HomeWordpressWordPress caching voor een veel sneller blog

WordPress caching voor een veel sneller blog

Niet iedereen staat erbij stil, maar de laadsnelheid van je blog speelt een belangrijke rol bij de SEO. En het laat zich aanzien dat criterium in de toekomst alleen nog maar belangrijker zal worden. Je kan al heel wat maatregelen nemen om je blog sneller te maken. Ook WordPress caching kan een flinke duit in het zakje doen.

In dit bericht:

  • een korte uitleg omtrent het nut van WordPress caching
  • hoe WP Fastest Cache instellen?
  • het effect van een caching plugin in actie

Oké… en nu zonder al te technisch te worden:

Wat is WordPress caching precies?

Om uit te leggen wat caching precies doet moeten we nagaan wat er eigenlijk gebeurt op het moment dat iemand een link naar jouw website aanklikt.

Elke WordPress-pagina bestaat uit een aantal bestanden die zijn opgeslagen in een database. Als een browser (van een bezoeker) zo’n pagina opvraagt bij de server, moet WordPress in de database duiken om de betreffende bestanden te zoeken om deze vervolgens te kunnen presenteren. Dat hele proces kan flink wat tijd kosten als het om een grote pagina gaat met veel zware bestanden.

De WordPress caching plugin nu maakt (automatisch) een extra file aan voor elke pagina op je blog (of toch zeker voor de pagina’s die het vaakst worden opgevraagd). In dat bestand zit alle informatie netjes verpakt. Hierdoor moet niet meer langs de database gepasseerd worden wanneer een pagina wordt aangeroepen.

Lang verhaal kort WordPress caching kan je site beduidend sneller maken!

Hoe snel laadt je blog nu?

Het natuurlijk handig als je weet hoe snel je blog nu al kan worden ingeladen. Zonder gebruik te maken van WordPress caching, bedoel ik dan. Een handige gratis tool daarvoor is GTmetrix.

Tik de url van je blog in, druk Enter en wacht een minuutje om te zien wat er uit de bus komt.

  • De PageSpeed Score en de YSlow Score zijn de meest in het oog springende parameters.
  • Het groen duidt op een goede tot uitstekende score, geel en oranje is matig en het rode duidt op een echt probleem.
  • De pijltjes naast de scores geven je een indicatie van hoe je blog presteert ten in vergelijking met andere sites die GTmetrix heeft gemeten in de afgelopen 30 dagen.
  • De Total Page Size en de Fully Loaded Time zijn uiteraard het liefst zo klein en zo kort mogelijk.

Onder deze rij cijfertjes vind je een tabel met eventuele aanbevelingen. Bij de meeste blogs verdient het item Serve scaled images speciale aandacht.

Als er een probleem is wordt aangeraden de fotobestanden (nog verder) te verkleinen. Klik de link aan en het bewuste bestand wordt geopend. Wat je dan kan doen?

  • Download het fotobestand naar je computer
  • Verklein (resize) het bestand
  • Upload het verkleinde bestand naar de mediabibliotheek van WordPress
  • Vervang de oude foto’s in je content door de nieuwe, verkleinde exemplaren
  • Verwijder de oude bestanden uit je mediabibliotheek

WP Fastest Cache plugin instellen

Normaal ben ik niet diegene die het gebruik van WordPress plugins zal aanmoedigen. Maar dit is een domein waarin je er niet omheen kan. Je kan dit immers niet op een andere manier fiksen.

Persoonlijk heb ik goeie ervaringen met WP Fastest Cache. Na activering moet het zaakje ook nog worden ingesteld. Op het eerste gezicht lijkt dat nogal ingewikkeld, maar het wijst zichzelf wel uit.

Hieronder een tabelletje met alle correcte instellingen op een rijtje. Voor de duidelijkheid vind je ook een (Engelstalige) video over het instellen van deze caching plugin.

Functie Instelling
Cache System Aanvinken
Widget Cache Niet aanvinken
Preload Aanvinken (geef aan voor welke content dit geldt. Alle vakjes mogen aangevinkt. Overige instellingen ongemoeid laten).
Logged-in Users Aanvinken
Mobile Niet aanvinken
Mobile Theme Niet aanvinken
New Post Aanvinken (selecteer het 2de vakje)
Update Post Aanvinken (selecteer het 2de vakje)
Minify HTML Aanvinken
Minify HTML Plus Niet aanvinken
Minify Css Aanvinken
Minify Css Plus Niet aanvinken
Combine Js Aanvinken
Combine Js Plus Niet aanvinken
Gzip Aanvinken
Browser Caching Aanvinken
Disable Emojis Aanvinken
Render Blocking Js Niet aanvinken
Google Fonts Niet aanvinken
Lazy Load Niet aanvinken

Als laatste vind je een dropdown-menu voor je taalinstellingen. En ja, ook het Nederlands staat ertussen.

Vergeet ook niet om je instellingen op te slaan om de zaak in werking te laten treden.

Van deze plugin bestaat trouwens ook een premium-versie, maar ik maak gebruik van de gratis variant. In de gratis versie zijn er een aantal functies die je eenvoudigweg niet kan aanvinken. In bovenstaande tabel zijn ook deze functies aangeduid met “Niet aanvinken.” Onderstaande video toont hoe je de plugin het best instelt. Ook hier heeft men het voornamelijk over de gratis versie.

WordPress caching in actie

Als de WordPress caching plugin is ingesteld kan je opnieuw naar GTmetrix gaan om het verschil in laadsnelheid op te meten. Normaal zou je toch een serieus snellere website moeten hebben.

Zo ging op Blogtrommel.com de PageSpeed Score van een C naar een B en de YSlow Score van een E naar een D. Het is mijn ervaring dat vooral de YSlow Score lastiger naar beneden te krijgen is. Ook de Total Page Size werd verkleind.

Al bij al is dit geen fantastisch resultaat, maar wel een stuk beter dan zonder WordPress caching. En een stuk beter dan sommige van mijn “concurrenten.”

Laadsnelheid van je blog: tips en opmerkingen

1. De ene WordPress caching tool is de andere niet

Houd er rekening mee dat niet elke tool – zowel om de snelheid van je blog te meten als de plugins om de WordPress caching te verzorgen – op dezelfde manier werkt. Soms worden andere dingen gemeten.

Doe je dus een voor-en-na-vergelijking, gebruik dan dezelfde meettools en caching plugin.

Maar wees gerust: is de laadsnelheid van je blog een probleem, dan zal vermoedelijk iedere online tool dat aan het licht brengen.

2. Test niet alleen je homepage

Als je de snelheid van je blog gaat meten wordt je gevraagd een url in te geven. Misschien ben je geneigd om alleen oog te hebben voor de homepage van je site. Echter, het loont ook de moeite om af en toe andere pagina’s te testen. Belangrijke blogberichten of -pagina’s bijvoorbeeld. Per slot van rekening komen veel bezoekers binnen via die populaire pagina’s en niet noodzakelijk via de homepagina.

Goed mogelijk dat sommige pagina’s beduidend sneller (of trager) laden dan je homepage.

3. De verschillende caching plugins niet door elkaar gebruiken

Het is géén goed idee om verschillende WordPress caching plugins door te installeren. Als in: dat kan technische problemen veroorzaken en je site wordt er ook niet sneller van.

4. Regelmatig de cache deleten

Die caching heeft ook zo zijn nadeel. Het kan gebeuren dat bezoekers niet altijd de laatste versie van je site te zien krijgen. Immers, jij maakt wijzigingen aan je blog, maar de wijziging maak je uiteraard in de WordPress-database. De cache versie die aan je lezer getoond wordt houdt echter geen rekening met de laatste wijzigingen in de database.

Daarom moet de cache leeggemaakt worden, zodat er nieuwe cache versies kunnen gemaakt worden (met de recentste veranderingen).

Zo, tot zover het sneller maken van je WordPress-blog middels caching. Zoals gezegd gebruikten we hier WP Fastest Cache. Populaire alternatieven zijn: W3 Total Cache, Autoptimize en WP Super Cache.


photo credit: tim ellis via photopin cc

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.