Homebeter bloggenBloggen in 2019 en 2020: de trends en de nonsens

Bloggen in 2019 en 2020: de trends en de nonsens

Zullen we maar meteen met een stukje nonsens beginnen? Bloggen is niet dood. Het is zelfs nog niet eens op zijn retour. Maar wie een beetje succesvol wil bloggen in 2019 of in het volgende decennium, doet er toch goed aan iets te doen met de volgende tips en trends.

Laatste update: 12/02/2020

1. Quick wins bestaan haast niet meer

Moet je vandaag de dag nog wel een blog starten? Niet als je veel lezers wil hebben maar niet het geduld of de tijd hebt om daar langzaamaan naar toe te werken. Daarvoor zijn er intussen veel te veel blogs en te weinig lezers die de tijd nemen om nieuwe dingen te ontdekken. Bovendien, een trouw publiek opbouwen via social media is allesbehalve simpel, tegenwoordig. Zoekmachineoptimalisatie dan? Dat werkt – heel goed zelfs – maar het kost tijd en er is zeker een steile leercurve.

Nieuwe bloggers hebben het dus een stuk lastiger dan een aantal jaren geleden. Maar er is zeker nog plaats voor de passionele doorzetters met een aparte kijk op de zaken.




2. Geschreven content niet zomaar afschrijven

Ik kan iedereen geruststellen: ja, er worden nog heel veel blogs gelézen in 2019/2020. Ook al zijn die een stuk langer dan 600 woorden. Er is dus geen reden om je “klassieke” blog vaarwel te zeggen en over te stappen op pakweg Youtube of podcasting.

Al is het natuurlijk wel zo dat die stukken multimediale content prima aandachtstrekkers voor je lang uitgesponnen geschreven blogartikel. Bovendien lukt het je waarschijnlijk sneller om écht contact te maken met je lezers. Ze zien je gezicht, horen je stem,…

Ondanks de behoorlijk korte aandachtsspanne van de gemiddelde bezoeker loont het toch de moeite om langere blogberichten te schrijven. Voorwaarde is wel dat  je teksten aangepast zijn aan de noden van de moderne internetter. Voeg bijvoorbeeld je video’s bij je artikel in!

3. Doe meer met je bestaande content

Beter bloggen, meer bezoekers aantrekken staat voor veel bloggers nog te vaak gelijk met “meer nieuwe content toevoegen.” Echter, het kan ook heel zinvol zijn om je meest succesvolle blogartikelen een flinke update te geven. Breid het stuk uit, voeg recentere multimedia toe, deel nieuwe inzichten en cijfermateriaal, voeg een F.A.Q.-sectie toe,… Allemaal dingen die je artikel een opfrisbeurt kunnen geven.

4. Minder promotie, meer contact maken

Het is een soort van natuurlijke reflex bij heel wat bloggers met ambitie: stukje-publiceren-en-het-zaakje-meteen-promoten. Geen slecht idee, natuurlijk. Omdat ook social media tegenwoordig vooral uit zijn op interactie met gebruikers onderling, beperk je je liefst niet tot het dumpen van ’t linkje naar je laatste nieuwe artikel. Nee, je probeert (ook) iets los te maken bij je lezer, reacties uit te lokken, de discussie aan te zwengelen.

Lang verhaal kort: je moet wat meer zelf aan de bak als blogger en je kan het wat minder overlaten aan – bijvoorbeeld – tools die automatisch linkjes verspreiden. Stel je benaderbaar op (op sociale media en daarbuiten) en laat zien dat het je niet alleen te doen is om zoveel mogelijk verkeer naar je blog.

5. Minder afhankelijkheid van social media

Dit sluit aan bij het vorige punt. De tijden waarin quasi elke volger sowieso iedere statusupdate te zien kreeg liggen achter ons. Deels omdat volgers lang niet alles meer kunnen behappen. Maar ook omdat de algoritmes van social media zo geprogrammeerd zijn dat ze je updates enkel tonen aan wie (recentelijk) nog met jou(w merk) in contact is gekomen.

Hoe actiever je bent op de Twitters en Facebooks van deze wereld, hoe meer mensen je boodschappen kunnen zien. En kan of wil je dat niet opbrengen, dan zit er niks anders op dan meer te investeren in andere kanalen zoals SEO of je mailinglijst.

6. Minder gebakken lucht verkopen, meer helpen

Start een blog en het is vrij makkelijk om jezelf anders (beter?) voor te doen dan je eigenlijk bent. Het is een koud kunstje om iemands stijl na te bootsen, populaire theorieën te verkondigen, de goegemeente na te praten zonder zelf iets wezenlijks toe te voegen.

Dat is waarschijnlijk niet de manier waarop je moet bloggen in 2019 en in het nieuwe decennium. Meer dan ooit komt het erop aan iets speciaals te doen (binnen je blogniche). Daarom:

  • Wees authentiek, laat wat van jezelf zien (geen gepolijste versie van jezelf)
  • Toon emoties
  • Zoek een niche die bij je past
  • Creëer je eigen stijl, ga voor een eigen plan van aanpak
  • Ga met de voeten in de klei staan (en breng dan verslag uit)
  • Probeer te doen wat je belooft (en verknalde je het, geef dat dan ook toe)
  • Maak content die wat verder gaat dan de waan van de dag (die wordt later ook nog leuk gevonden)
  • Vermijd wollige praatjes (maar kom met concrete feiten en cijfers)
  • Neem je lezers (niet) altijd ernstig
  • Probeer je lezers en je collega’s te helpen met je artikels

Dat allemaal om te laten zien dat achter het blog een echt mens van vlees en bloed schuilgaat. Iemand met ervaring en de poten in de klei, zeg maar. Iemand die.. dezelfde weg bewandelt als zijn/haar lezers.

7. SEO wordt “menselijker”

Dat zeg ik nu al een paar jaar. De SEO wordt in zekere zin wat minder technisch. Het is minder een kwestie van  pakweg het juiste focus zoekwoord, het exacte aantal woorden, de url-structuur of de goeie meta-tags. Met andere woorden het is nog minder dan vroeger een kwestie van “groene bolletjes scoren” in Yoast SEO.

In plaats daarvan wordt eerder gekeken naar hoe je lezers reageren op je artikel. Vinden ze echt wat ze zoeken? hoe vaak klikken ze het bericht aan? Blijven je bezoekers hangen (om te lezen)? Klikken ze meerdere berichten aan? Komen ze nog eens terug? Dát is wat telt!

8. Bloggen in 2019: van je blog een echte thuisbasis maken

Ja, er zijn tal van manieren om een grote fanbase op te bouwen: diverse fora, social media, Youtube, gastbloggenyou name it. Het probleem is: je hebt totaal geen controle over wat er met die content (en je volgers op die platformen) gebeurt.

9. Bloggen in 2019 of 2020: 5 “bizarre” tips

Dan nog even over het bloggen/schrijven zelf. Natuurlijk krioelt het op het internet van de tips om goeie blogberichten te schrijven en van je blog een succes te maken. Maar het blogwereldje evolueert voortdurend. Wat een jaar of 5 geleden goed werkte, werkt vandaag een stuk minder. Zo volgen hieronder 5 tips die een beetje in tegenspraak zijn met wat tot nu toe gebruikelijk is:

1. Hoe een blog lanceren?

Oké, je bent een blog begonnen. Wanneer ben je klaar voor de lancering? Hoeveel artikels zet je online vooraleer je begint met de promotie van je blogproject? Meteen na de publicatie van je eerste bericht?. Tot nu toe luidde mijn advies altijd: zet een aantal artikels online (publiceer ze allemaal op hetzelfde moment) en maak dan reclame voor je blog. Je stuurt aldus je lezers naar een blog waar al iets te beleven valt. Mensen kunnen al wat rond klikken. En zien wat je zoal in je mars hebt.

Nu zou ik het een ietsje anders doen. Zet de berichten online zodra ze klaar zijn. Er is eigenlijk geen reden om artikels die geschikt zijn voor publicatie niet meteen te publiceren. Des te vroeger worden je stukken opgemerkt door Google en des te vroeger kan je blog beginnen aan de lange weg naar de top van de zoekresultaten.

2. Regelmatig bloggen?

Je blog heeft er doorgaans alle belang bij als er regelmatig nieuwe berichten op verschijnen. Hoe meer hoe beter, zelfs. Als ze tenminste van een goede kwaliteit zijn. Voor je trouwe volgers helpt het als je een min of meer vast publicatieschema hebt (bijvoorbeeld elke maandag en elke donderdag een nieuw artikel). Zij weten dan wat ze mogen verwachten en dat is prettig.

Voor Google maakt het allemaal weinig uit wanneer de content precies online komt. Zolang de kwaliteit maar goed is en hetgeen je vertelt relevant is.

Over een langere periode bekeken krijgt je blog normaliter veel meer bezoekers uit Google. Je vaste bezoekers – die het meeste baat hebben bij jouw strakke publicatieschema – vertegenwoordigen al bij al slechts een minderheid van je bezoekers…

Moraal van het verhaal? Er moeten regelmatig nieuwe artikelen op je blog komen, maar wanneer en hoe vaak precies is eerder bijkomstig. En heb je dus zin om 3 berichten na elkaar online te zetten, houdt niks je tegen om dat gewoon te doen. Om precies dezelfde reden kan het ook niet echt kwaad om een paar dagen/weken niets te posten.

3. Minder interne linkjes gebruiken?

Niet eens zolang geleden hield ik een pleidooi om meer interne links in je artikels te plaatsen. Die aanbeveling blijft overeind, maar het is wel opletten, want:

Een tekst met een overdaad aan hyperlinks leest gewoon niet prettig, zeker niet op kleine schermpjes. Je lezer wil het liefst snel door je artikel kunnen struinen.

Het komt erop neer dat Google een bepaalde waarde toekent aan iedere link die jij op je pagina plaatst. Voor elke pagina heeft Google een bepaald aantal punten veil.

Nemen we voor ’t gemak aan dat er 100 punten te verdelen zijn per pagina. Plaats jij 2 interne links op je pagina dan krijgt elke link 50 punten. Zet je maar één link, dan zijn alle 100 punten bestemd voor die ene link. Heeft je pagina 10 links dan krijgt elke link maximaal 10 punten. Het gaat erom dat links zoveel mogelijk punten krijgen, maar dat had je al begrepen.

Hoe ga je hiermee om? Je doet er goed aan om alleen links te plaatsen als het echt relevant is (voor de inhoud van je artikel). Zodat áls jij een link plaatst de kans groter is dat ‘ie ook effectief wordt aangeklikt (én zoveel mogelijk link juice meekrijgt).

Concreet: haal je in je stuk over modeltreintjes een artikel over straalvliegtuigen aan dan is het niet zo verstandig om daar ook effectief naar te linken. Zelfs al houdt dat artikel wel degelijk verband met je verhaal over modeltreintjes. Google maakt de koppeling tussen modeltreintjes en straalvliegtuigen (waarschijnlijk) niet, en dus verspil je link juice…

4. De tags binnen WordPress vaarwel zeggen?

Misschien wel de meest bizarre tip die ik de laatste tijd tegenkwam. Categorieën en tags gebruiken binnen WordPress, het zal altijd een lastig dingetje blijven. De sterke man achter Thrive themes suggereert om slechts een handvol WordPress-categorieën aan te maken. Daar volg ik ‘m volledig in.

Maar daarnaast stelt hij ook voor om geen WordPress-tags te gebruiken. Het is te zeggen: de tags zijn volgens Thrive themes enkel voor intern gebruik (om als eigenaar van je blog snel bepaalde blogberichten terug te kunnen vinden, bijvoorbeeld). Het zou niet de bedoeling zijn om de tags beschikbaar te stellen voor de lezers van je blog.

An sich valt daar natuurlijk wel wat voor te zeggen. Het precieze verschil tussen tags en categorieën in WordPress is voor veel bloggers toch niet duidelijk, dus het is een manier om een eind te maken aan de verwarring.

5. Minder blogberichten, meer vaste pagina’s publiceren?

Ook van het wezenlijke verschil tussen blogberichten en -pagina’s kunnen we handig gebruik maken. Pagina’s zijn nuttig als het erom gaat veel info aan je blog toe te voegen zonder er je vaste blogvolger mee te vermoeien. De info is er wel maar er is geen automatische melding naar je volgers, geen geautomatiseerde deelactie richting social media, het stuk verschijnt niet in je blogfeed. Je kan in alle rust aan je site werken. Hier op BT maak ik bijvoorbeeld dankbaar gebruik van pagina’s binnen WordPress om een kennisbank te maken.

Is het nog nuttig, bloggen in 2019? En of! Op het blog gebeurt alles. Het is jouw platform, de centrale verzamelplek voor je beste werk, hier kunnen mensen zich inschrijven voor je mailinglijst, hier krijg je ook reacties van lezers (en kan je er wat mee).

Kortom, niet zomaar afschrijven dat blog!

Is bloggen nog zinvol na 2020?

Snel een groot lezerspubliek opbouwen met je blog is wat lastiger dan vroeger. Maar dat neemt niet weg dat een goed (niche)blog nog steeds zijn plaats heeft. Bovendien zijn er een aantal puur persoonlijke redenen om een blog te starten. Blog met passie, probeer het “anders” te doen dan andere bloggers en bouw langzaamaan je publiek op.

Wat zijn alternatieven voor een blog?

Vaak wordt gezegd dat Youtube, een podcast of social media betere alternatieven zijn voor een blog als het erom gaat snel veel mensen te kunnen bereiken.
Echter, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Youtube of social media heb je met een blog wel een eigen plek waar jouw content (en alleen jouw content) centraal staat. Je hebt een eigen, makkelijk doorzoekbaar archief.
Dat neemt niet weg dat andere vormen van content je geschreven blog perfect kunnen aanvullen.


Meer van dat?

Foto: (handen aan de laptop)  door Undrey/Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “Bloggen in 2019 en 2020: de trends en de nonsens”

  1. Bert avatar

    een heel goed aantal tips, bruikbaar.
    ik blog zelf al heel veel jaren met verhalen met grote energie en veel plezier met een goed aantal bezoekers vjl ik regeklmatig mkijn Blog met verhalen, frequent vernieuwend

  2. ICT Blogger avatar

    Bedankt voor je artikel! Ik ben zelf momenteel ook bezig met een blog en kan wel wat tips gebruiken! Fijn dat je dat wilt delen!

  3. Tamara de Graaf avatar
    Tamara de Graaf

    Goedendag,

    Ik loop al een jaar rond met de zal ik wel of niet en hoe dan om een eigen blog te beginnen.
    Ik heb zelf een persoonlijkheid stoornis en een chronische aandoening die ook nog eens elkaar kunnen versterken.
    als ik daar niet op de juiste manier mee om ga. En nu zou ik mijn ervaringen daar over willen delen en mensen te bereiken die in een gelijke of soort gelijke situatie zitten ook om zo ervaringen van andere te horen en te delen en alle gevolgen die dit met zich meebrengen. Maar wil ook de leuke en positieve dingen delen en andere te motiveren. Maar ik zit al met de naam waarbij ik de juiste mensen naar mijn blog trek. Ik heb veel aan je tips in het bovenstaande blog maar hoe combineer ik met deze plannen een naam waar ik bij ik beide groepen ook aantrek.
    Ik hoor graag van je.

    Groetjes,
    Tamara de Graaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.