HomeOnderzoekWat willen lezers van een blog in 2020? [rondvraag]

Wat willen lezers van een blog in 2020? [rondvraag]

Aan het begin van dit jaar organiseerde ik een enquête onder bloggers. Vandaag wil ik mijn oor eens even te luisteren leggen bij ons publiek. Want per slot van rekening wordt een blog – meestal toch – pas écht interessant als er ook mensen komen lezen. Maar wat willen lezers van een blog vandaag de dag nog? Een kleine rondvraag.

Wil je graag snel naar:

  1. Wie nam deel aan deze enquête?
  2. Over het favoriete leesvoer
  3. Wat willen lezers van een blog zoal?
  4. Over de interactie tussen lezer en blog(ger)(s)
  5. De stellingenronde
  6. Afsluitende commentaren

1. Wie nam deel aan deze enquête?

Exact 72 bloglezers en -liefhebbers vulden de vragenlijst in. Waarvoor mijn welgemeende dank overigens, want vanzelfsprekend is dit niet!

86,1% van de deelnemers heeft de Nederlandse nationaliteit, 13,9% is Belg (Vlaming).

Volgens deze enquête blijkt dat niet alleen het bloggen zelf vooral een vrouwenaangelegenheid is. Ook het lezen/consumeren van content is iets waar vooral vrouwen tijd in steken: 81,9% is een vrouw en 18,1% zijn mannen.

Ik vroeg de deelnemers aan de enquête ook naar hun leeftijd:

 

Leeftijdscategorie Percentage
jonger dan 15 0%
tussen 15 en 20 1,4%
tussen 20 en 25 2,8%
tussen 25 en 30 8,5%
tussen 30 en 40 33,8%
tussen 40 en 50 22,5%
tussen 50 en 60 18,3%
ouder dan 60 12,7%

Het blog afgedaan bij jongeren?

Dit onderzoek is eigenlijk te beperkt om er echt grote conclusies uit te trekken, maar toch: je moet blijkbaar niet (meer) gaan bloggen als je jongeren wil aanspreken. Probeer dan Youtube of Instagram, zou ik zeggen.

Anderzijds mag je niet vergeten dat je dienaar intussen ook al zoetjesaan naar de 50 loopt. En waarschijnlijk bereik ik alleen al daardoor vooral een wat ouder doelpubliek. Daar is uiteraard niks mis mee! Ik durf te hopen dat de resultaten verschillen wanneer een jongere blogger deze bevraging zou doen.

Een teken aan de wand is het wel. En het is zeker ook een tikje confronterend!

Om de kennismakingsronde af te sluiten vroeg ik tot slot:

Heb je een blog op dit ogenblik?

Voor mij is dit geen verrassing. De overgrote meerderheid (87,5) van de ondervraagde lezers uit deze enquête is zelf ook druk met bloggen. Doet dat ertoe? Wel, ik zou er niet van staan kijken dat lezers die zelf ook een blog onderhouden toch anders naar bepaalde dingen kijken dan mensen die niet bloggen…

Ik vroeg:

Tot welke categorie (niche) behoren de blogs die jij het liefst leest/volgt?

Respondenten konden hier maximaal 3 opties aanvinken.

Blogcategorie (niche) Percentage
persoonlijke blogs 58,3%
beauty- en lifestyle blog 12,5%
modeblog 2,8%
mamablog 12,5%
DIY blog 15,3%
reisblog 33,3%
techblog 12,5%
actuablog 6,9%
blog met persoonlijke columns 31,9%
fotoblog 8,3%
omniblog (persoonlijk blog met diverse onderwerpen) 34,7%
foodblog 20,8%
boekenblog 16,7%
literatuur- en poëzieblog 1,4%
zakelijk blog 23,6%
groepsblog (meerdere personen schrijven voor dit blog) 9,7%
nog een andere niche 20,8%

Opvallend

Bovenstaand lijstje toont hoe divers het bloglandschap wel niet is. Je kan zelf nagaan welke blogs het vaakst/het liefst worden gelezen/gevolgd. Enkele dingen vallen mij op:

  1. Persoonlijke blogs blijven erg populair. Wanneer blogtips en -advies moet worden gegeven blijven persoonlijke blogs wat in de kou staan (ook op dit blog trouwens). Ze zijn dan ook niet direct gebouwd om Google stormenderhand in te nemen, hebben doorgaans een klein (maar hondstrouw) publiek en zijn een stuk lastiger te “vermarkten.” Er gaat anderzijds nog flink wat aantrekkingskracht uit van een blogger die zijn unieke verhaal doet, zijn ziel blootlegt. Dat zulks kan zonder dat je voortdurend het gevoel hebt dat er steeds met een half oog op de statistiekjes wordt geblogd, of dat Google of een adverteerder meekijkt, vinden vele lezers heerlijk!
  2. Blogniches blijven een lastig dingetje. Ik blijf het grappig vinden: dan toon je een lijst met goed 15 verschillende blogniches (omniblogs kunnen zowat elke denkbare niche bevatten) en nog vindt 20% van de ondervraagden het noodzakelijk om voor “nog een andere blogniche” te gaan. Elk onderwerp is een niche. Punt! Zo’n opdeling in blogniches is uiteindelijk vooral nuttig voor marketeers, lijkt me.
  3. De relatief grote belangstelling voor zakelijke blogs is wellicht te verklaren door het feit dat dit blog steeds vaker bezocht wordt door mensen die hun blog professioneel inzetten. Vermoedelijk lezen zij vaak andere zakelijke blogs.
  4. Reisblogs vervangen beauty- en lifestyleblogs als “populairste blogniche.” Almaar meer mensen willen (dromen over) de mooiste plekjes van deze wereld (zien). Ik ben helemaal geen vlogger, maar ik kan me zo voorstellen dat beauty en lifestyle zich erg goed lenen voor de combi blog-Youtube. Of vaker het blog laten voor wat het is en resoluut voor Youtube gaan.

Kijk ik naar de bezoekersstatistieken van mijn blog, dan merk ik het duidelijk: ik krijg meer bezoekers, maar de leestijd, de time on site gaat achteruit. Om een heel klein beetje zicht te krijgen op de gewoontes van blogliefhebbers vroeg ik:

Hoeveel blogs volg je momenteel (op de voet)?

  • 9,7% van de deelnemers kan of wil geen enkele blog volgen
  • 4,2% zegt 1 blog van nabij te volgen
  • 27,8% (de grootste groep) volgt tussen 2 en 5 blogs
  • 23,6% is regelmatig te vinden op 5 à 10 blogs
  • 13,9% zegt tussen 10 en 15 blogs te volgen
  • 20,8% van de deelnemers volgt méér dan 15 blogs

Heb je enig idee hoeveel blogs je gemiddeld per week bezoekt/leest?

  • 6,9% van de ondervraagden heeft geen idee hoeveel berichten er per week worden aangetikt
  • 22% van de deelnemers leest minder dan 5 artikels per week
  • 29,2% onder hen zegt tussen 5 en 10 berichten te lezen
  • 25% leest tussen 10 en 20 stukken per week
  • 8,3% zegt tussen 20 en 30 blogberichten te lezen
  • eveneens 8,3% geeft aan elke week meer dan 30 blogberichten te lezen

Lees je minder blogs dan vroeger?

Bijna 46% van de ondervraagden heeft de indruk minder blogs te lezen dan vroeger. 32% merkt geen verschil. Goed 22% zegt juist méér te lezen dan vroeger.

Geruststellend

Het is dus zeker niet zo dat er helemaal niet meer gelezen wordt. Iets wat de die hard bloggers onder ons toch moet geruststellen. Ik ga er wel van uit dat wie meer blogs volgt/meer artikels leest dat doorgaans met wat minder aandacht doet.

Bovendien: het bloggen mag dan misschien wat over z’n hoogtepunt heen zijn, het aanbod blijft gigantisch. En hoewel de iets oudere bloglezer vaak de voorkeur geeft aan uitgeschreven blogposts, zijn er ook nog andere vormen van content. Denk aan video (Youtube) en podcasts.

En ikzelf?

Ik ben een vrij atypische blogliefhebber ben ik bang. Zo volg ik geen enkel blog op de voet. Het aantal blogberichten dat ik per week lees wisselt ook heel erg. Soms zijn het er amper 3, soms zijn het er inderdaad meer dan 30. In mijn RSS-feed zitten tientallen blogs (uit binnen en buitenland). Daarnaast klik ook veel blogs aan die ik voorbij zie flitsen op socials (titels zijn erg belangrijk, mensen!). Veel heeft te maken met dit blog: altijd op zoek naar inspiratie, nieuws en trends, tips en trucs, andere invalshoeken,… Als blogliefhebber ben ik een veelvraat maar niet bepaald hondstrouw, zullen we maar zeggen.

Hoe ontdek je meestal nieuwe blogs om te volgen?

Hier vroeg ik om maximaal 2 opties aan te vinken.

Bron Percentage
Via linkjes op sociale media 70,8%
Via mond aan mond reclame 1,4%
Via Google of een andere zoekmachine 36,1%
Via een blogroll (lijstje met blogs op een andere site) 23,6%
Via een link in een artikel op een andere blog of website 40,3%
Andere 11,1%

Hoe weet je wanneer er nieuwe content op je favoriete blog(s) verschijnt?

Ik vroeg hier wederom om maximaal 2 opties aan te duiden.

Bron Percentage
Ik tik gewoon handmatig de url van het blog in mijn browser 23,6%
Ik volg bloggers via diverse social media 56,9%
Ik krijg een seintje via e-mail wanneer een nieuw artikel verschijnt 20,8%
Ik volg blogs via Bloglovin’ of een andere RSS-feed 33,3%
Ik ben ingeschreven op de nieuwsbrief van mijn favoriete blog(s) 19,4%
Ik houd de blogrolls in de gaten 4,2%
Andere 4,2%

Oké… Toch wel een paar interessante vaststellingen hier.

Lang leve social media

We kunnen er niet om heen: aanwezigheid op sociale media is erg belangrijk voor een blog(ger). Dat was zo en dat blijft voorlopig nog wel even zo.

Als blogger mogen we dan wel lopen foeteren over het feit dat linkjes (naar je blog) op socials lang niet meer zoveel verkeer opleveren als weleer, ze blijven dé manier om bezoekers te trekken. Zowel als het erom gaat om nieuwe lezers je blog te laten ontdekken, als om bestaande lezers regelmatig terug te halen naar je site. Zéker zolang je er niet in slaagt je site goed vindbaar te maken in de zoekmachines. Je moet wel weten om te gaan met de veranderende algoritmes van die social media-spelers.

Simpele url

Dat relatief veel gebruikers een blog (opnieuw) bereiken door gewoon de url van hun favoriete blog in te tikken in de browser, is voor mij een verassing. Je bent hier dus in het voordeel met je makkelijk te onthouden en simpel te spellen url!

Abonnement

Wil je anno 2020 veel terugkerende bezoekers op je blog, dan is goeie content een goed begin, maar ook niet veel meer dan dat. Je moet het zaakje ook minder afhankelijk maken van social media. Dat doe je onder meer door je bezoekers/lezers “abonnementsformules” aan te bieden. Ben je een hobbyblogger dan is een mailinglijst annex nieuwsbrief je misschien wat gortig, maar kijk eens naar de RSS-mogelijkheden of inschrijvingen via e-mail. En maak je lezer ook regelmatig attent op het feit dat die mogelijkheid er is!

Het wordt stilaan tijd voor de knikkers. Wat willen bezoekers en lezers uit zo’n blog halen? Wat trekt hen aan? Waar smullen ze van en waar knappen ze gegarandeerd op af? Daar hoopte ik achter te komen aan de hand van de volgende vragen.

Wat is voor jou de belangrijkste reden om blogs te lezen/volgen?

Ik vroeg hier om maximaal 3 redenen op te geven.

Reden Percentage
Ik lees blogs vooral ter ontspanning 51,4%
Ik vind het leuk om een kijkje te krijgen in het leven van de blogger 40,3%
Ik zoek allerlei tips en inspiratie voor in mijn persoonlijk leven 41,7%
Ik zoek tips en inspiratie voor mijn eigen blog 48,6%
Ik wil via blogs vooral ook nieuwe dingen bijleren 48,6%
Ik wil op de hoogte blijven van wat er speelt in mijn branche 25%
Andere 4,2%

Wat doet je besluiten een blog vaker te bezoeken/te gaan volgen/te blijven volgen?

Ik vroeg de deelnemers om maximaal 4 opties aan te tikken.

Reden Percentage
Ik volg niet echt een blog (lees slechts af en toe een artikel) 5,6%
De leuke schrijfstijl van de blogger 69,4%
De blogs lezen lekker weg 36,1%
De layout en indeling van het blog is erg aangenaam 31,9%
Het blog probeert objectief te blijven en niet zomaar met de wolven mee te huilen 12,5%
Ik wil de persoon achter het blog graag beter leren kennen 12,5%
De artikels zijn uitgebreid en verzorgd 26,4%
Er is mooi beeldmateriaal voorhanden 20,8%
Er komen regelmatig nieuwe artikels online 22,2%
De blogger houdt rekening met mijn feedback 1,4%
Op het blog vind je tips en advies dat je nergens anders kan lezen 25%
De blogger komt rond voor zijn mening uit 12,5%
Als ik het blog bezoek leer ik vaak iets bij 29,2%
Ik herken mij (vaak) in het verhaal van de blogger 26,4%
Er zijn regelmatig interessante winacties om aan deel te nemen 0%
De blogger heeft een passie voor zijn vak 22,2%
Ik kan bij de blogger terecht met mijn vragen 1,4%
Nog iets anders… 2,8%

Online entertainment

Er zijn dus vele redenen om een blog van nabij(er) te gaan volgen. De deelnemers aan deze enquête willen toch vooral online-entertainment. Iets bijleren kan ook, maar dan moet ook dat leuk en behapbaar gebracht worden. Dat de persoonlijke touch van zo’n blog belangrijk is, is evenmin verrassend.

Winacties out?

Frappant vind ik het totaal gebrek aan interesse voor winacties. Iets waar ik wel meer bloggers over hoor klagen sinds een paar jaar. Bij de volgende vraag vinden we hiervoor een mogelijke verklaring.

Hier heeft dat – denk ik – te maken met het profiel van de gemiddelde deelnemer aan deze bevraging. Dat bestaat voor een groot deel uit echte blogliefhebbers (van het type we-nemen-een-kop-koffie-en-we-gaan-een-uurtje-zitten-lezen). Anderzijds, een minderheid van de deelnemers zijn (semi)-professional. Waarschijnlijk zitten zij net meteen te wachten op winacties.

Wat zijn de afknappers? Waarom klik je (definitief) weg van een blog?

Ik vroeg hier om maximaal 3 redenen op te geven.

Reden Percentage
Te veel taal- en tikfouten 68,1%
Tijdsgebrek. Ik moet keuzes maken 11,1%
De blogger heeft geen duidelijke visie 4,2%
Ik voel de passie stilaan uit het blog verdwijnen 11,1%
De blogger kan me niks meer bijbrengen 11,1%
Er komen té vaak nieuwe artikelen online (ik kan het niet allemaal behappen) 15,3%
Commercie en geld verdienen krijgt te veel de bovenhand 58,3%
De blogs bieden (mij) geen toegevoegde waarde (meer) 23,6%
De artikels zijn te lastig om te lezen (te lang, te moeilijk geschreven, rommelig opgebouwd,…) 31,9%
Er komen niet vaak genoeg nieuwe artikels online (en dus vergeet ik het blog) 9,7%
Het blog is gaandeweg van insteek veranderd (en dat zint mij niet) 6,9%
Ik heb het intussen allemaal wel een keertje gezien 11,1%
De blogger wil vooral choqueren en de aandacht naar zich toe trekken 11,1%
Het blog legt te veel de nadruk op “scoren in Google” (SEO) en dat voel je 26,4%
Nog iets anders… 8,3%

Beste blogger, ziehier een aantal redenen waarom lezers van een blog kunnen afhaken. Anders dan “Mijn lezer is te lui, doet geen moeite” of “Ik ben niet goed genoeg,” bedoel ik dan.

Tikfouten

Het teveel aan tik- en taalfouten wordt wel vaker spontaan genoemd als oorzaak om het voor gezien te houden op een blog. Maar ik had niet verwacht dat dit hiér als reden nummer één uit de bus zou komen.

Enfin, wie gedacht had dat lezers van een blog intussen zowat immuun zouden zijn geworden voor allerlei schrijfkemels is eraan voor de moeite.

overdosis?

Ook sta ik te kijken van het feit dat “commercie en geld verdienen krijgt te veel de bovenhand” zo vaak wordt aangeklikt.

Het moge intussen duidelijk zijn dat lezers van een blog niet graag bedolven worden onder allerlei commerciële uitingen. Maar in een omgeving die vooral uit (ambitieuze) bloggers bestaat, zou ik toch wat meer tolerantie voor de financieel/commerciële kant van het verhaal verwachten… Meten sommige bloggers die deelnamen aan deze enquête met twee maten en twee gewichten? Of gaat het er op sommige blogs nog veel erger aan toe (qua monetizen van de content) dan bij henzelf?

Nog heel even over het gebrek aan animo voor winacties. Goed mogelijk dat aan dat format intussen zo’n zweem van commercie hangt dat een blogliefhebber ze liever links laat liggen omdat ie liever niet uit zijn routine wordt gehaald. Reageren, een paar social media-accounts gaan volgen, her en der een post liken, het heeft allemaal weinig met blogs lezen te maken. Winacties organiseren, het is een kunst.

Wat lezers van een blog willen

Het blijkt tot slot ook opletten met (over)optimalisatie voor Google. Goed 1 op 4 deelnemers aan dit onderzoek geeft aan dat het schrijven voor Google soms storend werkt. Al durf ik te veronderstellen dat het probleem breder is. Dat men meer bezig is met het blog – op allerlei vlakken – te laten scoren, eerder dan te proberen het je blogbezoeker naar de zin te maken.

En ikzelf?

Persoonlijk merk ik dat ik een stuk toleranter ben tegenover taal- en tikfouten dan vroeger. Ik zie nogal wat kemels (ook op zeer gereputeerde sites). En zelf ga ik ook niet vrijuit. Maar het helpt natuurlijk als je meer dan twee goed lopende zinnen achter elkaar kan zetten. Wel vind ik dat ik alert moet blijven en mijn stinkende best moet blijven doen. Ik heb doorgaans geen probleem met commerciële samenwerkingen op blogs (ik gebruik bijvoorbeeld geen adblocker). Wil je goed blijven bloggen (en ga je groeien), dan komt er een moment dat bloggen geld en veel tijd gaat kosten. Bovendien moet iedere schoorsteen roken. Zo erg is het hier overigens ook weer niet. Ik bezoek regelmatig Amerikaanse blogs en daar zie je wel andere dingen. Maar het is een delicate evenwichtsoefening. Je moet in de eerste plaats een leuk en gebruiksvriendelijk blog maken. Reclame kan in de mix, maar je bezoeker laten graven naar authentieke content, dat mag de bedoeling niet zijn…

Tot zover het boompje over het lekkers voor je blogbezoekers en de afknappers. Volgende vraag?

Wat vind jij – als lezer – de ideale lengte voor een blogpost?

Aantal woorden Percentage
Tussen de 300 en de 500 woorden 16,7%
Tussen de 500 en de 1.000 woorden 41,7%
Tussen de 1.000 en de 1.500 woorden 2,8%
Tussen de 1.500 en de 2.000 woorden 1,4%
meer dan 2.000 woorden 1,4%
Dat maakt mij niks uit (als het artikel maar interessant is) 36,1%

Wil je graag (op voorhand) een idee hoe lang een artikel is?

  • “Nee, dat is niet nodig”, zegt 73,6% van de ondervraagde lezers
  • “Ja, dat zou fijn zijn”, aldus 26,4% onder hen

Tot voor een jaar of vijf stak de discussie over het ideale aantal woorden voor een blogbericht regelmatig de kop op. Vooral ook omdat werd aangenomen dat Google een bepaalde minimumlengte nodig had om een stuk content überhaupt te kunnen opnemen in de zoekresultaten. En dat terwijl lezers vaak aangeven dat het na 5 à 600 woorden al wel welletjes was geweest.

Je ziet zelf waar de sweet spot ligt bij de deelnemers aan deze enquête.

Zelf vroeg ik me af of het zo’n lezer zou helpen als ‘ie op voorhand een idee heeft van de geschatte leestijd bij een blogpost. Dat kan door een melding bovenaan het bericht of door zoiets als een voortgangsbalk te tonen. Maar echt veel interesse blijkt daar niet voor te zijn.

Wil je goed scoren in Google – en andere internetzoekmachines – dan doe je dat gemiddeld gesproken iets makkelijker met wat langere content. Maar dan nog is het superbelangrijk dat je artikel leerrijk én erg aangenaam om te lezen blijft.

Zou je het leuk vinden als er – naast het geschreven blog – ook andere vormen van content werden aangeboden (video’s, podcasts,…)

  • Ja, dat zou leuk zijn antwoord 23,6% van de ondervraagden
  • Nee, dat is niet nodig volgens 61,1% van deelnemers
  • 15,3% heeft geen mening hierover

Hoewel allerhande experts roepen dat je anno 2020 multimediaal moet gaan met je content, is er zeker nog een markt voor het gewone, klassieke tekstblog, met een authentiek verhaal of een geduldig uitgeschreven artikel. Wat natuurlijk niet uitsluit om – bijvoorbeeld – de combi te maken tussen blog en Youtube-kanaal.

Ook deze vraag kan mogelijks hele andere resultaten opleveren wanneer gesteld op een ander blog voor een andere doelgroep.

In dit hoofdstukje wil ik even peilen hoe lezers het liefst met hun favoriete blogs omgaan. Ik vroeg:

Welk apparaat gebruik je het liefst om blogs te lezen?

  • 30,6% van de deelnemers aan deze bevraging geeft de voorkeur aan de laptop
  • 23,6% neemt spontaan de smartphone
  • 20,8% gaat voor de pc zitten
  • 6,9% maakt gebruik van een tablet
  • 18,1% gebruikt afwisselend verschillende toestellen

Zelf gebruik ik vooral de pc als ik blogs wil lezen, maar de tendens naar kleinere schermen is duidelijk. En waarschijnlijk gebruiken jongeren nog veel vaker de smartphone. Het ideale (WordPress)-thema voor je blog? Dat werkt vooral ook feilloos op de smartphone!

Gebruik je een adblocker?

  • 33% van de deelnemers geeft aan (altijd) een adblocker te hebben aanstaan
  • 12,5% gebruikt ‘m soms
  • 45,8% zegt geen adblocker te gebruiken
  • 8,3% weet niet wat een adblocker is

Een adblocker is een online tool die banners en andere reclame-uitingen weg filtert voor de gebruiker. Die krijgt dan geen of minder commerciële boodschappen te zien.

Minder inkomsten voor het blog?

Het mag geen verbazing wekken dat (het gebruik van) adblockers mogelijks een probleem vormt voor bloggers. Heb je banners en advertenties op je blog dan heb je er immers baat bij dat die vaak zichtbaar zijn.

Onjuiste stats

Minder geweten is dat dergelijke adblockers ook op andere vlakken problemen geven. Zo kan het gebeuren dat pageviews niet correct geteld worden. Volgens sommigen gaat tot 20% verloren door adblockers. En daarnaast is ook niet altijd alle content even goed zichtbaar.

Hoe toon je (het liefst) je waardering voor een blog?

Bloggers klagen al jaren steen en been over het gebrek aan reacties onder hun blogberichten. Eén en ander wil echter niet zeggen dat er geen interesse is. Sinds Facebook en andere social media zijn er andere (veel snellere) manieren om je appreciatie te tonen als lezer.

Ik vroeg de deelnemende bloglezers om maximaal 2 keuzes aan te duiden.

Blijk van waardering voor de blogger Percentage
Via een duimpje of een hartje op social media 48,6%
Middels een deelactie op social media 9,7%
Via een reactie onder het blog 63,9%
Ik maak melding van het blog in een artikel op mijn eigen site 13,9%
Ik blijf zo’n blog gewoon in stilte volgen 33,3%

En daarnaast vroeg ik nog:

Laat je weleens een reactie achter onder een bericht (op het blog zelf)?

  • 33,3% van de blogliefhebbers zegt regelmatig een reactie achter te laten
  • 44,4% schrijft soms een commentaar (als het artikel in kwestie hem of haar “iets doet”)
  • 19,4% schrijft zelden of nooit een commentaartje
  • 2,8% reageert nooit (en doet dat liever via social media

Kijk, dat valt me eigenlijk niet tegen, eerlijk gezegd. Maar veel deelnemers aan dit onderzoek zijn zelf fervente bloggers. Ze weten dus hoeveel deugd een reactie onder een bericht kan doen. Dit is typisch zo’n vraag die aan veel meer mensen zou moeten gesteld worden vooraleer definitieve conclusies te trekken.

Probleem

Ik herhaal het wel vaker: het is vooral voor niet-bloggers al een behoorlijke stap om een reactie achter te laten. Op sommige blogs is het reactieformulier sowieso al moeilijk te vinden. Dit eigenste blogtheme gaat op het moment dat ik dit schrijf trouwens ook niet vrijuit (je moet namelijk een linkje aantikken om bij de reacties te komen).

Maak je (indien ze aanwezig zijn) weleens gebruik van de deelknoppen voor social media?

  • Slechts 2,8% van de deelnemers geeft aan de deelknoppen voor social media regelmatig te gebruiken
  • 27,8% gebruikt ze af en toe
  • Bijna 70% zegt ze zelden of nooit te gebruiken

In de enquête onder bloggers eerder dit jaar peilde ik ook al naar de zin en onzin van deelknoppen voor social media. Daar had men ook de indruk dat deze zelden worden gebruikt. Vroeger golden die deelknoppen voor social media op je blog als must-haves. Heb je ze vandaag niet op je blog dan zou ik er niet wakker van liggen…

Om het hoofdstukje rond de interactie tussen blogger en lezer af te ronden vroeg ik:

Welke typische blogelementen kan je – als lezer – best missen?

Ik vroeg andermaal om maximaal 2 opties aan te vinken.

Blogelement Percentage
De mogelijkheid om reacties achter te laten onder een blog 2,8%
De sidebar 8,3%
Deelknoppen voor op social media 22,2%
Een slider 22,2%
De pop-ups 79,2%
Reclameblokken en banners 68,1%
De footer 5,6%
De about-page 4,2%
Nog iets anders… 0%

Geen grote verrassingen hier. Pop-ups en reclameblokken zijn bron van veel ergernissen en zelfs frustraties. En dan moet je nog bedenken dat veel respondenten zelf ook bloggen (en je er dus kan van uit gaan dat zij wel enig begrip kunnen opbrengen voor zowel reclameblok als pop-up. Beste blogger, ga er alsjeblieft wijs mee om.

En ikzelf?

Welke blogelementen ik het best kan missen? De slider en de deelknoppen voor social media. Hoewel die laatste wel getoond worden in mijn huidige thema. Het is er een standaard feature. Op dit blog worden advertenties getoond van Google Analytics. Door de opbrengst ervan kan ik intussen zo ongeveer gratis bloggen als ik een beetje oplet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik slechts zelden een reactie achterlaat op het blog van iemand anders. Dat komt door tijdsgebrek. Bovendien ben ik van oordeel dat een deelactie op social media of een vermelding in een blogbericht meer zoden aan de dijk brengt

Tot slot wilde ik graag nog wat populaire uitspraken en boude stellingen omtrent het bloggen in de groep gooien. Mensen konden aangeven of ze zich kunnen vinden in de uitspraak of niet. Dat kon door middel van een score tussen 1 (helemaal oneens) en 5 (100% mee eens).

Alle blogcontent moet voor iedereen gratis beschikbaar zijn

1 2 3 4 5
4,2% 5,6% 9,7% 34,7% 45,8%

Ik ben weleens teleurgesteld als er géén nieuw blogbericht online staat terwijl ik dat wel verwacht

1 2 3 4 5
36,1% 20,8% 26,4% 11,1% 5,6%

Het is leuk als de blogger zichzelf blootgeeft

1 2 3 4 5
1,4% 2,8% 29,2% 50% 16,7%

Een vast/strak publicatieritme is voor mij geen must

1 2 3 4 5
5,6% 12,5% 11,1% 25% 45,8%

Er is niks mis mee als een blogger geld verdient met bloggen

1 2 3 4 5
5,6% 4,2% 23,6% 29,2% 37,5%

Het is weleens te voelen dat een artikel vooral geschreven werd met de SEO in het achterhoofd (en dat stoort me dan)

1 2 3 4 5
6,9% 9,7% 29,2% 26,4% 27,8%

Het is weleens te voelen dat een artikel vooral geschreven werd met commerciële overwegingen in het achterhoofd (en dat stoort me dan)

1 2 3 4 5
2,8% 4,2% 13,9% 23,6% 55,6%

De sidebar van een blog heeft (voor mij als lezer/bezoeker) weinig meerwaarde

1 2 3 4 5
16,7% 25% 37,5% 12,5% 8,3%

De slechte vormgeving en indeling van een blog is voor mij een reden om een blog te negeren

1 2 3 4 5
1,4% 9,7% 13,9% 33,3% 41,7%

Een reactie achterlaten onder een blog is vaak lastig en voegt uiteindelijk weinig toe

1 2 3 4 5
19,4% 25% 36,1% 12,5% 6,9%

Blogs lijken steeds meer op elkaar vandaag de dag

1 2 3 4 5
8,3% 33,3% 27,8% 23,6% 6,9%

De meeste bloggers zijn te veel bezig met bezoekersaantallen

1 2 3 4 5
1,4% 13,9% 40,3% 26,4% 18,1%

Het is lang geleden dat ik nog een nieuw blog ontdekte dat de moeite waard is

1 2 3 4 5
13,9% 19,4% 25% 31,9% 9,7%

Ik kijk nu liever Youtube-video’s dan dat ik blogs lees/volg

1 2 3 4 5
63,9% 20,8% 12,5% 1,4% 1,4%

In dit hoofdstuk is duidelijk te zien wie deze enquête invulde: fervente bloggers en liefhebbers van klassieke, persoonlijk geïnspireerde tekstblogs.

Beide groepen hebben met elkaar gemeen dat ze niet bepaald warmlopen voor een zoiets als een Youtube-kanaal (naast hun blog) of andere vormen van multimediaal geweld. En nog opvallend: men is het er over eens dat content gratis toegankelijk moet blijven én zoveel mogelijk vrij van commercie.

En dan de laatste vaag uit deze enquête:

Als je je favoriete blogger(s) één tip zou mogen geven, welke zou dat dan zijn?

Mensen konden (anoniem) suggesties geven. Goed 60% van de deelnemers deed dat dan ook. Hier volgt een lijstje met de vaakst terugkerende of opvallendste raadgevingen:

  • doorgaan met bloggen!
  • let op voor taal- en tikfouten
  • ook niet te vaak artikelen publiceren (houd vooral de kwaliteit op peil)
  • reageer zelf ook eens op een reactie van een lezer
  • blijf jezelf tijdens het schrijven
  • word niet te commercieel
  • let op de opmaak van je artikels (goede indeling, duidelijke bodytekst, tussenkopjes,…)
  • leve de wat langere blogberichten
  • maak duidelijk melding als je affiliate links gebruikt
  • vaker bloggen
  • houd het design van je blog zo rustig mogelijk, verander het niet te vaak
  • schrijf wat meer persoonlijk getinte artikels
  • kies voor Patreon in plaats van betaalde content
  • blogs zijn nog steeds gewild!

6. Afsluitende commentaren

Minder animo

Met 72 ingezonden formulieren was er duidelijk minder bijval voor deze bevraging dan voor de enquête die ik begin dit jaar hield. Daardoor worden sommige resultaten misschien wat vertekend. Maar de tendensen zijn wel duidelijk en daarom ook waardevol.

Om een echt duidelijk beeld te krijgen moet deze enquête op een grotere schaal worden overgedaan. Misschien simultaan vanop verschillende blogs, zodat een grotere en vooral meer diverse groep kan worden bereikt/aangesproken. Iets voor in de toekomst, wie weet…

Bloggen nog niet dood

Blogs zijn nog nodig. Ondanks de Youtubes en andere Instagrams. Wel is het meer dan ooit voorzichtig schipperen tussen authentieke content, gebruiksgemak voor de lezer van een blog en eventuele commerciële belangen.

Een woord van dank…

aan elkeen die zo goed was om deze enquête in te vullen. (nogmaals) Dank voor je tijd en geduld. En ook dank aan collega’s die zich inspanden om deze enquête te verspreiden!


Meer van dat?

Omslagfoto: (groep mensen) door Arthimedes/Shutterstock.com

 

Laatst verschenen berichten

4 reacties op “Wat willen lezers van een blog in 2020? [rondvraag]”

  1. Ximaar avatar

    Een flink verslag, dat behoorlijk aansluit op wat ik zelf vermoed. Probleem geef je al aan, dat deze enquete zeker niet door iedereen wordt gevonden en ingevuld. Mensen die geobsedeerd zijn door een kleiner schermpje bezoeken bijna geen blogs en daar hebben ze ook geen tijd voor. Netflix, whatsapp en dergelijk nemen daarvoor teveel van hun tijd.

    Ik reis door vrije treindagen iets vaker trein en omdat ik geen smartphone heb, heb ik alle tijd om te zien wat mensen daarmee doen. Ik heb nog nooit iemand getroffen die een blog las. Heb ook wel eens gevraagd of ze wel eens een blogbericht lazen en daar kwam steevast een nee op.

  2. Mies Huibers avatar

    Wat een werk. Het maken van de enquête natuurlijk sowieso, maar ook deze uitgebreide toelichting. Met groot plezier tot me genomen.

  3. Sharp Ben avatar
    Sharp Ben

    Dank je wel voor het mooie compliment! Zowel de gekleurde tekstblokken als de tabelletjes zijn vrij eenvoudig te maken met de Gutenberg-editor…

  4. Rosita avatar

    Wat heb je er een prachtige blog van gemaakt. Zowel de gekleurde blokjes als de tabelletjes .? Ik vind de uitslag wel verrassend en fijn dat blogs nog niet uitgestorven zijn. Dat merk ik trouwens zelf ook wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.