Zullen we maar meteen met een stukje nonsens beginnen? Bloggen is niet dood. Het is zelfs nog niet eens op zijn retour. Maar wie een beetje succesvol wil bloggen in 2019, doet er toch goed aan iets te doen met de volgende tips en trends.

1. Quick wins bestaan haast niet meer

Moet je vandaag de dag nog wel een blog starten? Niet als je veel lezers wil hebben maar niet het geduld of de tijd hebt om daar langzaamaan naar toe te werken. Daarvoor zijn er intussen veel te veel blogs en te weinig lezers die de tijd nemen om nieuwe dingen te ontdekken. Bovendien, een trouw publiek opbouwen via social media is allesbehalve simpel, tegenwoordig. Zoekmachineoptimalisatie dan? Dat werkt – heel goed zelfs – maar het kost tijd en er is zeker een steile leercurve.

Nieuwe bloggers hebben het dus een stuk lastiger dan een aantal jaren geleden. Maar er is zeker nog plaats voor de passionele doorzetters met een aparte kijk op de zaken.
2. Geschreven content niet zomaar afschrijven

Ik kan iedereen geruststellen: ja, er worden nog heel veel blogs gelézen in 2019. Ook al zijn die een stuk langer dan 600 woorden. Er is dus geen reden om je “klassieke” blog vaarwel te zeggen en over te stappen op pakweg Youtube of podcasting.

Al is het natuurlijk wel zo dat die stukken multimediale content prima aandachtstrekkers voor je lang uitgesponnen geschreven blogartikel. Bovendien lukt het je waarschijnlijk sneller om écht contact te maken met je lerzers. Ze zien je gezicht, horen je stem,…

Ondanks de behoorlijk korte aandachtsspanne van de gemiddelde bezoeker loont het toch de moeite om langere blogberichten te schrijven. Voorwaarde is wel dat  je teksten aangepast zijn aan de noden van de moderne internetter. Voeg bijvoorbeeld je video’s bij je artikel in!

3. Minder promotie, meer contact maken

Het is een soort van natuurlijke reflex bij heel wat bloggers met ambitie: stukje-publiceren-en-het-zaakje-meteen-promoten. Geen slecht idee, natuurlijk. Omdat ook social media tegenwoordig vooral uit zijn op interactie met gebruikers onderling, beperk je je liefst niet tot het dumpen van ‘t linkje naar je laatste nieuwe artikel. Nee, je probeert (ook) iets los te maken bij je lezer, reacties uit te lokken, de discussie aan te zwengelen.

Lang verhaal kort: je moet wat meer zelf aan de bak als blogger en je kan het wat minder overlaten aan – bijvoorbeeld – tools die automatisch linkjes verspreiden. Stel je benaderbaar op (op sociale media en daarbuiten) en laat zien dat het je niet alleen te doen is om zoveel mogelijk verkeer naar je blog.

4. Minder afhankelijkheid van social media

Dit sluit aan bij het vorige punt. De tijden waarin quasi elke volger sowieso iedere statusupdate te zien kreeg liggen achter ons. Deels omdat volgers lang niet alles meer kunnen behappen. Maar ook omdat de algoritmes van social media zo geprogrammeerd zijn dat ze je updates enkel tonen aan wie (recentelijk) nog met jou(w merk) in contact is gekomen.

Hoe actiever je bent op de Twitters en Facebooks van deze wereld, hoe meer mensen je boodschappen kunnen zien. En kan of wil je dat niet opbrengen, dan zit er niks anders op dan meer te investeren in andere kanalen zoals SEO of je mailinglijst.

5. Minder gebakken lucht verkopen, meer helpen

Start een blog en het is vrij makkelijk om jezelf anders (beter?) voor te doen dan je eigenlijk bent. Het is een koud kunstje om iemands stijl na te bootsen, populaire theorieën te verkondigen, de goegemeente na te praten zonder zelf iets wezenlijks toe te voegen.

Dat is waarschijnlijk niet de manier waarop je moet bloggen in 2019. Meer dan ooit komt het erop aan iets speciaals te doen (binnen je blogniche). Daarom:

  • Wees authentiek, laat wat van jezelf zien (geen gepolijste versie van jezelf)
  • Toon emoties
  • Zoek een niche die bij je past
  • Creëer je eigen stijl, ga voor een eigen plan van aanpak
  • Ga met de voeten in de klei staan (en breng dan verslag uit)
  • Probeer te doen wat je belooft (en verknalde je het, geef dat dan ook toe)
  • Maak content die wat verder gaat dan de waan van de dag (die wordt later ook nog leuk gevonden)
  • Vermijd wollige praatjes (maar kom met concrete feiten en cijfers)
  • Neem je lezers (niet) altijd ernstig
  • Probeer je lezers en je collega’s te helpen met je artikels

Dat allemaal om te laten zien dat achter het blog een echt mens van vlees en bloed schuilgaat. Iemand met ervaring en de poten in de klei, zeg maar. Iemand die.. dezelfde weg bewandelt als zijn/haar lezers.

6. SEO wordt “menselijker”

Dat zeg ik nu al een paar jaar. De SEO wordt in zekere zin wat minder technisch. Het is minder een kwestie van  pakweg het juiste focus zoekwoord, het exacte aantal woorden, de url-structuur of de goeie meta-tags. Met andere woorden het is nog minder dan vroeger een kwestie van “groene bolletjes scoren” in Yoast SEO.

In plaats daarvan wordt eerder gekeken naar hoe je lezers reageren op je artikel. Vinden ze echt wat ze zoeken? hoe vaak klikken ze het bericht aan? Blijven je bezoekers hangen (om te lezen)? Klikken ze meerdere berichten aan? Komen ze nog eens terug? Dát is wat telt!

7. Bloggen in 2019: van je blog een echte thuisbasis maken

Ja, er zijn tal van manieren om een grote fanbase op te bouwen: diverse fora, social media, Youtube, gastbloggenyou name it. Het probleem is: je hebt totaal geen controle over wat er met die content (en je volgers op die platformen) gebeurt.

Is het nog nuttig, bloggen in 2019? En of! Op het blog gebeurt alles. Het is jouw platform, de centrale verzamelplek voor je beste werk, hier kunnen mensen zich inschrijven voor je mailinglijst, hier krijg je ook reacties van lezers (en kan je er wat mee).

Kortom, niet zomaar afschrijven dat blog!


Meer van dat?

Foto: (handen aan de laptop)  door Undrey/Shutterstock.com