HomeWordpressWordPress 6.0: dit zijn de leukste updates
0
(0)

’s Werelds favoriete cms kreeg onlangs weer een update. Niet zo spectaculair en revolutionair als de 5.0 destijds, maar WordPress 6.0 komt toch met een paar features waar bloggers blij van worden.

1. Meerdere panklare stijlen in een WordPress-thema

De stijlen – vaste kleurenpaletten en lettertypes voor Full Site Editing WordPress-thema’s – zijn erg handig als je snel met een mooie layout voor je blog wil komen. Tot nu toe kreeg je één zo’n kleurenpalet. WordPress 6.0 geeft er je tegenwoordig vier.

Naar het schijnt wordt het in de toekomst mogelijk om zelf nog eigen kleurenpaletten te maken en bewaren. Snel even de look and feel van je blog wijzigen was nooit zo eenvoudig.

2. In de editor werkt de Lijst weergave handiger

Sinds Full Site Editing kan je de opbouw en de vormgeving van je webpagina’s dus goeddeels zelf bepalen. Het is alleen niet altijd even simpel om te zien welk blok nu precies invloed heeft op een onderdeel van je pagina. De Lijst weergave is dan nuttig. In de vorige versie van WordPress klapte die Lijst weergave meteen helemaal uit. De hele boomstructuur kwam tevoorschijn, waardoor je alsnog het overzicht verloor.

Nu toont het alleen de grote secties die je eventueel kan aanklikken om de zake tot in detail te bekijken.

3. Je kan tekst(fragmenten) uit meerdere paragrafen selecteren

Het gemiddelde artikel telt natuurlijk een stuk of wat tekstblokken (paragrafen). Maar vreemd genoeg was het tot nu toe onmogelijk om fragmenten uit (opeenvolgende) paragrafen te selecteren, en nadien eventueel te bewerken.

Dat kan vanaf nu dus wel. Voor mij persoonlijk is daarmee één van de meest irritante manco’s van de Gutenberg editor – eindelijk – rechtgezet.

4. Makkelijk een auteursbio toevoegen

De blokeditor bevat in WordPress 6.0 een blok met de wat rare naam Bericht auteur biografie. Dit blok laat je toe om snel een bio toe te voegen aan het artikel. Compleet met avatar indien je dat wil. Niet zo noodzakelijk voor de gemiddelde eenmansblog, maar misschien wel nuttig bij groepsblogs.

5. Meer mogelijkheden om het Groep-blok te stylen

Wil je de vormgeving van een bepaalde sectie in je artikel laten afwijken van de algemene layout, dan is de kans vrij groot dat je het Groep-blok nodig hebt. Je krijgt meer opties om te spelen met kleuren, randen, padding enzovoorts.

6. Afstand bepalen tussen de foto’s van je fotogalerij

Het Galerij-blok is leuk als je graag fotocollages aan je werk wil toevoegen. Vanaf nu kan je de grootte van de afbeeldingen instellen en de witruimte ertussen.

WordPress 6.0: leuk, niet grensverleggend

Dit zijn volgens mij de 6 leukste verbeteringen aan WordPress 6.0. Niet meteen wereldschokkende dingen, maar je voelt nu echt dat WordPress de concurrentie wil aangaan met page builders. Om dié ongerust te maken is er echter nog flink wat werk aan de winkel. Het blijft ook jammer dat, als je ten volle wil profiteren van de mogelijkheden van deze nieuwste versie, je een Full Site Editing theme moet hebben.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.