Homebloggen3 hypes voor bloggers die een stille dood stierven

3 hypes voor bloggers die een stille dood stierven

Dit jaar ben ik 10 jaar aan het bloggen. Wat vliegt de tijd! In dit artikel 3 trends – zeg maar gerust hypes voor bloggers – die ik in het afgelopen decennium voorbij zag komen. Maar vandaag kraait er dus geen haan meer naar.

Over welke hypes voor bloggers gaat het?

Als de term blogkermis bij jou nog een lichtje doet branden, dan moet ik je feliciteren. Het betekent dat je al minstens 10 à 15 jaar in het blogwereldje meedraait. Een hele prestatie!

Wij, bloggers met ambitie, volgen vaak met argusogen wat Google allemaal uitricht. De 2 laatste hypes tonen alvast aan dat ook niet alles wat Google aanraakt meteen in goud verandert. Gelukkig maar!

De blogkermis

Een blogkermis is een soort happening op verschillende blogs. Hierbij verzamelt één blogger – de organisator – de beste artikels omtrent een bepaald onderwerp in een blogbericht.

De organisator van de blogkermis kiest het onderwerp dat centraal zal staan tijdens de blogkermis. Deelnemers aan de blogkermis kunnen dan – gedurende een vooraf vastgelegde periode – een blogpost schrijven en publiceren op hun eigen blog.

En op de dag van de kermis publiceert de organisator een blogbericht met daarin alle links naar de berichten van de deelnemende blogs. Bij die gelegenheid vertelt ook vaak iets over zijn motivatie om de blogkermis te organiseren, hij of zij leidt de verschillende artikels kort in en nodigt zijn lezers en deelnemers uit om de sites te bezoeken en comments achter te laten onder de bewuste artikels.

Je ziet hopelijk wat de bedoeling was van het hele opzet: extra buzz en meer bezoekers genereren voor de deelnemende blogs. De organisator van de blogkermis van zijn kant kon zich een beetje profileren als expert en werken aan zijn naamsbekendheid. Het fenomeen blogkermis doofde uit rond 2011.

Google+ annex Google Authorship

Ook uit 2011 ongeveer dateert de lancering van Google+. De social netwerksite waarmee Google wilde concurreren met het machtige Facebook. Ik was bij de eerste lichting gebruikers en vond de rust en de diepgang op het platform in het begin wel wat hebben. Google+ kwam echter nooit echt van de grond als sociaal netwerksite. Het bleef een speeltuin voor enkele verstokte nerds. Veel verkeer naar mijn blogs leverde het platform me nooit op.




Niet dat Google geen pogingen ondernam om meer echte gebruikers aan te trekken. Zo was er enige tijd Google Authorship (je kon je blogs koppelen aan Google+ en zo met je profielfoto in de zoekresultaten van Google, je kreeg extra erkenning als auteur). Een andere poging bestond erin youtubers quasi te verplichten om een account aan te maken op Google.

Veel hielp het allemaal niet. Google+ werd in 2018 vervoegd uit de lucht gehaald na een groot datalek.

AMP (Accelerated Mobile Pages)

In tegenstelling tot Google+ en de blogkermis is AMP wel nog in voege. Met AMP wil Google er vooral voor zorgen dat websites – vooral op een mobiel – veel sneller laden. Het bijzondere aan AMP is dat webpagina’s dan goeddeels worden ontdaan van grafische elementen en uiterlijke opsmuk. Alleen de tekst blijft dan nog overeind.

Destijds (2015, 2016) was hier flink wat om te doen. Vooral omdat toen gedacht werd dat het gebruik van AMP op je blog gezien werd als een vrij makkelijke manier om hoger in Google te komen. Eigenaars van websites liepen/lopen er niet echt warm voor. Weinigen doen dan ook de moeite, temeer daar de “bestraffing” voor het niet-gebruik van AMP uit lijkt te blijven. Bovendien, de technologie wordt beter en AMP biedt lang niet altijd een goeie gebruikerservaring aan lezers.

Meer en meer zie je daarom dat mensen AMP uitschakelen. Doe je dat, dan is het wel even opletten. AMP uitschakelen heeft namelijk wat meer om het lijf dan gewoon een plugin deactiveren. AMP-pagina’s hebben namelijk een eigen url. Je moet er dus voor zorgen dat Google die pagina’s nadien ook nog terugvindt, anders verlies je verkeer naar je blog….

Mijn “favoriete hype” voor bloggers?

Dat is zonder twijfel de blogkermis. Qua engagement en interactie met lezers en collega’s kon zo’n blogkermis wel tellen. Ik vind het jammer dat het concept verdwenen is. Ingehaald door de social media en SEO.

De blogkermis was trouwens meer dan een blogformat. Het was ook een heus online platform (van Belgische makelij, jawel!) waar bloggers hun blogkermis konden opzetten en organiseren en bloggers elkaar konden ontmoeten.

Het is niet meer…


Meer van dat?

Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “3 hypes voor bloggers die een stille dood stierven”

  1. Zo simpel is dan geluk avatar

    De blogkermis was denk ik voor mijn tijd. Klinkt wel erg leuk!

  2. Sanne avatar

    Die blogkermis gebeurt tegenwoordig nog op boeken blogs. Dat heb ik onlangs nog gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.