Homebeter bloggenDoen: oude blogberichten opschudden!

Doen: oude blogberichten opschudden!

Oude blog contentSuccesvolle bloggers komen regelmatig met nieuwe content aanzetten, zoveel is zeker. Maar wat misschien minder geweten is, is dat ook hun oude blogberichten en pagina’s zo nu en dan een serieuze update krijgen. Zo blijven ze actueel voor de lezer én blijven ze goed scoren in Google.  Ziehier een concreet stappenplan voor het opfrissen van je lekkerste content.

Ondanks het feit dat je (dit keer) geen nieuw stuk uit je mouw moet schudden, kan je ook aan het updaten van blogposts aardig wat tijd spenderen. En als je al een paar jaartjes blogt – met een archief van honderden stukken tot gevolg – stelt zich de vraag:

1. Welke oude blogberichten verdienen een opfrisbeurt?

Om het meeste “rendement” uit je werkzaamheden te halen stel ik voor te beginnen met je populairste/meestgelezen artikelen. Meer dan waarschijnlijk worden ze nu al erg graag aangeklikt door je bezoekers en scoren ze bovengemiddeld goed in de zoekmachines. Dat potentieel moet je koesteren. En voeden!

Gebruik je Google Analytics om de statistieken van je blog bij te houden, dan vind je ze in de sectie Gedrag en dan doorklikken naar Site-inhoud en Bestemmingspagina’s.

Om een juist beeld te krijgen en tijdelijke (seizoens)effecten te neutraliseren doe je er goed aan te kijken naar statistieken over een wat langere periode. 6 maanden of een jaar bijvoorbeeld (hoe langer je blogt, hoe langer je de periode kan maken). Kijk dan naar de artikelen en pagina’s die pakweg je top 20 bezetten. Die komen zeker in aanmerking voor een eventuele update. Let wel: mochten er zich in die top 20 oude blogberichten of – pagina’s bevinden die zijn geschreven in het kader van een “dienstmededeling,” een (tijdelijke) winactie of iets dergelijks, dan zou ik die alvast negeren. En hetzelfde geldt voor bepaalde advertorials.

2. Oude(re) blogberichten aanpassen en actueel maken

Neem zo’n artikel uit je top 20 en lees het. Met de ogen van je doorsnee lezer weliswaar. Let op de volgende zaken:

a) De titel van je artikel

Kan ‘ie niet wat pittiger zodat meer (be)zoekers geneigd zijn je blogbericht effectief aan te klikken en te gaan lezen? Houd hierbij uiteraard ook rekening met de SEO. Dekt de vlag de lading van je stuk? Over titels gesproken: voeg waar nodig tussenkopjes toe. Ze geven meer lucht aan je tekst en zetten je lezer aan tot (verder) lezen!

b) Is de schrijfstijl nog oké?

Door de jaren heen verandert beetje bij beetje je schrijfstijl. Misschien moeten bepaalde delen herschreven worden om te voldoen aan je huidige standaarden. Verbeter achtergebleven spel- en tikfouten. Verbeter de opmaak en indeling van je artikel.

c) De inhoud van het blogbericht

Is het een informatief artikel dan is het uiteraard belangrijk dat alle feitelijke info inderdaad nog klopt. Ben je toen onvolledig geweest, of weet je intussen nieuwe dingen, dan is nu het moment aangebroken om dat aan te vullen. Maak je artikel langer, ga meer in de diepte en/of vul lijstjes aan. Durf ook alinea’s te schrappen als blijkt dat ze eigenlijk overbodig zijn of je tekst nodeloos langer maken.

d) Werken alle linkjes nog?

Na verloop van tijd kunnen er nogal wat dode links in je tekst sluipen. Controleer of ze allemaal nog werken. Verwijs je bij een informatief artikel naar een bron, controleer dan ook of de info die daar te vinden is nog deugd (up-to-date is) en of je eventueel niet kan linken naar een ander artikel dat betere/recentere info bevat.

e) verzorg je interne linkbuilding

Zo zorg je ervoor dat bezoekers makkelijker meerdere pagina’s op je blog aanklikken waardoor ze wat langer op je blog rondhangen. Link dus gerust naar oudere en nieuwe pagina’s en blogberichten op je blog. Maar het spreekt voor zich dat het daarbij moet gaan over content die relevant is voor het artikel dat je aan het updaten bent.

f) Breng je blog onder in de juiste categorie

Ga even na of je oude blogbericht destijds niet per ongeluk in een verkeerde categorie is beland. Idealiter hoort een blogpost thuis in slechts één enkele categorie binnen WordPress.

g) Voeg (nieuwe) media toe aan je oude blogbericht

Voeg foto’s en andere media toe aan je blogpost. Google is er dol op! Tekeningen, grafieken, Youttube-video’s, podcasts, screenshots, het kan allemaal. Let er met name bij artikelen waarbij productinfo een grote rol speelt (reviews, how-to’s,…) dat er recent beeldmateriaal voor handen is. Vervang dus verouderde plaatjes door nieuwere! En vergeet ook niet de foto’s te optimaliseren voor zoekmachines.

h) Verbeter de SEO van je artikel

Vooral als het om een al wat ouder blogartikel gaat bestaat de kans dat de SEO van je artikel niet op punt staat. Omdat je in het begin van je blogcarrière nog helemaal niks met zoekmachineoptimalisatie deed, bijvoorbeeld. Gebruik je de Yoast SEO plugin dan kan je makkelijk de SEO bijwerken. In andere gevallen is dit blogbericht een goede hulp. WIJZIG NOOIT DE PERMALINK VAN JE BLOGPOST OF PAGINA. Je verbreekt daarmee alle bestaande backlinks naar je artikel, en dat wil je in geen geval!

3. Je opgefriste artikel (opnieuw) promoten

Na het updaten van je artikel heb je uiteraard een prima gelegenheid/excuus om je artikel opnieuw te delen via social media allerhande. Al helemaal als de update zo grondig was dat je het oude blogbericht niet meer kan herkennen.

Tot zover een stappenplan om je oude blogberichten nieuw leven in te blazen. Overloop dit lijstje en ik kan het je alvast niet kwalijk nemen als je ervan overtuigd bent dat het bijna evenveel moeite kost een nieuw stuk te schrijven dan een oude blogpost op te dirken. Helemaal ongelijk heb je niet. Maar bedenk wel dat je zo maximaal profiteert van het feit dat je blog al zo goed scoort. Je verlengt de levensduur van je bestaande werk aanzienlijk, zonder steeds opnieuw het wiel te moeten uitvinden…

Welke van jouw oude blogberichten verdienen een opfrisbeurt?

photo credit: plastic bottles recycled, repurposed, upcycled. Botellas de plástico recicladas, reutilizadas (53) via photopin (license)

Laatst verschenen berichten

6 reacties op “Doen: oude blogberichten opschudden!”

  1. Ximaar avatar

    Doorgaans zet ik een bericht in 1 categorie, maar als er 3 categorien van toepassing zijn dan vink ik die alle 3 aan. Ik doe dat vaker en heb er geen slechte ervaringen mee. Met 1600 berichten en 25 categorien is er wel eens sprake van overlap.

    Blogberichten vul ik wel eens aan. Het bericht laat ik zo, omdat het een tijdsbeeld is. Onderaan plaats ik een aanvulling met de datum van dat moment. Soms plaats ik er dan ook een reactie onder zodat mensen snappen dat de eerdere reacties alleen op het oorspronkelijke bericht sloegen. Als m’n inzicht en/of de situatie drastisch veranderd is, dan maak ik een nieuw bericht en onder aan het oude bericht maak ik nan een link met ‘lees hier het vervolg’.

  2. Serge Van Cauwenbergh avatar

    Af en toe evalueer ik een ouder artikel en pas het aan met de tips die je hier meegeeft. Ik merk ook bij mezelf dat mijn schrijfstijl evolueert en dan pas ik soms een artikel aan waar nodig. Als ik het niet vergeet haal ik uit oudere artikels ook smileys en zo weg want dat oogt niet professioneel. Het is trouwens een tip die ik meekreeg tijdens een schrijfcursus.

    De afgelopen maanden heb ik ook de trefwoorden en categorieën opgekuist want dat was ook nodig. Het was een rommeltje geworden.

    Ik heb artikels die ik in twee categorieën heb ondergebracht en dat wil zou houden. Ik heb gemerkt dat er een optie bestaat om een categorie als ‘primair’ aan te duiden. Een optie die afkomstig van de Yoast SEO plugin waarmee je aanduidt welke categorie het belangrijkste is voor dit artikel.

  3. Northflix avatar

    Als je een artikel echt even opfrist: Slim idee! (Ik ga er zo gelijk eens naar kijken!)
    Maar die mensen die dag en nacht via een plug-in van die #archief tweets de wereld insturen…
    Nee, voor mij is dat een reden (als ze het te vaak per dag doen) om iemand te ontvolgen.
    Zeker als ze verder eigenlijk weinig leuks te melden hebben op Twitter.

  4. Joke avatar

    Goed idee, ik doe het zelf wel eens een enkele keer. Maar waar ik een beetje mee zit is; kan ik het oude artikel dan gewoon laten staan, neem ik eerdere reacties mee onder het nieuwe artikel (waardoor het duidelijk is dat het artikel al eens eerder is geplaatst), of gooi ik alles weg en wordt het ‘ nieuwe ‘ artikel een echt nieuw artikel (met als nadeel dat eerdere reacties weg zijn en niet meer meetellen in de statistieken). Hoe doen anderen dat?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik zou zelfs geen “nieuw” artikel aanmaken, maar gewoon het bestaande artikel wijzigen/bewerken. Ik zou pas echt een nieuw blogbericht maken mocht blijken dat echt niks van het oude stuk nog overeind zou staan.

  5. Morgaine avatar

    Hier kan ik direct antwoord op geven, het blog heet: ik kan niet rekenen!

    Dit gaat over mijn dyscalculie, schreef ik al voor op Fb ooit, en had mijn wordpress nog niet, copy/paste en ik wist niet hoe ik moest linken, dat lukte niet, dus het ziet er niet uit, maar wordt nog steeds gevonden schijnbaar, en dat stuk, ja dat wil ik updaten, sterker nog, opnieuw schrijven zelfs, of in stukken verdelen, precies wat je zegt, verkorten, en in twee blogs gaan verdelen, dat stuk blijft natuurlijk wel staan, maar dan, met nieuwe updates en linkjes netjes zoals het hoort. 😉

    En wat is het hier rood roze geworden Ben! Dit, had ik niet achter je gezocht! hahaha Wel mooi, van mij mag je dit nog even houden zo, nu steekt het er tenminste uit, ja ik blijf een blogster van het eerste uur, kleur juist…. middenvlak wel wit met zwart, maar je snapt wat ik bedoel, alles is zo ondertussen eenheidsworst en vroeger, als we klikten op een blog wisten we direct bij wie we zaten 😉

    X

    X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.