HomeProductief bloggenMinder tijd verschijten online? 12 tips
0
(0)

Veel bloggers brengen verschrikkelijk veel tijd online door. Logisch, want zo’n blog komt er nu eenmaal niet vanzelf. Of we die tijd ook optimaal gebruiken om stappen te maken met dat blog is verre van zeker. Het internet zorgt immers vaak voor afleiding en tijdverlies. Daarom, 12 tips voor meer online efficiëntie (en meer tijd om te schrijven).

Meer doen met je tijd online: 12 tips

Het is mij er hier niet zozeer om te doen je tijd online te beperken. Het komt er vooral op aan meer voor je blog te doen in de jouw toegemeten tijdspanne. Hier gaan we:

1. Leve de bookmarks in je browser!

Sinds zowat 2005 gebruiken we die bookmarks in onze internetbrowser haast niet meer. Maar waarom eigenlijk niet?! Oké, ze zijn niet echt hip en sexy maar al bij al handig in gebruik.

Maak bladwijzers voor de sites die je het vaakst bezoekt zodat je er in één, maximaal twee muisklikken naartoe kan. Ook wanneer je de cookies van je pc hebt verwijderd!

2. houd je bureaublad netjes

Eén van de redenen waarom er zo weinig bookmarks worden gebruikt? Je kan net zo goed via een snelkoppeling op het bureaublad van je computer bij je favoriete websites geraken. Dat gaat zelfs nog een stuk sneller want je hoeft niet langs je browser te passeren.
Het is alleen opletten dat het op je bureaublad geen knoppenzee van snelkoppelingen wordt waar geen kat haar jongen nog terugvindt. Bovendien, een minimalistisch bureaublad zorgt ervoor dat je pc sneller opstart.

3. Gebruik een paswoord manager

Een beetje blogger heeft in no time tientallen accounts verzameld. Als het goed is allemaal met een eigen login en password. Ze allemaal onthouden en beheren kan weleens een probleem worden. Vooral bij de accounts die je niet regelmatig nodig hebt. Ben je een paswoord kwijt/vergeten, dan kan je meestal een mailtje sturen om de boel te laten resetten. Maar da’s toch weer een hoop gedoe.

Niks van dat alles met een (online) password manager. Met één lang en veilig paswoord heb je toegang tot al je accountgegevens die hebt opgeslagen. Ikzelf heb goeie ervaringen met Last pass.

4. Cancel je inschrijvingen op nieuwsbrieven

Ik praat misschien tegen mijn eigen winkel, maar het is voor de goeie zaak, zullen we maar zeggen. Soms schrijf je je heel bewust in op een nieuwsbrief. Veel vaker geef je half onbewust toestemming om je op een mailinglijst te laten zetten. Of nog: je laat je mailadres achter omdat je per se die freebie wil hebben, maar op de obligate vervolgmailtjes zit je niet echt te wachten…

Hoe dan ook, het is goed om eens in de zoveel tijd eens na te gaan of je echt wat aan die mailings hebt. Welke nieuwsbrieven open je (af en toe)? En welke laat je steevast ongeopend in je inbox rondslingeren? Maak van je hart een steen, open toch eens zo’n vervelend mailtje en druk op de unsubscribe-link.

Je mailbox loopt minder snel vol wat zorgt voor minder opruimwerk en minder afleidingen. Gevolg? Meer tijd voor het blog of iets anders leuks.

5. Geen notificaties meer van social media op het toestel waar je je artikels schrijft

Voorkom dat je tijdens het schrijven van je artikel te snel wordt afgeleid door jingles en pop-ups die je te horen en te zien krijgt wanneer je vrienden het favoriete social media-kanaal weer eens op stelten zetten. Moeten die meldingen per se opduiken op het toestel dat jij gebruikt om te bloggen??

6. Zoek een notitie-app die voor jou prettig werkt

Een fervent blogger heeft nogal wat aan zijn hoofd. En dus ook nogal wat te noteren wil ‘ie een beetje vaart maken met z’n blog. Ideeën voor nieuwe blogposts, stukjes tekst die van pas zouden kunnen komen, interessante artikels ter inspiratie of voor research-doeleinden, to-do-lijstjes, contactgegevens, je kan het allemaal neerpennen in een notitieboekje. Allicht is het toch handig om een notitie-app te gebruiken.

Kijk naar online tools als Google Keep en Google Drive, Evernote, Microsoft Onenote of Trello.

Het grote voordeel is uiteraard dat je je hele informatiesysteem voor je blog direct bij de hand kan hebben. Up-to-date en toegankelijk vanop elk apparaat. En door de krachtige zoekfunctie van deze tool vind je ook snel je notities terug. Wel zo prettig!

7. Gebruik webclippers

Bij de meeste van de hierboven vermelde programma’s hoort ook een webclipper: een extensie van je webbrowser die je toelaat om snel webpagina’s op te slaan in je favoriete notitie-app. Berehandig en razendsnel!

8. Gebruik een RSS-reader

RSS-readers zijn vooral handig als je zelf veel blogs volgt. In plaats van dat jij telkens naar je favoriete blogs toe moet gaan om te zien of er iets nieuws is verschenen, komen alle blogs op één plaats samen en zie je onmiddellijk waar er nieuwe dingen werden gepubliceerd. Enorm tijdsbesparend!

9. Maak een to-do-lijstje (en gebruik het)

Kan zo een stom lijstje ervoor zorgen dat je minder tijd verliest? Jazeker! De to-do-lijst maakt je hoofd leeg. Je vergeet veel minder zaken, en omdat je hoofd opgeruimder is kan je je veel beter focussen op taken die nu voor je liggen. Een simpel briefje, of een wat uitgebreidere digitale to-do-lijst, mij om het even… Het werkt.

10. Ga slim om met Youtube

Dat Youtube een fenomenale bron van inspiratie is is geen nieuws meer. Daarnaast kan je via Youtube natuurlijk moeiteloos visuele content binnenbrengen op je blog.

Een groot nadeel heeft de videodienst van Google ook. Ze kan een enorme tijdsverslinder zijn. Het is misschien slim om binnen Youtube verschillende afspeellijsten te maken. Dan vind je de voor jou(w blog) makkelijk terug.

11. Gebruik timers

Heb je moeite om het hoofd bij de hoofdzaak te houden? Overweeg dan om timers te gaan gebruiken. Bijvoorbeeld om je tijd op Youtube of Facebook in te perken. Andere mogelijkheid: verplicht jezelf om gedurende een bepaalde tijd te bloggen (schrijven!) alvorens je wat anders mag gaan doen. Trouwens, ook tijdens het schrijfproces zelf kan een timer goede diensten bewijzen.

12. Handig, die browser-extensies

Browser-extensies geven je internetbrowser een boel extra functionaliteit mee. Ik had het al over de divers webclippers, maar de mogelijkheden zijn schier eindeloos. Het is alleen zaak hoer niet te overdrijven. Laat je gaan en in geen tijd is de taakbalk van je browser een oerwoud aan snelkoppelingen. Liefst moet het allemaal een beetje overzichtelijk blijven.

Zo, wij op weg naar minder tijdverlies online en grotere stappen voor ons blog. Jij kan allicht nog tips bedenken en die zie ik graag tegemoet in de commentaren!


Meer van dat?

photo credit: the monk via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Eén reactie op “Minder tijd verschijten online? 12 tips”

  1. Melissa avatar

    Jeetje hier maak ik me ook zó vaak schuldig aan. Ik ben echt de queen van online tijd verspillen haha. Wat me trouwens wel heeft geholpen is het maken van een to do lijst (mezelf hier vervolgens aan houden is dan weer een andere uitdaging) en werken met een timer of simpelweg werken op tijd. Die nieuwsbrief abonnementen zal ik ook eens onder de loep gaan nemen. Once again: guilty!

    Thnx voor de tips weer! Groetjes Melissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.