Homebeter bloggenWelke software gebruik ik om te bloggen (en waarom)?

Een blogger kan niet zonder WordPress(.org) of andere blogsoftware, zoveel is duidelijk. Maar wie vlot en regelmatig wil bloggen én de nodige bezoekers wil aantrekken, heeft méér nodig. Hierbij een overzichtje van de (web based) software die ik gebruik om te bloggen.

Google Analytics & Google Search Console

2 gratis te gebruiken tools van Google. Google Analytics is er om bezoekersstatistieken voor je blog (of website) bij te houden. Je kan er als blogger ontzettend diep induiken, maar de meesten onder ons houden het toch op basic informatie:

  • hoeveel bezoekers telt mijn blog?
  • hoelang blijven ze rondhangen?
  • welke blogs worden het vaakst aangeklikt?
  • waar komen de meeste bezoekers en lezers precies vandaan?
  • welke content scoort het best in Google?

Vrij cruciale informatie als je succesvol wil bloggen.

Google Search Console, dan? Dat is niet écht een must, maar wel handig als je graag wil weten hoe Google naar je blog kijkt.

  • welke (nieuwe) pagina zijn al geïndexeerd?
  • wanneer doorzocht Google mijn blog voor het laatst?
  • is alle content wel leesbaar voor Google?
  • zijn mijn artikels wel goed leesbaar op mobiel?
  • waar komen de meeste backlinks voor mijn site vandaan?

En ook niet onbelangrijk: Google Search Console kan je precies vertellen via welke zoekwoorden je site gevonden wordt in Google. Dat is erg waardevolle info als je graag hoger wil gaan scoren in Google met je blog.

Evernote (betaalde versie)

De notitie-app Evernote omschrijf ik graag als een grote digitale archiefkast. Die ik trouwens zowel voor mijn blogactiviteiten gebruik, als in mijn persoonlijk leven.

Je kan alle mogelijke soorten content bewaren, archiveren en – belangrijk – nadien ook makkelijker terughalen. Als blogger kan ik bijna niet zonder Evernote. Het bewaart mijn swipe files, ideeën voor toekomstige blogonderwerpen, (links naar) artikels ter inspiratie, contactgegevens, screenshots, losse tekstfragmenten, video’s, takenlijsten, snel ingesproken gedachteflitsen,..

Dankzij die bij momenten wat rommelige databank zit ik eigenlijk nooit lang naar een knipperende cursor te loeren…

Laposta

Wanneer je een e-maillijst voor je blog wil opbouwen heb je e-mailmarketingsoftware nodig. Vroeger kwam je dan als vanzelf uit bij Mailchimp -want vrij eenvoudig en gratis in gebruik. Echter, omdat Mailchimp niet voldoet aan de GDPR-regels, is Laposta het betere alternatief: Nederlandstalig en eveneens gratis tot 2.000 contacten.

TickTick (betaalde versie)

Voor mij werkt TickTick als de perfecte kruising tussen een takenlijst, een agenda en een notitie-app. En daarbij kan ik – wederom – de activiteiten om en rond het blog scheiden van mijn persoonlijke dingen. Althans in zijn premium versie, want bij de gratis versie vervalt onder meer de kalender/agendafunctie.

Microsoft Office (betaalde versie)

Het office-pakket van Microsoft voorstellen hoeft waarschijnlijk niet meer. Eigenlijk gebruik ik het slechts sporadisch in functie van mijn blog. Ik bewaar er een aantal standaardteksten, mijn artikels voor andere blogs en nog een versie van mijn persoonlijke blogplanner.

Gmail

Gmail is er voor al het mailverkeer rond Blogtrommel.com.

Simplenote

Simplenote is zoals de naam het al zegt een eenvoudige online notitie app. Wat die nog toevoegt aan Microsoft, TickTick en Evernote? Niet veel, Simplenote is voor mij eerder een kladblok, een plek om stukjes tekst snel en zéér tijdelijk te bewaren.

Alle software om te bloggen heeft één ding gemeen

Tenminste, als het van mij afhangt. Elke tool heeft een mobiele versie die ook meer dan behoorlijk werkt. Op Laposta na kan je alle hier besproken tools quasi probleemloos gebruiken met je smartphone. Het voordeel hiervan is dat je ook onderweg en op de meest godsonmogelijke momenten notities en aantekeningen kan maken. Desnoods kan je ze gewoon inspreken. Dat scheelt ‘m een slok op een borrel.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.