HomeSEOJe bestaande blogbericht hoger in Google? Probeer dit!
,

Je bestaande blogbericht hoger in Google? Probeer dit!

In een poging om ons blog beter te laten scoren in de zoekmachines zijn we vaak geneigd veel extra artikels te gaan schrijven. Een goed idee, dat is zeker maar we mogen onze oudere stukken niet uit het oog verliezen. En het goede nieuws: het is vaak verbazend simpel om een bestaand blogbericht hoger in Google te krijgen. Dus zonder linkbuilding en zonder het hele zaakje te hoeven herschrijven. Nieuwsgierig?

Je blogbericht hoger in Google? Weer die dekselse blogtitel!

Wie hier weleens vaker komt lezen weet wat ik nu ga zeggen: de kop boven je blogbericht moet echt goed zitten! Een goeie titel doet wonderen voor je artikel. Die moet de nieuwsgierigheid van je lezer prikkelen. Die moet opvallen tussen desnoods tientallen andere berichten die om de aandacht van (potentiële) lezers smeken. En het maakt daarbij eigenlijk niet uit of het nu gaat om de kop boven je artikel op je blog, het wervende tekstje waarmee je je stuk aanprijst op social media of het blauwe titeltje van je blogbericht in de zoekresultaten van Google.

In wat volgt kunnen we je blog ongemoeid laten. In plaats daarvan duiken we in de Yoast SEO-plugin om daar (nog) eens goed naar het snippet te kijken zoals dat in de pagina’s van Google te zien is.

1. De SEO-titel

Het belangrijkste onderdeel van het snippet is de SEO-titel. Ook wel bekend als title tag. Deze titel vormt de blauwe (aanklikbare) link naar jouw blogbericht in de zoekresultaten van Google. Idealiter moet de SEO-titel:

  1. op de een of andere manier opvallen tussen de andere zoekresultaten
  2. de focus zoekterm van je blogbericht bevatten
  3. aan je lezer meteen duidelijk maken waar je stuk echt over gaat
  4. meteen tot concrete actie aanzetten
  5. een belofte maken (in de richting van de oplossing voor het probleem van je lezer

Nog geen idee waar je moet beginnen? Gebruik bijvoorbeeld één van deze formules voor sterke titels. En put daarbij duchtig uit deze verzameling woorden die je lezer meteen een bepaald gevoel meegeven.

Een andere mogelijkheid is dat je je laat inspireren door Google zelve. Wederom, tik je focus zoekwoord in en  kijk welke titels (artikels) nu al in de top 10 staan. Het is allicht niet zo’n goed idee om een titel exact te kopiëren, maar je krijgt wellicht een goed idee van wat zou kunnen werken.

Wat misschien niet iedereen weet is dat je SEO-titel (voor in de zoekmachines) niet per se helemaal overeen moet komen met de titel van je artikel zoals die op je blog verschijnt. Je hebt dus ook daar wat speelruimte voor creativiteit.




2. De Meta-omschrijving

Als je dan toch bezig bent om je blogbericht hoger in Google te mikken, werp ook een blik op de Meta-omschrijving. Dat is het stukje tekst (in het zwart/grijs) dat bij een zoekresultaat hoort.

Controleer of er überhaupt een Meta-omschrijving is voorzien. Vooral beginnende bloggers zien dit weleens over het hoofd.

Jij kan zelf bepalen wat er in de Meta-omschrijving staat. Vertel in gewoon Nederlands waarover je artikel gaat. En andermaal: je schrijft de Meta-omschrijving met je (potentiële) lezer in gedachten, niet voor Google. Wees vooral niet bang om woorden te gebruiken die ook je doelgroep spontaan in de mond nemen als het over jouw onderwerp hebben. Je hebt ongeveer 300 karakters tot je beschikking om je meta description vol te maken.

Inspiratie nodig voor een goeie Meta-omschrijving? Andermaal kan je bij Google terecht. Tik een (voor jouw blogbericht) belangrijk zoekwoord in en ga op zoek naar de betaalde zoekresultaten. Als die tenminste voorhanden zijn voor jouw beoogde zoekterm. Deze zijn te herkennen aan het groene Adv-label. De betreffende links zijn niet meer dan advertenties – via Google Adwords/Google Adsense – gemaakt door mensen die het klappen van de zweep kennen. Daar kan jij als hobbyblogger je voordeel mee doen.

Wat levert het op?

Het uiteindelijke doel van de gewijzigde SEO-titel en Meta-omschrijving? Een hogere positie in Google. Het zou immers zomaar kunnen dat je artikel nu vaker wordt aangeklikt dan je concurrerende artikels in Google. In dat geval kan Google besluiten om jouw stuk hoger in de zoekresultaten te plaatsen. Met alle positieve gevolgen van dien voor het verkeer naar je blog. Je moet, zoals zo vaak bij dit soort dingen, wel wat geduld hebben. Vooral wanneer je artikel pakweg net buiten de top 10 valt en je kan een paar plaatsen opschuiven, kan het een slok op een borrel schelen. En ook wanneer je nu al op de eerste pagina in Google te vinden bent kan je door nog 1 of 2 plaatsen op te schuiven nog flink wat winst boeken.

Algemeen gesproken is het best heilzaam om je oudere blogposts volledig te herwerken. Desnoods kan je je stuk helemaal onherkenbaar maken, zolang je maar niet aan de url van je artikel raakt! Doe je dat wel, dan verbreek je alle links naar je blog, en dat is zeer slecht voor de SEO.

Welke blogberichten eerst aanpakken?

In principe zou je alle blogberichten uit je archief op die manier kunnen herwerken.* Heb je een blog met honderden artikels, dan wordt dat een heel karwei. Ik zou mijn aandacht toespitsen op artikelen die nu al veel verkeer (via Google) trekken. Of gewoon de artikelen waarvan jij het gevoel hebt dat ze meer potentieel hebben.

Je ziet, niet elke SEO-maatregel die je neemt moet veel om het lijf hebben. Een paar simpele wijzigingen in de title tag en/of de meta description kunnen je blogbericht hoger in Google brengen.

*= Je kan op deze manier niet alleen je blogbericht hoger in Google proberen te krijgen. Dit geldt ook voor de statische pagina’s van je blog.


Meer van dat?

Foto: via Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Je bestaande blogbericht hoger in Google? Probeer dit!”

  1. zebrazonderstrepen avatar

    Google, soms lijk ik van de aardbol verdwenen erop en soms bengel ik bovenaan. Ik raak er niet aan uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.