Homebeter bloggenGratis verkeer naar je blogs niet meer evident (en dit doe je eraan)
0
(0)

Gratis verkeer naar blogs brengen wordt steeds minder vanzelfsprekend. Zowat elke blogger die al een tijdje bezig is zal dat bevestigen. Als je blogplezier – of je businessmodel – erg afhankelijk is van stijgende bezoekersaantallen is dat jammer, natuurlijk. En toch, je kan er maar beter aan wennen want beterschap zit er niet meteen aan te komen.

Leestijd: ca. 11 minuten

Eerst een kleine disclaimer. De herwerking van dit stuk komt er na het beluisteren van een aflevering van de podcast van Chantal Smink. Zij is een SEO-professional die het hele vraagstuk rond online vindbaarheid net even anders aanvliegt dan gewoonlijk. Wil je vandaag de dag aan de gang met zoekmachineoptimalisatie, dan is haar podcast zeker een aanrader.

Daling van het gratis verkeer naar mijn blogs: dit is de schade

Ik voelde de bui al enige tijd hangen. Ik hang dan ook zowat dagelijks over de statistiekjes. Hoe erg het op Blogtrommel.com precies gesteld is, kan je zien in onderstaande tabel.

ParameterTot. 2020Tot. 2021Tot. 2022
Aantal blogs847061
Pageviews139.144120.89478.828
Unieke bezoekers79.36766.68446.353
Aantal sessies95.40380.94755.525
Gem. sessieduur1:171:171:15
Verkeer uit Google63.00557.42037.184
Direct verkeer13.5327.8237.858
Verw. verkeer1.5481.066848
Soc. verkeer1.360773587
Blogtrommel.com krijgt beduidend minder bezoekers over de vloer. De enige lichtpuntjes: de kleine stijging in het direct verkeer (meer mensen tikken mijn blognaam in de adresbalk van de browser) en de gemiddelde sessieduur die min of meer stabiel blijft (mensen blijven langer op mijn blog).

Toegegeven, het is misschien niet helemaal eerlijk om 2020 te vergelijken met 2021. Immers, 2020 was voor dit blog een recordjaar, en een bijzonder jaar bovendien. Maar vergelijk de cijfers van 2020 met die van 2022 en je kan moeilijk doen alsof er niks aan de hand is.

Daling van het aantal bezoekers: mogelijke oorzaken

1. Het “pandemie-effect” loopt ten einde

Heel wat bloggers zagen een serieuze daling in het aantal bezoekers op hun blog. Hier was net het omgekeerde aan de hand: tot 40% méér verkeer dan normaal in de lente van 2019. Nogal wat mensen dachten er tijdens lockdowns blijkbaar aan om een blog te starten. Dat effect speelde in 2021 niet.

2. Ik ben minder (regelmatig) gaan bloggen

Tijden zijn voorbij dat extra gepubliceerde artikels automatisch resulteerde in meer bezoekers voor je blog. Maar toch, als je minder blogt heb je minder gelegenheid om je blog extra in de spotlights te zetten (en volgers worden niet geprikkeld om je blog te bezoeken).

Regelmatig bloggen: ik doe het 1 à 2 keer per week, maar niet meer op vaste dagen. En dat heeft dus wel wat gevolgen.

3. Er is minder interesse voor het bloggen

Tik in Google trends een trefwoord als “bloggen” in en je weet hoe laat het is. Er wordt duidelijk minder op gezocht de laatste jaren. Al jaar en dag wordt geroepen dat bloggen dood is. Zo sterk zou ik me niet uitdrukken, maar je kan er niet om heen dat bloggen niet echt hip meer is. Hoe dan ook, als er minder zoekvolume is voor de zoektermen waar jij op moet scoren, komt er natuurlijk ook minder verkeer op je blog.

4. Moordende concurrentie van andere vormen van online content

Vooral jongeren zien veel meer heil in Instagram, YouTube en Tiktok. Sowieso is er minder animo voor lange, uitgeschreven content. Die laatste is doorgaans wat lastiger om te consumeren.

Als blogger doe je er vandaag goed aan om multimedia in je blogs te integreren. Veel foto’s, infographics, podcastafleveringen en videofragmenten brengen extra leven in je blog. Op die manier heeft ook de bezoeker die het niet zo op tekst begrepen heeft wat aan jouw content.

5. Dit blog is niet echt meer aangepast aan het moderne bloggen

Iedereen kan zien dat Blogtrommel.com heel erg leunt op tekst (en ik dus de voorgaande tip slechts mondjesmaat toepas). Bovendien valt er op de (schrijf)stijl wel wat aan te merken. Ik wil graag veel uitleg en achtergronden meegeven. Als vanzelf worden de blogs wat langer dan ideaal is voor een gemiddelde bezoeker. Die haakt waarschijnlijk sneller af (om nooit meer terug te komen).

Daar komt nog bij: ik vind bloggen fantastisch, geef erg veel tips om van zo’n blog een succes te maken, maar ik vertel ook over de lastige kanten aan het verhaal. De (beginnende) enthousiasteling wil dat misschien niet altijd horen…

Nog een teken aan de wand: delen van dit blog schoppen het steeds vaker tot in cursussen van het middelbaar – en hoger onderwijs. Wegens degelijke en volledige info om en rond bloggen durf ik te hopen. Maar voor mij is dit ook een signaal dat er wat te weinig fun en entertainment in zit dit blog. Dat laatste heb je nu eenmaal (ook) nodig als je hoge toppen wil scheren anno nu.

6. Deelacties op social media leveren nauwelijks nog bezoekers

Vroeger kon je echt schandalig veel traffic naar je blog krijgen. Gewoon door (de link naar) je blogbericht te delen op sociale media. Dat werkt nu nog, maar het effect is fel afgezwakt en – vooral – het kost veel meer tijd en energie. Maar meer daarover iets verderop in dit artikel.

7. Daling van het aantal bezoekers vooral te wijten aan… Google?

Op dit blog zorgen zoekmachines – net als bij de meeste blogs met enige ambitie – voor de meeste bezoekers. Als je dan weet dat net bij Google de grootste daling zit, is de rekening snel gemaakt.

Goed, maar wat is het probleem dan? Want ik mag dan geen SEO-specialist zijn, een complete nitwit ben ik toch ook niet op dat vlak. Hierboven had ik het al over de afnemende interesse voor bloggen en blogs (en dus het afgenomen zoekvolume). Maar verder?

De zoekresultaten van Google zijn er niet meer per se op ingericht om artikels maximaal te promoten

Al een jaar of drie geleden waarschuwde ik voor deze SEO-trend die erg nadelig uitpakt voor bloggers en webmasters. Google wordt ook alsmaar slimmer en kan steeds vaker de antwoorden op zoekopdrachten meteen op het scherm tonen. Gevolg? Je bezoeker kent meteen de oplossing, zonder dat ‘ie de link naar jouw site hoeft aan te klikken.

Google is trouwens volop aan het bouwen aan de zoekmachine van de toekomst. Die is zo (informatief) ingericht dat een gebruiker nog minder geneigd zal zijn om door te klikken naar individuele blogs.

Het aantal zero click searches neemt dus snel toe

Zero click searches zijn zoekopdrachten die ingegeven worden zonder dat er nadien wordt doorgeklikt naar een website. Een fenomeen dat vooral opvalt bij smartphone-gebruikers (waar zoekopdrachten vaak worden ingesproken en Google meteen een antwoord formuleert).

Wie hier trouwens meer wil over weten vindt op Frankwatching.nl een interessant artikel over hoe Google stilaan het verbond tussen hen en de contentmaker verbreekt. De titel van het stuk laat weinig aan de verbeelding over. Zeer interessante lectuur!

Enkele topposities kwijtspelen in Google kan grote gevolgen hebben

Voor Blogtrommel.com is er waarschijnlijk nog een belangrijke oorzaak voor de daling van het aantal bezoekers. Sommige van de artikels en blogberichten zijn gezakt in Google. Zak van pakweg plaats 1 naar plek 2 of 3, of van plek 5 naar 8 en het kan je zomaar tientallen of honderden kliks per maand kosten. Pér artikel!

Jaar en dag was het zaak om met je blogs op de eerste pagina in de grote zoekmachines te komen. Binnen de top 10 dus. Vandaag kan je stellen dat, eens je buiten de top 5 valt je eigenlijk nauwelijks nog verkeer uit de zoekmachines trekt. De plaatsen 6 tot 10 zijn de nieuwe tweede pagina in Google, zeg maar…

Lang verhaal kort: het is niet omdat je regelmatig blogt en topposities in de zoekmachines bekleedt met je content dat er ook vaak wordt doorgeklikt naar jouw blog.

Ziedaar 7 redenen voor de daling van het aantal bezoekers op Blogtrommel.com. En er zijn er allicht nog wel een paar te bedenken. ’t Is in dit soort gevallen trouwens altijd moeilijk te zeggen welk effect nu het zwaarst doorweegt.

De grote internetspelers zijn er niet om gratis verkeer naar blogs te sturen

Dit is een ongemakkelijke waarheid waar we als bloggers en internetmarketeers maar beter kunnen mee leren leven. Of het nu gaat om Facebook, Twitter, Instagram, Bing, YouTube, Tiktok of Pinterest,… ze hebben er eigenlijk nauwelijks belang en voordeel bij als jij linkjes deelt naar het zoveelste blogbericht. Deze platformen willen hun gebruikers immers zolang mogelijk bij zich houden. Want dat betekent meer (advertentie)inkomsten.

Geen wonder dat deze platformen liever niet te veel berichten rondstrooien met links naar sites buiten het platform. Die kosten hen gewoon geld!

“Veel gratis verkeer naar blogs brengen, het kan nog maar je moet er veel harder voor werken dan 5 of 10 jaar geleden.”

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is zijn Bing en Google momenteel een gevecht op leven en dood aan het voeren. Inzet? De heerschappij op het gebied van online zoekverkeer (en artificiële intelligentie). AI zal trouwens een steeds grotere rol gaan spelen. Het komt erop neer dat internetters meer en meer pasklare antwoorden krijgen op hun vragen. De zoekmachine als slimme antwoordmachine. Waardoor de noodzaak om nog door te klikken naar een blog verdwijnt.

Goed, voor spelers als Google en Bing zou je nog kunnen argumenteren dat ze ook goede geschreven content nodig hebben om zo’n zoekmachines ordentelijk te laten werken. Dus je zou denken dat ze content creators toch op de één of andere manier zullen moeten belonen. Met voldoende gratis verkeer naar blogs bijvoorbeeld…

Meer gratis verkeer naar je blogs halen? Allemaal leuk en aardig. Vergeet echter ook niet meer “rendement” te behalen uit je bestaande volgers en lezers. Blijf het hén naar de zin maken. Zij zijn immers meer waard dan die toevallige voorbijgangers van wie het nog maar af te wachten is of ze blijven. Zeker nu het almaar lastiger wordt om nieuwe lezers te vinden.

Meer gratis verkeer naar je blog, wat kan je doen?

Tegen de machinaties van Google en consoorten kan je als blogger vrij weinig beginnen. Graag of niet, je kan stellen dat het klassieke methode om een blog te laten groeien (goeie artikels publiceren – content online promoten – bezoekers krijgen – blog laten ranken in zoekmachines – nog meer bezoekers krijgen) ferm onder druk staat. Ook al doe je nog zo je best, de bomen groeien niet meer tot in de hemel. Maar dit is wat je kan doen om je aan de nieuwe realiteit aan te passen.

1. Blijf unieke content maken

Oké, dat is een open deur intrappen (en makkelijker gezegd dan gedaan), maar toch: het komt erop aan om niet te snel op te geven. Blijf gewoon je ding doen. Sommige van de hierboven genoemde problemen kunnen tijdelijk zijn. Het je lezer naar de zin maken blijft de beste garantie voor succes.

Want ja, iedereen kan jou het leven zuur maken en met behulp van AI massaal content online zetten. Dat is doorgaans niet de content waar mensen op zitten te wachten. Zoekmachines evenmin trouwens. Wat “unieke content maken” zoal kan betekenen?

Allemaal dingen waar de doorsnee AI-tool nog niet echt aan toe komt. Misschien komt dat nog, maar voorlopig is dat je speelveld.

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

180+ bloggers gingen je voor

2. Meer gratis verkeer voor je blog: zoek nadrukkelijk de (online) samenwerking met anderen

Dan een paar maatregelen om het “welzijn” van je blog wat minder afhankelijk te maken van Google.

Probeer ook via andere kanalen de zichtbaarheid van je blog te vergroten. Extra tijd spenderen op social media kan helpen. Maar doe het op de juiste manier.

Je kan natuurlijk altijd gaan gastbloggen, maar dat is een intensieve vorm van samenwerking die misschien niet voor iedereen weggelegd is. Nee, ik denk bijvoorbeeld aan:

 • het plaatsen van externe links naar artikels die jou inspireerden in je content
 • het op social media volgen van mensen die (regelmatig) reageren op je blog
 • een tribe vormen met enkele gelijkgestemde bloggers
 • start een eigen Facebook-groep op
 • zet groepsborden op in Pinterest
 • het systematisch delen van content van anderen op social media (vergeet niet te taggen)
 • het af en toe beantwoorden van reacties of vragen onder je blogpost via een persoonlijke e-mail

Toegegeven, dit zijn tijdrovende nevenactiviteiten van het bloggen die je niet meteen massa’s verkeer opleveren. Ze vallen eerder onder de categorie “online imago verbeteren” en werken aan de naambekendheid.” Collega’s vergeten je minder snel, mensen geven je makkelijker een extra steuntje in de rug, je verdient backlinks voor je blog, enzovoorts.

3. Maak werk van een nieuwsbrief/maillijst voor je blog

Wat mij betreft zijn er 3 manieren om (veel) volk naar je blog te trekken. Zonder daarbij afhankelijk te zijn van algoritmes van Google of van social media. Gaande van belachelijk simpel tot iets geavanceerder. Maak van eerder toevallige bezoekers en lezers trouwe volgers. En maak het hen zo makkelijk mogelijk om je blog met grote regelmaat te bezoeken.

En ja, ik ga het nog maar eens zeggen! Heb je een blog en vind je het groeiend aantal bezoekers belangrijk? Wacht niet langer en begin met een nieuwsbrief en het uitbouwen van een mailinglijst voor je blog. Dat is een extra kanaal dat je in staat stelt om als het moet onafhankelijk van de internetgiganten te opereren. In ieder geval kan je je trouwste lezers altijd rechtstreeks bereiken.

4. Gratis verkeer naar blogs krijgen, kan dat nog via social media?

Je hebt het waarschijnlijk zelf al ondervonden: het is knap lastig om op een effectieve manier je blogs te promoten via socials. Gewoon linkje-dumpen-en-wegwezen levert bijzonder weinig op. Je zal toch wat actiever moeten zijn. over je blog en je expertise praten, het mag zeker. Maar vergeet zeker ook niet sociale media te gebruiken waar ze voor bedoeld zijn: de conversatie en interactie met je volgers en lezers.

En – belangrijk – speel daarbij de algoritmes van social media in de kaart. Houd de conversatie aan. Voeg waarde toe aan he platform, geef tips en informatie, zwengel discussies aan. Dat alles ZONDER voortdurend een link mee te sturen naar je site (want dan verlaten gebruikers het platform en dat willen we niet).

Bedoeling is dan dat social media je updates aan meer mensen laten zien, en zo kan je (merk) naam maken op het internet.

5. Probeer andere online kanalen aan te boren met je content

Ik besef dat dit niet voor elke blogger is weggelegd. Maar het is een goed idee om niet alleen middels een blog je online aanwezigheid te verzekeren. Dat zoveel bloggers er een YouTube-kanaal op nahouden is geen toeval. Je kan eventueel ook een podcast beginnen. Waar het om gaat is dat je naam op verschillende platformen rondzingt. Je hebt meerdere ijzers in het vuur, zeg maar.

Dit is wat men in het Engels zo mooi omschrijft als the omnichannel approach. Een strategie waarbij je je niet langer richt op slechts één kanaal, één medium om je boodschap/content te verspreiden. In plaats daarvan probeer je via verschillende kanalen je publiek te bereiken.

Hier gaat veel extra werk in zitten, dat spreekt voor zich. Dus ALS je eraan begint, zorg in ieder geval dat er verwijzingen/links te vinden zijn van je blog naar je andere online content kanaal (en omgekeerd). En door regelmatig content te embedden in je blog maak je dat ook een stuk leuker voor mensen die liever niet te veel artikels lezen.

6. Houd je best presterende artikels in de gaten

Betekent meer (gepubliceerde) artikels altijd meer bezoekers? Vandaag is dat zeker geen evidentie meer. Je moet immers ook echt nieuwe, opzienbarende dingen te vertellen hebben.

Maar – en dat wordt weleens vergeten – vooral bloggers die al een poosje bezig zijn doen er goed aan een lijstje bij te houden van artikels die het zeer goed doen in Google (en daarbuiten). Zorg dat die content fris en up-to-date blijft! Laat je de kaas niet van het brood eten.

Conclusie?

Goed, het zal je intussen duidelijk zijn waarom je blog niet meer zo stevig groeit als 5 of 10 jaar geleden. Er zijn nog kansen voor je blog, maar je moet er ongetwijfeld harder voor werken. En misschien schetsen we hier een te somber beeld van de situatie. Anderzijds, een verwittigd blogger is er twee waard.

Merkte jij ook zo’n achteruitgang in je bezoekersaantallen? Lig je er wakker van, of niet?


Oorspronkelijke versie van dit artikel: januari 2022

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

6 reacties op “Gratis verkeer naar je blogs niet meer evident (en dit doe je eraan)”

 1. mie avatar

  Bij mij is dat een paar jaar geleden neens heel erg gezakt, echt een halvering van het aantal bezoekers. En dat heeft zich nooit meer hersteld. Volgens mij had dat verschillend oorzaken. Eentje daarvan die een grote invloed had, was dat op een bepaalde moment blogger wat dingen wijzigde en vervolgens bij zowat alle blogspotbloggers de lijst met gevolgde linkjes in de zijbalk verdween. Ik kreeg nogal wat bezoek via linkjes naar mijn blog op andere populairdere blogs en dat is toen helemaal opgehouden. Ik heb op mijn eigen blog die bloglijst gereconstrueerd en terug geplaatst want ik vind het fijn om mensen te verwijzen naar andere toffe blogs. Maar veel blogs deden dat niet en er zijn er zelfs een flink aantal van toen die ondertussen gestopt zijn met bloggen. Dat is dan ineens reden 2 😉 .

  Ik vond dat in het begin heel vervelend en ontmoedigend. Maar op een bepaalde moment heb ik besloten om mijn verwachtingen in bezoekersaantallen gewoon bij te stellen en sindsdien heb ik er vrede mee. Bloggen is nu eenmaal niet meer zo populair (en volgens mij heeft de intrede van de commercie met als gevolg een hoop gesponsorde en commerciële blogs daarbij een grote rol gespeeld).

  Ik probeer ook voor ogen te houden dat ik niet in de eerste plaats voor hoge bezoekersaantallen blog. De inhoud van wat ik op mijn blog doe, vind ik veel belangrijker en ik ga die niet aanpassen op zoek naar grotere bezoekersaantallen.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Zo’n dramatische daling van het aantal bezoekers is altijd sneu, natuurlijk. Maar ik denk dat je er op de juiste manier in staat. Je moet gewoon blijven bloggen zolang je dat zelf leuk vindt.

 2. Zo simpel is dan geluk avatar

  Zelf hou ik me helemaal niet bezig met bezoekersaantallen, maar ik kan me wel voorstellen dat jij er van baalt! Hopelijk gaat het snel weer de goede kant op.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ik had het liever anders gezien, inderdaad. Maar ik ga er ook mijn slaap niet voor laten. Ik ben alleen blij dat ik mijn brood niet moet verdienen met mijn blog.

 3. Marga van der Vet avatar

  Beste Ben, Ik hoop wel dat je door blijft gaan en ik spreek vast namens vele bezoekers van jouw website. Dank voor het stukje zelfreflectie van jouw eigen blog; héél dapper. En dank voor de goede tips.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dag Marga, (wederom) dank voor het mooie compliment! Wees gerust, ik ga door met bloggen. De dalende bezoekersaantallen veranderen daar niks aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.