Homebeter bloggenPersoonlijker, vlotter en leuker schrijven: 8 tips
0
(0)

Hoe maak je als blogger nog het verschil met ChatGPT en andere AI-tools? Wel, schrijf persoonlijker, duidelijker, makkelijker en grappiger dan computermodellen dat kunnen. Nu kan het nog!

Leestijd: ca. 5 minuten

Blogberichten en artikels schrijven lijkt makkelijker dan ooit. Diezelfde artikels onder ogen laten komen bij mensen die er wat aan hebben, dat is een ander paar mouwen. Alsof je schrijfsels er minder en minder toe doen. Valt het tij nog te keren?

Nog eens 8 tips om lezers over de streep te trekken

Want je woorden doen er nog steeds toe. Maar het is vandaag belangrijker dan ooit dat je teksten naast informatief ook losjes, pittig en jeuïg zijn. Daarom:

1. Gebruik minder woorden

Het mag zo’n bezoeker/lezer vooral niet te veel moeite kosten. Hoe sneller en makkelijker hij of zij door een artikel kan hoe beter. En dus:

  • kan een intro van een artikel best in minder dan 150 woorden
  • zijn zinnen van meer dan 25 woorden eigenlijk onbruikbaar
  • denk je beter twee keer na eer je een komma of een puntkomma gebruikt in plaats van een punt
  • houd je de verschillende alinea’s van je artikel goed kort

Heb je echt veel te vertellen? Overweeg om “vals te spelen”. Ik verklaar me nader. Stiekem kan je heel wat info die wat meer de diepte in gaat wegmoffelen in pakweg bijschriften, accordeons en voetnoten. Je kan zo’n blogbericht een stuk korter laten lijken dan het is. Dat schrikt haastige mensen minder af. En lezers die er het fijne van willen weten klikken rustig de bijkomende inhoud open.

2. Kies eenvoudiger woorden

Ook al ben je niet tegen kinderen uit de lagere school bezig, let toch maar op met woorden als:

  • dientengevolge
  • eveneens, tevens
  • enfin
  • consequent
  • consistent
  • logischerwijze
  • sowieso
  • idealiter

Om het maar even bij de stopwoorden te houden die ik zelf te vaak gebruik.

Allemaal woorden die we er wat te makkelijk tussengooien, zo’n blog eigenlijk weinig bijbrengen, maar het wel ingewikkelder dan nodig laten klinken. Je komt daarnaast ook snel zakelijk en gemaakt uit de hoek. Dat terwijl je in deze tijd net losser en prettiger voor de dag wil komen.

En wat gezegd van al die Engelse (leen)woorden die in je artikel sluipen? Zijn er geen Nederlandstalige alternatieven?

3. Schrijf in de ik-vorm

Er was een tijd dat je bijna in de ik-vorm moest schrijven om van een blog te mogen spreken. Feit is dat je in de ik-vorm meteen een stuk persoonlijker, authentieker over komt.

Wees daarnaast ook niet bang voor je eigen (schrijf)stijl. Je moet natuurlijk verstaanbaar blijven voor je gemiddelde bezoeker, maar er is eigenlijk is er geen reden om te bloggen zoals je op school hebt leren schijven.

  • je stopwoordjes
  • jouw af en toe maffe zinsconstructies
  • de (kromme) vergelijkingen die je maakt
  • je eigen spreekwoorden en gezegdes die je gebruikt

Koester ze. Ze maken deel uit van jouw unieke blogstijl waar mensen graag voor terugkomen. Jouw stijl is bovendien een wapen als het erom gaat je te onderscheiden van al die met behulp van A.I. gegenereerde stukken.

4. Pas op met afkortingen en jargon

Ik begrijp het wel. Je wil als blogger graag meteen laten zien dat je ergens verstand van hebt. Eén van de snelste en ook makkelijkste manieren om dat te tonen is door snel wat hippe afkortingen en jargon in de mix te doen.

“Gebruik je dat jargon niet vooral uit een soort luiheid? Om de indruk te wekken dat je weet waarover je het hebt, terwijl je in werkelijkheid nauwelijks een idee hebt waar het écht om draait?”

Prachtig, al zou ik wel opletten om het niet te pas en te onpas te gebruiken. Je creëert immers ook vaak een afstand tussen jou en je lezers. Erger is dat je tekst meteen een stuk minder makkelijk leesbaar wordt voor je publiek. En dat is jammer want blogs zijn er toch vaak om beginners vooruit helpen.

Toch kan ik het niet laten om op Blogtrommel.com afkortingen en het jargon te gebruiken dat in mijn niche vaak voorkomt. Kwestie van bezoekers ermee vertrouwd te maken. Zo geef ik vaak even tussen haakjes de uitgeschreven versie en als het kan de Nederlandse vertaling mee. Daarmee krijgen bezoekers extra handvaten om eventueel verder te speuren op het web.

5. Wees zuinig met uitroeptekens

Wat er mis is met uitroeptekens? Ze worden heel frequent gebruikt om heftige emoties (boosheid, verbazing, enthousiasme,…) uit te drukken. ’t Is een gemakkelijkheidsoplossing die lezers nogal snel op de zenuwen werkt.

Probeer uit te drukken wat je voelt via (bijvoorbeeld):

6. Lees je teksten na

Al jaren vraag ik me af of het eigenlijk nog wel zinvol is om je écht bezig te houden met het nalezen van je artikels, in een poging om er de laatste kemels uit te halen. Ik bedoel maar: online content wordt zo vlug verorberd dat een paar verdwaalde tikfouten het verschil niet zullen maken, toch?

Ik blijf toch maar mijn best doen om jou een zo goed mogelijke tekst te bezorgen. Goed wetende dat de perfectie niet aan mij besteed is. Het gaat mij om het respect naar jou als lezer toe. En – eerlijk is eerlijk – ik wil mezelf nog recht in de ogen kunnen kijken als blogger. Dat laatste lukt helemaal niet als ik er niet zeker van ben mijn uiterste best te hebben gedaan.

Enkele tips bij het nalezen van je artikels (vooral handig wanneer je geen eindredacteur hebt):

  • Neem wat tijd tussen het schrijven van je tekst en het verbeteren/afwerken/publiceren ervan. Je ziet veel sneller foutjes, onjuistheden, blunders .
  • Print je artikel af in een totaal ander lettertype dan op je scherm (idem).
  • Lees je hele stuk luidop voor. Je merkt meteen wanneer je tekst niet helemaal lekker loopt.
  • Gebruik je te vaak dezelfde woorden om goed te zijn? Pak er je synoniemenlijst bij en zoek alternatieven.

7. Probeer positief en opbouwend te blijven klinken

Heel wat blogberichten worden geboren uit pure frustratie. Hoewel ik daar zeker begrip voor kan opbrengen – zeker de laatste tijd – wil je toch niet de hele tijd lopen kankeren.

Mensen willen naast snel beschikbare informatie ook een dosis fun, ontspanning en gemak. Dus als je dat bij momenten kan bieden, heeft je blog een streepje voor.

8. Gooi er een persoonlijke elementen in

Deze tip is niet voor elke blogger even vanzelfsprekend (en ook niet op elke blogpost). Maar toch is het meer dan zinvol om je lezers af en toe iets van de mens achter het blog te laten zien. Er is moeilijk precies de vinger erop te leggen, maar het geeft zo’n blog iets warms en authentieks. Ook dat is iets waar ChatGPT en aanverwanten voor moeten passen.

Je kan hier denken aan:

  • eigengemaakte (en niet helemaal perfecte) foto’s en afbeeldingen
  • je eigen schrijfstijl
  • een blik achter de schermen van je blog voor je lezers
  • persoonlijke anekdotes voor tussendoor
  • een ietwat afwijkend blogdesign

Echte, persoonlijke blogs schrijven is één ding. Je moet het ook van bij de eerste oogopslag kunnen laten zién aan iedereen die je blog bezoekt. Bovenstaande tips kunnen daar zeker bij helpen. En ja, ook voor mij is en blijft dit een aandachtspuntje.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.