HomeKennisbank bloggen voor beginnersEen blog beginnen?10 redenen om géén blog te beginnen
0
(0)

Wat mij betreft is bloggen een fantastische hobby die ook nog eens kan uitgroeien tot je (bij)beroep. Als je dat zou willen én als je uit het goede hout gesneden bent, tenminste. Een blog opzetten kan alvast redelijk makkelijk. Maar eerlijk is eerlijk, Stap in het blogavontuur met de verkeerde verwachtingen en je kan je een hoop frustraties op de nek halen. Daarom: 10 redenen om geen blog te beginnen.

10 redenen om géén blog te beginnen

Het ligt niet in mijn bedoeling om je van het bloggen af te houden, noch om je in een bepaalde richting te duwen. Maar na een jaartje of 10 bloggen weet ik dat (succesvol) bloggen niet voor iedereen is weggelegd. Trouwens, de notie “succesvol bloggen” kan voor elkeen een verschillende betekenis hebben, maar dat is een andere discussie.

1. Je denkt (snel) rijk en beroemd te kunnen worden

Ja, er zijn zeker bloggers die goed geld verdienen met bloggen (en die je als beroemd zou kunnen bestempelen). Ook in Nederland en België. Maar dit is al bij al een beperkte groep. En maak je geen illusies: dat is vaak het resultaat van jarenlang keihard werken zonder een cent te zien. De meeste bloggers verdienen helemaal niks of moeten zich tevreden stellen met schnabbels.

Bovendien, er zijn intussen duizenden blogs (die dezelfde onderwerpen behandelen als jij). Het wordt almaar moeilijker om nog met iets volledig nieuws en unieks te komen. Uitgroeien tot een celebrity puur en alleen door middel van je blog, het is weinigen gegeven.

Nee, bloggen doe je vooral omdat je graag schrijft, graag een boodschap wil uitdragen. Je vindt het gewoon fijn om kennis en ervaringen te delen en in contact te komen met gelijkgezinden. Geld en roem zijn leuke bijkomstigheden.

2. Je denkt zo’n blog “er zomaar even bij te doen”

Hoe je ’t ook wendt of keert, voor iemand die uit het niets een blog bezoekt kan heel makkelijk misleidt worden. Artikeltjes van een paar honderd woorden hier, een leuk fotootje daar, een Youtube-filmpje ginder,… Het lijkt allemaal zo eenvoudig!

Kijk even naar het takenpakket van een blogger die naam waardig en je wéét dat je blog niet kan groeien als je elke week slechts een uurtje aan je site kan werken. Hoeveel tijd je dan wel aan je blog moet spenderen hangt vooral af van wat jij verstaat onder een “succesvol blog.” Vooral aan het begin van je blogavontuur moet je rekenen op ettelijke extra uurtjes aan studie en experiment.

3. Je bent nogal ongeduldig van aard

Dit hangt natuurlijk nauw samen met het vorige punt. Het vergt tijd om uit te zoeken hoe je blog precies werkt, wat de mogelijkheden zijn en hoe je de zaak optimaal instelt. En het niet zo dat bezoekers meteen je splinternieuwe blog gaan overrompelen. In het begin kan dat bloggen een behoorlijk eenzame bezigheid zijn. De blogs die het na slechts enkele maanden alweer voor gezien houden zijn niet te tellen…

Dit maar even om te zeggen dat je best wel wat doorzettingsvermogen kan gebruiken als je wil gaan bloggen. Zorg ervoor dat het plezier in die begindagen niet ligt bij een massa aan bezoekers op je blog. Neem rustig de tijd om leuke artikels te schrijven en je site op te bouwen.

4. Je hebt nu nog geen idee waarover je zou kunnen schrijven

“Ik blog over alles wat me bezighoudt.” hoor je vaak. Prima uitgangspunt, maar – en ik wil je niet beledigen – zitten je lezers wel te wachten op alles wat je bezighoudt? Dat is niet zeker. Je zal toch telkens met een verhaal moeten komen waarin je publiek zich herkent. Bovendien, heel regelmatig schrijven over alles wat je bezighoudt kan op de duur ook (voor jou) gaan vervelen. Of het zou moeten zijn dat je een uitermate boeiend leven hebt.

Liever breng je iets meer focus in je blog qua onderwerpen. Kies een centraal thema, een bepaalde invalshoek. Mensen weten wat ze van jouw blog kunnen verwachten en gaan het juist dáárom waarderen (en telkens opnieuw bezoeken).

Ga dus nog voor het aanmaken van je blog op zoek naar mogelijke onderwerpen om over te schrijven, topics waar jij maar niet over uitgepraat raakt.

5. Je vindt dat je blog je nooit één euro mag kosten

Je kan een blog beginnen zonder dat het je één eurocent hoeft te kosten via Blogger of WordPress.com. Prima opties om uit te proberen of bloggen wel wat voor jou is. Wil je het echt serieus aanpakken, dan ben je toch beter af met een blog op een eigen domeinnaam (om te beginnen). Dat kan tegen een kostprijs van zo’n 40 euro per jaar. Je hebt wat meer mogelijkheden om van je webstekje iets unieks te maken én je blog krijgt meteen een professionelere uitstraling. Een kleine investering die zich later dubbel en dik terugverdient.

Algemeen gesproken kan je inderdaad serieus bloggen aan 40 euro per jaar. Maar het kan je ook best een veelvoud daarvan kosten. Denk dan aan extra’s voor:

Nogmaals, het hoeft allemaal niet (ook niet elk blog heeft er nood aan), maar is je blog echt aan het groeien – en wil je het jezelf af en toe wat makkelijker maken – dan ben je vroeg of laat toch aan de beurt.

6. Je bent erg bang om jezelf bloot te geven

Niet dat je jezelf per se in je hemd hoeft te zetten als je gaat bloggen. Feit is wel dat je – als het goed is – een mening of visie verkondigt; wat van je persoonlijkheid laat zien/doorschemeren. Dat is niet erg. Immers, dat is hetgeen waar je lezers en volgers voor naar jouw blog toe komen. Je kan hier natuurlijk veel in geven en nemen, maar ben je iemand die vindt dat niemand uitstaans heeft met jouw voelen, denken of handelen, dan is zo’n blog niet het beste idee. Da’s logisch!

7. Je bent bang voor confrontaties

Wanneer je verhalen vertelt, persoonlijke meningen verkondigt of controversiële standpunten verdedigt dan vinden lezers en volgers daar meestal wel iets van. En een minderheid laat dat ook luid en duidelijk weten. Niet altijd op een even hoffelijke manier overigens.

Echt botte reacties zijn gelukkig zeldzaam, maar ze komen voor. Daar moet je tegen kunnen als blogger.

8. De technische kant van zo’n blog schrikt je danig af

Bloggen stopt niet bij artikels schrijven en promotie voeren. Vooral zij die bloggen op een eigen domeinnaam zullen af en toe toch eens onder de motorkap van hun blog moeten kijken. Doorgaans doet men zijn best om gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen. Maar vrank en vrij bloggen zonder zorgen is toch nog wat anders.

9. Je vindt het erg lastig om de focus te bewaren en prioriteiten te stellen

Er komt veel op zo’n blogger af, dat moge duidelijk zijn. Het komt erop aan je hoofd niet op hol te laten brengen. Je op tijd en stond te focussen op datgene wat uiteindelijk écht telt: mooie blogberichten schrijven en online zetten. Dat is lastiger dan het lijkt, zeker wanneer je bedenkt dat een succesvol blog (onderhouden) maanden en jaren volgehouden inspanning vergt.

10. Je hebt een hekel aan social media

Nog een laatste reden om geen blog te beginnen: je hebt helemaal niks met het internet of social media. Natuurlijk is het mogelijk om te bloggen zonder de hele dag op social media rond te hangen. Het zijn wel die social media die zeker in het begin verantwoordelijk zijn voor het gros van de blogbezoekers. Overigens kan je social media ook als inspiratiebron voor je blog inzetten.

Ziedaar mijn 10 redenen om geen blog te beginnen. En er zijn er allicht nog wel een paar te verzinnen. Nogmaals, ik wou niemand afschrikken. Wel een realistisch beeld ophangen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?