Homebeter bloggenStarten met bloggen? 7 tips die nu het verschil maken

Starten met bloggen? 7 tips die nu het verschil maken

Succesvol starten met bloggen vergt meer denkwerk

Wie al jaren flink aan het bloggen is heeft het ongetwijfeld gemerkt: lang niet alle populaire tips en “trucjes” uit pakweg 2015 staan vandaag nog garant voor een succesvolle blog. Wil je vandaag een blog beginnen dat niet enkel voor persoonlijk plezier in kleine kring bedoeld is, dan moet je een aantal dingen goed overdenken. Een paar cruciale tips.

1. Bedenk wat voor blogger je wil zijn/worden

Starten met bloggen doe je met de juiste mindset. Hoe zie je jouw eigen blogproject voor je?

  1. Is je blog een eerder kleinschalig dagboek voor persoonlijk gebruik, en zijn lezers en bezoekers een leuke bijkomstigheid?
  2. Of wil je via je blog – om wat voor reden dan ook – een zo groot mogelijk publiek bereiken?

In het eerste geval kan je eigenlijk gewoon je zin doen:

Ben je ambitieus en ga je voor de tweede optie? Dan is het allemaal een stuk minder vrijblijvend:

  • je kan het best starten met bloggen op je eigen domeinnaam
  • je blog wordt liefst opgebouwd rondom een centraal thema
  • zeker aan het begin van je blogavontuur publiceer je heel regelmatig nieuwe artikels van goede kwaliteit
  • SEO is iets waar je eerder vroeg dan laat zeker je tanden wil in zetten
  • om je naambekendheid te vergroten ben je niet vies van een beetje (zelf)promotie voor je blog
  • je bent bereid om te blijven bijleren over je blogtopics (en erover te schrijven)

Enfin, het mag duidelijk zijn dat zo’n blog niet iets is dat je er wel even bijneemt. Heb je niet genoeg tijd of geduld? Dan hoeft een blogpagina aan je WordPress-site toevoegen misschien niet eens. De artikels die je sporadisch schrijft kunnen dan net zo goed op een vaste pagina…

2. Kijk waar jouw blog het verschil kan maken

Online zijn er waarschijnlijk duizenden blogs en artikels te vinden over de onderwerpen waar jij het wil over hebben. Waarom zou de gemiddelde internetter jouw stuk moeten lezen (en niet dat van die andere sites met veel meer autoriteit)?

Er zijn wel manieren om je met je blog te onderscheiden van de massa. Zeker is dat je niet bang mag zijn om je passie te volgen, je eigen (schrijf)stijl te ontwikkelen en de zaken net iets anders aan te pakken dan je lezers het misschien zouden kunnen verwachten. Alles is beter dan slaafs doen wat iedereen doet.

3. Lees één boek over bloggen

Wil je starten met bloggen, maar heb je geen ervaring? Online zijn genoeg tips en adviezen te vinden over hoe je aan zoiets begint. Maar liever lees je een boek over bloggen:

Het zijn maar een paar titels die zeer de moeite waard zijn om te lezen VOORALEER je blog aan te maken. Ze scherpen je passie nog verder aan, geven je extra inspiratie, geven tips om je lezerspubliek te vergroten, tonen je de valkuilen, geven goede raad om een writer’s block te counteren en nog veel meer.

In hoop en al enkele uren tijd krijg je een globaal beeld van hoe zo’n blog zou kunnen evolueren. Zo is de kans minder groot dat je erg veel tijd en energie verliest aan dingen die je blog uiteindelijk niet veel bijbrengen.

4. Starten met bloggen op een eigen domeinnaam

Het is erg aanlokkelijk om een gratis blog te beginnen. Maar die optie is enkel te overwegen als je blog een hobby is en dat ook zo moet blijven.

Installeer WordPress op een eigen domeinnaam. In dat geval ben je écht baas over je eigen content en heb je de meeste mogelijkheden.

Het loont de moeite om wat langer na te denken over je domeinnaam. Als het goed is heb je ‘m immers voor de rest van je blogavontuur. Kies indien mogelijk zelfs een domeinnaam waar je eventueel verschillende kanten mee uit kan.

5. Verdiep je in SEO, maar…

Verreweg de meeste blogs die meer dan één jaar oud zijn trekken het grootste deel van hun bezoekers uit Google. Logisch dus dat je je blog goed vindbaar maakt in de zoekmachines. Let wel op:

a) Schrijf voor je lezers, niet voor SEO en Google

Eens je hebt ontdekt wat SEO kan betekenen voor het succes van je blog is de verleiding misschien groot om elke SEO-truc die er te vinden is uit te kast te halen.

Bedenk je wel dat het je lezers – mensen van vlees en bloed – zijn die uiteindelijk voor de pageviews, de interactie en de inkomsten zullen zorgen. Voor hén moet de content waardevol en prettig leesbaar zijn.

b) Ook SEO is niet meer de vetpot die het ooit was

Een goede zoekmachineoptimalisatie is ook vandaag nog heel belangrijk als je graag veel bezoekers automatisch naar je site wil brengen. Om verschillende redenen is het achter niet meer de gegarandeerde jackpot van een jaar of 5 geleden.

Er is de toegenomen concurrentie (meer bloggers hebben kaas gegeten van SEO), Google doet er alles aan om gebruikers zolang mogelijk op het platform te houden (en geeft steeds vaker zelf de antwoorden; internetters hoeven niet door te klikken), en het algoritme van Google is veel veranderlijker dan weleer.

Je inspanningen spreiden en ze lang genoeg volhouden is de boodschap.

6. Blogs bestaan niet alleen uit tekst. Voeg multimedia toe

De klassieke blogtip die ikzelf te weinig toepas… Geen hond leest graag grote lappen tekst van een scherm. Daar moet je rekening mee houden als blogger:

  • maak je alinea’s niet te lang
  • gebruik tussenkopjes
  • voeg afbeeldingen en video’s toe aan je artikels
  • gebruik opsommingstekens
  • giet cijfermateriaal in overzichtelijke tabelletjes
  • maak infographics
  • probeer eens een interactieve quiz of organiseer een enquête

Je teksten kunnen korter, terwijl je toch veel waardevolle informatie kan meegeven. En je bezoeker die een broertje dood heeft aan lezen doet misschien toch de moeite om even op je blog te blijven hangen.

7. Zorg voor verschillende bezoekersstromen naar je blog

Niet al je eieren in één mandje leggen is erg slim. Zeker als je een beetje succesvol wil bloggen (als je daar tenminste veel bezoekers voor nodig hebt).

a) Leve de mailinglijst annex nieuwsbrief

De klassieke kanalen waarlangs veel bezoekers op je blog komen zijn SEO en – in mindere mate – social media. Altijd goed om daarop in te zetten, maar probeer zeker ook abonnementsformules aan te bieden voor je volgers. Zo komen trouwe lezers veel vaker op je blog dan gemiddeld.

Ik wil hier graag een lans breken voor de nieuwsbrief. Verwacht hier geen snelle wonderen van, maar je hebt met de mailinglijst wel een persoonlijke en onafhankelijke verkeersbron voor je blog.

b) Integreer andere vormen van online content in je blog

Toegegeven, dit is misschien niet meteen de topprioriteit als je net gestart bent met je blog. Maar als je echt ambitieus bent valt hier waarschijnlijk niet aan te ontkomen. Immers, écht een groot publiek bereiken is lastig met alleen een (tekst)blog. Ook hier is het een kwestie van niet al je eitjes in en mandje te leggen.

Probeer daarom – eens je blog een beetje van de grond komt – je verhaal te vertellen via meerdere kanalen. Stel bijvoorbeeld een gratis e-book of checklist ter beschikking. Of start een YouTube-kanaal in functie van je blog. En wat gedacht van een podcast?

Vervolgens is het zaak om vanop die andere kanalen regelmatig te verwijzen naar je blog. En vice versa, natuurlijk.

Conclusie?

Wil je starten met bloggen en is een groot bereik voor jou belangrijk, dan zou ik focussen op deze 7 punten. Tijden veranderen en we kunnen rustig stellen dat succesvol bloggen er zeker niet makkelijker op wordt. Het is niet anders…

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.