Homebeter bloggen9 (bewezen) tips om vaak met succesvolle blogposts te komen

9 (bewezen) tips om vaak met succesvolle blogposts te komen

Succesvol bloggen komt eigenlijk neer op 2 dingen: regelmatig bloggen en content maken die de meeste mensen graag willen lezen. Klinkt simpel, maar het is het allerminst, natuurlijk. Hierbij 9 tips en “trucs” bloggers die graag wat vaker succesvolle blogposts willen maken.

1. Zoek het evenwicht tussen kwaliteit en kwantiteit

Wanneer je gaat bloggen hoort kwaliteit boven kwantiteit te gaan. Nogal wiedes, dagelijks worden zo’n 7,5 miljoen blogberichten gepubliceerd. De concurrentie is moordend en lezers hebben maar weinig tijd voor jou(w content). Met andere woorden: met middelmatigheid kom je nergens.

Anderzijds, als alleen het beste van het beste goed genoeg is heb je tegenwoordig ook een probleem. Het beste van het beste maken kost immers tijd. Je kan bijgevolg (veel) minder vaak publiceren en dus wordt je links en rechts voorbijgestoken door mensen die sneller en minder grondig tewerk gaan. Het probleem voor jou is dat mensen ook best geholpen kunnen worden met artikels die minder volledig, minder verzorgd zijn en hier en daar bloedirritante blunders bevatten.

Het is dus zaak een prettig evenwicht te vinden tussen de zorg voor kwaliteit, en een publicatieschema dat de groei van je blog niet hindert.

2. Trek de aandacht met je titels

Dan de klassieke statistiek. 80% van je lezers heeft de titel gezien, 20% klikt door naar je artikel. Het is dus duidelijk wat de meest succesvolle blogposts met elkaar gemeen hebben. De kop boven het bericht belooft zoveel – en maakt zoveel nieuwsgierigheid los – dat iedereen en zijn moeder erop moet klikken.

Waar ‘m dat dan precies in zit? Voor de iets langere termijn helpt het zeker als die blogtitel precies in het straatje van Google past en voorzien van een paar sexy woorden die het altijd wel doen.

Uit de titel moet al meteen blijken dat je zinnens bent om waar voor je geld te leveren. Kies daarom niet zomaar de eerste titel die in je opkomt, maar denk aan de NAZA-formule:

  • Nuttig: (hoe) zal dit artikel de verwende lezer helpen (voor welk prangend probleem zal er een oplossing geboden worden)?
  • Anders: wat is er anders in jouw artikel dan de vele andere stukken (over dat topic) die online te vinden zijn?
  • Zeer specifiek: beantwoord het artikel een zeer specifieke vraag (voor een vergeten doelgroep)?
  • Actiegericht: kan de lezer – na het lezen van je artikel – meteen aan de slag?

Toegeven, het is soms moeilijk om deze elementen in elke titel te proppen. Maar het zijn dat soort “kleinigheden” die tot klikken aanzetten. Vooral ook onder de mensen die je (blog) eigenlijk nauwelijks kennen.

3. Succesvolle blogposts? Update je evergreen content

Om echt het verschil te kunnen maken moet het zwaartepunt van je blog bij de evergreen content liggen. Die schrijf je één keer, levert je een boel (nieuwe) bezoekers op, maar ook jaren nadien trekken deze blogposts stelselmatig bezoekers aan. En dat zonder dat jij er omkijken naar hebt. Bijvoorbeeld:

Draait het op je blog vooral om het laatste nieuws, het volgen van trends en seizoengebonden content, dan heb je bijna geen evergreen content. Dat kan heel waardevol zijn, maar het is onwaarschijnlijk dat die pagina’s jarenlang veel verkeer aantrekken. Succesvol bloggen betekent hier vooral zolang mogelijk een hoog publicatieritme aanhouden.

Over evergreen content gesproken: je hoeft als blogger niet voortdurend het warm water opnieuw uit te vinden. In plaats van steeds weer op zoek te gaan naar nieuwe succesvolle blogposts is het meer dan een goed idee om ervoor te zorgen dat je huidige succesnummers up-to-date blijven. Daarom: weet welke artikels het beste presteren – in Google en daarbuiten – en geef ze om de zoveel tijd een grondige opfrisbeurt.

4. Blijf regelmatig bloggen

Vraag bloggers om hu beste blogtips te geven en bij meer dan 90% zal regelmatig bloggen in de top 5 staan. Daar zijn 3 goede redenen voor:

  1. Je zorgt voor meer terugkerende bezoekers op je blog: hoe vaker je nieuwe berichten online zet hoe vaker mensen geneigd zijn je blog (opnieuw) op te zoeken. En jij kan weer ongegeneerd promotie voeren voor je blog.
  2. Regelmatig bloggen is goed voor je SEO: ook Google merkt de regelmatige activiteit op je blog op, en zal je blog vaker bezoeken om pagina’s te indexeren. Dat resulteert op termijn in betere posities in de zoekresultaten, wat dan weer zorgt voor meer verkeer naar je website.
  3. Je traint jezelf als blogger: oefening baart kunst. En de blogger in jou ontsnapt niet aan dat gezegde. Hoe meer berichten en artikels je publiceert hoe makkelijker – en sneller – het hele proces op de duur zal gaan lopen.

5. Vind inspiratie bij collega’s en concurrenten

Concurrenten en collega-bloggers kunnen een geweldige inspiratiebron zijn voor je eigen blog. Oké, een spelletje copy-paste wordt niet geapprecieerd en helpt je zaak zeker niet vooruit, maar het kan geen kwaad om af en toe eens bij anderen te kijken wat bij hén werkt.

Volg een aantal bloggers eens een tijdje van dichterbij. Dat kunnen bloggers zijn die in dezelfde niche opereren al jij, maar dat hoeft niet. Ook op blogs die helemaal niets met jouw niche van doen hebben kunnen geweldige ideeën aanbrengen voor je eigen project.

Dus volg een aantal blogs en nieuwsmedia via RSS (zodat je niet al te veel tijd verliest en ze toch regelmatig je pad kruisen. Interessante brokjes inspiratie kan je dan onderbrengen in het informatiesysteem voor je blog.

Ga je een nieuw artikel schrijven? Passeer eerst langs Google

Wil je succesvolle blogposts maken? Vooraleer eraan te beginnen en er je hele ziel en zaligheid in te leggen: ga naar Google, tik je beoogde focus zoekterm in en kijk waar de zoekmachine mee aan komt draven.

Vooral de top 5 resultaten interesseren ons. Klik ook een artikel aan (bezoek de website in kwestie):

  • Hoe lang is het artikel?
  • Is de content nog up-to-date?
  • Welke subtopics worden er behandeld?
  • Zijn er synoniemen en aanverwante zoektermen die bij je focus zoekterm horen?
  • Welke topics komen eventueel niet aan bod in het artikel (maar zijn wel belangrijk)?
  • Bevat het artikel foto’s, video’s, gegevenstabellen (en zijn ze nog actueel)?
  • Zijn er interne- en externe linkjes in het artikel (en werken ze nog)?

Ja, je krijgt inspiratie voor jouw stuk. Maar daarnaast krijg je ook een goed idee over wat er eventueel nodig is om het artikel te laten scoren in de zoekmachines.

6. Probeer dagelijks wat te brainstormen

Regelmatig verse content online zetten kan je niet zonder een goeie pijplijn aan ideeën. En een flink deel van die ideeën moet snel op je blogplanner belanden, dat spreekt. Daarom:

  • Organiseer nu en dan een brainstormsessie om en rond je blog
  • Bezoek Pinterest, zoek pins rondom jouw blogtopics (let op de titels)!
  • Grasduin in het informatiesysteem van je blog
  • Herlees af en toe je beste artikels (kan je dezelfde formule elders toepassen?)

7. Laat het wat sudderen

Niet elk stuk content kan je in één ruk maken, al is de verleiding misschien groot om dat toch te doen. Dan loop je het risico om de zaak te forceren, middelmatig content te produceren en misschien zelfs tegen een langdurige writer’s block aan te lopen.

Dus, zit je vast? Geen paniek, laat het rusten en ga even wat anders doen. Het menselijk brein zit zo in elkaar dat je je artikel weliswaar naar de achtergrond schuift, maar stiekem toch allerlei ideeën opborrelen.

8. Begrijp wat je lezers willen (lezen)

Even een vraagje. Welke blogpost heeft de grootste kans om succesvol te zijn?

  1. Een lang uitgesponnen artikel met verschillende hoofdstukjes dat echt de diepte in gaat, compleet met foto’s, video’s infografics en cijfertabellen
  2. Een veel kortere lijstjespost die bevattelijk de belangrijkste punten overloopt

Ik gok erop dat je geneigd bent te kiezen voor optie 1.

Denk er wat dieper over na en je weet dat optie 2 ook wel zijn charmes heeft. Zeker als je blogt voor drukbezette vaders met een jengelende peuter op schoot…

Tuurlijk, optie 1 heeft het in zich om de nerd aan te spreken die per se het naadje van de kous wil weten en alle tijd van de wereld heeft. Bovendien, optie 1 zal waarschijnlijk makkelijker hoge toppen scheren in Google.

Enfin, het helpt als je een beetje weet voor wie je precies aan het bloggen bent. Nog een reden waarom je vaak genoeg bloggen moet. Zo kom je beetje bij beetje aan de weet welke (soort) artikels je best schrijft om het verschil te maken.

9. Vraag om feedback

Dit sluit mooi aan bij mijn vorig punt, natuurlijk. Ziedaar alvast één van de redenen om reacties onder je blogs toe te laten. Zelfs al zijn ze tegenwoordig behoorlijk zeldzaam aan het worden. Tussen de regels door kan je heel wat info halen over wat lezers goed vinden aan je artikels en wat misschien minder goed werkt.

Kijk ook wat verder dan je blog zelf:

  • Sluit je aan bij Facebook-groepen die aansluiten bij topics waar jij over blogt
  • Doe af en toe een Twitter-poll
  • Houd je ogen open op social media
  • organiseer een enquête onder je lezers (via Google Formulieren)

En sinds de blokeditor van WordPress zijn er verschillende aanbieders van Gutenberg block plugins die je in staat stellen om een sterscore systeem aan je artikels toe te voegen.

Conclusie?

Tot zover mijn 9 tips om succesvolle blogposts te publiceren. Volg deze tips, maar laat je verder ook gerust leiden door je passie, het toeval en je buikgevoel.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.