HomeIn personaBlijven bloggen bij dalende bezoekersaantallen? 5 redenen om het niet op te geven!

Blijven bloggen bij dalende bezoekersaantallen? 5 redenen om het niet op te geven!

Sharp Ben In persona

Moet je tegen beter weten in  blijven bloggen? Of moet je godbetert vandaag nog een blogproject starten? Wie mij volgt kent het antwoord.

Nochtans, de problemen van blog(ger)s zijn bekend. De argumenten anti bloggen dus ook:

 • er is een overaanbod aan blogs
 • SEO is lastig en neemt veel tijd in beslag
 • social media leveren een pak minder bezoekers aan
 • lezers zijn liever lui dan moe of gaan liever naar Youtube

Klopt allemaal. Minstens tot op zekere hoogte.

5 persoonlijke, niet-commerciële redenen om te blijven bloggen

Onder meer op BT vind je heel wat tips voor succesvol bloggen. Veel van dat advies is nogal eenzijdig. Te fel gericht op cijfermatige groei, posities in Google, conversie, maximaal bereik. Daar is an sich niks mis mee. Zegt dat prestatiegericht bloggen je maar weinig (of ben je de rat race kotsbeu)? Geen probleem! Er blijven nog genoeg redenen over om je blog in leven te houden of zelfs nog een nieuw blog te beginnen.

1. Blijven bloggen voor die fantastische uitlaatklep

De klassieke reden nummer één, natuurlijk! En zeker aan het begin van je blogavontuur kan je betrekkelijk anoniem je ding doen. Er komt immers toch nog geen kat lezen. Spuw je gal, kom tot rust en word een aangenamer mens.

2. Je leert een hoop

Een beetje afhankelijk van hoe diep je erin duikt, maar toch. In relatief korte tijd heb je een cms onder de knie, dat spreekt. En gaandeweg bouw je een boel kennis op waar het gaat om de topics waar je vaak over blogt. Dat je je schrijfspier traint en je creativiteit kan botvieren is ook de  logica zelve.

Dan de bijkomstigheden waar je misschien niet zo snel aan denkt, maar toch ook niet te versmaden zijn. Na zowat 10 jaar bloggen leerde ik:

 • mezelf kernachtiger uit te drukken (op schrift)
 • een en ander over webdesign en de gebruikerservaring (voor bezoekers)
 • meer dan een mondje mee te praten over SEO en internetmarketing
 • planmatiger werken aan een wat groter project
 • vertrouwd te raken met een handvol social media platformen
 • nee zeggen
 • promotie voeren voor mijn zaak (zonder het er te vingerdik bovenop te leggen)
 • beter omgaan met kritiek
 • assertiever zijn
 • beter omgaan met mijn eigen perfectionisme

3. Zoek én vind gelijkgezinden

Contact maken met mensen die echt aan de slag kunnen/willen met jouw content; weinig dingen zijn zo inspirerend voor jou als blogger en als mens. Leer nieuwe mensen kennen, smeed (online) vriendschappen, werk samen aan projecten,…

Of je daar niet beter de social media voor kan inzetten? Laten we het er voor nu op houden dat socials een handig hulpmiddel kunnen zijn om lezers in spe met je blog in contact te brengen. Echt banden smeden en onderhouden is een stuk lastiger. Of je moet er heel veel tijd in steken.

Dat lukt allemaal niet van vandaag op morgen. Geduld is een schone deugd.

4. Doe je ding op jouw persoonlijk platform

Blogs mogen het dan al wat moeilijker hebben vandaag, online zijn er maar weinig plaatsen waar je zo ongegeneerd je ding mag doen dan op je eigen blog. Mensen komen om te lezen wat jij te vertellen hebt. Alles draait om jouw boodschap (alleen die van jou)! En die wordt niet verknipt door een of ander algoritme. Wie dat wil binnen de minuut álles vinden wat je ooit publiceerde.

5. Er kan altijd een verrassing uit de kast rollen

Begin een blog. In het beste geval weet je ongeveer waaraan je begint. Waar je uiteindelijk uitkomt en wat je eraan overhoudt is echter nauwelijks te voorspellen. Geen punt. Dat houdt het bloggen spannend.

Hoe dan ook, zo’n blog kan je erg lange tentakels geven. Talrijk zijn de bloggers die anders naar zichzelf en hun omgeving zijn gaan kijken, die een nieuwe passie vonden. Ontelbaar veel mensen vinden troost en aanmoediging na het delen van verhalen. En meer dan eens bleek zo’n blog de springplank voor een totaal andere carrière…

Elke blogger zijn persoonlijke fun

Enfin, de redenen om vandaag te beginnen bloggen (en/of er gewoon stug mee door te gaan) zijn strikt persoonlijk, natuurlijk. Wat ik zeggen wil is dat de essentie en de lol van het bloggen niet per se hoeft te liggen in de jacht op blogbezoekers, hoge posities in Google en het geld verdienen.

Dus: loopt de SEO stroef, blijft de cijfermatige groei van je blog achter? Geen paniek. Zoek je doel, je plezier elders en just keep on blogging!





2 reacties op “Blijven bloggen bij dalende bezoekersaantallen? 5 redenen om het niet op te geven!”

 1. Joke avatar

  Ik schrijf voornamelijk voor mezelf, èn ik vind het ook leuk als ik reacties krijg. Maar zelfs zonder reacties schrijf ik door. Want bloggen vormt inderdaad een prima uitlaatklep. Bovendien maak ik schrijfmeters (voor al die boeken die ik nog eens hoop te publiceren ??)

 2. Ximaar avatar

  Bloggen is voor mij ook een soort dagboek. Ik heb nog nooit mensen horen zeggen: ‘Ik stop met m’n dagboek want niemand leest het’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.