Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwen7 snelle acties voor meer bezoekers en extra kliks
0
(0)

Voor de meesten onder ons steunt het blogsucces op zowat 3 grote pijlers: genoeg degelijke artikels, een beetje systematisch promo voeren voor die content en zorgen dat de SEO een beetje klopt. Het is hard werken, zoveel is zeker. Wat bloggers soms vergeten is dat performant bloggen ook een optelsom is van vele kleine maatregelen. Onder het mom van “vele kleintjes maken één groot”, 7 eenvoudige acties voor meer bezoekers en extra kliks.

Meer bezoekers en extra kliks op je blog?

Toegegeven, dit zijn geen dingen die voor een overrompeling aan blogbezoekers gaan zorgen. Maar gemeten over de totale duur van je blogproject loont een en ander toch de moeite. Vooral omdat er doorgaans niet veel werk mee gemoeid is.

1. Kijk naar je social media-profielen

Je moet er een gewoonte van maken om overal waar mogelijk een link naar je blog achter te laten. Ook vandaag nog kom ik mensen tegen die als een bezetene hun blog promoten, hyperactief zijn op social media, maar géén link naar hun blog in hun bio hebben staan.

Niemand raadpleegt die bio? Ben je iemand die op social media vaak spijkers met koppen slaat dan zou je ervan versteld kunnen staan hoeveel mensen toch je profiel aantikken om te zien wat voor vlees ze in de kuip hebben.

2. Help mensen (met een link naar je blog)

Heb je veel expertise in huis, dan is het goed mogelijk dat je ’t daarover hebt tijdens je social media-activiteiten.

Het gebeurt mij meer dan eens dat volgers mij om hulp om advies vragen. Iets waar ik graag op inga als het even kan. Niet zelden merk ik dat ik een halve blogpost aan het tikken ben op Facebook of op Twitter (via DM).

Het is in dit geval wellicht slimmer om de conversatie korter te houden en gewoon met een concrete link door te verwijzen naar een artikel op je blog. Da’s minder tijdrovend voor jou en je volger is allicht nog beter geholpen.
3. Gebruik e-mail!

Hoeveel e-mails verstuur je maandelijks in functie van je blog? Dat zijn evenveel gelegenheden om een link naar je blog de wijde wereld in te sturen.

Maak dankbaar gebruik van de handtekening onder je mail. Die wordt automatisch onder elk bericht geplaatst. De e-mail handtekening niet volledig zonder een link naar je blog. Ga misschien zelfs nog een stap verder door te linken naar evergreen content of cornerstone content die (op dit moment) speciale aandacht verdient.

En wat op social media geldt werkt ook hier: vermoei jezelf niet met het schrijven van ellenlange epistels wanneer je kan doorverwijzen naar een of ander relevant artikel op je blog.

Oké, misschien is dit niet de snelle actie, maar als je toch aan het mailen bent kan je beter van de gelegenheid gebruik maken om je blogs te verspreiden.

Onderschat trouwens ook niet het effect van dat 1 op 1-contact op lange termijn. De extra moeite die jij doet voor die ander – door speciaal voor hem of haar in de pen te kruipen – kan je mooie dingen opleveren. En de kans dat je er een “fan voor het leven” bij hebt is niet denkbeeldig…

4. Extra aandacht voor menubalk en sidebar graag!

Naar het blog zelf dan. Zowel de (hoofd)menubalk als de sidebar zijn op veel blogs zo’n typisch gevalletje één-keer-instellen-en-daarna-overal-afblijven. Jammer, want ze zijn vaak dé sleutels voor meer pageviews voor je blog. Je doet er goed aan om:

  1. na te denken wat je in de menubalk en sidebar allemaal kwijt kunt
  2. regelmatig na te gaan of je intussen niet kan doorverwijzen naar andere/betere/recentere artikels

En als je dan toch je menubalk en je sidebar onder de loep neemt, overweeg dan of bepaalde content geen meer opvallende banner verdienen. Met online tools als Canva kan je makkelijk dergelijke bannertjes aanmaken.

5. Maak je links ook écht klikwaardig

Meer bezoekers en extra kliks generen; als je publiek eindelijk aan het lezen is gegaan doe je dat vooral door in je artikels door te linken naar ander interessant leesvoer op je blog. Die links moeten dan wel aanwezig zijn, natuurlijk! Én ze moeten bovendien zo gekozen zijn dat je lezers verleid worden om de hyperlinks ook aan te klikken.

6. Experimenteer met related posts

Een beetje blogbericht is niet compleet zonder het klassieke rijtje related posts ofte aanverwante berichten. Ik wil daar twee dingen over kwijt:

  1. Gebruik hier géén plugin voor, maar maak ze zelf. De gekozen suggesties van die automatische plugins komen niet verder dan wat lukraak gekozen berichten uit dezelfde categorie. Uiteraard met altijd weer dezelfde linktekst. Zorg voor meer afwisseling door zelf in je verzameling te grasduinen op zoek naar artikels die echt in het verlengde liggen van wat je net kwam te vertellen (aangepaste linktekst incluis).
  2. Test de positie van de related posts. Traditioneel vind je aanverwante berichten ergens onderin je blogbericht. Maar zo hoeft het niet (altijd) te zijn. Je kan de links net zo goed ergens pal in het midden van je artikels neerzetten. Of aan het begin van je blogbericht, net na de intro bijvoorbeeld.

Ietwat verrassende keuzes die je wellicht wat extra pageviews kunnen opleveren.

7. Meer bezoekers en extra kliks? Onderschat niet de invloed van je blogdesign

Alle hierboven opgesomde maatregelen kunnen zomaar een slag in het water zijn wanneer het design van je blog niet (helemaal) klopt. Je bezoeker moet in 2020 een zo moeiteloos mogelijke leeservaring hebben. Anders haakt ‘ie veel te snel af. En dus:

Dit artikel bevat een aantal van mijn stokpaardjes, dat besef ik wel. Maar ’t is dan  ook net hiér dat veel blogs kostbare punten laten liggen. En dat is jammer als je ziet hoe makkelijk het is om aan bepaalde “verliesposten” een mouw te passen.


Meer van dat?

Uitgelichte afbeelding: via Shutterstock.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

2 reacties op “7 snelle acties voor meer bezoekers en extra kliks”

  1. Michiel avatar

    Goeie punten Ben! Vaak zijn het juist de kleine dingetjes die samen het verschil maken. Opgeteld kunnen ze voor heel veel extra traffic zorgen. Ik gebruik de automatische vorm van related posts, die ingebakken zit in mijn theme. Inderdaad niet altijd de beste artikelen krijg je dan, maar wel mooi opgemaakt in de layout.

  2. TheMoneyMindset avatar

    Er staat zeker weer wat handige informatie tussen. Erg fijn! Met een aantal zaken ga ik zeker aan de slag 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.