HomeLange blogberichten schrijven? Meer dan ooit doen!

Lange blogberichten schrijven? Meer dan ooit doen!

Infographic: langere blogberichten schrijven

Lange blogberichten schrijven, bijna niemand doet het echt graag. Het kost immers flink wat moeite. En wie in de bezoekersstatistieken gaat kijken naar de gemiddelde leestijd per pagina, komt er snel achter dat heel veel bezoekers gewoon de tijd niet nemen om een artikel te lezen. Dus waarom zou jij je nog moe maken?

De ideale lengte?

De lengte van zo’n blogbericht is nogal een dingetje. Dat blijkt onder meer uit het aantal vragen die ik omtrent dit onderwerp krijg en uit het aantal zoekopdrachten die deze site krijgt om en rond het aantal woorden voor een blog. Al heb ik een donkerbruin vermoeden dat dit vooral is ingegeven door de bekommernis om vlot vindbaar te zijn in Google, eerder dan de vraag hoe lang de doorsnee lezer ‘m eigenlijk hebben wil…

Over het ideale aantal woorden voor een blog (of een ander online artikel) kan je natuurlijk eindeloos bakkeleien en er allerlei theorieën op loslaten.

Goed, bloggers nemen (graag) aan dat blogberichten ergens tussen de 500 en 800 woorden moeten landen (de rest wordt toch niet gelezen). Maar houdt die aanname wel steek? Een en ander werd onderzocht, en wat bleek?

Lezers willen ook het langere werk!

Anders dan vaak gedacht wordt is er dus een (groot) publiek voor longreads. In onderstaande infographic werden enkele opvallende cijfers samengebracht.

Infographic: langere blogberichten schrijven
Lange blogberichten schrijven loont ook in 2019 nog de moeite. Dat blijkt als je de aandacht voor zo’n langer goed gestoffeerd artikel gaat meten bij je bezoekers. Bron van de infographic: De Verhalenmakers.nl

Zo valt onder meer op dat de longread 2 keer meer aandacht krijgt dan het kortere werk. En dat zelfs mobiele gebruikers vaak langer dan 2 minuten blijven hangen op de site.

Daarnaast worden er net zoveel kliks gegenereerd en bekijkt meer dan de helft van de bezoekers alle content.

Nog frappant: het merendeel van de bezoekers bekijkt alle foto’s en video’s die in zo’n longread te vinden zijn.

De conclusie is misschien verrassend, maar toch duidelijk. De longread – volgens mijn persoonlijke definitie een informatief getint artikel van minimaal 2.500 woorden – heeft nog niet afgedaan. We mogen duidelijk niet alle internetters over dezelfde kam scheren. Heel goed nieuws is dat voor de tekstbloggers onder ons!

Ook Google wil het graag langer

Wil je vandaag de dag goed scoren in de zoekmachines, dan lukt dat hoogstwaarschijnlijk beter met een wat langer stuk. Het bewijs? Een gemiddeld artikel op de eerste pagina in Google telt iets minder dan 2.000 woorden. Zou Google dat doen als het wist dergelijke artikels niet gelezen werden?

Zo’n longread bevat statistisch gezien natuurlijk veel meer informatie, veel meer relevante focus zoektermen. Logisch dus dat het uitgebreidere werk gemiddeld beter scoort in de zoekmachines.




Lange blogberichten schrijven? Maak een aangename leesomgeving!

Lange blogs schrijven, leuk en aardig. Maar het is heel goed mogelijk dat al je inspanningen voor niks zijn. Zelfs al heb je een stuk om (inhoudelijk) duimen en vingers van af te likken.

We mogen namelijk niet vergeten dat je lezer op het web (vanaf een scherm) op een heel andere manier leest dan op papier. Een papieren pagina leest ‘ie doorgaans vrij gedisciplineerd van linksboven tot rechtsonder. Op het net/op het scherm gaat het er heel anders aan toe. Hij scant en scrolt doorheen de informatie op zoek naar aanwijzingen dat het artikel voor hem interessant zou kunnen zijn. Pas wanneer de beoordelingsfase achter de rug is wordt beslist of er ook effectief gelezen zal worden.

Een blog(artikel) moet daar maximaal op ingericht zijn. Het is van kapitaal belang dat je bezoeker heel makkelijk zijn ogen over een webpagina kan laten glijden (en toch een vrij gedetailleerd beeld krijgt van wat er te rapen valt). Een grote lap tekst in een veel te klein lettertype is niet wat je dan hebben wil. En dus:

Witruimtes, tussenkopjes, tekeningen, foto’s video’s tekstkadertjes, scheidingslijnen, tabellen, infographics, vet of cursief gedrukte woorden,… Allemaal zijn het  mogelijke ankerpunten, rust- en herkenningspunten voor je lezers. Maar net zo goed zijn het elementen die de aandacht trekken, je bezoeker (opnieuw) kunnen triggeren OF ‘m toch nog wat langer bij de les houden. Een langer blogbericht heeft uiteraard meer van dergelijke ankerpunten en maakt bijgevolg meer kans om toch nog gelezen te worden.

Nee, het is geen toeval dat WordPress 5.0 met een totaal nieuwe interface komt. De nadruk ligt hier heel erg op het makkelijk creëren van artikels die er ook visueel heel aantrekkelijk uitzien.

Longreads vaker promoten

Oké, misschien valt de gemiddelde leestijd van je langere blogwerk wat tegen. Mijn tip: wanneer je je longreeds (opnieuw) en effectief promoot via social media, stop dan wat vaker extra promotalk in je bindteksten. Een geïnformeerde, extra geprikkelde lezer is immers geneigd om meer te lezen.

Conclusie?

Lange blogberichten schrijven kan nog steeds anno 2019. Het is wel cruciaal dat je content optimaal is ingedeeld en vormgegeven. Je artikel moet op een prettige manier te consumeren zijn. Ondanks de lengte! Anders zoekt je bezoeker inderdaad snel andere oorden op.

Zo, je weet weer wat je te doen staat!


Meer van dat?

Infographic afkomstig van: De Verhalenmakers.nl

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “Lange blogberichten schrijven? Meer dan ooit doen!”

  1. Josephine avatar

    Interessant om te lezen. Aangezien ik veel lange artikelen schrijf, ben ik natuurijk blij met de uitkomst van dit onderzoekje. Maar stiekem ben ik ook niet zo verrast, omdat mijn bezoekers gemiddeld ruim 2, soms wel gemiddeld 3 minuten blijven hangen. Als ik het goed begrijp is dat dus behoorlijk lang? Toch wel een fijn gevoel als bezoekers je artikelen ook daadwerkelijk lezen. 😉 Misschien helpt het, dat mijn blog zich in een behoorlijk kleine niche bevindt.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      2 à 3 minuten leestijd is inderdaad behoorlijk lang. Hier op Blogtrommel.com bedraagt de gemiddelde leestijd momenteel net geen anderhalve minuut. Als je blog een specifieke niche bedient helpt dat natuurlijk ook. Maar onderschat toch ook je eigen schrijfkunde niet!

  2. Theo avatar

    Prachtig artikel, ik heb er wel wat uit geleerd.
    Bedankt
    Groetjes
    Theo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.