Homebeter bloggenLaat de vaste pagina’s van je blog niet beschimmelen!

Laat de vaste pagina’s van je blog niet beschimmelen!

Je blog up-to-date houden. Naarmate je langer blogt; er meer artikels online komen te staan wordt het er zeker niet makkelijker op. En als blogger ben je toch geneigd om je te focussen op (het schrijven van) nieuwe blogberichten. De vaste pagina’s van je blog, die publiceer je één keer om er daarna amper nog naar om te kijken, toch? Wat jammer nou!

Meer aandacht voor de vaste pagina’s van je blog?

Ja! De vaste blogpagina’s verdienen evenveel zorg en aandacht als de gewone blogartikels. Misschien zelfs nog wel méér! Want – ook een beetje afhankelijk van hoe je blog is opgevat – worden de bewuste pagina’s relatief vaak bezocht. Dit in tegenstelling tot veel (de meeste?) van je blogberichten. Wanneer ze net gepubliceerd zijn zorgen ze voor een piek, om dan snel weg te zinken in de donkere krochten van je blogarchief…
Enfin, er is geen enkele reden waarom je niet ook je vaste blogpagina’s (grondig) zou bijwerken. Je kan dat doen zoals je ook oude blogberichten bijwerkt. De voordelen van het opnieuw publiceren van een blog heb je echter niet bij pagina’s.

Duiken we dan nu je blog in:

1. Contactpagina en About page

Je contactgegevens moeten kloppen, da’s nogal wiedes. En als je op de contactpagina ook je social media-accounts vermeld, vergeet dan niet ook die social media-links te vermelden van alle platformen waar je (sinds kort) te vinden bent. En omgekeerd: verwijder de accounts waar je niet of nauwelijks nog actief bent.

Een goeie About page bevat wat mij betreft altijd links naar je beste werk. Maar kloppen die links nog wel? Ik bedoel: schreef je in de intussen geen betere artikels (die beter aansluiten bij de evolutie die je blog onderging)? En is je blog intussen van insteek veranderd, dan moet misschien de Over-dit-blog-sectie anders.

2. Sneeze pages

Sneeze pages zijn bedoeld om je bezoekers snel naar de allerbeste content van je blog te brengen. Wederom, Als het goed is komen er meer en meer nieuwe artikels online. En dus is het logisch als er af en toe eens eentje doorstoot naar je very best of. Ook de opmaak en de indeling ervan kan van tijd tot tijd eens veranderen.

3. Landingspagina voor nieuwe bezoekers

Ook de pagina waarmee je (nieuwe) bezoekers een volledig overzicht geeft van wat er allemaal op je blog te halen valt moet regelmatig een update. Hier geldt hetzelfde als voor de sneeze page.

4. Pagina met aanbevolen links

Dan de zogeheten resources page. Overloop alle links, verwijder de links die niet meer werken of vervang ze door sites en tools waarmee je een nog betere ervaring had. Alleen het beste is goed genoeg.

5. Portalen

Portalen, wat is dat nou weer?? Het zijn clusters met content om en rond één specifiek thema op je blog. Bedoeling is dat lezers en bezoekers snel toegang krijgen tot de allerbeste info. Vaak ligt de nadruk hier op het actiegericht oplossen van een probleem. Op Blogtrommel.com leg ik zo bijvoorbeeld uit hoe je meer bezoekers op je blog krijgt.

6. Cornerstone content

Gebruikte je een of meerdere vaste pagina’s van je blog om je cornerstone content te maken, dan mag die eigenlijk nooit aan je aandacht ontsnappen!

7. Pagina voor samenwerkingen (met bedrijven)

Oké, tijd nu voor de meer zakelijke kant van je blog. Indien je openstaat voor commerciële samenwerkingen, dan moet je dat kenbaar maken. Dan komt zo’n pagina voor samenwerkingen natuurlijk danig van pas. Je legt aan geïnteresseerde partijen uit wat zoal de mogelijkheden en de voorwaarden zijn. Eventueel voeg je hier nog een mediakit aan toe.

De hierboven genoemde mogelijkheden en voorwaarden kunnen in de loop van je blogavontuur wijzigen en dus moet ook deze blogpagina te zijner tijd aangepast worden.

8. Disclaimer en privacyverklaring

En tot slot kunnen zowel de disclaimer als de privacyverklaring van je blog onderhevig zijn aan veranderingen en uiteraard moeten ook die wijzigingen indien nodig aangebracht worden.

9. Pagina’s uit de kennisbank van je blog

Op de valreep nog een vermelding “buiten categorie” voor de pagina’s die bij de kennisbank van je blog horen. Ook al gaat het hier vaak om weinig boeiende (maar daarom niet minder nuttige) info, toch moet die up-to-date gehouden worden.

Dit was een overzichtje van alle vaste pagina’s van je blog  die zo nu en dan wat extra liefde en aandacht kunnen gebruiken. Door de inhoud ervan regelmatig bij te werken geef je accurate info, verbeter je de SEO van je blog en train je bovendien je lezers om de betreffende pagina’s vaker te bezoeken (op zoek naar nieuwe wetenswaardigheden).

Doen dus!


Meer van dat?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.