Homebeter bloggenBloggen in 2024: lastige vragen, ongemakkelijke antwoorden
4
(1)

Meteen maar met de minder leuke vaststelling beginnen: succesvol bloggen in 2024, het is almaar minder vanzelfsprekend. In dit artikel probeer ik de olifant in de kamer te benoemen aan de hand van een aantal concrete vragen.

Leestijd: ca. 6 minuten

12 vragen over de toekomst van het bloggen in 2024

(Klik om meer te weten)

Worden er eigenlijk nog veel blogs gelezen?

Er worden nog best wel wat blogs gelezen, maar de rage is wel voorbij denk ik. Het kost vrij veel moeite om een geschreven blog te lezen en de aandachtspanne van de gemiddelde lezer is alsmaar korter. Daarnaast is er de concurrentie van andere vormen van online content. Denk aan video en podcasting.

Het is daarom belangrijk dat je je blog zo inricht dat het makkelijk leesbaar is. Met – bijvoorbeeld – een groot en duidelijk font en veel visuele content. Zo heeft ook iemand die het niet zo begrepen heeft op lange teksten wat aan je blog.

Hoe vaak moet je bloggen in 2024?

Heel algemeen gesproken vaart je blog er wel bij als je regelmatig nieuwe artikels aan zo’n blog toevoegt. Het positieve effect daarvan is wel minder uitgesproken dan vroeger.

Het komt er nu vooral op aan voldoende kwaliteit te bieden én eigen, unieke info, verhalen en inzichten te brengen. Doe wat iedereen doet en er is geen enkele reden waarom mensen jouw blog zouden moeten bezoeken. En ook Google is dan niet bereid om je artikels te indexeren.

Dus: hoe vaak moet je bloggen? Niet vaker dan dat jij het gevoel hebt de wereld wat bij te moeten brengen.

Moet je een nicheblog starten of een persoonlijk blog?

Het is duidelijk, wie zo snel mogelijk een groot publiek wil uitbouwen moet een nicheblog beginnen. Blogs die volledig zijn opgehangen aan een specifiek thema doen het altijd beter. Persoonlijke blogs met het kleine verhaal zijn zelden blijvend boeiend voor het grote publiek. Bovendien de veelheid aan onderwerpen maakt het voor zo’n blog lastig om te komen bovendrijven in de zoekmachines.

Je bent in principe vrij om je onderwerpen te kiezen. Maar als je een trouw lezerspubliek wil opbouwen zijn er toch topics en concepten die je wil vermijden.

Je zou wel je toevlucht kunnen nemen tot een omniblog. Dan blog je inderdaad over allerlei persoonlijk getinte onderwerpen. Daarnaast is echter ook plaats voor enkele onderwerpen die jou danig interesseren en dus regelmatig opnieuw aan bod komen.

Is een blog nog steeds een goede (tijds)investering?

Eerlijk? Dat hangt er maar van af. Ben je al een poosje flink aan het bloggen en schep je er nog steeds plezier in? Deel je graag je kennis, meningen en verhalen, en doe je dat het liefst via het geschreven woord? Dan is zo’n blog zeker je tijd en moeite waard.

Ben je pas begonnen of moet je nog starten, terwijl je het schrijven van artikels toch niet écht je ding is? Dan gaat dat blog toch een moeilijk verhaal worden. Immers, de passie voor je blog(onderwerp) moet er zijn. Niet voor 6 weken of 3 maanden, maar liefst voor jaren.

Ben je ambitieus en wil je graag (snel) een groot bereik? Reken dan niet alléén op je blog. Het is slim – om niet te zeggen noodzakelijk – om je boodschap ook via andere online kanalen naar buiten te brengen. Dan moet je denken aan een opvallende aanwezigheid op social media, een eigen Facebook-groep, een YouTube-kanaal, regelmatig gastbloggen of een podcast.

Wat kan je doen om genoeg bezoekers voor je blog aan te trekken?

Het cliché zegt je in de eerste plaats moet bloggen omdat je wat te vertellen hebt en het fijn vindt om te doen. En niet om veel bezoekers naar je blog te krijgen. Daar zit wat in als je bedenkt dat er wereldwijd zowat 1 website voor 8 mensen ter beschikking is.

Bezoekers op je blog krijgen is geen kwestie van een paar slimme trucjes toepassen. Je moet er eigenlijk voortdurend mee bezig blijven. Op verschillende vlakken, trouwens:

  • Regelmatig bloggen
  • Altijd inspiratie blijven opdoen
  • Interactie zoeken met je lezers
  • De layout en indeling van je blog aanpassen aan de smaak en de gewoontes van je lezers
  • Voeg multimedia content toe aan je blogposts
  • De structuur van je site verzorgen
  • Je blog promoten
  • Bestaande artikels up-to-date houden

Meer dan ooit is zo’n blog een lange termijn project. Eigenlijk zit je er voor jaren in. Waarbij je steeds moet blijven zoeken naar nieuwe geluiden, aparte invalshoeken en manieren om bezoekers bij je blog te betrekken.

Levert SEO minder (verkeer naar mijn blog) op dan vroeger?

Er zijn ongetwijfeld uitzonderingen, maar de meeste bloggers zien het gratis verkeer uit Google stevig teruglopen. Dat komt omdat Google steeds vaker zelf antwoorden kan genereren – onder meer door het inzetten van AI op grote schaal – waardoor bezoekers lang niet altijd moet doorklikken naar het blog. Vergeet trouwens niet dat ook Google er alle belang bij heeft om gebruikers zolang mogelijk op hun platform te houden (en niet noodzakelijk naar je blog te sturen).

En verder hoeft wat Google betreft niet elk artikel in de zoekmachine worden opgenomen. Onder meer door de toepassing van artificiële intelligentie kan Google goed het onderscheid maken tussen kwaliteit en pulp.

Is SEO dan nog zinvol voor je blog?

Ja! Voor heel wat blogs zijn Google en andere internetzoekmachines nog steeds de belangrijkste verkeersbron. Maar het is toch slim om je niet alléén op SEO te focussen als je zo’n blog in de toekomst blijvend wil laten groeien.

Houd er ook rekening mee dat zoekmachineoptimalisatie razendsnel aan het veranderen is qua insteek. Van “proberen scoren op deze of gene populaire zoekterm” naar “helpende content maken die een lezer zo snel mogelijk de beste informatie aanlevert omtrent een bepaald onderwerp of probleem”.

Wat is de invloed van artificiële intelligentie op zoekmachines?

AI zorgt ervoor dat zoekmachines almaar slimmer worden. Dat wil zeggen: ze begrijpen veel beter de uiteindelijke intentie achter een bepaalde zoekterm. Daarnaast kunnen zoekmachines steeds vaker meteen antwoord geven op vragen. En ook antwoorden op eventuele vervolgvragen kunnen dikwijls meteen getoond worden.

Gevolg? Een toenemend aantal gebruikers hoeft niet door te klikken naar jouw blog…

Vergeten we trouwens ook niet dat er over niet al te lange tijd een compleet andere opbouw voor de zoekresultaten van Google op stapel staat. Wie dan niet in de top 3 staat, hoeft niet te rekenen op organisch verkeer uit Google.

Loont het nog steeds de moeite om je blogs te delen op socials?

De tijd dat social media gewoon onmisbaar waren om een blog te laten groeien ligt zo’n beetje achter ons. Tegenwoordig doen socials er alles aan om gebruikers zo lang mogelijk op hun platform te houden. Updates met links naar blogposts (weg van het platform dus) passen niet in dat plaatje.

Om vanuit social media verkeer naar je blog te trekken moet je heel actief zijn. Je linkje dumpen en vervolgens gewoon verdwijnen zal niet veel bezoekers op je blog brengen.

Dat gezegd zijnde, een deel van je lezers rekent wel degelijk op sociale media om op de hoogte te blijven van nieuwe artikels. Baat het niet dan schaadt het niet.

Hoe laat je zo’n blog eigenlijk dan nog groeien in 2024?

Het moge duidelijk zijn dat je nog meer dan vroeger geduld moet hebben om voet aan de grond te krijgen met je blog. Regelmatig bloggen alleen volstaat niet meer. Net zo min als je kan rekenen op één verkeersbron, één truc, één promotiekanaal om bezoekers aan te trekken. Het is zaak om je boodschap via verschillende kanalen te brengen. Daarom:

  • maak werk van een maillijst voor je blog
  • doe aan gastbloggen
  • werk samen met andere bloggers en content creators
  • wees actief en benaderbaar op social media
  • start een YouTube-kanaal of podcast
  • promoot je blog ook offline
  • schrijf een e-book
  • begin een eigen Facebook-groep
  • maak een Pinterst-account aan
  • wees een actief lid op fora waar over jouw blogtopics wordt gepraat

Misschien denk je eraan om te kappen met je blog. Dat lijkt me niet verstandig, en dat zeg ik niet omdat ikzelf een fan ben van bloggen.

Want anders dan andere kanalen waar je actief bent, is je blog dé plek waar jij en jij alleen de baas bent. Het is ook de plek waar al je online activiteiten samenkomen. En soms heb je echt wel behoefte aan uitgeschreven artikels. Dat blog niet zomaar afschrijven dus!

Kan je je artikels laten schrijven door ChatGPT?

Het is tegenwoordig al ChatGPT wat de klok slaat. Het taalmodel kan artikels schrijven die er op het eerste zicht mee doorkunnen. Toch kan je er beter niet te erg op rekenen als je succesvol wil bloggen. Google en je lezers zijn op zoek naar verhalen en ervaringen van echte mensen. Niet naar zielloze stukjes geschreven door computers.

Hoe kunnen AI tools als ChatGPT je helpen om beter te bloggen?

Exit ChatGPT als volautomatische schrijfmachine. Dat neemt niet weg dat AI-tools je geen inspiratie kunnen aanleveren. Of zoekwoorden aan de hand kan doen. Of kunnen helpen met het verbeteren van je teksten. Al bij al kan je sneller bloggen.

Conclusie?

Succesvol bloggen in 2024, het is een kwestie van (nog meer) geduld en diversificatie. Vooral wat betreft het aantal verschillende kanalen waarlangs je je lezers voor je blog aantrekt.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.