HomeWordpressDe verborgen kracht van vaste pagina’s binnen WordPress

Voor het blote oog is er geen verschil tussen blogberichten en blogpagina’s binnen WordPress. Beiden zien ze er precies hetzelfde uit, en toch zijn er een paar wezenlijke verschillen. Vaste pagina’s gebruiken – in plaats van reguliere blogberichten – kan zijn voordelen hebben.

Trouwens niet alleen de bezoekers van je blog merken amper het verschil. Ook Google maakt eigenlijk geen onderscheid tussen blogberichten en vaste pagina’s.

Er zijn wel WordPress-themes die kiezen voor een ietwat aparte opmaak en indeling zoals WordPress Twenty Seventeen, maar dat is eerder de uitzondering.

Vaste pagina’s gebruiken, wat is het voordeel?

Momenteel telt Blogtrommel.com een slordige 650 blogberichten. Maar daarnaast ook zowat 140 vaste pagina’s. Een bewuste keuze. Het gaat om:

1. Pagina’s die niet mogen ondersneeuwen in het archief

Vaste pagina’s kunnen gebruikt worden voor informatie die niet in het archief van je blog mag verdwijnen. Of waarvan het alleszins niet zo nuttig is dat ze mettertijd in de catacomben van je blog gaat ronddwalen.

Spontaan denk je dan aan contactpagina’s, About pages, en andere pagina’s omtrent info om en rond je blog. Die zijn in principe redelijk tijdloos (wat echter niet wil zeggen dat ze niet af en toe moeten worden bijgewerkt). Je wil die pagina’s bovendien ergens op een goed vindbare plaats neerzetten, makkelijk bereikbaar voor iedereen die er behoefte aan heeft.

Vaste pagina’s worden ook niet opgenomen in de archiefpagina’s en kennen geen tags of categorieën binnen WordPress. En omdat pagina’s in tegenstelling tot blogposts niet worden weergegeven in een RSS-feed kunnen ze ook niet automatisch worden gedeeld.
2. Informatie waar je niet iedereen wil mee lastigvallen

Die minpunten voor vaste pagina’s kun je ook in je voordeel gebruiken. Immers, daar waar je bij gewone blogberichten meteen vol in de schijnwerpers staat met je nieuwe artikel (bij elke lezer die jouw blog op een geautomatiseerde manier volgt, of via elk kanaal dat automatisch melding maakt van het feit dat jij iets nieuws publiceerde) is dat niet het geval bij het publiceren van een vaste pagina. De pagina is – op termijn – vindbaar in de zoekmachines, maar als jij er geen promotie voor maakt, zullen slechts weinig lezers spontaan de bewuste pagina vinden.

Andere dingen die je allicht graag via een vaste pagina wil regelen:

Sommige WordPress-thema’s maken het zelfs mogelijk om statische pagina’s niet te tonen bij de zoekresultaten wanneer de zoekfunctie van het blog wordt gebruikt.

Dat kan allemaal handig zijn bij grote blogwerkzaamheden zoals het aanmaken van cornerstone content of het uitbouwen van een kennisbank. Work in progress dat je wel wil publiceren maar pas op een later moment echt aan de grote klok wil hangen.

3. Pagina’s die structureel bij elkaar horen

Een derde reden waarom je eventueel vaste pagina’s kan verkiezen boven individuele blogposts is dat je pagina’s om en rond eenzelfde thema meer wil bundelen. Vaste pagina’s gebruiken binnen WordPress hebben het voordeel dat je ze een onderlinge structuur kan meegeven. Een beetje zoals hoofdstukken van een boek of een katern uit een krant.

Hier op BT komt dat aspect vooral tot uiting in de kennisbank voor beginnende bloggers.

En omdat Google doorgaans nogal tuk is op webpagina’s die op een logische manier aan elkaar gelinkt zijn, vaart de SEO er wel bij.

Blogberichten kan je in principe geen hiërarchische structuur meegeven. Elke blogpost staat op hetzelfde niveau. Al kan je ze wél een onderlinge samenhang  geven door:

 • naar de verschillende blogberichten onderling te linken
 • blogberichten systematisch in categorieën onder te brengen
 • tags toe te wijzen aan blogposts

Puur omwille van de zoekmachineoptimalisatie is het slim om dat ook te doen!

Meer statische pagina’s gebruiken (in plaats van gewone blogposts)?

Je ziet inderdaad een tendens om meer vaste pagina’s te gaan gebruiken voor content die inderdaad een stuk minder tijdsgebonden is. Of voor informatie die niet per se voor elke bezoeker van je blog van belang is (maar desondanks wel makkelijk vindbaar blijft voor de geïnteresseerde bezoeker).


Meer van dat?

Omslagfoto: via Shutterstock.com3 reacties op “De verborgen kracht van vaste pagina’s binnen WordPress”

 1. Ximaar avatar

  Bij de meeste WP thema’s kan je per blog de algemene indeling bepalen met wel of niet, 1 of 2 zijkolommen. Per bericht kan je uit een stuk of 6 templates kiezen. Per pagina kan je uit een stuk of 6 lay-outs kiezen. Zelf kies ik meestal bij de pagina’s voor geen zijkolom, zodat er bredere foto’s op passen. Ik zet op de pagina’s het reageren uit, omdat die niet in het lijstje met laatste reacties komen. Meestal maak ik bij een pagina ook een blogbericht waar wel onder gereageerd kan worden. Op de pagina zet ik dan een link naar dat blogbericht.

  In het algemeen zie ik mensen weinig pagina’s maken. Maar velen doen ook niets met categoriën, labels en/of tags.

 2. Melissa avatar

  Hi Ben,

  Thnx voor je tips, deze ga ik zeker toepassen! Ik merk dat sommige lezers niet direct bij de info komen waarnaar ze op zoek zijn, doordat artikelen naar verloop van tijd ondergesneeuwd raken in het archief. Werk aan de winkel dus!

  Groetjes Melissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.