Homebeter bloggen10 x waarom je blog niet groeit in 2018

10 x waarom je blog niet groeit in 2018

Je bent – misschien zelfs al een aantal jaar geleden al – een blog begonnen. Je schrijft regelmatig een nieuw artikel (dat de moeite van het lezen waard is). En zoals het hoort deel je je artikels braaf op social media. Toch heb je het gevoel dat je blog wat ter plaatse blijft trappelen. Daarom: 10 redenen waarom je blog niet groeit in 2018. We kijken uiteraard ook hoe je ’t anders kan aanpakken.

Wat is blogsucces?

Er zijn natuurlijk tal van redenen om een blog te beginnen. Bijgevolg kan je ook de notie succesvol bloggen op verschillende manieren invullen. In dit artikel grijp ik terug naar wat de meeste bloggers verstaan onder een succesvol blog: een blog dat met het verstrijken van de tijd meer en meer (trouwe) bezoekers krijgt, zonder er daarom constant mee bezig te blijven. Oké, een enge definitie misschien, maar het zij zo…

Daar gaan we:

10 x waarom je blog niet groeit in 2018

1. Je blog is te veel op jouw persoonlijk (verhaal) gericht

Deze eerste reden kan al meteen voor verwarring zorgen, daar ben ik me van bewust. Want is een persoonlijke verhaal, een eigen toets nu net niet een van de hoekstenen van een goed blog?

Dat is zeker zo. Je moet er alleen op letten dat een flink deel van je blogartikelen vooral ook rete-informatief zijn (en blijven), zodat deze kunnen uitgroeien tot evergreen content. Als je je blog te veel opvat als een persoonlijk dagboek wordt dat een stuk moeilijker.

Natuurlijk is er op je blog veel plaats voor je eigen stem met een boel autobiografische elementen. Het maakt je site leuk om te lezen. Bedenk gewoon dat het grote publiek vooral – snel – feitelijke info wil, ervaringen van mensen als jij en ik die met die info aan de slag gingen. Slechts een kleine minderheid van je lezers is echt geïnteresseerd in je persoonlijk leven.

2. Je bent een platte pannenkoek

Platte pannenkoek?? Wel, je hebt het op je blog over een heleboel verschillende onderwerpen, maar geen enkel topic wordt echt grondig uitgespit. Er is niet echt iets waar je blog in gespecialiseerd is, niet iets waar je blog om bekend staat.

Zowel voor Google, voor je lezers als voor jezelf is dat een probleem. Met je persoonlijkheid alleen kan je moeilijk(er) een echt groot publiek aantrekken, je lezers vergeten je blog wanneer je stopt met bloggen, en omdat je geen specialisme hebt kan je moeilijk goed scoren in de zoekmachines.

Dat laatste is een must als je (ooit) veel bezoekers naar je site wil halen zonder dat jij er per se dag in dag uit mee bezig moet zijn.

3. Je artikelen zijn te kort

De doorsnee internetter heeft een broertje dood aan langere webteksten, dus je zou je kunnen afvragen waarom je de moeite zou doen om artikelen te schrijven die langer zijn dan pakweg 500 woorden.

Dan ga je wel voorbij aan het feit dat Google verzot is op uitgesponnen content. Gewoon omdat het ervan uit gaat dat een langer artikel sowieso vollediger is, meer in de diepte gaat en beter aansluit bij datgene wat bezoekers willen: een snel antwoord op al hun vragen, een definitieve oplossing voor hun problemen.

Hoe groot is de kans dat je dat doel kan bereiken met een artikel van 500 woorden?

Bovendien, puur vanuit het SEO-technisch standpunt bekeken, bevat een wat langere tekst meer gerelateerde zoektermen. Met als gevolg dat je artikel in potentie ook boven water kan komen wanneer er gezocht wordt op woorden waar jij in eerste instantie niet aan dacht.

4. Je blogtitels spreken niet aan

Ik kom er tot vervelens toe op terug. Het grootste deel van je publiek beslist puur op basis van de titel of ze je bericht zullen aanklikken of niet. 80% onder hen heeft de titel gezien, slecht 20% klikt op de link. Enfin, de titel boven je artikel is hét uithangbord. Je kan er maar beter je werk van maken in een tijd waarin de meeste lezers het internet puur op instinct gebruiken. Niet toevallig besteedt Blogtrommel.com zoveel aandacht aan blogtitels:

5. Lezers vinden de weg naar je blogarchief niet

Nog zoiets waar ik onverdroten op blijf hameren. Heb je eindelijk die begeerde bezoeker, dan wil je niet dat ‘ie na enkele seconden je site alweer verlaat. Elke extra klik is een kans om een blijvende indruk te maken bij je bezoeker/lezer. En dus verras je ‘m met leuke artikelen én zet je hem ertoe aan om meerdere stukken te lezen dan we later nog eens terug te keren.
6. Je bent te afhankelijk van social media voor je bezoekers

Niet eens zo lang geleden was het verkeer uit social media de belangrijkste bron van bezoekers voor een blog. Vooral dan bij bloggers die aan het begin van hun avontuur stonden. Maar de gouden tijden van het publiceren-linkje dumpen-wegwezen-massaal bezoekers tellen liggen achter ons. Allemaal de schuld van de veranderende regels van die social media.

Je doet er alleszins goed aan voor je bezoekersaantallen niet (helemaal) afhankelijk te zijn van sociale media. Oh ja, een uitzondering vormt Pinterest, maar dat is dan ook eerder een grote zoekmachine voor plaatjes dan een echt sociaal netwerk. Heb je een blog met veel visueel sterke content, twijfel vooral niet langer!

7. Je werkt niet samen met andere bloggers

Waarom weet ik eigenlijk niet, maar veel te veel bloggers zwoegen eenzaam aan hun blog. Dat is jammer want vooral wanneer een artikel daadwerkelijk online staat kan je best wat hulp van collega’s gebruiken. Een heuse tribe vormen hoeft zelf niet. Maar ga gastbloggen, spreek met elkaar af systematisch elkaars artikelen te becommentariëren en te delen op social media of link domweg naar elkaar als je melding maakt van andermans werk.

Oké, misschien brengen die sociale media niet meer die massa blogbezoekers op de been. Ze blijven wel erg nuttig om contact te maken en te onderhouden met je collega’s. En met je lezers, natuurlijk!

8. Je doet niks met SEO

Dat is een doodzonde! Goed, de zoekmachineoptimalisatie van je blog is een werk van lange adem. Echter, je kan er niet omheen dat een blog die het goed doet in Google meteen voor langere tijd verzekerd is van een boel gratis bezoekers, ook al publiceer je maar af en toe een bericht en ook al laat je je gedurende weken niet zing op de Twitters, de Facebooks en de Pinterests van deze wereld. Tenminste, zolang je blogcontent een beetje up-to-date blijft…

Je vindt SEO saai en lastig om te doen? Dat kan ik me voorstellen. Maar dat hoeft niet. Leer wat focus trefwoorden zijn, ga oordeelkundig om met categorieën en tags binnen WordPress, blog regelmatig,… Je zal staan kijken hoe snel de naald begint te bewegen.

9. Je doe niks met Multimedia op je blog

Een fatsoenlijk blogbericht bestaat vandaag uit meer dan alleen tekst. Foto’s, video’s, tekeningen, polls, audio,.. ze horen er allemaal bij. Ze zorgen voor afwisseling en zorgen (mee) voor een aangename lees- en leerervaring, ook bezoekers die zich liever niet doorheen ellenlange teksten ploegen.

10. Je bent te onpersoonlijk

Toch nog even terugkomen op mijn allereerste punt. Ik raadde je aan om je persoonlijk keven niet te fel op de voorgrond te plaatsen. Het mag er echter niet toe leiden dat je blog er te gepolijst, te perfect aanvoelt. Dat leest niet fijn. Hoe waardevol de geboden info ook moge zijn.

Het geheel mag ondanks alle feitelijke nuttige info toch zijn karakter niet helemaal verliezen. Wees niet bang jezelf te tonen. Dat maffe, onbeholpen of gedurfde kantje houdt zo’n blog herkenbaar en dus prettig om te lezen. Echt connectie maken met je lezer gaat een stuk makkelijker.

Zo, dit waren mijn 10 redenen waarom je blog niet groeit. Er zijn allicht nog wel meer oorzaken te bedenken, maar dit zijn de belangrijkste.


Meer van dat?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.