Homebeter bloggenBlog inrichten: 9 fouten die je lezers zullen kosten

Blog inrichten: 9 fouten die je lezers zullen kosten

Meer of juist minder bezoekers op je blog, het hangt niet alleen af van je blogfrequentie of de kwaliteit van je artikels. Wil je vandaag een blog inrichten dan zou ik veel aandacht besteden aan het design en de inrichting van je site. Stiekem win of verlies je hier vaker dan je zou denken bezoekers en lezers.

Leestijd: ca. 6 minuten

Sowieso is het lastiger dan vroeger om bezoekers en lezers op je blog te krijgen. Dat heeft verschillende oorzaken. Hoe dan ook, je moet er alles aan doen om het de mensen die je wél op je blog krijgt, naar de zin te maken. En het design en de inrichting van je blog is daarin geen onbelangrijke factor.

Blog inrichten: vermijd deze (design) blunders

Natuurlijk, over smaak en kleur valt niet te twisten. Wat de ene bezoeker mooi vindt is voor de andere lezer niet te harden. Daarbij komt nog: weinig mensen zijn zich echt bewust van het feit dat ze een website of blog mijden omwille van een “slecht” design of – inrichting.

Het is zaak om met iets te komen dat misschien niet iedereen adembenemend mooi vindt, maar in elk geval niemand echt van je blog verjaagt. Dat maakt mee het verschil tussen een bezoeker die het na 25 seconden op je blog voor gezien houdt en een lezer die een paar minuten blijft en intussen ettelijke pagina’s aantikt.

Enfin, moet je een blog inrichten (of re-designen), dan kan je deze fouten beter niet maken:

1. Onaangepaste lettertypes voor de bodytekst

Het grootste probleem? Een te kleine lettergrote! Vooral bij wat oudere (WordPress)-blogthemes is de standaard lettergrootte voor de bodytekst eigenlijk te klein.

Hoe groot moet die bodytekst dan zijn? Moeilijk om daar een algemeen cijfer op te plakken. Er zijn immers nog andere parameters om rekening mee te houden:

  • het gekozen lettertype
  • de tekstkleur
  • de regelhoogte
  • de afstand tussen de alinea’s (en de andere contentblokken)
  • de opmaak van de headings
  • de breedte van je contentkolom

Hoe dan ook is er een duidelijke tendens naar grotere bodyteksten in combinatie met rustige, duidelijke lettertypes. De standaard grootte voor doorlopende tekst op deze site? 24px.

Nog omwille van de duidelijke leesbaarheid laat je de frivolere fonts beter achterwege. Eventueel kan je die wel gebruiken voor je tussenkopjes.

Het van belang dat lezers quasi moeiteloos doorheen je artikel kunnen banjeren. Idealiter moet een bezoeker of lezer al scrollend – met een stevig tempo – toch in staat zijn de essentie van je artikel te vatten. Dat lukt nooit als je voor te kleine lettertjes kiest.

2. Onaangepast kleurgebruik

Dit hangt natuurlijk nauw samen met het vorige punt. Rustige kleuren (maximaal 3 of 4 verschillende kleuren) bevorderen de leesbaarheid van je site. Lichte kleuren op een donkere achtergrond kunnen mooi en misschien zelfs leesbaar zijn. Maar het wordt al snel zeer vermoeiend voor de ogen.

Een donkere tekstkleur is misschien saai en voorspelbaar, maar in de meeste gevallen perfect leesbaar. Zeker in combinatie met een hele lichte achtergrond.

De ietwat gewaagdere keuzes qua tekstopmaak kan je bewaren voor specifieke plaatsen in je blog. Denk bijvoorbeeld aan lijsten (met opsommingstekens), tabellen, tekstkaders, quotes en call-to-actions.

Slimme bloggers zijn druk met interne linkbuilding. Om dat optimaal te laten werken is het cruciaal dat de linkjes in je artikels makkelijk te onderscheiden zijn van de rest van je tekst.

Waar het weleens fout gaat? Linkjes vallen nauwelijks op OF ze zijn zo fel gekleurd dat het pijn doet aan de ogen van je lezers. Uiteraard kies je voor die links een opmaak die tussen die twee uitersten zit. Opvallend genoeg zodat ze herkenbaar zijn als links, maar ook weer niet zo opvallend dat ze de leeservaring verstoren.

Linkjes in een andere tekstkleur komt het vaakst voor. Dit valt op, maar heeft het nadeel dat het mensen die last hebben van kleurenblindheid in de problemen kan brengen. Steeds vaker zie je daarom linkjes die gewoon onderstreept worden. Minder storend voor de leeservaring. Deze optie heeft nog een voordeel: hulpsoftware voor mensen met een visuele beperking herkent op die manier de hyperlinks.

Maak je gebruik van een WordPress block theme dan kan je er zelfs voor opteren een ander lettertype te nemen voor je hyperlinks. Voor mij persoonlijk wordt de bladspiegel dan al snel te onrustig om goed te zijn. Vooral wanneer je pagina veel linkjes telt.

4. Te weinig witruimte

Samen met makkelijk leesbare lettertypes moet de witruimte tussen de verschillende elementen ervoor zorgen dat bezoekers uitgenodigd worden. Quasi achteloos van de ene pagina in de andere klikken. Bied ademruimte en overzicht en lezers brengen als vanzelf meer tijd op je blog door.

“Heel wat van je trouwe lezers hebben niet (meer) dat haarscherpe zicht. Maak het hen makkelijk om jouw artikels te lezen.”

5. Slechte bruikbaarheid op mobiel

Sinds een jaar of 8 is zowat elk blogtheme responsive. Je blog is dus automatisch ook goed bruikbaar op kleinere schermen. Dat wil echter niet zeggen dat alles altijd perfect werkt. Een greep uit de problemen die nog te vaak voorkomen:

  • te kleine fonts (moeilijk leesbaar) of te grote fonts (te veel scrolwerk)
  • verborgen (onbruikbare) hoofdmenu’s
  • te grote headings
  • onbruikbare tabellen
  • te veel (reclame)banners (de content verspringt, lezers verliezen de draad van je verhaal)
  • onhandig gestapelde elementen

Wat er op een laptop gelikt uitziet kan op een tablet of smartphone soms behoorlijk vervelend uitpakken. En gaat het te vaak mis, dan verlies je gegarandeerd lezers.

Moet je je blog (opnieuw) inrichten, open dan eens een artikel met veel visuals op je mobiel. Kijk of je design ook daar vlotjes werkt. En maak er ook een gewoonte van om elk nieuw artikel dat op je blog verschijnt even te checken.

6. Artikels zonder tussenkopjes

Wil je meedoen aan het wereldkampioenschap Bezoekers en lezers van je site verjagen? Zet de bodytekst in een gifgroen kleurtje en kies een petieterig zwierig lettertype op een donkergrijze achtergrond. Kies vervolgens voor alinea’s die minimaal 15 regels lang zijn. Vergeet daarbij steevast je tussenkopjes in je artikels. Je doet zeker mee voor de podiumplaatsen!

Alle gekheid op een stokje. Tussenkopjes zijn heel belangrijk op een webpagina tegenwoordig. Ze:

  • geven je artikel een duidelijke structuur
  • creëren als vanzelf extra witruimte
  • helpen je bezoeker om je pagina te scannen
  • maken je lezer nieuwsgierig
  • houden je lezer bij de les, moedigen ‘m aan om verder te lezen
  • spelen een niet onbelangrijke rol in de SEO van je pagina
  • zijn nodig bij het (automatisch) aanmaken van een inhoudstafel voor je artikel

7. Te veel reclamebanners

Het is geen verrassing dat advertentieblokken op zo’n blog af en toe wel een dingetje zijn. Lezers en bezoekers van je site kunnen ze best missen. Die advertenties hebben nu eenmaal de neiging om de website te vertragen, lezers uit de flow van je verhaal te halen en vooral op mobiele toestellen brengen ze de fijne gebruikerservaring in gevaar.

Aan de andere kant, advertenties moeten wel vaak genoeg in beeld komen wil je er als blogger advertentie-inkomsten uit kunnen puren.

Dus het is zoeken naar een evenwicht tussen die twee belangen. De meeste digitale advertentienetwerken geven je de mogelijkheid om automatisch advertenties russen je content te laten plaatsen. Maar om de gebruikers van mijn blog niet te bombarderen met reclameboodschappen, doe ik dat alvast niet. Ik bepaal liever zelf hoeveel advertenties ik toon en waar ik ze dan precies laat zien.

8. Lange artikels zonder visuele elementen

Ook het belang van goede foto’s in blogberichten staat niet ter discussie, denk ik. Plaatjes trekken de aandacht, fleuren de boel op en verduidelijken één en ander voor je lezers.

Ik geef hier het slechte voorbeeld. Om diverse redenen is het fotomateriaal op dit blog erg beperkt.

Denk bij visuele elementen trouwens niet alleen aan foto’s. Graag probeer ik het gebrek aan plaatjes te compenseren door:

  • het blog optimaal in te richten (zie vorige punten)
  • te spelen met de mogelijkheden qua opmaak en indeling van de content
  • regelmatig een relevante YouTube-video te embedden in artikels
  • waar mogelijk een lijst met opsommingstekens in te voegen
  • af en toe content van elders te embedden
  • cijfertjes in een overzichtelijke tabel te gieten
  • een quote of tekstkader in te voegen

Ook die dingen maken een artikel met de klap minder saai, zetten je bezoekers aan tot scrollen en klikken.

9. Een te smalle of te brede contentkolom

De contentkolom is dat gedeelte van het scherm dat de inhoud van je artikel toont (naast of tussen de sidebars). Op een laptop of desktop, uiteraard, want op een smartphone is er maar één kolom.

Misschien ben je geneigd de contentkolom extra breed te kiezen. Goed gebruik maken van de real estate, heet dat dan. Toch is het slim om je contentkolom niet té breed te maken. Dat is namelijk niet bevorderlijk voor de leesbaarheid van je site. Lezers moeten immers – letterlijk – met hun ogen draaien om de tekst te volgen. Zeker als je kiest voor lettertypes die eigenlijk te klein zijn, wordt dat snel vermoeiend.

Maak je contentkolom dan liever wat smaller (ook weer niet té smal, want dan moet je lezer overmatig scrollen). In combinatie met een wat groter gekozen letter en de extra witruimte links en rechts geeft dat een veel fijnere leeservaring. Vermoeidheidsverschijnselen blijven veel langer uit. Mensen blijven makkelijker lang op je blog.

Zo, moet je (opnieuw) je blog inrichten dan heb je hier 9 fouten die je makkelijk kan vermijden. Het lijken pietluttige details. Nogmaals, in tijden dat je stilaan moet vechten voor elke lezer op je blog is dit laaghangend fruit.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.