Homebeter bloggenOnderschatte blogpagina: pagina met aanbevolen links

Natuurlijk zijn je blogberichten op je blog het belangrijkst. Maar onderschat toch ook niet de kracht van sommige (statische) pagina’s. Zo’n pagina met aanbevolen links maken, het kan je wat werk besparen, extra verkeer naar je blog brengen en wie weet zelfs geld opleveren.

Pagina met aanbevolen links?

Nog een pagina naast de al bestaande sneeze page en About-page?

Ja, de statische pagina met aanbevolen links is wat men in het Engels een resources page noemt, een bronnenpagina. Toegegeven, mijn Nederlandse vertaling klinkt een stuk minder sexy. Het zij zo.

Misschien denk je bij “pagina met aanbevolen links” spontaan aan een uit de kluiten gewassen blogroll, maar dat is niet wat ik hier bedoel. Het is gewoon een aparte blogpagina met daarop linkjes naar interessante bronnen (tools, webpagina’s, lectuur, video’s,…), die je leuk, interessant of erg waardevol vindt. En omdat jij er zoveel aan hebt breng je alles overzichtelijk samen. Voor je geïnteresseerde lezer, maar ook voor jezelf. Dat is de idee erachter.

Het is dus een linkpagina die -als je het goed aanpakt – zou kunnen uitgroeien tot één van de meest bezochte pagina’s van je blog. Echte evergreen content dus.
Welke links moeten in de resources page?

Vooral nichebloggers – maar niet alléén zij – zullen na verloop van tijd geen enkele moeite hebben om een serieuze bronnenpagina uit de grond te stampen. Heb je een blog over – nou, roep nog eens wat – (sport)fietsen, dan kan je bijvoorbeeld links plaatsen naar:

  • (sites met) de mooiste fietsroutes
  • de beste info voor fietsers op het web
  • de beste (2de-hands)fietswinkels
  • (sites met) doe-het-zelf tips
  • handboeken/gidsen voor fietsers
  • veiligheidstips voor fietsers

Enfin, ik ben helemaal geen fervent fietser, dus mijn inspiratie is snel opgedroogd. Maar je ziet hopelijk welke richting het uit moet. Je linkt naar plaatsen, producten en diensten die jij – per slot van rekening een kenner ter zake – kan aanbevelen aan de bezoekers en lezers van je blog.

Wil je van je pagina met aanbevolen links een nuttig instrument maken, dan volstaat het niet om lukraak een paar dozijn links te plakken. Je wil een waardevolle pagina maken en dus breng je een overzicht, geef je desgevallend ook wat meer uitleg bij de links in kwestie. Waarom is die bron zo leuk, wie (van je lezers) heeft er het meeste baat bij, dat soort dingen. De linkpagina moet vooral ook rete-informatief zijn.

Met het oog op de informatieverstrekking lijkt het mij logisch dat je niet alleen naar de beoogde geweldige producten of diensten zelf linkt, maar ook naar de artikels die jij schreef waarin die producten of diensten (objectief en kritisch besproken) werden. Dat kan weer extra pageviews opleveren. Volg je nog?

De resources page op Blogtrommel.com?

Tools & hulpmiddelen voor bloggers

of wat had je gedacht?

Resources page maken: niet alleen voor nichebloggers

Het ligt inderdaad net iets meer voor de hand dat je een pagina met aanbevolen links maakt als je een nicheblog hebt. Zo’n blog opgebouwd rond een specifiek thema verzamelt in no time een schat aan info, waar beginners en meer gevorderden maar al te graag in gaan grasduinen. Maar heb je een persoonlijk blog – of een omniblog, heb je een bijzondere passie (waar je graag regelmatig over blogt), dan kan ook jij zonder probleem een resources page maken.

Pagina met aanbevolen links maken voor je blog: 3 voordelen

1. De resources page zorgt voor meer pageviews

Ben je een blogger met een zekere naam en faam dan is de kans groot dat je langs allerlei kanalen vragen krijgt om en rond jouw blogonderwerp. Om bij de fietsen te blijven: vragen als “Hoe kies ik een goede mountainbike?” of “Hoe reinig ik een versnellingsapparaat?” en “Wat is een mooie fietsroute in de buurt van Brussel?” kunnen eventueel een antwoord krijgen middels een link.

Bedenk welke vragen jij tot vervelens toe moet beantwoorden. In plaats van ellenlange antwoorden te debiteren verwijs je gewoon door naar je pagina met nuttige resources. En als je bezoeker daar is aanbeland is de kans groot dat ‘ie nog meer links zal aanklikken.

Heb je ooit al een artikel geschreven (op je blog) over de linkjes waar je naar verwijst, dan mag je ook daarnaar linken. Je zou wel gek zijn om dat niet te doen!

2. De resources page is goed voor de SEO

Zo’n linkpagina kan heel hoog scoren in Google. Ook dat helpt je natuurlijk aan extra bezoekers. Het is een van de redenen waarom een paar linkjes niet zullen volstaan. Je doet er goed aan je resources page flink wat body mee te geven. Vat het zaakje eerder op als een uitgebreide indexpagina tot zelfs een overzichtsartikel dan een simpele lijst met linkjes. Een beetje zoals dat ook gebeurt met je cornerstone content.

Nog om SEO-redenen geef je je bronnenpagina een aansprekende titel mee, focus zoekwoord en META-omschrijving inbegrepen.

3. Geld verdienen via je pagina met aanbevolen links?

Vooral onrechtstreeks kan je wat (geld) verdienen met de resources page van je blog. Simpelweg door affiliate links te gebruiken om te verwijzen naar producten en diensten die je aanbeveelt.

Of wat hier op Blogtrommel.com ook al een paar keer gebeurde: partijen die me geld boden in ruil voor een linkje op de pagina. Een aanbod dat ik vriendelijk doch kordaat weigerde. Dat is immers niet het opzet, maar vooral: ik kon het product toen niet testen of beoordelen.

Oh, en mocht je inderdaad affiliate links willen verwerken op je bronnenpagina, dan zou ik dat wel even melden. Transparantie troef!

Hoe omgaan met je resources page?

Bovenstaand verhaal toont aan dat je wel een beetje voorzichtig moet blijven. Om je pagina met aanbevolen links echt bruikbaar en geloofwaardig te laten wezen, is het belangrijk dat je een beetje kieskeurig bent/blijft. Link dus alleen naar artikels, producten, diensten waar je achter kan staan. Die je zelf gekocht en/of getest en/of gebruikt hebt ook.

Het is ook zaak je pagina regelmatig bij te werken. Het ding moet natuurlijk wel up-to-date blijven. Dreigt de pagina echt lang te worden, dan zou je kunnen overwegen om ankerlinks te gebruiken.

En tot slot: je maakt de pagina met aanbevolen linkjes niet aan om ze nadien ergens te laten verstoffen in de krochten van je archief. Nee, ze verdient een prominent plaatsje op je blog. Bovenin de sidebar of in de menubalk bijvoorbeeld. Bovendien kan je de bewuste resources page bij tijd en wijlen (opnieuw) onder de aandacht brengen op social media.

Samenvattend: de resources page is er weer zo eentje in de categorie “kleine, simpele actie met mogelijks grote gevolgen.” Te overwegen!

Omslagfoto via Shutterstock.com


Meer van dat?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.