Geld verdienen aan bloggen, hoe werkt het?

Her en der wordt soms de indruk gewekt als zou een blog een makkelijk manier zijn om een zakcentje bij te verdienen, zonder er veel moeite voor te doen. Maar kan ook jij geld verdienen aan bloggen? Eerlijk? Echt gemakkelijk is dat niet, maar het kan!

Wacht. Niet te enthousiast! Want – en het klinkt contradictorisch – enkel en alleen een blog beginnen met de bedoeling er een flinke stuiver aan over te houden en van geld verdienen aan bloggen komt waarschijnlijk helemaal niets in huis.

Bloggen, je moet het in de eerste plaats doen omdat je graag schrijft, graag mensen helpt, graag nieuwe dingen ontdekt, graag experimenteert, en graag nieuwe mensen leert kennen.

Geld verdienen aan bloggen: zo begin je

1. Maak een blog en breng er veel bezoekers naartoe

Er moet natuurlijk eerst een fatsoenlijk blog zijn. Zonder blog waarop met de regelmaat van een klok degelijke, interessante content verschijnt trek je ook geen bezoekers. Die regelmatige stroom (nieuwe) bezoekers en lezers maken je blog is dan weer commercieel aantrekkelijk voor adverteerders.

Het duurt een tijdje eer je zover bent. Reken op een periode van 1 tot 3 jaar. Dat is erg afhankelijk van de energie die je in je blogproject steekt en hoe doelmatig je hierbij te werk gaat.

2. Spreek een specifiek publiek aan met je blog

Veel bezoekers en lezers naar je blog trekken is belangrijk, maar je hebt er als blogger weinig aan als ze je blog na een paar seconden alweer verlaten om ze nadien nooit meer terug te zien. Je wil in tegendeel lezers die een stuk langer op je site vertoeven, één of liefst meerdere artikels lezen, reacties achterlaten en je blog regelmatig blijven bezoeken.

Hoe doe je dat? De makkelijkste manier om lezers aan je te binden is door je te “specialiseren.” Eerder dan te schrijven “over van alles en nog wat” kies je ervoor om een afgebakend thema, een zogenaamde blogniche te kiezen. Waarom?

a) Druk een duidelijke stempel op je blog

Je blog moet herkenbaar zijn als een plek om info te vergaren om en rond een door jouw gekozen onderwerp. Stel: je blogt over modelbouwtreintjes. Je weet er alles van en je kan er dus ook geweldige artikels over schrijven. Andere liefhebbers van modelbouwtreintjes zijn gek op jouw artikelen daaromtrent, dat spreekt. Zij willen dus graag ontdekken wat jij nog meer over dat onderwerp weet te vertellen. Maar als jij daarnaast ook blogt over pakweg je schoonmoeder, je fietstocht door de Alpen, barbecue-recepten, verzorgingsproducten voor mannen enzovoort, dan ben je de liefhebbers van modelbouwtreintjes meteen kwijt. Waarschijnlijk voor goed.

b) Een (veel) kleiner maar trouw publiek

Wijd je blog enkel en alleen aan de treintjes en het is veel makkelijker om lezers echt aan je te binden. Natuurlijk, mensen die geïnteresseerd zijn in miniatuurtreinen zijn niet zo dik gezaaid. Dat geeft niet! Nogmaals: liever 2.000 lezers die reikhalzend uitkijken naar wat jij vertelt over je laatste treinstelletje dat je kocht, dan 15.000 lezers die per ongeluk je bericht aanklikken, de schouders ophalen en meteen weer weg zijn.

c) Makkelijker vindbaar in Google

Als liefhebbers van miniatuurtreinen in Google op zoek gaan naar informatie, dan is de kans veel groter dat jouw blog bovenaan in de zoekresultaten wordt getoond. Jij bent immers de specialist ter zake (en als de SEO van je blog een beetje op orde is weet Google dat ook)!

d) Een gespecialiseerd blog is commercieel interessanter

Stel: ik ben winkelier en ik verkoop (toebehoren voor) modelbouwtreinen. Als ik reclame wil maken voor mijn producten, dan doe ik dat waarschijnlijk liever via jouw blog. Op jouw blog zitten immers de mensen – ook al zijn het er “maar” 2.000 -die waarschijnlijk bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in wat ik te bieden heb.

Verschillende verdienmodellen

Vooropgesteld dat je een blog hebt uitgebouwd dat voldoende publiek trekt, dan kan je eraan beginnen denken om te verdienen aan je blog. De allermakkelijkste manier bestaat erin om gebruik te maken van de advertentieblokken van Google Adsense. Een vetpot is het evenwel niet, maar als je blog duizenden pageviews per maand heeft kan het toch iets opleveren.

Met affiliate marketing kan je waarschijnlijk meer verdienen. Onderstaand filmpje toont nog meer manieren om je blog te gelde te maken. De meeste zijn echter meer geschikt voor meer gevorderde bloggers.

Geld verdienen aan bloggen: theorie en praktijk

Vanaf wanneer kan je geld verdienen aan bloggen? Moeilijk te zeggen. Over het algemeen geldt: hoe specifieker het doelpubliek dat je aanspreekt, hoe eerder het kan. En uit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat je vanaf zo’n 5.000 maandelijkse pageviews de interesse van derden begint op te wekken.

Maar opgelet. Dat betekent daarom nog niet dat er euro’s boven tafel komen. Het gaat dan vooral over aanvragen voor linkruil, het (gratis) plaatsen van content enzovoort. Voor jou als blogger is het echter wel één van de eerste tekenen dat je – vanuit commercieel oogpunt gezien – een deuk in een pak boter aan het bloggen bent.

Het blijft in de praktijk hoe dan ook moeilijk om je blog echt te vermarkten. Mensen en bedrijven onderschatten vaak de commerciële waarde van je blog. Hier in de lage landen ziet men bloggers nog te vaak als een clubje hobbyisten die niet betaald hoeven te worden bij het uitoefenen van hun hobby.

Hier hebben bloggers zelf boter op het hoofd. Ook zij onderschatten vaak de (commerciële) waarde van hun eigen werk. Daardoor lenen ze zich te vaak voor allerlei hand- en spandiensten in ruil voor een belachelijk kleine vergoeding.

Vooral in de Angelsaksische wereld liggen de zaken wat anders. Daar worden degelijke blogs veel vaker gezien als een volwaardige poot in het medialandschap met alle gevolgen van dien.