Homebeter bloggenDe verrassende timing voor de publicatie van je blogpost

Oké, meestal is het een goed idee om heel regelmatig een artikel online te zetten. Maar wannéér moet dat dan precies gebeuren (zodat je bericht de meeste impact kan hebben)? Bestaat er überhaupt zoiets als de perfecte timing voor de publicatie van je blogpost?

Schrijf, publiceer en deel de bijhorende social media-updates op het juiste moment, en bezoekers verdringen zich haast op je blog, berichten worden gedeeld en geliked en het leven kan niet mooier.

Time daarentegen één en ander een beetje ongelukkig, en er kraait geen schorre haan naar. Dan is al je werk (bijna) voor niks geweest!

Destijds kwam ik tot de conclusie dat het ideale publicatiemoment ergens op woensdagochtend moest liggen. Na 10 jaar bloggen zeg ik echter:

De perfecte timing voor de publicatie van je blogpost bestaat eigenlijk niet

Dat kan je verbazen, maar toch is het zo.

1. Aan het begin van je blogavontuur werk je best zelf naar de beste timing voor de publicatie van je blogpost toe

Vind je het belangrijk om te laten groeien qua bezoekersaantallen en een trouw lezerspubliek op te bouwen, dan helpen vaste publicatiemomenten enorm. Wannéér zo’n artikel dan precies online komt maakt eigenlijk niet eens zo veel uit. Kies de momenten – dag en uur – die jou het best passen en probeer je daaraan te houden.

Die regelmaat in je publicatieschema zorgt ervoor – samen met gerichte deelacties op social media – dat bezoekers “uit gewoonte” op je blog komen. Het effect is misschien wat minder uitgesproken dan vroeger, maar toch! Zo is het goed mogelijk om voor een piek in je bezoekersaantallen te zorgen op momenten waar je dat niet meteen zou verwachten. Dat tijdstip waarop je blogbericht verschijnt kan trouwens ook een manier zijn om je te onderscheiden van de rest!

Naarmate je blog ouder wordt (en meer bezoekers uit Google haalt) is dat strakke schema minder van belang.

2. Publiceren wanneer je doelpubliek online is

Belangrijk als je graag onmiddellijk veel engagement wil zien. Je (toekomstige) lezers moeten achter het scherm zitten als je artikel online staat. Of toch op zijn minst tijd vrij kunnen maken om naar je blog te gaan. Dus, voor wie is je blogbericht vooral bedoeld?

DoelgroepIdeaal moment van publicatie
Kinderen en scholierenIn het weekend en op woensdagmiddag
Ouders met jonge kinderenOp weekdagen na 10 uur ’s ochtends en na 21 uur
Ondernemers en zzp’ers’s Ochtends vroeg of na 20 uur
ThuisblijfmoedersOp weekdagen na 9 uur ’s ochtends
NachtwerkersNa 16 uur

Doorgaans is de respons een stuk beter op weekdagen tussen pakweg 10 uur en 16 uur. En tussen 20 uur en 22 uur is er opnieuw meer animo.

In het weekend mogen de meeste blogs beduidend minder verkeer verwachten. De schermtijd is doorgaans een flink stuk korter. Maar pas op: er kunnen uitzonderingen zijn op de regel. Blogs die zich richten op ontspanning en vrije tijd bijvoorbeeld kunnen net in het weekend hun piek beleven. In het weekend worden relatief veel artikels gedeeld op social media.

Vergeet niet je lezer af en toe eens te verrassen. Met de inhoud van je verhaal natuurlijk, maar dus ook met het moment van publicatie.

Alvast op Blogtrommel.com zie ik een interessant fenomeen. Op zaterdag en zondag krijgt de site inderdaad een stuk minder bezoekers. MAAR: diegenen die wél langskomen blijven gemiddeld veel langer rondhangen. Waarschijnlijk omdat men in een weekend vaker de tijd neemt om echt met de blogtips aan de slag te gaan?

3. Tijdstip van publiceren afhankelijk van het doel van je artikel

De focus ligt er vaak bij het aantal kliks/pageviews dat een artikel kan genereren. Kiks zijn belangrijk, maar er zijn meer factoren om rekening mee te houden.

Zo zou je kunnen overwegen om die review – met veel affiliate links – in te plannen tegen het einde van de maand. De reden daarvoor? De meeste mensen worden aan het einde van de maand betaald. Dan is er dus geld om nieuwe dingen te kopen. Publiceer daarentegen tegen het midden van de maand en velen zitten met een lege portemonnee.

Een gesponsord artikel? Dat kan je plaatsen of dinsdag of woensdag. Meestal is het je adverteerder om een zo groot mogelijk bereik te doen. En aangezien het bereik via social media op die dagen het grootst is… Los daarvan is het verstandig te peilen naar de voorkeuren van je adverteerder. Immers, hij betaalt je.

De lange blogpost die echt diep op de zaken ingaat kan je programmeren op vrijdag of in het weekend. Bezoekers kunnen dan extra tijd nemen om er hun tanden in te zetten.

4. Zeker tijdig publiceren

Bloggen is vooruitkijken. Deel je op je blog seizoensgebonden tips en info, dan moet die ook tijdig online. Artikels over originele kerstcadeaus, daar moet je niet meer mee aankomen zetten op 23 december in de namiddag. Idem dito met events bijvoorbeeld die moeten je volgers nu eenmaal op voorhand kunnen inplannen.

Het kan zeker geen kwaad om dergelijke berichten wat langer dan gemiddeld in beeld te houden. Zo ziet ook de lezer die je blog minder regelmatig bezoekt dat belangwekkende bericht.

Publiceren en promotie voeren op de drukste momenten niet altijd in je voordeel

Als blogger ben je misschien geneigd om al je kruid te verschieten op de statistisch gezien beste momenten om je blog in de kijker te zetten. Het kan betekenen dat je volgers met een overaanbod te maken hebben (waardoor jouw tussenkomsten niet eens opgemerkt worden). De perfecte timing voor de publicatie van je blogpost kan dus best eens op een a-typisch moment liggen. Op een zondag bijvoorbeeld.

In de stats duiken en experimenteren

Volgens experten kan je je blogs het best online zetten op:

  • dinsdag namiddag en – avond (voor de meeste shares op socials)
  • vrijdag (reviews en andere affiliate posts)
  • zondag (veel minder concurrentie van anderen)
  • weekends en ’s avonds (langere artikels en/of opiniestukken die minder tijdsgevoelig zijn)

Maar doe mij een plezier en ga zelf op onderzoek uit. Duik in je statistieken om te ontdekken wat echt werkt. Voor hetzelfde geld kom je met een unieke strategie die elders voor geen meter werkt. En houd ook rekening met wat voor jou haalbaar is, dat spreekt voor zich!

Conclusie?

Het enige echte ideale moment om je blogbericht online te zetten bestaat niet. Het is voor elk(e) blog(ger) anders. Wel kunnen we rustig stellen dat het vooral ook dat gene is wat je je lezer gewoon maakt door regelmatig te bloggen.


Voor meer gegevens en statistieken: When Is The Best Time To Publish A Blog Post? (The Controversial Truth)

photo credit: the monk via photopin ccGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.