Jonge vrouw op het strand met lapptop

Boeiend bloggen tijdens de zomer: 7 tips

Of ik niet wat te vroeg kom aanzetten met mijn zomertips? Misschien wel, maar ik ben optimistisch en reken dus op een lange, hete zomer. Belangrijker nog: wil je blijven bloggen tijdens de zomer zonder dat je een halve zomer achter de pc moet doorbrengen, begin je best op tijd met de voorbereidingen. Bloggen is vooruitzien!

Je lezer met vakantie, jij dus ook?

Het minste dat je kan zeggen is dat bloggen tijdens de zomer lang niet altijd even dankbaar is. Bij stralend zomerweer spenderen mensen nu eenmaal wat minder tijd achter hun computer. Dat is de logica zelve. Dus waarom zou je (blog) dan ook niet in vakantiemodus overgaan? Met die vakantiemodus op je blog kan je verschillende kanten op, dat spreekt.

Bloggen tijdens de zomer: 7 tips

1. Vakantiestop invoeren?

Dat kan dus perfect. Even helemaal geen blog(stress). Voor enkele weken of voor een hele zomer, al naargelang. Heb je trouwe en betrokken lezers? Dan zou ik de zomerstop ook als dusdanig aankondigen op je blog, via social media en/of in je nieuwsbrief. Je lezers hoeven zich dan niet af te vragen of je gestopt bent met bloggen of ongerust te zijn dat er iets niet goed met je gaat.

Overigens is het in sommige gevallen ronduit doodzonde als je zou stoppen met bloggen in de zomer. Wanneer je blog zich specifiek richt op kinderen en jongeren, vakantie en vrije tijd, buitensporten enzovoort. Dan is de zomerperiode juist hét moment om een tandje bij te steken!

In het bijna 7-jarig bestaan van Blogtrommel.com was er nooit sprake van een vakantieonderbreking. Nu overweeg ik om het toch te doen. Ik ben alleen bang dat ik na de blogpauze erg moeilijk weer in het ritme zal komen. Enfin, wait and see.
2. Vooruit bloggen?

Het is je van harte gegund als je je blog voor een paar weken laat voor wat ‘ie is. En het goede nieuws? Je lezers hoeven er hoegenaamd niks van te merken. Blogberichten kan je immers op voorhand schrijven en vervolgens inplannen om op een gepast moment te worden gepubliceerd. Jij hebt er geen omkijken meer naar en voor je bezoekers lijkt het dan business as usual.

In de periode voorafgaand aan je vakantie moet je dan wel extra tijd voorzien om artikels klaar te stomen…

3. Een ander publicatieschema?

Je zou kunnen overwegen om wat minder te bloggen. Gewoon je normale publicatieritme verlagen, je artikel op een ander moment online laten komen (aangepast aan jouw vakantieritme)…

4. Een speciale zomerprogrammatie op je blog?

Bij dat aangepaste zomerschema hoort misschien ook een wat andere inhoud. En hier laat ik me even inspireren door wat ook in de televisiewereld gebeurt. Bloggen in het zomerseizoen mag wat luchtiger, wat speelser.

a) Een zomers sfeertje

Hoe je de zomer op je blog  binnenbrengt hangt van je blogniche af, natuurlijk. Ik ga ervan uit dat er binnen elke niche wel topics te vinden zijn die passen bij dit seizoen. Bloggen in de zomer, mode in de zomer, zomers eten, reizen naar de zon,…

b) Kies voor wat eenvoudiger (te maken) blogberichten

Je hoeft trouwens ook niet altijd met nieuwe content te komen. Maak het jezelf wat makkelijker en doe het met wat je al op de schappen hebt liggen. Ook voor jou is het immers vakantie.

 1. Dit is het moment om je oudere blogposts nog eens onder de aandacht te brengen. Dat kunnen je succesnummers zijn maar bijvoorbeeld ook artikels die onterecht wat minder gelezen werden dan verhoopt. Selecteer een aantal stukken, leid ze kort in, plaats er linkjes naartoe en klaar is kees.
 2. Een gelijkaardig makkelijk blogformat heb je met wat ik de externe roundup post noem. Je verzamelt de beste blogposts en artikels die je onlangs las, leidt ze kort in en plaats er een link naartoe.
 3. Over het algemeen doen lijstjesposts het erg goed, dat is geweten. En ze zijn ook nog eens vrij makkelijk en snel te schrijven. Mooi meegenomen!
 4. Nog vrij makkelijk te implementeren: gooi een boude/controversiële stelling in de groep en nodig je lezer uit om erop te reageren in een commentaar onder het blogbericht. Om het ijs te breken bijt jij de spits af; reageer niet in het blogbericht zelf, maar plaats als eerste een stevige reactie.
 5. En dan is er natuurlijk nog de klassieke snel-klaar-oplossing: foto of Youtube-filmpje uploaden, persoonlijk commentaartje erbij en publiceren die handel!

c) Een ouder bericht opnieuw publiceren

Blog je al een tijdje en/of heb je veel geschreven? Duik eens in je archief op zoek naar stukken die populair zijn/waren (evergreen content). Zijn ze nog helemaal up-to-date of kunnen ze wel een ferme opfrisbeurt gebruiken? Geef die broodnodige update en publiceer het bericht opnieuw tijdens je zomerreces. Je blog wordt er beter van.

5. Als het een beetje meer mag zijn

Oké, tot nu toe lag de klemtoon bij het maken van snelle en makkelijke content (zodat jij ook andere leuke dingen op je programma kan zetten). Maar stel, je blijft thuis, we krijgen een rotslechte zomer of bloggen blijft ondanks het mooie weer gewoon je favoriete tijdverdrijf. Dan kan je dat bloggen in de zomer ook heel anders aanpakken, dat spreekt.

Verlaat je comfortzone en doe iets geks:

 • blog over onderwerpen die normaal nooit aan bod komen (en laat eens een andere kant van jezelf zien)
 • doe iets met video
 • engageer een gastschrijver voor je blog (maar begin er dan op tijd aan)
 • neem eens een paar interviews af
 • start een nieuwe categorie op je blog (zodat ‘ie op poten staat wanneer het nieuwe blogseizoen aanbreekt)

6. Tijd voor experimentjes en randactiviteiten?

En misschien is deze verkeersluwe periode wel hét moment om dingetjes uit te proberen waar je anders gewoon niet aan toekomt:

 • een nieuw blogdesign uitproberen
 • een interessant boek over bloggen lezen
 • vaker lezen bij anderen
 • vaker reageren bij anderen
 • een korte enquête doen bij je lezers
 • eindelijk eens aan de gang met die mooie plugin

7. Warm draaien voor het nieuwe blogseizoen?

By the way, zo’n blogseizoen loopt wat mij betreft van begin september tot eind juni.

Het is tot slot ook raadzaam om even te kijken naar wat er na de zomer te gebeuren staat op je blog. Misschien heb je:

 • nood aan een ferme brainstormsessie voor je blog (nieuwe onderwerpen om over te bloggen)
 • zin om al een aantal artikels te schrijven (die later kunnen worden ingepland)
 • volgers die lekker gemaakt moeten worden voor nieuwe blogavonturen

Je kan aldus vermijden dat je van bij de start achter de feiten moet aan hollen. Goed begonnen is half gewonnen, zeg maar.

Tot zover enkele opties voor je blog(gen) tijdens je vakantie. Van lekker de boel de boel laten tot net het tegenovergestelde; een versnelling hoger schakelen.

(Hoe) ga jij bloggen tijdens de zomer?


Meer van dat?

Foto: via Shutterstock.com

4 Responses

Show all responses
 1. Meagan G.
  29 mei 2019
 2. Gerda
  11 mei 2018
 3. Joke Pallada
  10 mei 2018
 4. Aileen
  10 mei 2018

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.