Homebeter bloggenSchrijftipsIn herhaling vallen, als blogger mag je dat
0
(0)

Uit je schooltijd herinner je je misschien nog de opstellen met titels als: “Wat deed ik tijdens mijn vakantie?” En dan volgde een geschreven relaas met 100 keer ik, tig keer spelen, zon en ijsjes. Als de zomer een beetje meewilde, tenminste. Maar daar was je onderwijzer(es) met de onafscheidelijke rode stift. Want in herhaling vallen en steeds weer dezelfde woorden gebruiken, het werd maar matig geapprecieerd…

Wil je bloggen dan helpt het zeker als je moeiteloos twee of meer goed lopende zinnen achter mekaar kan zetten. Maar – en dat zeg ik hier niet voor het eerst – je blogs zijn er niet om onderwijzers en docenten te behagen. De schooltijd is voorbij en online gelden andere wetten! In herhaling vallen mag bijvoorbeeld wel. En misschien móét zo nu en dan zelfs!

In herhaling vallen: 4X een perfect excuus

1. Jezelf herhalen om je punt duidelijk te maken

Wat je te vertellen hebt mag nog zo leuk en interessant zijn, grote kans dat het niet eens gelezen wordt. Immers, je bezoekers skimmen door je content dat het niet mooi meer is. En wil je dus enige kans maken dat je boodschap overkomt, kan het zeker geen kwaad om een paar keer op dezelfde nagel te kloppen.

2. Lezers en volgers zijn hardleers

Als we echt iets wellen leren (begrijpen) dan kan dit niet zonder herhaling. Het volstaat niet om iets één keertje door te nemen opdat we er meteen mee aan de slag kunnen. Belangrijke boodschappen, begrippen, woorden, concepten,… mogen onderstreept worden. Dat gebeurt onder meer middels herhalingen.
We hebben bovendien een heel kort geheugen. Weet jij nog welke razend interessante artikels je gisteren las? Ander voorbeeldje: grasduin eens doorheen je blogberichten die je pakweg vorig jaar schreef. Ik wed dat er stukken tussen zitten waarvan je je nauwelijks nog herinnerd dat je ze geschreven hebt. Toch vreemd als je bedenkt hoeveel moeite het je heeft gekost om ze online te krijgen…

Zeker als er wat tijd overheen gaat is het daarom niet erg om meerdere keren over hetzelfde onderwerp te bloggen.

3. In herhaling vallen als komisch effect

“Ik moest kloppen, want de bel doet het niet!” Iedereen die bij Samson & Gert komt aanlopen roept het. Voorspelbaarheid troef die verdacht grappig wordt. Voor even dan toch. En daarnaast is er – minstens even belangrijk – de herkenning, het handelsmerk. Als je memorabel wil worden helpt het allemaal.

4. Laat je teksten swingen

Steeds weer dezelfde woorden en zinsneden herhalen brengt ook een zeker tempo met zich mee. En je zorgt er ook voor dat je tekst begint rond te zingen in het hoofd van de lezer/toehoorder.

Luister maar eens naar wijlen Martin Luther King Jr. in één van de beroemdste speeches aller tijden. Wat zou ervan geworden zijn als hij naar zijn onderwijzers had geluisterd?

Van het goede teveel?

De herhaling kan verdomd nuttig zijn, maar werkt niet altijd even goed. Prima voor dingen als call-to-actions en ingewikkelde ideeën en stappenplannen die niet zomaar even snel-snel te bevatten zijn. Een stuk lastiger wordt het bij goedbedoeld advies dat elders al duizend keer voorbij is gekomen.

Of het zou moeten zijn dat je erin slaagt om één en ander op een hoogst originele manier weet te brengen/verpakken.

De angst om in herhaling te vallen zit er bij elke schrijver ingebakken, vrees ik. Bij mij toch zeker. En toch doe ik niks anders op dit blog. Het zal je niet verbazen dat de synoniemenlijst één van mijn beste vrienden is.

Als je in herhaling valt, doe dat dan om de juiste redenen. Niet omdat je te lui bent om verder aan je teksten te schaven om er echt iets moois van te maken.


Meer van dat?

Omslagfoto: via Shutterstock.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

2 reacties op “In herhaling vallen, als blogger mag je dat”

  1. Villasappho avatar

    Het is een trend aan het worden om een conclusie onder een blog te schrijven, samen met die domme plaatjes voor pinterest maakt het een post niet leesbaarder. Dat soort herhaling zit ik niet op te wachten.

  2. Nancy avatar

    Helemaal mee eens! Hetzelfde geldt voor mij, voor outfits! Mijn lezers weten over twee weken echt niet meer als ik iets nog een x show. Niet helemaal t zelfde natuurlijk, maar voor hun is t nieuw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.