HomeHow toHoe het fotomateriaal op je blog beter kan
,

Hoe het fotomateriaal op je blog beter kan

Ik begeef me op glad ijs, beste lezer. Want als er iéts is waar dit blog (veel) punten laat liggen, dan is het wel bij de plaatjes. Ja, goed fotomateriaal op je blog is belangrijk. Als blogger wéét ik dat, als schrijver in hart en nieren kunnen die foto’s me eigenlijk vaak gestolen worden. Goed mogelijk dat Blogtrommel.com daardoor verkeer misloopt. Het zij zo…

Goed fotomateriaal op je blog, wat is dat?

Misschien ben ik niet te best geplaatst om hierover een boompje op te zetten, maar ik doe het toch. Gewoon omdat het kan en bovendien: ik lees ook wel eens wat blogs. Welke blogs dat dan zijn? Veel vaker dan ik voor mezelf wil toegeven, zijn dat de blogs met een aansprekende uitgelichte afbeelding. Feit is dat plaatjes bij je artikelen:

  • aanzetten tot doorklikken
  • je nieuwsgierigheid danig kunnen prikkelen
  • de boodschap van je artikel nog kan versterken
  • je lezer kunnen aanporren om toch nog even verder te lezen
  • jouw punt kunnen verduidelijken
  • voor een aangename leesomgeving kunnen zorgen
  • je blog uit de band kunnen doen springen
  • het amateurisme van je blog dik in de verf kunnen zetten
  • bezoekers welhaast onmiddellijk van je blog kunnen verjagen

Betere foto’s kiezen: 4 tips

Enfin, er zijn dus wel een paar redenen waarom je niet lukraak een foto toevoegt aan je artikels, maar er in tegendeel beter wat langer over nadenkt.

1. Het fotomateriaal op je blog hoeft niet perfect te zijn

Meteen een misverstand uit de wereld helpen. Foto’s op je blog zijn nuttig en interessant, maar niet het allerbelangrijkste. Of het zou moeten zijn dat je een fotoblog hebt en/of als fotograaf/designer/grafisch ontwerper je brood moet verdienen. In bijna alle andere gevallen primeert de geschreven (blog)content en zijn de foto’s niet veel meer dan een leuke toevoeging aan je blog. Een trigger (en een herkenningspunt) voor je lezers ook.




2. Foto’s voor je blog zelf maken? Moet kunnen

Ook in deze tijden waar het visuele zo belangrijk is kan je dus nog wegkomen met zelfgemaakte foto’s – en andere visuals – zelfs al is er aan jou geen graficus verloren gegaan. Je hoeft niet eens over een camera te beschikken. Een doorsnee smartphone kan volstaan.

Maak je de foto’s zelf, dan heb je uiteraard al snel uniek beeldmateriaal. De plaatjes zien er niet allemaal even gelikt uit? Wat geeft het? De imperfecte beelden geven je blog met de klap een heel eigen stijl en karakter. Net datgene wat we willen bereiken, toch? Problemen met auteursrechten en dergelijke zijn je vreemd, dat is zeker een pluspunt.

3. Blijf weg van die akelige stockfoto’s

Heb je ondanks alles toch geen zin om zelf de plaatjes voor je blog te schieten? Ook dan zijn er wel een aantal manieren om je blog snel visueel aantrekkelijk te maken. En ja, de sites met gratis stockfoto’s kunnen je ook van dienst zijn.

Het probleem met die stockfoto’s is bekend. Sommige van die foto’s zie je op elke straathoek van het web terugkomen. De schuddende handen, de stralende meiden met hun tandpastaglimlach, de uitslaande metertjes richting succes,… Zo mooi, zo perfect in scene gezet dat het tenenkrommend wordt allemaal. Ennehh…. Waar is de bezieling, het unieke, het herkenbare van je blog?

Daarom:

a) Graaf eens wat dieper

Om op zoek te gaan naar stockfoto’s die niet zo vaak gekozen worden, niet zo voor de hand liggend zijn. Dat vergt natuurlijk extra tijd op een moment dat je je artikel het liefst zo snel mogelijk online wil hebben, maar toch…

Heb je een blogpauze maar heb je geen zin om je blog helemaal los te laten? Leg een verzamelingetje aan van geschikte stockfoto’s voor je blog.

b) Vermijd het perfecte plaatje

Ziet het er allemaal te mooi uit om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook gewoon zo. Toon je je keuken, dan moet ze er misschien niet bijliggen alsof er net een kudde everzwijnen doorheen jakkerde. Anderzijds, een plaatje dat zo uit keukencatalogus lijkt te zijn geplukt hoeft ook niet. Totaal ongeloofwaardig.

c) Spontaan boven fake en geposeerd

Mensen kijken graag naar andere mensen. Daarom zijn er ook zoveel stockfoto’s met mensen van vlees en bloed te vind. Het is dan wel zaak om foto’s te vinden met mensen die semi-achteloos hun ding doen. Daar kan je soms lang naar zoeken in een bestand van stockfoto’s.

d) Hoed je voor te drukke foto’s

Het beeld van je keuze mag wat kleur aan het geheel toevoegen. Echter, té is ook hier niet goed. Een aangenaam leesbaar blog is en delicate oefening. Het is een samenspel tussen lay-out, indeling, lettertypes, kleuren en… de boodschap die je wil overbrengen. Als de foto om wat voor reden dan ook alle aandacht naar zich toe zuigt, is je harde werk quasi voor niks geweest.

e) Bedenk van tevoren welke boodschap, welk gevoel je wil overbrengen

En zoek daar dan passend beeld bij. Denk in concepten en metaforen. Zo vermijd je de meest voor de hand liggende keuzes (waar iedereen mee komt aandraven).

4. Maak van je stockfoto iets unieks

’t Is natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten dat iemand anders “jouw” stockfoto gebruikt. Door je foto te bewerken alvorens ‘m in je artikel te schuiven kan je er toch nog wat persoonlijks van maken. Met Canva is dat vrij eenvoudig te regelen. En bij Shutterstock.com zit zelfs een vrij complete beeldbewerker – de editor – ingebouwd.

Tot zover de tips om met beter fotomateriaal te komen voor je blog. Op dit blog geef ik het slechte voorbeeld, vrees ik. Van een coherente stijl is geen sprake. Het is een beetje hit and miss ben ik bang. Ik ben dan ook typisch zo’n blogger die zijn plaatjes een beetje lukraak kiest, volgens de ingevingen van het moment. Maar idealiter kan en moet het dus anders.


Meer van dat?

Omslagfoto: via Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Hoe het fotomateriaal op je blog beter kan”

  1. Ximaar avatar

    Voor oorsprong ben ik (en waarschijnlijk ooit elk mens) een beelddenker. 99% van de mensheid herinnert beelden ipv van geschreven texten. Ik snap de text dan ook niet dat je iets schrijft en daar een plaatje bij zoekt. Bij mij is het echt andersom. Ik zie iets, maak er een foto van en schrijf aan de hand daarvan een text die daardoor bij me opkomt.

    Ik weet dat ik geen topfotograaf ben of ooit zal worden. Zelfgemaakte foto’s zijn al snel goed te maken met een beetje bijsnijden en/of wat beter belichten met een van de vele gratis fotoprogramma’s.

  2. Michiel Brand avatar

    Die laatste tip is ook vooral een goeie! Met Canva kun je mooie bewerkingen uitvoeren en zelf iets maken van een saaie stockfoto.

    Zelf maak ik graag gebruik van screenshots: die zijn erg nuttig als je bepaalde dingen wilt uitleggen. Ze fleuren tegelijk je blog een beetje op en verduidelijken ook nog eens een hoop t.o.v. alleen maar tekst. Wat je ook steeds vaker ziet, zijn GIFjes om bepaalde dingen uit te leggen. Ideaal voor kleine verduidelijkingen waar het niet voor nodig is om een video op te nemen. Zelf heb ik die nog niet zo gebruikt, maar wil ik wel eens mee gaan experimenteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.