HomeSEOBovenaan in Google komen lukt met deze blogtips

Bovenaan in Google komen lukt met deze blogtips

Als je tegenwoordig bovenaan in Google wil komen – en schandalig veel bezoekers wil trekken – heb je met zo’n blog een te duchten wapen in handen. Ook in deze tijden van Tiktok, Youtube en Instagram. Maar dan moet je natuurlijk wel bloggen met moderne SEO-principes in het achterhoofd.

Wie nu bang is voor een ingewikkeld technisch verhaal hoeft niet weg te lopen. In dit artikel wil ik mijn stinkende best doen om een aantal tips voor zoekmachineoptimalisatie te vertalen naar de blogpraktijk van een doorsnee hobby-blogger.

In deze Youtube-video uitleg over de belangrijkste SEO-regel van het moment. In wat volgt x tips om die regel in de praktijk te brengen en te scoren in Google.

11 tips voor non-techies om bovenaan in Google te komen met een blog

Graag wil ik de tips relatief kort houden deze keer. Wil je meer weten, klik dan gerust de linkjes aan.

1. Zet regelmatig nieuwe berichten online

Google wordt enorm getriggerd door groei. Groei in het aantal artikels op een site, groei in het aantal bezoekers en groei in de tijd die bezoekers op zo’n blog doorbrengen. Maar goed, dan moet er natuurlijk ook regelmatig wat nieuws te lezen zijn. De mensen die je volgen moeten nu eenmaal een goede reden hebben om je blog opnieuw te bezoeken en het niet te vergeten.

Probeer hoe dan ook met iets verfrissends, een andere aanpak, een eigen kijk op de zaken te komen. Gewoon zielloos bloggen om te bloggen en anderen napraten is zinloos.

2. Bovenaan in Google meedraaien is erg lastig met een persoonlijk blog

Met een blog als een soort online dagboek is het moeilijk om potten te breken in Google. Of het zou moeten zijn dat je een celebrity bent. Met een nicheblog – waarbij (bijna) alle artikels verband houden met één centraal onderwerp – zijn de kansen op succes veel groter.

Dat wil echter niet zeggen dat er op je blog geen ruimte is voor verhalen om en rond je persoonlijk leven of je gevoelswereld. In tegendeel! Wat van jezelf tonen, de mens achter de blogger laten zien, je kwetsbaar opstellen, het schept een band met je lezers. Die menselijke kant én tone of voice is één van de dingen die bezoekers je blog in trekken. Maar daar zijn nieuwe bezoekers niet in eerste instantie naar op zoek als ze zitten te googelen.

Persoonlijk bloggen en toch een graantje meepikken uit Google? Dat doe je door in je berichten ook voldoende aandacht te besteden aan “harde informatie” en tips waar ook het écht grote publiek naar zoekt. Op Google – en andere zoekmachines – zijn mensen immers vooral op zoek naar goede raad, tips en oplossingen voor hun eigen problemen klein en groot. En daar moet dan ook de focus liggen als je in Google een rol van betekenis wil spelen. Onder meer daarom zou ik aanraden om na te denken over een omniblog.

3. Denk in onderwerpen en oplossingen, niet in zoektermen

Bijna iedereen die serieus aan de gang gaat met SEO trapt weleens in deze val: een veel te grote focus op… het focus trefwoord, de zoekterm waarop men wil scoren in de zoekmachines. Het zorgt voor:

  • geforceerde teksten die geen kat leest
  • snel opdrogende inspiratie bij jezelf
  • artikels die er in Google niet aan te pas komen

Bedenk liever één centraal topic voor je artikel en ga dan all out om zoveel mogelijk informatie te verzamelen, de beste antwoorden te formuleren op de vragen van jouw (doel)publiek. Ja, het focus trefwoord komt daarbij aan bod. Maar evengoed de synoniemen, de aanverwante zoektermen en de zoektermen die vaak in één adem genoemd worden met de term waarmee jij in Google wil doorbreken.

Goed mogelijk dat je SEO-plugin op het einde van de rit een matige of zelfs slechte score meegeeft. Het zij zo: je bezoekers en lezers moeten tevreden zijn. Al de rest is van geen tel.

4. Train jezelf in het geven van korte, duidelijke antwoorden op vaak gestelde vragen

Tegenwoordig zie je in de zoekresultaten van Google steeds vaker meteen het antwoord verschijnen wanneer bepaalde zoekopdrachten worden ingegeven deze zogeheten Google-samenvattingen zuigt de zoekmachine niet zelf uit de duim, maar zijn afkomstig van blogs en websites. Kan jij er eentje scoren dan kan je potentieel erg veel verkeer naar je blog trekken, ook al heb draai je niet noodzakelijk bovenaan in Google mee.

5. Gebruik die blogcategorieën in WordPress consequent

Wil je maar één SEO-tip toepassen bij het bloggen, laat het dan deze zijn! Categorieën in WordPress bundelen gelijkaardige blogberichten (zie ook het volgend punt). Voor je lezers is dat fijn. Zij kunnen dan makkelijk een selectie maken op basis van hun voorkeuren en interesses. Handig wanneer je een uitgebreid blogarchief hebt.

Maar misschien nog belangrijker is dat blogcategorieën ook een rol spelen bij de SEO. En geen kleine! Maak oordeelkundig gebruik van blogcategorieën en je helpt Google beter begrijpen waar je blog over gaat. Bovendien, Google ziet jouw goedgevulde blogcategorie als een waardevolle bron van informatie (over het onderwerp dat centraal staat in die categorie). Zo kan je zelfs met een persoonlijk blog erg goed scoren in de zoekmachines.

6. Breng gelijkaardige artikels overzichtelijk samen

Naarmate je blogarchief meer berichten telt wordt he belangrijker om het makkelijk doorzoekbaar te maken. Een simpele zoekbalk of een archiefwidget volstaat hier niet echt.

Gebruik maken van WordPress-categorieën is dus al een eerste stap om je blog inzichtelijk en makkelijk doorzoekbaar te maken. Denk verder ook aan:

Kom je daar bovenaan in Google mee dan? Niet rechtstreeks, natuurlijk. Waar het om gaat is dat die hyperlinks het je bezoeker (én Google!) zo makkelijk mogelijk maken om meerdere pagina’s per bezoek aan te klikken. Ze zitten dus langer op je blog. Voor Google een overduidelijk teken dat er op je blog wat interessants te beleven valt. Op den duur heeft zulks een positieve invloed op je posities in Google.

Wederom, het is zaak je lezer zo snel mogelijk naar de best mogelijke content op je blog en op het web te brengen. De simpelste manier om dat te doen bestaat erin om relevante (interne) links te tonen, waar je geïnteresseerde bezoeker meteen op kan klikken.

Google van zijn kant leert verbanden leggen om en rond jouw content, begrijpt beter waar het op jouw blog om draait en welke pagina’s belangrijk zijn (en welke minder).

Link in je artikels ook naar relevante en kwaliteitsvolle artikels buiten je eigen blog. Dat draagt bij aan Google’s begrip en je maakt meteen ook duidelijk dat je wil meewerken aan een kwaliteitsvol internet.

8. Richt je vooral ook op de beginner

Dit om de simpele reden dat een flink deel van de gebruikers van Google op zoek zijn naar basisinformatie. Ze staan aan he begin van hun avontuur en zitten dus volop in een onderzoekende, oriënterende fase. Daar zit het grootste zoekvolume. En dus ook het grootste potentieel voor je blog. Vandaar het nut van startersgidsen, (geïllustreerde) stappenplannen, definitieposts, en kennisbanken (voor beginners).

9. Bovenaan in Google? Wees niet bang om langere artikels te schrijven

Het is waar dat slechts een minderheid van je bezoekers nog van a tot z een artikel leest van meet dan 500 woorden. Dus waarom nog de moeite doen, zou je kunnen zeggen.

Maar dat is de verkeerde redenering. Het gaat er ‘m om je bezoekers zoveel mogelijk waardevolle informatie te bieden, zodat je vaker bovenaan in de zoekmachines terechtkomt.

Daarna is het zaak je lange artikel zo in te richten dat je bezoeker tijdens het scrollen minstens een paar keer halthoudt. Om vervolgens te beslissen toch wat langer te blijven hangen. Je moet dus “haakjes” voorzien. Haakjes in de vorm van:

  • makkelijk leesbare en aangenaam opgemaakte teksten
  • mooi beeldmateriaal
  • prikkelde tussenkopjes
  • stukjes multimedia die aan je tekst werden toegevoegd
  • opvallende quotes
  • een inhoudstafel met ankerlinks
  • een antwoordparagraaf
  • de lijst met opsommingstekens (in plaats van opsommingen in een doorlopende tekst)
  • tabellen die worden toegevoegd (idem)
  • (wederom) strategisch geplaatste interne links

Kortom, het moet voor je bezoekers en lezers aangenaam en moeiteloos scrollen zijn.

Meer van dat?

10. Bouw aan je online reputatie

En dit zowel voor Google als in de ogen van je lezers. Je doet dit onder meer door vaak op de afspraak te zijn/vaak (over dezelfde onderwerpen) te bloggen. Maar je kan als blogger nu eenmaal niet alles weten. Dat hoeft ook niet. Link naar betrouwbare sites die het wél weten en wees zo een bron van goede informatie voor je bezoekers. Op termijn kan je misschien wat extra expertise op je blog binnenbrengen door je blog open te stellen voor gastblogs.

11. Bovenaan in Google meedraaien? Werk aan je (blog)titels!

Zo op het eerste zicht heeft dit weinig te maken met SEO, maar vergis je niet. Titels zijn hét uithangbord voor je artikels. Op het internet ben je voortdurend bezig met het opwekken van nieuwsgierigheid, het prikkelen van potentiële bezoekers. En vooral titels bepalen of lezers je blog zullen aanklikken of niet.

Conclusie?

Ja, als je aan de top in Google wil verschijnen met je blog moeten een aantal technische dingen op punt staan. En je moet regelmatig wat nieuws te vertellen hebben. Maar vergeet daarnaast zeker niet het je bezoeker naar de zin te maken. Met een kwaliteitsvol blog waarin het makkelijk navigeren is, bijvoorbeeld. Zo kan je je lezer tevreden houden. En is je lezer tevreden, dan is Google dat ook!

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.