Homebeter bloggen(hoe) Herken jij een blogger met ervaring?

(hoe) Herken jij een blogger met ervaring?

Eén van de grote voordelen van bloggen in 2020? De eerste de beste amateurblogger zonder ervaring of opleiding kan in no time een blog optuigen. En op het eerste zicht is die blog amper te onderscheiden van het blog van iemand die al jaren aan de weg timmert. Hoe kan je dan nog een blogger met ervaring spotten?

Faken is verbazingwekkend simpel

Ik hoef je niet te vertellen dat je heel wat kan faken en dat het een tijdje kan duren eer je echt door de mand valt.

Stel dat je op een blauwe maandag 2 blogs zou tegenkomen. Beide blog(ger)s opereren in dezelfde niche en kiezen ook nog eens voor hetzelfde (gratis) WordPress-thema. Om het simpel te houden worden de indeling en het kleurenschema gekozen zoals het standaard word aangeboden.

Enfin, zo op het eerste gezicht zijn de twee enkel te onderscheiden door de verschillende domeinnaam. En op het tweede plan – misschien – de grootte van het archief.

De grootste verschillen tussen de blogger met ervaring en de beginners?

Normaal ben ik er de man niet naar om zaken te veralgemenen. Er zijn altijd wel uitzonderingen die de regel bevestigen. Hierbij dus een beetje lukraak een paar opvallende verschillen tussen het werk van starters en doorwinterde bloggers.

1. Bij beginnende bloggers is de intro van een artikel vaak veel te lang

Zelfs schrijvers met ervaring hebben hier last mee. Vermoedelijk nog een misvorming vanuit onze schooltijd/studententijd waarbij een artikel een behoorlijke intro, middenstuk en besluit moest hebben. En een minimaal aantal woorden, natuurlijk.

Ook een blogpost mag een inleiding hebben. Maar omdat je op het internet slechts een paar seconden hebt om je lezer te vertellen waarover het artikel gaat – én waarom het bericht voor hém niet te missen is – verspil je geen woorden aan ellenlange voorbeschouwingen en andere plichtplegingen.

Bloggers met ervaring proberen trouwens ook verderop in zo’n blogbericht erg to-the-point te blijven. Zij weten hoe kostbaar de tijd is die de gemiddelde internetter te spenderen heeft, dus:

  • meteen ter zake komen
  • de belangrijkste punten in je betoog ook het eerst aan bod laten komen
  • niet meer dan nodig uitweiden om je punt duidelijk te maken (er komen immers nog andere artikels)
  • alleen linkjes plaatsen naar artikels – interne en externe – wanneer ze écht bijdragen aan je stuk

2. Ervaren bloggers piekeren over goeie titels voor hun berichten

Je hoeft maar naar je eigen surf- en klikgedrag te kijken om te beseffen dat de strijd om de lezer eigenlijk al voor de intro wordt beslist. Die blogtitel moet gewoon kloppen (en nogal wat startende bloggers laten het hier al afweten).

3. Beginnende bloggers moeten de indeling en opmaak van hun artikels beter verzorgen

Het is echt opvallend hoe vaak bloggers zonder ervaring de indruk geven wat in het wilde weg te beginnen schrijven. Terwijl ik zeker weet dat die indruk vrijwel nooit klopt!

Niemand zegt dat de blogger met ervaring nooit iets in het honderd laat lopen. Maar hij is al even in business, dus blijkbaar doet ‘ie toch iéts goed.

Oorzaak? Zo goed als alle aandacht gaat naar de tekst, het aantal woorden. Veel minder aandacht is er voor de prettige leeservaring voor de bezoeker. Dan volgt nu mijn intussen klassiek geworden lijstje:

Al bij al kleine dingen die je artikel omtoveren van een muur waar je lezer met gelakte schoenen tegenop moet klauteren naar een prettig stuk handzame content. Zelfs al is je artikel ettelijke duizenden woorden lang.

Oh ja, wie al blogt met de nieuwe Gutenberg editor van WordPress krijgt daarvoor extra mogelijkheden…

4. De blogger met ervaring zoekt vooral naar de beste en meest efficiënte manier om de lezer te helpen

Dat klinkt inderdaad logisch, maar hoe doe je dat concreet? Niet noodzakelijk door je boodschap te verdrinken in een zee van woorden, toch?

Denk aan de leerkracht die als opdracht heeft een stuk of wat bengels te leren schrijven. Daarvoor heeft hij of zij methodieken, stappenplannen, tools, trucs en motivatie technieken in handen om het voor mekaar te krijgen.

Een moderne blogpost (die gelezen en gevonden wordt in Google) bestaat niet alleen uit de verplichte 1.500 woorden tekst. Voor hetzelfde geld bestaat je blog die viraal ging uit 200 woorden gevolgd door een ingesloten Youtube-video en een simpel tabelletje met razend interessant cijfermateriaal. Zoek de beste vorm om je punt te maken!

5. Als lezer/bezoeker krijg je erg makkelijk toegang tot het archief van de ervaren blogger

Een blog dat al wat jaartjes meedraait is vaak vergeven van de linkjes naar oudere waardevolle content. Het is dan ook één van de makkelijkste manieren om bezoekers meer pagina’s te laten aantikken. Bovendien helpen al die links danig bij de SEO.

Bij veel beginnende blogs is het aantal interne links meestal beperkt. Deels komt dat doordat er weinig artikels zijn om naar te linken, maar evengoed omdat zulks gewoon vergeten wordt.

Oud en nieuw vergelijken

Even voor een goed begrip: ik heb niets tegen bloggers zonder ervaring. Maar ben je pakweg een marketeer of een blogger met ambitie dan kan ik me voorstellen dat je graag in zee wil met een meer ervaren blogger. De beginnende blogger van zijn kant weet waar hij eventueel aan kan werken.

Het is misschien wel leuk om twee artikels die ik schreef met elkaar te vergelijken. Ze zijn qua lengte min of meer even lang. Wel zit er een tijdspanne van zo’n 7 jaar tussen:

Wat merk je?


Omslagfoto: (groep mensen) door Arthimedes/Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “(hoe) Herken jij een blogger met ervaring?”

  1. Ximaar avatar

    Ervaring zie ik bij blogs niet als iets positiefs of waar je naar moet streven. Dwz ik zie een blog als een dagboek 2.0, met meer mogelijkheden en waarop mensen hun ervaringen en inzichten delen. Als bloggers meer ervaren worden, dan gaan de scherpe kantjes er van af en vaak is dat jammer. Nuance is goed, maar bij teveel nuance gaat het nergens meer over. Het is waarschijnlijk de reden dat ik de zogenaamde professionele danwel broodbloggers vrijwel niet bezoek. Het is vaak te voorspelbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.