Homebeter bloggen5 dingen waarover een (startende) blogger zich géén zorgen hoeft te maken

5 dingen waarover een (startende) blogger zich géén zorgen hoeft te maken

Als blogger komt er heel wat op je af. Je bent vaak die creatieve duizendpoot die eigenlijk niet weet waar eerst te beginnen. Maar er zijn – gelukkig – ook dingen waar de (startende) blogger zich veel minder moet van aantrekken dan doorgaans wordt gedacht. Zoals daar zijn:

De vormgeving en indeling van je blog

Ik begrijp de reflex heus wel: het uiterlijk van zo’n blog is het meest in het oog springende aspect van heel het blogproject. Maar dus niet het allerbelangrijkste. Oké, je artikels moeten prettig leesbaar zijn, je bezoekers moeten vlot door je site kunnen navigeren en jij moet er als eigenaar trots op kunnen zijn.

Ja, je kan uren, dagen spenderen aan het zoeken naar de ideale layout, het tot in de puntjes tweaken van je WordPress-thema. Ik kan best begrijpen dat je daar graag mee bezig bent, maar eigenlijk is het gewoon zonde van je tijd. Zeker als je pas begint kan je beter je energie steken in het schrijven en publiceren van je eerste blogberichten.

Het is geen toeval dat blog themes je met een bepaalde vormgeving en indeling worden aangeboden. Kies gewoon een blog theme dat er leuk uitziet en jij een goed gevoel bij hebt. De meeste moderne blog themes kunnen er echt wel mee door. Bovendien: ben je niet tevreden over hoe het erbij staat dan kan je later nog de nodige wijzigingen aanbrengen.

Als startende blogger ben je vaak erg druk met die layout maar maak je wel de bedenking dat in het begin slecht héél weinig mensen last hebben van het feit dat de vormgeving nog niet helemaal op punt staat.

Taal- en tikfouten in je blogs

Ik zeg niet dat je je helemaal niets moet aantrekken van taal, spelling en grammatica. Je blog heeft er echt wel baat bij als je meer dan twee vlot lopende zinnen achter mekaar kan zetten. Maar dat is niet het allerbelangrijkste als je succesvol wil bloggen.

Bloggen gaat om connectie maken met je bezoekers en lezers, (vaak genoeg) verhalen vertellen en waardevolle informatie delen. De passie voor je onderwerp, ook. En dan is die zetfout, de manke spelling of zelfs die dt-blunder plots veel minder belangrijk.

Doe je best. Je weet immers nooit wie je werk te lezen krijgt. Maar roep je perfectionisme op tijd een halt toe. Immers, er zitten mensen op je verhaal te wachten. Bovendien, net als bij de layout van je blog kan je al te opvallende fouten op elk moment rechtzetten.

Het aantal woorden in een blogpost

300 woorden, 500 woorden, 1.200 woorden,… Door de jaren heen is er heel wat inkt gevloeid over de ideale lengte van zo’n blogbericht. Hoeveel woorden heb je nodig om succesvol te zijn in Google vandaag de dag? Als (startende) blogger hoef je daar niet van wakker te liggen. Er zijn wel een aantal dingen die je in je achterhoofd kan houden.

  • Besef dat langer niet altijd beter is: internetters lezen niet graag en zijn zeer snel afgeleid. De kans is groot dat ze ergens halverwege afhaken. Hoe langer je artikel is, hoe belangrijker het is dat je echt wel wat te vertellen hebt. En hoe belangrijker het is dat zo’n artikel prettig wegleest.
  • Almaar meer blogs worden gelezen op de smartphone: een mobiel is niet meteen het toestel om ellenlange teksten te zitten lezen.
  • Blogberichten bestaan niet alleen uit tekst: naarmate je meer multimedia aan je artikels toevoegt is den kans groter dat je minder tekst moet gebruiken. Zoek het beste medium om je lezers zo snel mogelijk op weg te zetten. Wil je uitleggen hoe je een stropdas kan knopen, dan is een korte video allicht beter geschikt dan een lap tekst van meer dan 1.500 woorden.

Doe je verhaal, zorg dat het samenhangend en duidelijk is voor diegenen die het moeten lezen. That’s it!

De laadsnelheid van je blog

Omwille van het gebruiksgemak voor je bezoekers en de SEO van je blog is een snelle laadtijd van je blog zeker aan te raden. Niemand wacht immers graag 5 of 10 seconden eer een webpagina ingeladen is en zichtbaar wordt.

Dat gezegd zijnde hoef je je niet al te erg in te spannen om de laatste milliseconde van je laadtijd af te pitsen. De laadsnelheid wordt pas echt een probleem wanneer je blog supertraag werkt en in Google de concurrentie moet aangaan met sites die veel sneller zijn.

Kies een modern thema voor je blog, let een beetje op dat de bestandsgrootte van je fotomateriaal binnen de perken blijft en beperk het aantal reclamebanners op je site. Dit hoeft zeker geen topprioriteit te zijn voor een startende blogger.

Het aantal bezoekers op je blog

Toegegeven, dit klinkt raar uit mijn mond. Maar stamp je net een blog uit de grond dan zijn bezoekersaantallen en andere statistieken niet je grootste prioriteit. Je raakt immers snel ontmoedigd.

Schrijf en publiceer artikels. Bouw vooral zo snel mogelijk een blogarchief uit. Er moet natuurlijk daadwerkelijk wat te meten zijn (en er moet ook wat te zien zijn voor de bezoekers van je site)!

Conclusie?

Weet je als startende blogger niet waar je hoofd staat? Dat kan ik me heel goed voorstellen. Ben je ambitieus dan zijn bovenstaande dingen inderdaad nuttig. Maar niet half zo nuttig als de artikels en blogberichten die toch geschreven moeten worden (en met een behoorlijk strak publicatieritme online moeten komen).

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.