Homebeter bloggen10 manieren om lezers verslaafd te maken aan je blog

10 manieren om lezers verslaafd te maken aan je blog

Begin een blog(bericht) en de kans is groot dat je er graag zoveel mogelijk bezoekers naartoe wil sturen. En als het even kan wil je ze waarschijnlijk wat langer op je blog laten rondhangen; later laten terugkomen voor meer. Hoe doe je dat? Hoe kan je lezers verslaafd maken aan je content?

Leestijd: 6 minuten

Lezers verslaafd maken, hoe werkt dat?

Gegarandeerde succesformules zijn er niet. Dat zou wat te makkelijk zijn, natuurlijk. En toch, analyseer een paar van je meest gelezen artikels en je kan zeker een paar gemeenschappelijke kenmerken of eigenschappen aanwijzen die het verschil gemaakt hebben.

10 tips om verslaafde lezers te maken

Toegegeven, lezers verslaafd maken – hen systematisch laten terugkomen voor meer – met alleen geschreven content is lastig tegenwoordig. Probeer dit.

1. Schrijf “nuttige” artikels…

…of publiceer helemaal niks. Doorgaans zitten bezoekers en lezers niet zomaar op je blog. Ze hopen iets te leren, willen vermaakt of getroost worden. Liefst nog zonder er al te veel moeite voor te doen.

Zelfs al ben je aan de gang met een puur persoonlijk (life)blog, dan nog moet er wat te halen zijn voor mensen die je (blog) van haar noch pluim kennen. En laat dat nou net de grootste groep zijn die je blog bezoekt.

2. Kom rond voor je mening uit

In principe is je blog een openbaar medium. Iedereen kan jouw content vinden. Dat is leuk, maar dat besef kan ook verlammend werken. Misschien ben je daardoor geneigd je wat voorzichtig uit te drukken. Zodat je niemand tegen de borst stuit.

Tuurlijk moet je een beetje opletten dat je niemand moedwillig kwetst en niet lukraak uit je nek kletst. Maar lezers – en zeker verslaafde lezers en volgers -zitten eigenlijk op je persoonlijke mening te wachten. Geef die dan ook. Durf te zeggen waar het volgens jou op staat. Theorietjes verkondigen en iedereen napraten is niet zo moeilijk.

Eén voorbeeldje: productreviews zijn eigenlijk zo goed als waardeloos als je je beperkt tot het oplijsten van technische specificaties en een productbeschrijving die net zo goed kan overgenomen zijn uit de reclamefolder van de betreffende fabrikant. Per slot van rekening kan je bezoeker die evengoed elders van het net plukken.

Maar wat gebeurt er als jij (met al je ervaring of zonder enige ervaring) met het product aan de slag gaat? Daar zijn mensen pas echt benieuwd naar.

3. Probeer snel ter zake te komen

Ook al zijn je bezoekers en lezers verslaafd aan je artikels, dat wil niet zeggen dat ze eeuwen de tijd hebben. Meer dan een paar seconden hebben ze er meestal niet voor over om te bepalen of je stuk voor hen de moeite waard is. Daarom:

  • houd de intro van je artikel kort maar probeer wel nieuwsgierigheid op te wekken
  • maak geen te lange zinnen
  • maak je blogbericht ook niet langer dan nodig

4. Schrijf vooral voor je lezer

Klinkt simpel en logisch maar ’t is niet altijd even makkelijk. Probeer bij het schrijven het (lees)plezier van je bezoekers in gedachten te houden. En niet zozeer de zoekmachineoptimalisatie van je artikel, bijvoorbeeld.

Schrijf met passie over je onderwerp. Een beetje lezer voelt je enthousiasme meteen, en dat werkt aanstekelijk.

5. Lezers verslaafd maken? Houd oudere blogberichten makkelijk bereikbaar

Dit is een punt waar bloggers naar mijn idee te weinig aandacht voor hebben. Als je dan eindelijk bezoekers op je blog hebt, zorg er dan voor dat ‘ie langer op je blog blijft dan enkel de tijd die nodig is om snel door een blogje te banjeren. Toon ‘m de weg naar andere interessante stukken:

Er zijn tal van tips om je blog beter doorzoekbaar te maken en te houden. Het is belangrijk om hierop te letten, want zo groeit ook de reputatie van je blog als waardevolle bron van informatie al het gaat om jouw topic(s).

“Je blogs hoeven niet perfect te zijn. Maar deel tenminste je ervaring en je ongezouten mening. Dié maken je blog uniek en onvervangbaar.”

6. Maak je blogposts lekker scanbaar

Je mag nog zo je best doen om bezoeker en lezers aan je te binden, slechts weinigen lezen artikels netjes van a tot z. Meestal wordt het stuk vluchtig gescand om pas nadien – eventueel – beginnen lezen. Je moet je artikel zo inrichten en opmaken dat die vluchtige scan minstens een paar interessante “haakjes” oplevert. En dus:

  • gebruik je zeker in langere berichten een inhoudstabel met ankerlinks
  • kies je makkelijk leesbare lettertypes voor je blogs
  • zorg je ervoor dat je blog ook prettig leest op een mobiel toestel
  • maak je je alinea’s niet langer dan 5 tot 10 regels met genoeg witruimte ertussen
  • gebruik je heel regelmatig tussenkopjes
  • voorzie je je berichten en artikels ook van afbeeldingen, video’s en andere multimedia
  • maak je optimaal gebruik van de extra opmaakmogelijkheden die je blogplatform je tegenwoordig biedt (speel met tabellen, kolommen, opmaak van tekstblokken, quotes, scheidinglijnen,…)

Het zijn allemaal mogelijk “haakjes” om de interesse van je bezoeker te wekken, zijn apathische scrolbeweging even te stoppen. Alles is beter dan ontmoedigende lappen tekst…

7. Kom met betere blogtitels

Nuttige artikels die perfect zijn opgemaakt, ze zijn rijp voor de prullenbak als de titel boven het stuk niet aanzet tot klikken. Het is geen toeval dat je op dit eigenste blog zoveel berichten vindt om en rond blogtitels.

Doe je de moeite om een blog te schrijven, plemp dan niet de eerste de beste titel die in je opkomt boven je stuk. Sommige bloggers besteden méér tijd aan de kop boven het blogbericht dan aan het schrijven van het blog. Zo’n vaart hoeft het van mij niet te lopen, maar het geeft wel aan hoe belangrijk dit is.

8. Stop een persoonlijk verhalend element in je artikel

Dit is ook voor mij een werkpunt moet ik bekennen. Maar ja, dit is dan ook een informatief nicheblog en geen persoonlijk blog. En de onderwerpen zijn vaak nogal technisch van aard.

Toch doe je er goed aan om af en toe wat aan storytelling te doen. Waarbij je tussen de bedrijven door een beetje van je persoonlijk leven, je gevoelsleven laat zien. Zo onthouden lezers je verhaal makkelijker. Je laat bovendien zien da je ook maar een mens van vlees en bloed bent. Dat geeft vertrouwen. Schept een band met je publiek.

Om die reden hoef je ook niet bang te zijn voor je eigen schrijfstijl. Ook al is die misschien niet helemaal “perfect.” Het gaat om de herkenning, om jouw stempel. Die doet mensen terugkeren naar jouw blog.

9. Zet lezers aan tot verdere actie

Niet het makkelijkste dat er is. Zeker vandaag de dag niet.

Om te beginnen kan je al content maken waarmee je meer engagement krijgt.

Stuur je lezer aan het eind van je artikel niet zomaar het bos in. Maak hen warm voor meer (zie ook tip 5 hierboven). Of nog beter: je wil je lezers aanmoedigen om concreet met je tips aan de slag te gaan.

10. Herhaal, oefen én experimenteer

Verslaafde lezers willen meer. Je mag het dan ook niet te snel opgeven met zo’n blog. Je komt er niet met enkele steengoede berichten. Het is vaak maandenlang, jarenlang zoeken, testen, kijken wat werkt, zaken overboord gooien, en dingen aanpassen.

Blog regelmatig. Probeer het daarbij allemaal net een tikje anders te doen dan je collega’s of concurrenten.

Dat je daarbij weleens op je bek kan gaan hoort er gewoon bij. Het maakt het spannend (ook voor je lezers en volgers trouwens).

Heb je trouwe, ja zelfs verslaafde lezers? Dan zou het gewoon zonde zijn om de volgende stap niet te zetten:

Bied je trouwe lezers een abonnementsformule aan

Maak het hen dus zo makkelijk mogelijk om je blog van nabij te volgen. Ja, natuurlijk kan je een link naar je blog delen op sociale media, maar vertrouw daar niet op. Hooguit een paar procent van je volgers krijgt je link überhaupt te zien.

Nee, om lezers echt aan je te binden moet je regelmatig bloggen en ervoor zorgen dat bezoekers weten dat jij weer iets nieuws online hebt gezet. Er zijn een paar manieren om lezers zich te laten abonneren op je blog. Daarbij vergt de klassieke e-mailnieuwsbrief het meest gedoe, maar de beloning is er dan ook naar.

Conclusie?

Ziedaar 10 tips om bezoekers en lezers aan je te binden, dan wel verslaafd te maken aan je blog. Niet meteen de makkelijkste opdracht want er is veel concurrentie van andere blogs én andere vormen van online content. Maar met deze tips kan je het tenminste proberen.

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “10 manieren om lezers verslaafd te maken aan je blog”

  1. Ximaar avatar

    Moet er niet aan denken dat ik bezoekers verslaafd maak aan m’n blog of mezelf of iets anders dat ik doe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.