Homebeter bloggen12 x waarom je blog niet groeit

12 x waarom je blog niet groeit

Je bent – misschien zelfs al een aantal jaar geleden al – een blog begonnen. Je schrijft regelmatig een nieuw artikel (dat de moeite van het lezen waard is). En zoals het hoort deel je je artikels braaf op social media. Toch heb je het gevoel dat je blog wat ter plaatse blijft trappelen. Daarom: 12 redenen waarom je blog niet groeit. We kijken uiteraard ook hoe je ’t anders kan aanpakken.

Leestijd: ca. 8 minuten

Wat is blogsucces?

Er zijn natuurlijk tal van redenen om een blog te beginnen. Bijgevolg kan je ook de notie succesvol bloggen op verschillende manieren invullen. In dit artikel grijp ik terug naar wat de meeste bloggers verstaan onder een succesvol blog: een blog dat met het verstrijken van de tijd meer en meer (trouwe) bezoekers krijgt, zonder er daarom constant mee bezig te blijven. Oké, een enge definitie misschien, maar het zij zo…

Daar gaan we:

12 x waarom je blog niet groeit

1. Je blog is te veel op jouw persoonlijk (verhaal) gericht

Deze eerste reden kan al meteen voor verwarring zorgen, daar ben ik me van bewust. Want is een persoonlijke verhaal, een eigen toets nu net niet een van de hoekstenen van een goed blog?

Dat is zeker zo. Je moet er alleen op letten dat een flink deel van je blogartikelen vooral ook rete-informatief zijn (en blijven), zodat deze kunnen uitgroeien tot evergreen content. Als je je blog te veel opvat als een persoonlijk dagboek wordt dat een stuk moeilijker.

Natuurlijk is er op je blog veel plaats voor je eigen stem met een boel autobiografische elementen. Het maakt je site leuk om te lezen. Bedenk gewoon dat het grote publiek vooral – snel – feitelijke info wil, ervaringen van mensen als jij en ik die met die info aan de slag gingen. Slechts een kleine minderheid van je lezers is echt geïnteresseerd in je persoonlijk leven.

2. Je bent een platte pannenkoek

Platte pannenkoek?? Wel, je hebt het op je blog over een heleboel verschillende onderwerpen, maar geen enkel topic wordt echt grondig uitgespit. Er is niet echt iets waar je blog in gespecialiseerd is, niet iets waar je blog om bekend staat.

Zowel voor Google, voor je lezers als voor jezelf is dat een probleem. Met je persoonlijkheid alleen kan je moeilijk(er) een echt groot publiek aantrekken, je lezers vergeten je blog wanneer je stopt met bloggen, en omdat je geen specialisme hebt kan je moeilijk goed scoren in de zoekmachines.

Dat laatste is een must als je (ooit) veel bezoekers naar je site wil halen zonder dat jij er per se dag in dag uit mee bezig moet zijn.

3. Je artikelen zijn te kort

De doorsnee internetter heeft een broertje dood aan langere webteksten, dus je zou je kunnen afvragen waarom je de moeite zou doen om artikelen te schrijven die langer zijn dan pakweg 500 woorden.

Dan ga je wel voorbij aan het feit dat Google verzot is op uitgesponnen content. Gewoon omdat het ervan uit gaat dat een langer artikel sowieso vollediger is, meer in de diepte gaat en beter aansluit bij datgene wat bezoekers willen: een snel antwoord op al hun vragen, een definitieve oplossing voor hun problemen.

Hoe groot is de kans dat je dat doel kan bereiken met een artikel van 500 woorden?

Bovendien, puur vanuit het SEO-technisch standpunt bekeken, bevat een wat langere tekst meer gerelateerde zoektermen. Met als gevolg dat je artikel in potentie ook boven water kan komen wanneer er gezocht wordt op woorden waar jij in eerste instantie niet aan dacht.

Lange(re) blogs zijn niet altijd de oplossing

Je zou dan maar kunnen besluiten om je blogberichten een stuk langer te maken. Dat is echter niet in alle gevallen even verstandig.

Over het algemeen neemt de belangstelling voor languit geschreven content af. Er zijn immers ook andere vormen van online content (fotocollages, infographics, video’s, podcasts,…) die wat makkelijker te consumeren zijn dan een al bij al saai stuk tekst van 2.500 woorden. En sommige dingen zijn ook makkelijker en sneller uit te leggen via pakweg een kort filmpje of een geïllustreerd stappenplan.

Het komt er tegenwoordig vooral op aan het je bezoeker zo makkelijk mogelijk te maken in zijn zoektocht naar informatie. Zo houd je je bezoeker tevreden en Google ook.

4. Je blogtitels spreken niet aan

Ik kom er tot vervelens toe op terug. Het grootste deel van je publiek beslist puur op basis van de titel of ze je bericht zullen aanklikken of niet. 80% onder hen heeft de titel gezien, slecht 20% klikt op de link. Enfin, de titel boven je artikel is hét uithangbord. Je kan er maar beter je werk van maken in een tijd waarin de meeste lezers het internet puur op instinct gebruiken. Niet toevallig besteedt Blogtrommel.com zoveel aandacht aan blogtitels:

5. Lezers vinden de weg naar je blogarchief niet

Nog zoiets waar ik onverdroten op blijf hameren. Heb je eindelijk die begeerde bezoeker, dan wil je niet dat ‘ie na enkele seconden je site alweer verlaat. Elke extra klik is een kans om een blijvende indruk te maken bij je bezoeker/lezer. En dus verras je ‘m met leuke artikelen én zet je hem ertoe aan om meerdere stukken te lezen dan we later nog eens terug te keren.

6. Je bent te afhankelijk van social media voor je bezoekers

Niet eens zo lang geleden was het verkeer uit social media de belangrijkste bron van bezoekers voor een blog. Vooral dan bij bloggers die aan het begin van hun avontuur stonden. Maar de gouden tijden van het publiceren-linkje dumpen-wegwezen-massaal bezoekers tellen liggen achter ons. Allemaal de schuld van de veranderende regels van die social media.

Je doet er alleszins goed aan voor je bezoekersaantallen niet (helemaal) afhankelijk te zijn van sociale media. Oh ja, een uitzondering vormt Pinterest, maar dat is dan ook eerder een grote zoekmachine voor plaatjes dan een echt sociaal netwerk. Heb je een blog met veel visueel sterke content, twijfel vooral niet langer.

“Je kan er niet meer blind op vertrouwen dat je (nochtans steengoede) blog gevonden en gelezen wordt. Slimme bloggers denken na over hoe ze hun boodschap nog verder kunnen spreiden.”

7. Je werkt niet samen met andere bloggers

Waarom weet ik eigenlijk niet, maar veel te veel bloggers zwoegen eenzaam aan hun blog. Dat is jammer want vooral wanneer een artikel daadwerkelijk online staat kan je best wat hulp van collega’s gebruiken. Een heuse tribe vormen hoeft zelfs niet. Maar ga gastbloggen, spreek met elkaar af systematisch elkaars artikelen te becommentariëren en te delen op social media of link domweg naar elkaar als je melding maakt van andermans werk.

Oké, misschien brengen die sociale media niet meer die massa blogbezoekers op de been. Ze blijven wel erg nuttig om contact te maken en te onderhouden met je collega’s. En met je lezers, natuurlijk!

8. Je doet niks met SEO

Dat is een doodzonde! Goed, de zoekmachineoptimalisatie van je blog is een werk van lange adem. Echter, je kan er niet omheen dat een blog die het goed doet in Google meteen voor langere tijd verzekerd is van een boel gratis bezoekers, ook al publiceer je maar af en toe een bericht en ook al laat je je gedurende weken niet zien op de Twitters, de Facebooks en de Pinterests van deze wereld. Tenminste, zolang je blogcontent een beetje up-to-date blijft…

Je vindt SEO saai en lastig om te doen? Dat kan ik me voorstellen. Maar dat hoeft niet. Leer wat focus trefwoorden zijn, ga oordeelkundig om met categorieën en tags binnen WordPress, blog regelmatig,… Je zal staan kijken hoe snel de naald begint te bewegen.

Waarom je blog niet groeit in Google

Ooit kon je – wanneer de SEO van je blog een beetje op punt stond en regelmatig een nieuw artikel schreef – automatisch blijven doorgroeien.

Die vanzelfsprekendheid is er tegenwoordig niet meer. Omdat:

  • Google zelfs content van hoge kwaliteit niet altijd opneemt in de zoekmachines
  • zelfs hoge posities in zoekmachines geen garantie meer is voor kliks naar je blog
  • Google zelf de zoekmachine anders wil inrichten

Het is hoe dan ook verstandig om niet al je eieren in het mandje van de SEO te leggen als je het blog wil doen groeien.

9. Je doe niks met Multimedia op je blog

Een fatsoenlijk blogbericht bestaat vandaag uit meer dan alleen tekst. Foto’s, video’s, tekeningen, polls, audio,.. ze horen er allemaal bij. Ze zorgen voor afwisseling en zorgen (mee) voor een aangename lees- en leerervaring, ook bezoekers die zich liever niet doorheen ellenlange teksten ploegen.

10. Je bent te onpersoonlijk

Toch nog even terugkomen op mijn allereerste punt. Ik raadde je aan om je persoonlijk keven niet te fel op de voorgrond te plaatsen. Het mag er echter niet toe leiden dat je blog er te gepolijst, te perfect aanvoelt. Dat leest niet fijn. Hoe waardevol de geboden info ook moge zijn.

Het geheel mag ondanks alle feitelijke nuttige info toch zijn karakter niet helemaal verliezen. Wees niet bang jezelf te tonen. Dat maffe, onbeholpen of gedurfde kantje houdt zo’n blog herkenbaar en dus prettig om te lezen. Echt connectie maken met je lezer gaat een stuk makkelijker.

11. Je blog is onvoldoende gewapend tegen ChatGPT

Sinds de komst van ChatGPT en andere AI-tools kan iedere nitwit een blog starten en artikels online zetten. Tegen een razend tempo, bovendien. Dat is een serieuze bedreiging voor jou als individuele blogger. Hoe ga je daarmee om?

Je zal toch iets moeten brengen wat die AI-tools niét kunnen reproduceren:

  • echt gedetailleerde info
  • persoonlijke verhalen en ervaringen
  • een eigen mening, een aparte kijk op de zaken
  • een persoonlijke (schrijf)stijl
  • met passie en gedrevenheid geschreven blogs
  • geschreven content aangevuld met multimedia

Het is duidelijk, met kleine simpele artikeltjes van 600 woorden genre 3 manieren om… en 5 tips voor… gaat je blog het niet redden. ChatGPT schrijft er zo 20 binnen 5 minuten. Je schrijfstijl, je maffe ideeën, je pertinente vragen (en antwoorden), je originele oplossingen,… Daarvoor kan je niet terecht bij AI-tools.

12. Je blog is een klein eilandje geworden

Kortom, tijden zijn voorbij dat je enkel door stevig te bloggen gegarandeerd een groot publiek kon bereiken. Sommige SEO-experts beweren zelfs glashard dat geschreven artikels op een website/blog plaatsen gelijkstaat met het laten wegrotten van je content.

Dat laatste lijkt mij nogal kras, maar het is wel tijd om te beseffen dat je er niet meer blind kan op vertrouwen dat je (nochtans steengoede) blog gevonden en gelezen wordt. Slimme bloggers denken na over hoe ze hun boodschap nog verder kunnen spreiden. Ondanks de afnemende belangstelling voor geschreven content. Ondanks het dalend aantal bezoekers uit social media. En ondanks het dalend aantal kliks uit Google. Dan moet je denken aan:

  • de opbouw van een eigen mailinglijst in functie van je blog
  • een deftige Pinterest-strategie
  • een actievere aanwezigheid op fora en social media (waar over je topics wordt gepraat)
  • het starten van een klein YouTube-kanaal
  • een e-book schrijven
  • een podcast beginnen
  • het starten van je eigen Facebook-groep
  • ook in je dagelijks leven over je blog praten

Waar het om gaat is dat je boodschap, je content niet alléén op je blog te vinden is. Spreid je tentakels uit. Zo kunnen veel meer mensen met jou in aanraking komen.

Heb je het gevoel dat je blog (veel) minder makkelijk groeit dan vroeger? Dat heeft waarschijnlijk weinig te maken met het feit dat je artikels niet goed genoeg meer zijn. Maar alles met de veranderende algoritmes, de toegenomen concurrentie én de gewijzigde gewoontes bij je lezers.


Oorspronkelijke versie van dit artikel: maart 2018

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.