HomeSEO voor beginnende bloggers
0
(0)

Om op langere termijn veel bezoekers naar je blog te krijgen is het belangrijk dat de SEO van je blog minimaal op orde is. Met die zoekmachineoptimalisatie probeer je dus je website of blog hoog in Google te krijgen, zodat internetgebruikers langs deze weg makkelijk je blog kunnen vinden. Elders op deze blog vind je een volledige gids omtrent zoekmachineoptimalisatie. Een volledige handleiding die je in staat moet stellen om het aantal bezoekers van je blog echt significant te doen stijgen. Het nadeel is echter dat die gids niet direct op maat is gesneden van starters. Daarom deze pagina SEO voor beginnende bloggers.

SEO voor beginnende bloggers: 6 stappen

  1. Bepaal het centrale thema van je blog
  2. Bedenk al een aantal onderwerpen voor blogartikelen
  3. Leer wat (focus)-zoektermen zijn
  4. Deel je blog oordeelkundig in
  5. Zorg voor informatieve, prettig leesbare teksten
  6. Blog regelmatig

1. Bepaal het centrale thema van je blog

Vooral beginnende bloggers willen graag bloggen over van alles en nog wat. Maar puur vanuit SEO-oogpunt gezien is dat niet zo slim.

Bij de start van je blog vroeg ik je om goed na te denken over een overkoepelend thema voor je blog, je zogeheten blogniche. De reden hiervoor is simpel: het is veel makkelijker om een goeie positie in Google te krijgen middels een blog dat zich “specialiseert” in een specifiek thema. Dat kan van alles zijn: auto’s, hagedissen, vingerhoedjes, speelgoedtreintjes,… Bedenk maar iets.

Belangrijk is dat heel veel blogberichten allemaal draaien rond je centrale thema (en alles wat er ook maar iets mee te maken heeft). Google zal op termijn je blog beschouwen als een referentie daar waar het gaat om je overkoepelend blogthema. Met alle gevolgen van dien voor je positie in Google.

Eén en ander hoeft geenszins te betekenen dat je alleen maar stukken kan schrijven die te maken hebben met je niche, maar de focus, de hoofdmoot van je blog moet weggelegd zijn voor je hoofdthema.

2. Bedenk al een aantal onderwerpen voor blogartikelen

Het liefst onderwerpen die min of meer verband houden met je centrale thema dat je hebt gekozen. En probeer in een moeite door voor elk van je artikels in spe al een aantrekkelijke titel te bedenken. Die titel moet je toekomstige lezer op zijn minst nieuwsgierig maken, hem ertoe aanzetten om jouw bericht aan te klikken!

3. Leer wat (focus)-zoektermen zijn

Welke woorden (of woordcombinatie) zou een doorsnee internetgebruiker moeten intikken in Google om bij jouw blogbericht uit te komen? Dat is jouw focus-zoekterm! In principe heeft elk blogbericht en elke vaste pagina op je blog zijn eigen unieke focus trefwoord.

Het is dat focus trefwoord dat je invult in het daartoe bestemde vakje in de Yoast SEO plugin. Nadien laat je het focus trefwoord regelmatig terugkeren doorheen je artikel. Maar zorg uiteindelijk wel voor een natuurlijke, prettig leesbare tekst! Mordicus je centrale zoekterm in je bericht proppen – omdat de Yoast SEO plugin anders geen groene bolletjes toont – heeft geen enkele zin. Trouwens, je kan ook aan SEO doen ZONDER plugin!

4. Deel je blog oordeelkundig in

Het is belangrijk dat je lezers (maar ook Google) makkelijk soortgelijke artikels op je blog kunnen vinden. Dat doe je onder meer door gebruik te maken van categorieën en tags binnen WordPress.

En verder is het ook zaak om er – op iets langere termijn – voor te zorgen dat bezoekers en lezers makkelijk je beste wat oudere berichten kunnen blijven vinden. Het is namelijk vrij typisch dat vooral de laatst verschenen artikels het vaakst gelezen worden. Niet omdat het je best werk is, maar gewoon omdat die berichten nu eenmaal voor het grijpen liggen voor je (toevallige) lezers.

Je vraagt je misschien af wat dit allemaal met SEO (voor beginnende bloggers) te maken heeft. Simpel: Google heeft – net als andere internetzoekmachines – ook duidelijke signalen nodig van gebruikers om te bepalen of je blog de moeite waard is. En je blog dus een plaatsje bovenaan in de zoekresultaten verdient.

De tijd die een bezoeker/lezer op je site gemiddeld spendeert is zo’n belangrijke graadmeter. Zeker als ‘ie daarbij ook nog eens meerdere berichten en pagina’s aanklikt!

Lang verhaal kort: denk na over manieren om bezoekers en lezers makkelijker dieper in je blogarchief te laten duiken.

5. Zorg voor informatieve, prettig leesbare teksten

Toch zou ik je willen waarschuwen om je niet al te zeer te laten meeslepen door de SEO-richtlijnen. Durf dus gerust de adviezen van SEO-plugins en dergelijke naast je neer te leggen. Alle maatregelen rond zoekmachineoptimalisatie zijn namelijk een slag in het water wanneer je er niet in slaagt een boeiend verhaal te brengen. Je wil als blogger iets maken waar mensen op zitten te wachten. Ze willen vooral vermaakt, getroost of onderwezen worden. Dat laatste liefst op een snelle en bijna speelse manier. Er zijn uiteraard verschillende manieren om dat voor elkaar te krijgen:

6. Blog regelmatig

Dan de steeds weerkerende vraag: “Hoe vaak moet ik bloggen (om succesvol te zijn)?” Een pasklaar antwoord is er niet te geven. Eén ding is zeker: Google is verzot op websites die voortdurend worden bijgewerkt en aangevuld. Maar veel, zo niet alles zal afhangen van hoe vaak jij artikels kan schrijven met voldoende kwaliteit in zich (zie vorig punt).

En aangezien het voor Google van belang is dat je blog geen eendagsvlieg is, is het ook belangrijk dat  je regelmatig blogt over de hoofdonderwerpen van je site. Kies daarom (aanverwante) topics die na aan het hart liggen.

Onderstaand filmpje toont hoe één en ander in de praktijk in z’n werk gaat. Hier wordt gebruik gemaakt van een van de populairste WordPress-plugins op het gebied van SEO.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?