor een blog

En toch zijn er een stuk of wat goeie redenen om een blog te beginnen. Snel een (trouw) publiek opbouwen is daar dus niét bij. Allen naar social media of Youtube dan maar?

Veel ruis op de lijn

Ja, er is veel volk te vinden op social media en Youtube. In theorie kan je via die wegen veel meer mensen bereiken in een kortere tijd. Youtube is een mainstream platform en Jan en Alleman heeft een trits social media-accounts, dus dat zit wel snor zou je denken.

Wat men vaak vergeet is dat het ook op social media een tijdje duurt eer je een beetje een fanbase hebt. Bovendien, je volgers zitten niet op socials speciaal om te horen wat jij te vertellen hebt. Jouw boodschap – hoe geniaal die ook gebracht wordt – geraakt binnen de kortste keren ondergesneeuwd door concurrerende meldingen, grappige kattenfoto’s, en ander gedruis.

Enig idee wat de “levensverwachting” is van een Facebook-post, een tweet of een Instagram-post? Een paar minuten? Hoop en al een dag? En natuurlijk zou je kunnen bloggen op Facebook of op LinkedIn (kwestie van je niet altijd te beperken tot een paar honderd woorden per interventie) maar van een echt doorzoekbaar archief waar je volgers echt wat aan hebben kan je toch niet spreken.

Algoritmes bepalen wie wat van jou te zien krijgt

Ander probleem: zelfs als je na verloop van tijd volgers hebt op de socials ben je niet zeker dat zij (je volgers) je tussenkomsten ook daadwerkelijk opmerken. Om te beginnen is het erg druk in menig social media-feed. En daarbij komt nog dat social media niet elk bericht dat jij uitstuurt toont aan elk van je volgers. Bijlange na niet zelfs! Enkel als je voldoende interactie hebt met je volgers op de socials zelf kan je een steen verleggen.

Je krijgt nauwelijks de kans om iets op te bouwen

Nog een laatste grote moeilijkheid. De tractie, het engagement met jou(w verhaal) smelt meteen weg als je even niks doet op de Youtubes, de Facebooks, de Twitters en de Instagrams van deze wereld. Op zich niet zo erg, ware het niet dat haast geen hond er nog in slaagt om die interessante oudere social media posts op te rakelen. Youtube vormt misschien een uitzondering, maar het algoritme werkt ook hier niet echt mee.

Nee, social media zijn niet ideaal als het erom gaat om een trouw publiek op te bouwen en bezig te houden. Als je écht weet wat je aan het doen bent kan je hoogstens een vuurtje stoken voor een paar momenten. En onderschat ook niet het werk dat dát met zich meebrengt!

Bloggen heeft nog zin. Nu en straks!

Wil je je verhaal online delen, schrijf je graag en wil je graag connectie maken met mensen van vlees en bloed? Aarzel niet en start een blog! Heb je reeds langer een blog en schep je er nog plezier in? Er is geen enkele reden om de stekker uit je project te trekken. Misschien liggen er zelfs extra kansen voor het grijpen nu sommige collega’s er de brui aan geven.

  • Bouw (verder) aan een eigen platform waar jij en jij alleen de bakens uitzet
  • Deel je verhaal. Onversneden.
  • Maak een online kennisbank
  • Stuur je lezers en volgers daar waar jij ze hebben wil
  • Ontwikkel je blog tot een digitale hub waar alles omtrent jouw persoon of merk samenkomt
  • Overstijg het vluchtige
  • Bouw een eigen – makkelijk doorzoekbaar archief op
  • Creëer een plek waar elkeen die jou zoekt je kan vinden en zichzelf kan zijn

Probeer dat allemaal maar eens via socials of zelfs een Youtube-kanaal. Onbegonnen werk! Het uitbouwen van een blog werkt zoveel effectiever. Je mag alleen niet denken dat bloggen iets is dat je er snel even bijdoet. Of dat je middels een blog binnen een paar weken stormenderhand het web kan innemen.

Zie je daar geen graten in, (her)start dan rustig je blog. Kies een stuk of wat onderwerpen die je hart sneller doen slaan en ga aan de gang. Ja, het kan wat duren eer de naald begint te bewegen. De tijd van zomaar wat aanmodderen op het net is voorbij. In afwachting zit er helaas niks anders op dan geduld hebben en plezier maken bij wat je doet. Maar de beloning kan groot zijn.

Opgelet: social media niet zomaar afschrijven

Uit wat ik hierboven schreef zou je kunnen afleiden dat social media er niet meer toe doen anno 2020. Dat is echter veel te kort door de bocht. Voor bloggers zijn het prima kanalen om:

  1. connectie te maken met (toekomstige) volgers en lezers
  2. inspiratie op te doen voor blogonderwerpen

Daarom alleen al blijven ze super waardevol voor de meeste bloggers. Wel zijn socials niet meer die semi-automatische leverancier van grote groepen lezers voor het blog.

Heeft bloggen nog zin? Dit zijn tips die er vandaag toe doen

Overtuigd?

Wil je vandaag een blog starten, of ben jij één van die twijfelaars wiens blog op apegapen ligt? Dit zijn de tips die vandaag het verschil maken:

  1. Las een serieuze brainstormsessie in
  2. Kies een niche of ga voor een omniblog
  3. Kies een blognaam/url waar je verschillende kanten mee uit kan
  4. Leer wat focus zoektermen zijn
  5. Let op je de titels van je blogposts
  6. 7 onmisbare tips voor het schrijven van een blogbericht
  7. Overweeg een Youtube-kanaal naast je blog
  8. Blijf aan de top in Google: verzorg je EAT-score
  9. Maak interactieve content voor je lezer
  10. Hoe ga je om met algoritme-updates?

photo credit: JASElabs via photopin cc

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.