HomeWordpressWordPress niét de allerbeste plek om artikels te schrijven
,

WordPress niét de allerbeste plek om artikels te schrijven

Elke blogger heeft, net als elke schrijver, een geweldige schrijfomgeving nodig. WordPress is een zeer fijn programma om te bloggen. Sinds de invoering van WordPress 5.4 – met Gutenberg editor – is ook de schrijfervaring min of meer oké, maar ook niet meer dan dat.

Schrijven en bloggen?

Wat is het verschil tussen schrijven en bloggen vraag je je af? Want het ene kan moeilijk zonder het andere, dat klopt. Bij schrijven draait het vooral om het vrijuit omzetten van concepten, gedachten en ideeën in woorden. Bij het bloggen gaat het erom die woorden in een aantrekkelijk blogbericht te presenteren/publiceren voor de lezer. Alvast voor mij persoonlijk zijn dit twee duidelijk afgelijnde activiteiten.

Vooral de start van zo’n artikel is cruciaal. Zeker als het gaat over een wat uitgebreider stuk gaat is het zaak om vrij snel schrijvende meters te kunnen maken. Gewoon lekker zorgeloos woorden op het witte scherm plempen en je door niets of niemand laten tegenhouden of afleiden.

Het gegoochel met Gutenberg blocks en dito instellingen kan ik er dan echt niet bijhebben.

In WordPress schrijven zonder afleiding? Het kan, maar…

Het probleem was (en is) dat WordPress er te veel op is gericht om vooral korte stukjes uit te braken, tekst op te maken, artikels leuk in te delen, te spelen met allerlei blokken, onderdelen en instellingen. Allemaal geweldig speelgoed voor de layout-vrouw/man.

Voor de schrijver pur sang is het zaak ervoor te zorgen dat ‘ie niet z’n ding moet proberen te doen tussen de dasboards, de werkbalken en de instellingen. Je wordt dan om de haverklap in de verleiding gebracht om te hannesen met Gutenberg blokken en allerhande settings. Dat helpt de concentratie niet en het is ook niet bevorderlijk voor het creatieve schrijfproces.

Maar nu is er toch de Volledig scherm modus in WordPress?

Gelukkig is WordPress op het lumineuze idee gekomen om met de Volledig scherm modus – (Full screen mode in het Engels) – te komen en die ook nog eens als standaard in te stellen. Mocht dat bij jouw installatie niet het geval zijn:

  • klik daarvoor rechtsboven de knop Opties (3 puntjes) aan
  • selecteer het 3de item.

Dat doet het WordPress-dashboard aan de linkerkant uit beeld schuiven (of weer in beeld komen, al naargelang).

Het is echter niet onwaarschijnlijk dat je ook aan de rechterkant van je scherm nog een kolom hebt openstaan met instellingen voor de verschillende Gutenberg blocks en bericht- of pagina-instellingen (het tandwieltje). Die kan je laten verdwijnen door op het icoontje te klikken. Idem dito voor de eventuele plugins die in je dashboard zichtbaar zijn.

Kunnen we dan eindelijk gaan schrijven in WordPress zonder afleiding? Bijna, maar niet helemaal. Je kan lekker afleidingsvrij schrijven tot je je muis beweegt of op Enter drukt. Dan vindt WordPress het nodig om je eraan te herinneren dat je kan beginnen typen of een blok mag kiezen. En vind je het vervelend dat de balk met Blok-en documentgereedschap boven je alinea’s hangt? Verplaats ‘m naar linksboven op het scherm:

  • klik op de knop met de 3 puntjes rechtsboven
  • selecteer de Top toolbar

Deze top toolbar blijft dan mooi aan de linker bovenkant van het scherm.

Prinses op de erwt

Persoonlijk had ik graag gezien dat WordPress de logica nog ietsje verder doortrok. Een afleidingsvrije modus betekent voor mij: een volledig blanco scherm. Dus alleen een knipperende cursor en een knop om je werk te saven.

Het is precies wat je bij een gratis app als Simplenote te beurt valt. Misschien iets voor in WordPress 6.0?

Iedere blogger moet natuurlijk voor zichzelf uitvogelen wat voor hem/haar het beste werkt. Zo zijn er bijvoorbeeld ook bloggers die hun tekst neerpennen in hun favoriete tekstverwerker om vervolgen de hele zwik over te brengen naar WordPress. De opmaakcodes van de tekstverwerker kunnen dan wel roet in het eten gooien binnen WordPress. Niks ergs, maar ’t is toch weer extra gedoe. Daarom werk ik toch nog steeds het liefst rechtstreeks in WordPress.

Hoe werk jij het liefst?


Laatst verschenen berichten

4 reacties op “WordPress niét de allerbeste plek om artikels te schrijven”

  1. Sharp Ben avatar
    Sharp Ben

    Ik heb wel het gevoel dat je, sinds de komst van de Gutenberg-editor een stuk minder last hebt van opmaakcodes uit andere programma’s.

  2. Sharp Ben avatar
    Sharp Ben

    Schrijven in een andere tekstverwerker doe ik eigenlijk alleen wanneer het artikel echt lang of ingewikkeld wordt.

  3. Aukje avatar

    Eigenlijk ook het liefste direct in WordPress. Vooral omdat het dan inderdaad meteen goed staat. Die opmaakcodes zijn erg irritant om er weer uit te gaan halen.

  4. Danielle avatar

    Ik schrijf mijn blogs grotendeels in Google documenten. En breng dan alles over naar WordPress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.