Homebeter bloggenBloginspiratorBlogonderwerpen vinden: 9 “alternatieve” inspiratiebronnen

Blogonderwerpen vinden: 9 “alternatieve” inspiratiebronnen

Altijd genoeg blogonderwerpen vinden, dat is natuurlijk cruciaal voor het succes van je blogproject. Als het goed is kom je altijd wel op interessante topics. Maar soms raakt de inspiratie gewoon op en dan moet je toch ook wat. Ziehier enkele inspiratiebronnen die misschien wat weinig gebruikt worden.

1. Duik in je statistieken

Iedere blogger die pakweg langer dan 6 maanden aan het bloggen is zou een idee moeten hebben welke artikels het meest worden gelezen. Om meerdere redenen, trouwens.

Doe dus eens in de zoveel tijd een eenvoudige content audit. Zo krijg je een beeld van wat je bezoekers en lezers zoal lekker vinden én waar ze blijkbaar minder op zitten te wachten.

  • Scoort je blogpost met de 10 beste zomerboeken allertijden goed, dan is er misschien ook een publiek te vinden voor de 10 beste boeken op koude winteravonden.
  • Misschien zijn die verrassende voorgerechten voor op de barbecue een hit, maar wat gezegd van desserts die je op de barbecue kan klaarmaken?
  • En naast de leuke spelletjes om je kids te helpen lezen zijn er allicht ook spelletjes te bedenken om het reken te bevorderen.

Met die content audit leer je je publiek beter kennen en de kans is een stuk groter dat blogposts – waar je per slot van rekening toch veel energie insteekt – ook echt bijdragen aan de groei van je blog.

2. Google je blogonderwerp

Alle begin is moeilijk. Heb je slechts een vaag idee waar je volgende blogbericht over moet gaan, google dan eens een paar kernwoorden die verband houden met je idee. Kijk waar Google zoal mee komt aanzetten. Meer dan waarschijnlijk kom je zo toch op ideeën voor je artikel.

Enneh… het kan zeker geen kwaad om een paar artikels uit Google’s top 10 aan te klikken en door te nemen.

Daarnaast doe je met deze oefening natuurlijk ook gewoon aan SEO (met de zoektocht naar een geschikt focus trefwoord en eventueel verder zoekwoordenonderzoek).

3. Leuke blogonderwerpen vinden bij de concurrentie

Wees gerust, we zijn hier niet voor een spelletje Copy-Paste. Echter, inspiratie voor jouw blogonderwerpen vinden of zoeken mag altijd. Volg een paar blogs die opereren in dezelfde niche als jij. Vooral als die al wat verder staan kan je er een hoop van leren.

Je hoeft ze trouwens niet allemaal altijd op de voet te volgen. Voorzie een plekje in het informatiesysteem van je blog. Weet je het even niet meer dan kan je erdoorheen bladeren om ideeën op te doen voor je eigen project. En zo blijf je op de hoogte van wat er speelt binnen je domein.

4. Volg een aantal blogs van buiten je niche

Misschien ligt deze tip minder voor de hand. Wat een boekenblog gemeen kan hebben met pakweg een foodblog of een beautyblog? Op het eerste zicht inderdaad niet zoveel.

Naast het feit dat het gewoon leuk kan zijn om sites te volgen rondom andere dingen waar jij doorgaans over blogt, is dit mogelijks een geweldige bron van inspiratie.

Neem bijvoorbeeld de formats over van het andere blog en probeer ze – met een twist – toe te passen binnen je eigen blog(niche). Misschien heb je een succesformule beet, die je lezers zeker kan verrassen…

5. Haal inspiratie op Pinterest

Pinterest is tegenwoordig vooral bekend als groeipool voor blogs. Maar wil je makkelijk (inspiratie voor) blogonderwerpen vinden, dat mag Pinterest niet ontbreken in je toolbox. Vooral niet omdat de info zo heerlijk visueel naar je toe komt.

De werkwijze is simpel. Tik een paar zoekwoorden in en kijk wat er op je pad komt. Pinterest komt trouwens zelf met mogelijk aanverwante zoektermen aandraven. Bewaar de voor jou mooiste/interessantste pins op een privé-bord zodat je er op een later moment kan naar teruggrijpen.

En tot slot: heb je moeite met het verzinnen van leuke titels boven je artikels? Pinterest is een goudmijn!

6. Kijk op YouTube

Je kan op YouTube godsgruwelijk veel tijd verspelen maar dus net zo goed je blog vooruit helpen. ’t Zelfde principe als met Pinterest. Gooi een paar trefwoorden in de zoekbalk en kijk naar de suggesties.

  • doe extra ideeën op voor je artikel
  • pas de tips uit de video toe op jouw blog
  • vertaal de boodschap uit de video in je eigen woorden en publiceer je blogpost
  • embed gewoon het filmpje in je blogbericht bij wijze van illustratie (extra rijke content is altijd slim met het oog op zoekmachineoptimalisatie)

7. Luister naar podcasts

Wil je nieuwe blogonderwerpen vinden dan denk je misschien niet meteen aan deze optie. Maar Spotify en consoorten zijn ook platformen waar je erg veel tips en wijsheid kan halen omtrent jouw topics. Wederom is de zoekmachine van je podcastplatform je beste vriend.

8. Volg een paar blogs uit het buitenland

Echt ambitieuze bloggers doen er goed aan om een paar degelijke buitenlandse blogs op de radar te houden. Vooral dan Engelstalige. Gewoon omdat men daar doorgaans een paar stappen verder staat dan hier in de lage landen. Op het gebied van bloggen, promotie voeren, SEO, internetmarketing, social media enzovoorts.

Wellicht is niet alles hier toepasbaar, maar je kan altijd wel wat opsteken van de manier waarop zij het aan boord leggen met hun publiek (en de zoekmachines).

9. Schrijf je in op nieuwsbrieven

Krijgt zo’n blogger nog niet genoeg mails te verwerken, dan? Misschien, maar dit is dan ook een manier om de vinger aan de pols te houden bij wat er in jouw vakgebied speelt. En toegegeven, een beetje selectief moet je wel zijn. Je hoeft trouwens niet alles te volgen/elke mail te openen.

Overigens is dat eveneens een manier om inspiratie op te doen voor je eigen mailinglist/nieuwsbrief:

  • wat doet de concurrentie zoal om de nieuwsbrief te promoten?
  • welke onderwerpregels doen jou het mailtje openen?
  • welke onderwerpen wekken jouw interesse?
  • hoe wordt de lezer aangespoord om het blog effectief te bezoeken?

Enfin, de kans bestaat dat hetgeen hier werkt ook werkt voor je eigen mailinglijst annex nieuwsbrief. Leer ervan.

Conclusie?

Blogonderwerpen vinden, het is vaak een serieuze uitdaging. Maar maak het jezelf ook niet té moeilijk. Misschien zijn deze tips niet vanzelfsprekend maar ze werken wel. Dat bewijs ik al een jaar of 10.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.