HomeblogplatformWix.com: makkelijk een website maken

Wix.com: makkelijk een website maken

Wix.com makkelijk website makenDe tijd dat het bouwen van een blog of website veel technische kennis vereiste en/of veel geld kostte ligt intussen al even achter ons. Met Wix.com zet iedereen in no time een site online. En geen kat die nog ziet dat jij geen professionele webbouwer bent.

Ik besprak Wix hier al eerder. Maar omdat er in een jaar tijd veel kan veranderen, kan een tweede blik op het aanbod zeker geen kwaad.

Snel online met Wix.com

Een site opzetten kan gratis en gaat erg makkelijk. Maak een account aan (met een geldig mailadres), kies één van de sjablonen en pas dit vervolgens helemaal aan aan je eigen smaak en wensen. Voor bloggers is het aantal sjablonen waaruit je kan kiezen een stuk beperkter dan bij WordPress bijvoorbeeld. Maar het is de vraag of dat echt een handicap is, aangezien je werkelijk alles kan aanpassen via het leuke drag-and-drop-systeem.

Overigens kan je niet alleen bloggen via Wix.com. Het platform kan ook een website maken, net als landingspagina’s en webshops bijvoorbeeld. Het zal je niet verbazen dat ik in wat volgt vooral zal kijken naar wat Wix.com kan betekenen voor bloggers.

Flexibiliteit alom

Het unieke bij Wix is dat je je site kan ontwerpen en bewerken alsof je (als bezoeker) voor je pc zit: neem een element, wijzig het formaat, het lettertype en de kleur, versleep het naar een andere plaats en je ziet onmiddellijk hoe het er voor je bezoeker/lezer uit komt te zien. Gedaan dus met het voortdurend schakelen tussen front- en backend van je blog om te kunnen zien wat het uiteindelijke resultaat is van je creatieve uitspattingen. Geweldig!

En ben je heel avontuurlijk aangelegd dan kan je ook vertrekken vanuit een compleet leeg sjabloon. En opvallend: je kan niet zomaar even in de code van je website prutsen. Een stukje HTML in je blogpost of pagina kan plaatsen kan wel. Gezien de vele mogelijkheden die de drag-and-drop editor heeft durf ik dat niet direct als een nadeel te beschouwen. Zo kan je ook niks verknoeien, moet je maar denken.

Het eindresultaat mag doorgaans gezien worden. Wil je hetzelfde waauw-effect met WordPress dan moet je in veel gevallen toch een goed premium theme nemen, vrees ik.

Zoveel flexibiliteit heeft volgens mij ook nadelen. Ik kan me voorstellen dat nogal wat gebruikers in de verleiding zullen komen om wel erg veel (verschillende) lettertypes, knopjes, kopjes, lijntjes, (tekst)vlakken en kleurtjes te gebruiken bij het design van hun webstek. Daar is niks op tegen, maar het is toch goed om in het achterhoofd te houden dat webdesign in 2016 doorgaans streeft naar zo weinig mogelijk tierlantijntjes…

Het ziet er op het einde van de rit meestal strak en modern uit, met een erg ruimtelijk gevoel en veel aandacht voor kamerbreed uitgerolde foto’s. En anders dan bij de gratis versie van WordPress soms wel eens het geval is, zie je hier niet dat je met de gratis versie aan het stoeien bent geweest. Op de kleine Wix-bannertjes na dan. Een functie die wel verdomd handig zou zijn is de mogelijkheid om je lay-out “vast te zetten.” Wanneer je nu bent ingelogd en je bekijkt je blog vanuit je dashboard, loop je immers het risico ongewild wijzigingen aan te brengen.

Wix maakt het ook mogelijk een mobiele versie van je site te voorzien. Nadeel is wel dat je ze apart moet configureren. Let wel de site is doorgaans niet responsive en past zich dus niet altijd automatisch aan aan elk scherm. De testsite die ik aanmaakte werd evenwel mooi weergegeven op mijn smartphone.

Uitgebreide functies en appmarkt

Ook sidebars kan je naar hartenlust aanpassen. Ook hier werkt alles volgens het drag-and-drop principe. Zowat alles wat een blogger nodig heeft is te vinden, hetzij binnen het opmaakscherm van je site zelf, hetzij via de appmarkt. De appmarkt is nog het best te vergelijken met de plugin-directory van WordPress, maar dan wat minder uitgebreid. Veel add-ons zijn gratis maar voor sommige moet je betalen.

Allemaal gratis?

Al dat fraais kan inderdaad gratis naar je toe komen. Maar opgelet: in de gratis versie is de beschikbare webruimte beperkt tot zo’n 500 MB. Laat je een beetje gaan met de apps en je fotomateriaal (Wix heeft ook een gratis beeldbank), en je 500 MB zal rap opgebruikt zijn. En ook met je 1 GB aan bandbreedte spring je in dat geval niet echt ver. De url van je site is trouwens iets als http://stukjevanjemailadres.wix.com/jesite-1/. Niet echt iets om snel even te delen op social media of op je visitekaartje te zetten…

Wil je een eigen domein, wat meer webruimte en de Wix-bannertjes van je site verwijderd, dan ben je al snel 2 tot 3 keer meer kwijt dan op een zelfgehost WordPress blog. Zonder daarom meer te kunnen of te mogen dan op WordPress. Zou het kunnen dat de tarieven eerder zijn afgestemd op eigenaars van statische websites met hooguit enkele tientallen pagina’s dan op bloggers die niet zelden honderden stukken in de lucht hebben?

Neem je zo’n premium-pakket dan krijg je er wel tegoedbonnen bij voor advertenties op Google Adsense.

Overigens ben je de facto verplicht je hosting bij Wix af te nemen. Het is wel mogelijk je (elders aangekochte) bestaande domeinnaam te koppelen aan je Wix-website. Die piste komt je op zo’n 50 euro per jaar te staan. Het is sowieso aan te raden je domeinnaam niet bij Wix aan te kopen. In theorie zou je je domeinnaam later kunnen verhuizen naar een andere host als je dat zou willen, maar in de praktijk loopt zulks niet van een leien dakje. Dat is de prijs die je betaalt voor (het gebruiken van) een uiterst flexibel en gebruiksvriendelijk blogsysteem dat professioneel ogende sites kan neer zetten, zo vermoed ik.

Wix.com en Google

Al in 2012 circuleren er berichten als zouden Wix-sites moeilijk scoren in Google. Niet eens zo zeer omdat Wix-websites niet te optimaliseren zouden zijn voor de zoekmachines (dat kan namelijk wel en Wix.com doet er ook alles aan om dat te onderstrepen), maar omdat Google zelf technische moeilijkheden heeft om toegang te krijgen tot de websites. In artikels daterend uit de winter van 2015 valt zelfs te lezen dat Google Wix-sites uit haar zoekresultaten haalt en koortsachtig naar een oplossing zoekt om het probleem te verhelpen.

In een reactie zegt Wix: “Ongeveer 4 jaar geleden waren alle websites van Wix nog steeds gemaakt in Flash, en dus toen niet door Google gecrawlt.
Wix websites (sinds 2012) maken nu gebruik van Ajax-technologie, dit helpt met de interne navigatie van de website en daardoor werkt alles erg vlot.
Wix volgt Google richtlijnen volledig door zich te benutten van een ‘escaped fragment versie’ bron code waarmee Google en andere zoekmachines Wix webpagina’s goed kunnen crawlen en indexeren. Dus, net als iedere andere entiteit die Ajax gebruikt gaan zoekmachines eigenlijk de ‘escaped fragment versie’ gebruiken in hun crawling procedure, en dus niet de versie die door de browser wordt gebruikt.

Google probeerde vorig jaar de overstap te maken van het lezen van de ‘escaped fragment’ naar het direct lezen van de ajax bron. Helaas, was deze poging niet succesvol en resulteerde in valse indexeren van interne pagina’s.
Dit werd snel opgelost door Google, er zijn nu geen problemen met de leesbaarheid van Google. “

Of  alle problemen intussen inderdaad van de baan zijn kan ik moeilijk van hieruit controleren. In hoeverre SEO-perikelen een probleem vormen moet ieder voor zich uitmaken (er zijn per slot van rekening nog andere manieren om bezoekers naar je website of blog te trekken). Voor mij persoonlijk is een website zonder (de mogelijkheid op) organisch zoekverkeer echter een no go.

Conclusie

Wie op zoek is naar een manier om snel een visueel erg aantrekkelijke website op poten te zetten moet zeker eens naar Wix kijken. Ook zonder enige technische kennis kan je online een splijtende indruk maken. Voor de blogger die het voornamelijk van zijn tekst moet hebben biedt Wix.com misschien niet zo’n grote meerwaarde. Een en ander komt wel met een vrij fors prijskaartje. Gezien de inspanningen die werden geleverd op het vlak van SEO, zouden Wix-sites intussen hun rentree moeten doen in de zoekresultaten van Google.


Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Wix.com.

 

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “Wix.com: makkelijk een website maken”

  1. Ximaar avatar

    Ooit heb ik wel weebly geprobeerd om mijn oude website naar over te zetten. Die oude website was bij een provider waar ik een subdomein had met 1GB opslag en echt onbeperkt dataverkeer. (Om die reden zaten er ook veel xxx-sites.) Maar ja die provider werd kapotgemaakt door een troel uit Almere en dus moest ik opzoek naar een alternatief, liefst met FTP-toegang. Weebly was een van de mogelijkheden en ik werd helemaal naar van vooral de onmogelijkheden. Later begreep ik dat Wix iets dergelijks deed en vanwege Weebly ben ik daar nooit aan begonnen. Ik wil minimaal een subdomein, maar zeker geen setje pagina’s zoals bij Wix. Dwz volgens mij snapt Google dat niet en gooit alles van Wix bij elkaar.

    Zelf heb ik me later geschikt naar de mogelijkheden van de gratis wordpress. Daar kan ik geen html-pagina’s op zetten. Van de belangrijkste heb ik een PDF met links gemaakt en dat kan daar dan weer wel.

  2. Yvonne avatar

    Ik heb Wix nu 1,5 jr en ben na vele frustraties over bugs in het programma nu hamdmatig (!!?) honderden blogs van mijn site aan het overzetten naar een wordpress.org site. Er is geen export mogelijkheid, dus dit heeft nogal wat voeten in aarde. Ik raad het gebruik van Wix af als je professioneel wil bloggen

  3. Japke avatar

    Ik heb wix al vaker voorbij zien komen en vroeg me daarbij steeds af wat daar nou aantrekkelijk (of niet) aan is. Bedankt voor het schrijven van dit stuk, nu is mij eea wat duidelijker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.