Dramatische daling van het aantal bezoekers op mijn blog, wat is er aan de hand?

In 2021 mocht dit blog 16% minder bezoekers ontvangen dan het jaar ervoor. En de cijfers voor 2022 zien er al niet veel beter uit, in tegendeel. Het verdikt is hard: bijna 40% minder unieke bezoekers in de eerste maanden van dit jaar. Hoe komt dat, en wat kan ik doen om de daling van het aantal bezoekers op mijn blog te stoppen?

Ik voel de bui al enige tijd hangen. Ik hang dan ook zowat dagelijks over de statistiekjes. Hoe erg het op Blogtrommel.com precies gesteld is, kan je zien in onderstaande tabel.

Hoe groot is de daling van het aantal bezoekers op mijn blog?

ParameterTot. 2020Tot. 2021VerschilJan-Feb 2021Jan-Feb 2022Verschil
Aantal blogs8470-17%1113+15%
Pageviews139.144120.894-13%24.68115.377-38%
Unieke bezoekers79.36766.684-16%14.1368.328-41%
Aantal sessies95.40380.947-15%16.74710.055-40%
Gem. sessieduur1:171:17+1%1:151:32+23%
Verkeer uit Google63.00557.420-9%12.6836.901-46%
Direct verkeer13.5327.823-42%1.1031.164+6%
Verw. verkeer1.5481.066-31%236183-22%
Soc. verkeer1.360773-43%185113-39%
Blogtrommel.com krijgt beduidend minder bezoekers over de vloer. De enige lichtpuntjes: de kleine stijging in het direct verkeer (meer mensen tikken mijn blognaam in de adresbalk van de browser) en de stijging van de gemiddelde sessieduur (mensen blijven langer op mijn blog).

Toegegeven, het is misschien niet helemaal eerlijk om 2020 te vergelijken met 2021. Immers, 2020 was voor dit blog een recordjaar, en een bijzonder jaar bovendien. Maar vergelijk januari en (een stuk van) februari 2022 met dezelfde periode van vorig jaar en je kan moeilijk doen alsof er niks aan de hand is.

Daling van het aantal bezoekers: mogelijke oorzaken

1. Het “pandemie-effect” loopt ten einde

Heel wat bloggers zagen een serieuze daling in het aantal bezoekers op hun blog. Hier was net het omgekeerde aan de hand: tot 40% méér verkeer dan normaal in de lente van 2019. Nogal wat mensen dachten er tijdens lockdowns blijkbaar aan om een blog te starten. Dat effect speelde in 2021 niet.

2. Ik ben minder (regelmatig) gaan bloggen

Tijden zijn voorbij dat extra gepubliceerde artikels automatisch resulteerde in meer bezoekers voor je blog. Maar toch, als je minder blogt heb je minder gelegenheid om je blog extra in de spotlights te zetten (en volgers worden niet geprikkeld om je blog te bezoeken).

Regelmatig bloggen: ik doe het 1 à 2 keer per week, maar niet meer op vaste dagen. En dat heeft dus wel wat gevolgen.

3. Er is minder interesse voor het bloggen

Tik in Google trends een trefwoord als “bloggen” in en je weet hoe laat het is. Er wordt duidelijk minder op gezocht de laatste jaren. Al jaar en dag wordt geroepen dat bloggen dood is. Zo sterk zou ik me niet uitdrukken, maar je kan er niet om heen dat bloggen niet echt hip meer is. Hoe dan ook, als er minder zoekvolume is voor de zoektermen waar jij op moet scoren, komt er natuurlijk ook minder verkeer op je blog.

4. Moordende concurrentie van andere vormen van online content

Vooral jongeren zien veel meer heil in Instagram, YouTube en Tiktok. Sowieso is er minder animo voor lange, uitgeschreven content. Die laatste is doorgaans wat lastiger om te consumeren.

Als blogger doe je er vandaag goed aan om multimedia in je blogs te integreren. Veel foto’s, infographics, podcastafleveringen en videofragmenten brengen extra leven in je blog. Op die manier heeft ook de bezoeker die het niet zo op tekst begrepen heeft wat aan jouw content.

5. Dit blog is niet echt meer aangepast aan het moderne bloggen

Iedereen kan zien dat Blogtrommel.com heel erg leunt op tekst (en ik dus de voorgaande tip slechts mondjesmaat toepas. Bovendien valt er op de (schrijf)stijl wel wat aan te merken. Ik wil graag veel uitleg en achtergronden meegeven. Als vanzelf worden de blogs wat langer dan ideaal is voor een gemiddelde bezoeker. Die haakt waarschijnlijk sneller af (om nooit meer terug te komen).

Daar komt nog bij: ik vind bloggen fantastisch, geef erg veel tips om van zo’n blog een succes te maken, maar ik vertel ook over de lastige kanten aan het verhaal. De (beginnende) enthousiasteling wil dat misschien niet altijd horen…

Nog een teken aan de wand: delen van dit blog schoppen het steeds vaker tot in cursussen van het middelbaar – en hoger onderwijs. Wegens degelijke en volledige info om en rond bloggen durf ik te hopen. Maar misschien zit er net daardoor ook wat te weinig fun en entertainment in dit blog. Dat laatste heb je nu eenmaal (ook) nodig als je hoge toppen wil scheren anno nu.

6. Deelacties op social media leveren nauwelijks nog bezoekers

Vroeger kon je echt schandalig veel traffic naar je blog krijgen. Gewoon door (de link naar) je blogbericht te delen op sociale media. Dat werkt nu nog, maar het effect is fel afgezwakt en – vooral – het kost veel meer tijd en energie.

7. Daling van het aantal bezoekers vooral te wijten aan… Google?

Op dit blog zorgen zoekmachines – net als bij de meeste blogs met enige ambitie – voor de meeste bezoekers. Als je dan weet dat net bij Google de grootste daling zit, is de rekening snel gemaakt.

Goed, maar wat is het probleem dan? Want ik mag dan geen SEO-specialist zijn, een complete nitwit ben ik toch ook niet op dat vlak. Hierboven had ik het al over de afnemende interesse voor bloggen en blogs (en dus het afgenomen zoekvolume). Maar verder?

De zoekresultaten van Google zijn er niet meer per se op ingericht om artikels maximaal te promoten

Al een jaar of twee geleden waarschuwde ik voor deze SEO-trend die erg nadelig uitpakt voor bloggers en webmasters. Google wordt ook alsmaar slimmer en kan steeds vaker de antwoorden op zoekopdrachten meteen op het scherm tonen. Gevolg? Je bezoeker kent meteen de oplossing, zonder dat ‘ie de link naar jouw site hoeft aan te klikken.

Het aantal zero click searches neemt dus snel toe

Zero click searches zijn zoekopdrachten die ingegeven worden zonder dat er nadien wordt doorgeklikt naar een website. Een fenomeen dat vooral opvalt bij smartphone-gebruikers (waar zoekopdrachten vaak worden ingesproken en Google meteen een antwoord formuleert).

Wie hier trouwens meer wil over weten vindt op Frankwatching.nl een interessant artikel over hoe Google stilaan het verbond tussen hen en de contentmaker verbreekt. De titel van het stuk laat weinig aan de verbeelding over. Zeer interessante lectuur!

Enkele topposities kwijtspelen in Google kan grote gevolgen hebben

Voor Blogtrommel.com is er waarschijnlijk nog een belangrijke oorzaak voor de daling van het aantal bezoekers. Sommige van de artikels en blogberichten zijn gezakt in Google. Zak van pakweg plaats 1 naar plek 2 of 3, of van plek 5 naar 8 en het kan je zomaar tientallen of honderden kliks per maand kosten. Pér artikel!

Jaar en dag was het zaak om met je blogs op de eerste pagina in de grote zoekmachines te komen. Binnen de top 10 dus. Vandaag kan je stellen dat, eens je buiten de top 5 valt je eigenlijk nauwelijks nog verkeer uit de zoekmachines trekt. De plaatsen 6 tot 10 zijn de nieuwe tweede pagina in Google, zeg maar…

Lang verhaal kort: het is niet omdat je regelmatig blogt en topposities in de zoekmachines bekleedt met je content dat er ook vaak wordt doorgeklikt naar jouw blog.

Ziedaar 7 redenen voor de daling van het aantal bezoekers op Blogtrommel.com. En er zijn er allicht nog wel een paar te bedenken. ’t Is in dit soort gevallen trouwens altijd moeilijk te zeggen welk effect nu het zwaarst doorweegt.

Daling van het aantal bezoekers, wat kan je doen?

Tegen de machinaties van Google kan je als blogger vrij weinig beginnen. Maar ’t is geen reden om in een hoekje te zitten janken:

1. Blijf goeie content maken

Oké, dat is een open deur intrappen (en makkelijker gezegd dan gedaan), maar toch: het komt erop aan om niet te snel op te geven. Blijf gewoon je ding doen. Sommige van de hierboven genoemde problemen kunnen tijdelijk zijn. Het je lezer naar de zin maken blijft de beste garantie voor succes.

2. Zoek nadrukkelijk de (online) samenwerking met anderen

Dan een paar maatregelen om het “welzijn” van je blog wat minder afhankelijk te maken van Google.

Probeer ook via andere kanalen de zichtbaarheid van je blog te vergroten. Extra tijd spenderen op social media kan helpen. Maar doe het op de juiste manier.

Je kan natuurlijk altijd gaan gastbloggen, maar dat is een intensieve vorm van samenwerking die misschien niet voor iedereen weggelegd is. Nee, ik denk bijvoorbeeld aan:

 • het plaatsen van externe links naar artikels die jou inspireerden in je content
 • het op social media volgen van mensen die (regelmatig) reageren op je blog
 • een tribe vormen met enkele gelijkgestemde bloggers
 • het systematisch delen van content van anderen op social media (vergeet niet te taggen)
 • het af en toe beantwoorden van reacties of vragen onder je blogpost via een persoonlijke e-mail

Toegegeven, dit zijn tijdrovende nevenactiviteiten van het bloggen die je niet meteen massa’s verkeer opleveren. Ze vallen eerder onder de categorie “online imago verbeteren” en werken aan de naambekendheid.” Collega’s vergeten je minder snel, mensen geven je makkelijker een extra steuntje in de rug, je verdient backlinks voor je blog, enzovoorts.

3. Bied je bezoekers een abonnementsformule aan

Wat mij betreft zijn er 3 manieren om (veel) volk naar je blog te trekken. Zonder daarbij afhankelijk te zijn van algoritmes van Google of van social media. Gaande van belachelijk simpel tot iets geavanceerder. Maak van eerder toevallige bezoekers en lezers trouwe volgers. En maak het hen zo makkelijk mogelijk om je blog met grote regelmaat te bezoeken.

4. Probeer andere online kanalen aan te boren met je content

Ik besef dat dit niet voor elke blogger is weggelegd. Maar het is een goed idee om niet alleen middels een blog je online aanwezigheid te verzekeren. Dat zoveel bloggers er een YouTube-kanaal op nahouden is geen toeval. Je kan eventueel ook een podcast beginnen. Waar het om gaat is dat je naam op verschillende platformen rondzingt. Je hebt meerdere ijzers in het vuur, ze maar.

Hier gaat veel extra werk in zitten, dat spreekt voor zich. Dus ALS je eraan begint, zorg in ieder geval dat er verwijzingen/links te vinden zijn van je blog naar je andere online content kanaal (en omgekeerd). En door regelmatig content te embedden in je blog maak je dat ook een stuk leuker voor mensen die liever niet te veel artikels lezen.

Meer van dat?

5. Houd je best presterende artikels in de gaten

Betekent meer (gepubliceerde) artikels altijd meer bezoekers? Vandaag is dat zeker geen evidentie meer. Je moet immers ook echt nieuwe, opzienbarende dingen te vertellen hebben.

Maar – en dat wordt weleens vergeten – vooral bloggers die al een poosje bezig zijn doen er goed aan een lijstje bij te houden van artikels die het zeer goed doen in Google (en daarbuiten). Zorg dat die content fris en up-to-date blijft! Laat je de kaas niet van het brood eten.

Conclusie?

Natuurlijk is er meer in het leven dan bezoekersaantallen van een blog. Zelfs in het leven van een gepassioneerde blogger. Maar het doet toch altijd een beetje pijn als je blogverkeer een flinke duik neemt. Ondanks perfect logische verklaringen. In elk geval hoef je niet meteen te panikeren en heb je een aantal dingen die je kan doen om te proberen het tij te keren.

Merkte jij ook zo’n achteruitgang in je bezoekersaantallen? Lig je er wakker van, of niet?


Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Blogtrommel.com blijven volgen?
Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

6 reacties op “Dramatische daling van het aantal bezoekers op mijn blog, wat is er aan de hand?”

 1. mie avatar

  Bij mij is dat een paar jaar geleden neens heel erg gezakt, echt een halvering van het aantal bezoekers. En dat heeft zich nooit meer hersteld. Volgens mij had dat verschillend oorzaken. Eentje daarvan die een grote invloed had, was dat op een bepaalde moment blogger wat dingen wijzigde en vervolgens bij zowat alle blogspotbloggers de lijst met gevolgde linkjes in de zijbalk verdween. Ik kreeg nogal wat bezoek via linkjes naar mijn blog op andere populairdere blogs en dat is toen helemaal opgehouden. Ik heb op mijn eigen blog die bloglijst gereconstrueerd en terug geplaatst want ik vind het fijn om mensen te verwijzen naar andere toffe blogs. Maar veel blogs deden dat niet en er zijn er zelfs een flink aantal van toen die ondertussen gestopt zijn met bloggen. Dat is dan ineens reden 2 😉 .

  Ik vond dat in het begin heel vervelend en ontmoedigend. Maar op een bepaalde moment heb ik besloten om mijn verwachtingen in bezoekersaantallen gewoon bij te stellen en sindsdien heb ik er vrede mee. Bloggen is nu eenmaal niet meer zo populair (en volgens mij heeft de intrede van de commercie met als gevolg een hoop gesponsorde en commerciële blogs daarbij een grote rol gespeeld).

  Ik probeer ook voor ogen te houden dat ik niet in de eerste plaats voor hoge bezoekersaantallen blog. De inhoud van wat ik op mijn blog doe, vind ik veel belangrijker en ik ga die niet aanpassen op zoek naar grotere bezoekersaantallen.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Zo’n dramatische daling van het aantal bezoekers is altijd sneu, natuurlijk. Maar ik denk dat je er op de juiste manier in staat. Je moet gewoon blijven bloggen zolang je dat zelf leuk vindt.

 2. Zo simpel is dan geluk avatar

  Zelf hou ik me helemaal niet bezig met bezoekersaantallen, maar ik kan me wel voorstellen dat jij er van baalt! Hopelijk gaat het snel weer de goede kant op.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ik had het liever anders gezien, inderdaad. Maar ik ga er ook mijn slaap niet voor laten. Ik ben alleen blij dat ik mijn brood niet moet verdienen met mijn blog.

 3. Marga van der Vet avatar

  Beste Ben, Ik hoop wel dat je door blijft gaan en ik spreek vast namens vele bezoekers van jouw website. Dank voor het stukje zelfreflectie van jouw eigen blog; héél dapper. En dank voor de goede tips.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dag Marga, (wederom) dank voor het mooie compliment! Wees gerust, ik ga door met bloggen. De dalende bezoekersaantallen veranderen daar niks aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.