HomeKennisbank bloggen voor beginnersPertinente vragen over bloggen die niemand durft te stellenBloggen en schrijven, waar zit ‘m het verschil?

Bloggen en schrijven, waar zit ‘m het verschil?

Als je “iets hebt met het internet” zit de kans erin dat je ook wel wat voelt voor zo’n blog. Dat je er niet aan toekomt om het blog ook effectief in de steigers te zetten, heeft doorgaans twee oorzaken: je hebt te weinig tijd (dat heb je nodig als je serieus wil bloggen), en je bent ervan overtuigd dat je te weinig schrijftalent hebt. Maar ik zeg je: bloggen en schrijven zijn niet noodzakelijk over dezelfde kam te scheren. Er is dus nog hoop!

Bloggen en schrijven, de grote misvatting

Dat de meeste mensen niet direct wild enthousiast worden bij het (moeten) schrijven, daar zal onze school- en studietijd wel voor iets tussen zitten: opstellen schrijven, spreekbeurten geven, verplichte en bovendien saaie literatuurlijsten met de grote L, verhandelingen over de meest bizarre onderwerpen, kniftige docenten Nederlands die door het dak gaan bij een dt-kemel, scripties die door deskundigen tot op de grond worden afgekraakt,… Slechts weinigen denken met weemoed terug aan die tijd. Of vergis ik me?

Bij het bloggen speelt het schrijven uiteraard ook een belangrijke rol. Maar tenzij je om den brode blogt is er hier geen sprake van welke verplichting dan ook. Je schrijft/blogt omdat je het graag doet en je kiest zelf de onderwerpen. Bovendien, die onderwerpen behandel je zoals jij dat wil. Dat alleen al scheelt een flinke slok op een borrel al het puntje bij paaltje komt.

Maar als je blogt schrijf je voor het web, en online gelden doorgaans andere regels. Daar kan jij als “mindere schrijver” zeker je voordeel mee doen. Natuurlijk is het fijn als je als blogger meer dan drie goed lopende zinnen achter elkaar kan zetten – je moet nu eenmaal verstaanbaar blijven voor de meeste leden uit je doelgroep – maar lukt dat niet (altijd), dan is er geen man overboord. Sterker nog: nogal wat dingen die je docent je destijds met veel moeite bijbracht zijn of niet relevant of je kan er op het web gewoon geen donder mee beginnen!

Wat je moet weten als je wil gaan bloggen en schrijven voor het net

1) Je bent maar beter een beetje bezeten van je onderwerp(en)

Ik vertel hier niets nieuws. Affiniteit met het onderwerp van je keuze is niet voldoende. Wil je een blog van enige betekenis, dan moet de passie en de kunde voor je onderwerp van het scherm spatten. Voor de lezer moet het in ieder geval duidelijk zijn dat je niet alleen je vak kent, maar ook dat je je amuseert. Groot is de kans dat jouw persoonlijk enthousiasme zich overzet op je bezoeker/lezer. Dat is belangrijk, want:

2) Je lezer wil graag spelenderwijs en quasi moeiteloos bijleren

En vlug wat of er vallen klappen! Let dus op je taalgebruik (pas het enigszins aan aan het publiek waar je voor blogt), vermijd een al te moeilijke zinsbouw en wees zuinig met jargon. Hoewel het ook geen kindertaal hoeft te worden kan je die prachtig gestructureerde volzinnen waar je docent Nederlands zo opgewonden van raakt, gerust achterwege laten.

3) De meeste bezoekers van je site zijn vadsig en zeer snel afgeleid

Gevolg? Iedere seconde telt! En dus moet de geboden info liefst snel en makkelijk te vinden zijn én ook nog eens makkelijk te behappen. En dan nog moet je er rekening mee houden dat langere teksten eerder gescand worden dan woord voor woord gelezen. Ziedaar de reden waarom de juiste opmaak van je teksten zoveel belangrijker is dan due interpunctie of die verdwaalde dt-fout. Een enkeling merkt haar op. Maar meestal passeert ze gewoon zonder dat er een haan naar kraait.

4) Grote lappen tekst zijn sowieso lastig om van een scherm af te lezen

Daarom alleen al zijn lange epistels op een blog niet echt aangewezen. Hoewel Google verzot is op wat langere artikelen. Houd het wel bevattelijk, interessant en erg to-the-point (zie de twee voorgaande punten).

5) Toch niet zo’n goed schrijver? Kijk naar alternatieven!

Is het schrijven toch niet zo je ding, bekijk dan de andere mogelijkheden. Inderdaad, een groot deel van alle blog draaien rond taal en tekst. Maar dat hoeft niet per se, Zet een paar keer per week een cartoon online, maak een fotoblog, start een Youtube-kanaal, doe iets met podcasts,… Om maar te zeggen dat je niet per definitie afhankelijk bent van het schrift.

6) Alles op het web is makkelijk te herzien en te herdoen

Terwijl offline alles wat je op schrift zet in principe voor jaar en dag te kijk is, is dat online uiteraard veel minder het geval. Ontdek je na publicatie alsnog een kanjer van een grammaticale blunder? Duik snel in je dashboard van je blog en corrigeer wat je fout deed. Heb jij iets gezien? Bij nader inzien toch niet zo tevreden over je bericht? Delete het onding (en begin gewoon  opnieuw).

Zo, daarmee heb je zes redenen waarom bloggen en schrijven toch wel een beetje van elkaar verschillen. Kort samengevat: vooral je publiek gaat heel anders om met je tekst dan het dat offline zou doen. Gewoon omdat op het internet het correct gebruik van het correct gebruik van het Nederlands het meestal moet afleggen tegen het entertainment-gehalte van je informatie, de luiheid van je bezoeker en diens chronisch tijdsgebrek.