HomeKennisbank bloggen voor beginnersEen blog beginnen?Hoe maak ik een blog interessant voor de lezer?
0
(0)

Voor de meeste mensen wordt bloggen pas echt leuk als het blog wat lezers over de vloer krijgt. Daarom is het raadzaam met een attractief blog te komen zodat mensen je blog gaan lezen en misschien ook vaker naar je blog zullen terugkeren? En dan rijst de vraag: hoe maak ik een blog dat mensen interessant genoeg vinden?

Laten we om te beginnen vooropstellen dat je nooit helemaal zeker weet wat bezoekers zoal aantrekt bij een blog. Dat is lastig, maar het biedt je als blogger ook een zekere vrijheid. Vermits je toch (nog) niet weet wat je bezoekers al dan niet zullen smaken, kan jij net zo goed je eigen zin doen. Dus: zoek voor alles je eigen blogplezier. Zo houd je het bloggen in ieder geval langer vol.

Jouw verhalen

Om een blog te beginnen hoef je geen uitmuntend schrijver te zijn. Maar natuurlijk helpt het aardig als je meer dan twee zinnen aan elkaar kan rijgen die een beetje aansluiten bij het standaard-Nederlands. Het plezier van het delen, de passie voor je onderwerp(en) zijn en blijven de belangrijkste sleutel tot je blogsucces. Dus als je graag schrijft over dingen die iedereen mag of moet weten, aarzel niet en maak een blog aan.

Of je lezers geboeid raken door wat jij te vertellen hebt valt dus af te wachten. De kans is groot dat als jij op een leuke manier dingen vertelt die (bijna) nergens anders te vinden zijn, het publiek eerder vroeg dan laat naar je toe zal komen. Maak plezier met je blog en:

  • vertel nieuwe, opzienbarende dingen
  • toon je lezers de weg naar nieuwe, opzienbarende dingen
  • herverpak oudere informatie in een nieuw en persoonlijk jasje
  • breng je lezer aan het lachen
  • laat je bezoekers spelenderwijs tot nieuwe inzichten komen
  • toon je lezer de makkelijkste weg naar de oplossing voor jouw (en zijn) problemen

 

Jouw (schrijf)stijl

Er is niks mis met inspiratie halen bij anderen. Maar creëer gaandeweg wel een unieke stijl, een “sound” die je stempel draagt. Wees niet bang voor je eigen schrijfstijl, het gebruik van je persoonlijke woordenschat en je eigen manier van bloggen. Het zorgt er allemaal voor dat je blog heel herkenbaar “jouw” wordt voor je bezoekers en lezers. Daar kan wat tijd overheen gaan. Geen paniek! Maak je artikel ook niet te lang. Doorgaans hebben lezers immers bijzonder weinig tijd.

Jouw lezer

Die moet regelmatig een verdomd goede reden hebben om je blog (opnieuw) te komen bezoeken. Blog dus met enige regelmaat. Hoe vaker hoe beter, maar voorkom dat je als blogger te vroeg opgebrand raakt. Idealiter publiceer je op vaste tijdstippen, zodat je lezers er een gewoonte van maken op welbepaalde momenten naar je blog toe te komen.

Daarnaast komt het erop aan het je bezoekers naar de zin te maken op je blog. Zorg voor artikelen met een duidelijke structuur. Denk ook aan fijn leesbare teksten, vooral dan qua opmaak. Lezers willen graag zo snel mogelijk door je artikelen scannen en zullen dan ook vaker terugkomen als jij het hen op dat vlak zo makkelijk mogelijk maakt.

En eens je bezoeker op je blog is beland wil je ‘m daar natuurlijk graag zo lang mogelijk houden. Dus moet van meet af aan duidelijk zijn wat er op je blog te vinden is (en wat niet). Zorg ervoor berichten snel een makkelijk te vinden zijn, zelfs al zijn ze maanden of jaren geleden geschreven.

Maak tenslotte connectie met je bezoekers en lezers. Stel jezelf benaderbaar op, Wees actief op social media, laat commentaren toe op je blog, reageer op de input die je langs die weg krijgt. Probeer erachter te komen wat je publiek leuk vindt, wat het gros van je bezoekers wil lezen, wat zij waarderen in je blog.

Je merkt het, de vraag “Hoe maak ik een blog dat de moeite waard is?” is niet zomaar even snel te beantwoorden, maar ik hoop je desalniettemin toch op het goede spoor te hebben gezet.


Naar de homepage

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?