HomeProductief bloggenVoorkom dat je beste ideeën definitief begraven worden

Voorkom dat je beste ideeën definitief begraven worden

Constant flitsen er allerlei ideeën en to-do’s door je hoofd. Privé (in real life), en online (om en rond je blog). Echter, met heel wat van die zaken kan je niet meteen aan de slag. Maar omdat sommige van die ideeën toch belangrijk en waardevol kunnen zijn, is het zonde om ze helemaal naar de achtergrond te drukken. Dan is de kans groot dat deze definitief begraven worden. Hoe vermijd je dat?

Even je to-dolijst van naderbij bekijken…

Als het goed is staan op die takenlijst allerlei concrete dingen die je direct kan aanpakken, of die je alleszins niet zomaar ongestraft kan uitstellen:

  • de hond uitlaten
  • het vuilnis buiten zetten
  • dat blogbericht met deadline schrijven
  • de afspraak bij de tandarts

Maar daarnaast zijn er ook zaken die niet zo dringend zijn en die dus niet echt een deadline hebben:

  • dat nieuwe blogproject dat je uit de grond zou willen stampen
  • het nieuwe logo voor je blog ontwerpen
  • die benjisprong die je toch ooit wil wagen
  • de badkamer die een grondige renovatie moet

Dit zijn (vaak) de wat grotere projecten, zonder concrete datum die ook niet zo dringend zijn. Wel leuk als het er een keertje van zou komen, maar niet meteen iets om een topprioriteit van te maken, dat idee. Misschien is het zelfs niet eens zeker dat je ze ooit zal uitvoeren…

Maak een Misschien/ooit-lijst

’t Is een goed idee om dergelijke grotere projecten, dromen en minder dringende taken duidelijk te scheiden van je to-do’s van alle dag. Maak dus een aparte Misschien/ooit-lijst (someday/maybe list in het Engels). Op die manier houd je meer overzicht. Je laat je doordeweekse takenlijst immers niet vollopen met items waar je op dit moment bitter weinig mee kan (tenzij hopeloos gefrustreerd raken omdat die projecten daar maar blijven staan).

Wat kan je met die Misschien-ooit-lijst?

Goed, dan heb je je misschien/ooit-lijst . Hoe nu verder? Met het verstrijken van de tijd kan je tientallen items verzamelen en er vervolgens nooit meer naar omkijken. Van sommige items op de lijst zal achteraf inderdaad blijken dat er eigenlijk nooit wat mee gebeurd is. Omdat de taak intussen overbodig is geworden, omdat dat idee uiteindelijk toch niet zo geniaal bleek als eerst gedacht, omdat je tot andere inzichten bent gekomen,…

Andere taken, ideeën en projecten zijn wél belangrijk, nuttig, waardevol. En dan is het natuurlijk berejammer dat je er niet mee aan de slag ging. Omdat je niet de moeite nam om ze op te schrijven en ze dus snel in de vergeetput belandden.

Plan af en toe een evaluatiemoment in

Ziedaar het belang van zo’n Misschien/ooit-lijst. Noteer alle to-do’s, alle projecten, al je wensen, je dromen,… als een soort bucketlist. Zo hoef je er niet elke wakkere minuut van de dag mee bezig te zijn. Maar anderzijds vergeet je ze ook niet.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat je zo nu en dan even de tijd neem om jouw someday/maybe list te overlopen. Eens per kwartaal bijvoorbeeld kan je nagaan of:

  • er geen extra items aan de lijst kunnen of moeten worden toegevoegd
  • alle items in je Misschien/ooit-lijst nog relevant zijn
  • er items zijn die met het verstrijken van de tijd toch dringend zijn geworden
  • misschien zijn er dingen waar intussen toch een begin gemaakt is?
  • bepaalde zaken niet nog verder in de tijd verschoven kunnen worden

Enfin, het mooiste aan die Misschien/ooit-lijst? In de meeste gevallen moet je niks en kan alles. Tuurlijk, ooit moet je weleens tot actie overgaan, om wat gedaan te krijgen, maar meestal staat het huis niet in brand als je de deadline voor de item op je lijst nog wat verder naar achteren schuift.

Doel van de operatie?

Meestal is het dus niet de bedoeling om alle dingen op je Misschien/ooit-lijst zo snel mogelijk af te vinken. Je slaat ze wel ergens op. Zo vergeet je ze niet en kan je er er op een later/geschikter moment wél op terugkomen. Alles is beter dan potentieel goede invallen/ideeën – die nu niet aan de orde zijn – te laten rondslingeren of, erger nog, compleet te laten ondersneeuwen door de hectiek van alledag.

Heb jij een Misschien/ooit-lijst?

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.